Moja propozycja podania ryżu do obiadu. Ryż z gotowanym buraczkiem i natką pietruszki ożywi każdy talerz obiadowy. Idealnie pasuje do gęstego gulaszu i wszelkich mięs w sosie. Taki czerwony ryż pięknie wygląda podany na osobnym półmisku w formie kopczyków nakładanych łyżką do lodów. Smakuje na ciepło, ale po przestudzeniu jest równie smaczny podany na lekki podwieczorek lub kolację. Składniki(...)szklanka ryżu ? 1 buraczek czerwony ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki oliwy ? 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: ? Buraczek umyć, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości. Przelać zimną wodą, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. ? Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody – jak makaron. ? Połączyć ryż ze startym buraczkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem
To co kochamsukcesie poprzedniej sałatki z ryżem i pieczarkami postanowiłam dodać jej trochę koloru, bo jak wiadomo uduszone pieczarki są raczej szaro-bure. Buraczek znacznie ożywił sałatkę i dodał jej smaku. Taka sałatka jest idealna na ciepło jako dodatek do obiadu, lub w wersji imprezowej na zimno jako przekąska lub dodatek do wędliny. Składniki: ? 1 szklanka ryżu ? 500 g pieczarek ? 1 cebula(...)buraczek czerwony ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki sosu sojowego ? 4 łyżki oliwy ? 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: ? Buraczek umyć, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości. Przelać zimną wodą, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. ? Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody – jak makaron. ? Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać
To co kochamWiosenne stragany w warzywniaku uginają się pod pęczkami botwinki, która to jest naszą pierwszą narodową nowalijką. Zakupiłam więc kilka pęczków z dorodnymi młodymi buraczkami, które to wykorzystałam do mojej zupy razem z czerwonymi łodyżkami. Dynia jest co prawda warzywem zwiastującym jesień, ale ja miałam zamrożone puree, które przydaje się o każdej porze roku. Kolor tej zupy jest niesamowity, moja(...)ryżem i różyczkami brokuła. Składniki: ? 3 marchewki ? 1 pietruszka ? 1 cebula ? kawałek pora ? 3 łyżki oliwy ? 4 szklanki pokrojonej dyni lub 2 szklanki puree z dyni ? 4 małe młode buraczki od botwinki z łodyżkami, bez liści ? 2 pędy trawy cytrynowej ? gałązka rozmarynu ? 2 łyżki soku z cytryny – 3 ząbki czosnku – ok. 2 cm kawałek imbiru ? sól, pieprz
To co kochamzupa działa odmładzająco, bo liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna. Czyli zdrowo i przyjemnie! Składniki: – 3 pęczki botwinki z małymi buraczkami – 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera – 1 cebula, 1/2 pora – sól, pieprz do smaku, tymianek, cząber, lubczyk – 2 łyżki octu winnego – pęczek natki pietruszki(...)Wykonanie: – Umyć liście i łodyżki botwinki i pokroić w paski, buraczki w plasterki. – Cebulę pokroić w kostkę, por w paski i podsmażyć na suchej patelni z pokrojoną w plastry marchewką, pietruszką i selerem. – Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, przyprawy do smaku i ocet, gotować 20 minut. – Pod koniec gotowania dodać
To co kochamprzepis znalazłam w książce Dominiki Wójciak „ Jednogarnkowa Jarzynova „. Dominika podaje przepis na fuczki na bazie między innymi mąki z ciecierzycy i surowego buraka. Moja wersja będzie z buraczkiem pieczonym (taki akurat był w domu) , mąką orkiszową pełnoziarnistą i z jajem. SKŁADNIKI FUCZKI 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub innej 2 – 3 łyżki płatków drożdżowych 1/2 łyżeczki soli(...)powinniśmy otrzymać nieco gęstsze ciasto niż na naleśniki – odstawiamy na około 15 minut. Następnie dodajemy odciśniętą i posiekana kapustę oraz obranego i startego na grubych oczkach buraczka, mieszamy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczamy, jak placki. Smażymy z obu stron, aż będą rumiane. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na czas
Tajemnice SmakuDomowy gulasz z szynki to pomysł na rodzinny obiad. Gulasz najlepiej smakuje podany z kaszą gryczaną i buraczkami, jednak często podaję go również wraz z kluskami śląskimi. Im dłużej będziecie dusili mięso tym, bardziej będzie delikatne w smaku oraz miękkie. Taki gulasz to fajna propozycja na niedzielny, rodzinny obiad. Składniki 750g szynki wieprzowej 2 marchewki 1 łyżka smalcu(...)dusimy od czasu do czasu mieszając jeszcze przez 10 minut. Gulasz jest gotowy. Danie możemy podać z ziemniakami, kaszą, albo kluskami śląskimi. Oczywiście obowiązkowo z ogórkiem kiszonym, albo buraczkami! Smacznego! Artykuł Domowy gulasz z szynki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!śledzia, wraz z przygotowanym wcześniej sosem ze śmietany i majonezu. Przed podaniem, kompozycję warto posypać natką pietruszki, która pełni tutaj nie tylko funkcję dekoracyjną. Pyszne śledzie pod pierzynką z buraczkami Śledzie pod pierzynką z buraczkami, są dobrze znane także pod nazwą śledź pod szubą . Ta wyjątkowa sałatka, jest popularna przede wszystkim w kuchni rosyjskiej, ale doskonale sprawdza się
Okiem Blondynki by McBlondiSzybka, świąteczna sałatka śledziowa ze śledzikiem à la matjas, gotowanym buraczkiem i soczystym jabłkiem. Jak przystało na dodatek buraków w przepisie, kolor przepiękny, sałatka aż cieszy oko i przyciąga spojrzenie ustawiona na świątecznym stole. Śledź w połączeniu ze słodyczą buraków i jabłek, nie jest aż taki mdły, ogórek kiszony również nadaje nutki orzeźwiającego smaku. Sałatkę wystarczy zajadać z kromką świeżego(...)głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Sałatka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 8 porcji Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 200 kcal Świąteczna sałatka śledziowa z gotowanym buraczkiem i soczystym jabłkiem. Pyszna sałatka ze śledziem à la matjas. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 płaty filetów śledziowych à la matjas w oleju 6 małych gotowanych buraczków 1 czerwona cebula
ProstePesto.plBotwinka z młodymi ziemniaczkami to sprawdzony przepis na smaczną i aromatyczną zupą. Botwinka to młode buraczki, które są szybkim i prostym w przygotowaniu składnikiem, dzięki niemu zrobimy wspaniały obiad. Przepis na: Błyskawiczna zupa dyniowa Składniki 2 pęczki botwinki 3 marchewki 3 ziemniaki 2 pietruszki 2l wody kawałek wołowiny 3 liście laurowe 4-5 ziela angielskiego sól pieprz Dodatkowo jajka(...)ziele angielskie i gotujemy ok 1,5 godziny bulion. Następnie dodajemy do zupy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Gotujemy 10 minut, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę buraczki i drobno pokrojone liście botwinki. Gotujemy jeszcze 20 minut, dodając w międzyczasie odrobinę soku z cytryny i doprawiając solą oraz pieprzem. Botwinkę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem oraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka śledziowa z buraczkami to super prosty przepis na niezwykle smaczne śledzie z warzywami. To uniwersalny i szybki sposób na podanie śledzi, nie tylko w Święta. Zapraszam po sprawdzony przepis. SKŁADNIKI: 600 g płatów śledziowych słoik buraków tartych (wiórki) 290 g 1 czerwona cebula 2 jajka ugotowane na twardo 5 ogórków konserwowych 3 spore łyżki majonezu łyżka posiekanego koperku(...)posiekać robiąc sałatkę. Śledzie dokładnie osusz, posiekaj w drobną kostkę. Ułóż je w misce, dodaj posiekane drobno składniki: obraną czerwoną cebulę, jajka ugotowane na twardo, ogórki konserwowe. Następnie dołóż buraczki tarte oraz majonez, dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Jeśli lubisz dodaj łyżkę lub dwie posiekanego świeżego koperku. Sałatkę na talerzu udekoruj gałązkami koperku. Smacznego
Zasmakuj Kuchniajerkoniakiem Rolada czekoladowa CIASTECZKA Pierniczki Ciasteczka (kocie oczka). Kruche ciasteczka Reniferki – świąteczne ciasteczka dla dzieci i dorosłych ŚLEDZIE Śledzie w sosie tatarskim. Śledzie w pomidorach z rodzynkami. Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. Śledzie z marynowanymi grzybami Śledzie z curry Różowe śledzie w zalewie octowej. Śledzie z orzechami i śliwkami suszonymi. Sałatka śledziowa Kolorowa sałatka śledziowa Sałatka śledziowa(...)jajkiem Śledzie ze śliwką Sałatka śledziowa z buraczkami WĘDLINY, PASZTETY Pasztet z żurawiną Pasztet z cielęciny Szynka peklowana domowa Schab gotowany Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem INNE Ryba po grecku. Bigos Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Barszcz czerwony Jak zrobić kwas buraczany. Ciasto na pierogi z dodatkiem masła – Jak zrobić ciasto na pierogi z dodatkiem masła. Ciasto na pierogi
To co lubię - gotuję i polecammną, pozostali domownicy nie przepadają za tym warzywem, a szkoda… W każdym razie dziś mam dla Was przepis na jeden z moich ulubionych koktajli. Oto fantastyczny koktajl z buraczkiem, który jest prawdziwą bombą witaminową! Polecam Wam wypić go chociaż raz w tygodniu. Jest to naturalny sposób na wzmocnienie odporności, co w sezonie jesienno-zimowym jest bardzo ważne Koktajl(...)buraczkiem – składniki: 2 małe buraczki (ja używam hermetycznie pakowanych), mały pęczek natki pietruszki, wyciśnięty sok z jednej cytryny, łyżeczka siemienia lnianego, 3/4 szklanki wody. Sposób przygotowania Wszystkie składniki umieszczam w blenderze kielichowym i blenduję na koktajl. Można użyć do tego także blender ręczny Jeśli nie przepadacie za taką gęstą konsystencją, to wyciśnijcie sok w wyciskarce. Bardziej polecam jednak
Natka Pietruszkizakwaszaniu żołądka ciężkostrawnymi daniami. Dlatego oprócz tego, że taka domowa ćwikła z chrzanem wspaniale smakuje, to naprawdę jest bardzo zdrowa Domowa ćwikła z chrzanem Składniki: około 2 kg buraczków około pół kilograma korzenia chrzanu 1-2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli sok z 2-4 cytryn Buraki dokładnie umyć, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu(...)pół łyżeczki soli. Wymieszać i dodawać po trochu ostudzonego chrzanu aż do uzyskania ulubionej ostrości. W razie potrzeby dodać jeszcze szczyptę cukru i więcej soku z cytryny. Można podzielić buraczki na pół i zrobić dwie wersje : łagodną i ostrą. Jeśli nie zużyjecie całego chrzanu możecie go przez kilka tygodni przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku, dodawać go do majonezu
UgotujmyTo.plhobby. Ta prosta sałatka to tak naprawdę wyjątkowa eksplozja smaków i tekstur, która tworzy niezwykle pyszne, pełnowartościowe danie. Obok delikatnej, rozpływającej się w ustach, wędzonej makreli, znajdziemy soczystego, pieczonego buraczka, lekko chrupiącą komosę ryżową i delikatną roszponkę oraz kremowy dressing z chrupiącą i orzeźwiającą rzodkiewką. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Makrela, komosa ryżowa, buraczki – samo zdrowie na jednym talerzu(...)Składniki ½ szklanki komosy ryżowej 1 duża wędzona makrela 350 – 400 g 3 buraki 70 g roszponki Dressing pęczek szczypiorku pęczek koperku 200 g jogurtu naturalnego sól, pieprz Kroki Buraczki obierz, zawiń każdy oddzielnie w folię aluminiową i ułóż na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) i piecz 45 – 60 minut, w zależności
Na-talerzu.plupieczone lub ugotowane (po upieczeniu lub ugotowaniu obieramy) 2 garście rukoli 150 g sera feta 3 – 4 łyżki słonecznika lub pestek dyni 1 mała czerwona cebula wykonanie: Wystudzone buraczki, fetę i cebulę kroimy w kostkę. Słonecznik lub pestki dyni prażymy na suchej patelni. Rukolę grubo siekamy lub rwiemy palcami. Część rukoli układamy na dnie salaterki. Na rukoli układamy(...)buraczki wymieszane z cebulą. Następnie układamy pozostałą rukolę oraz ser feta. Posypujemy wystudzonymi ziarnami. Całość polewamy dresingiem. składniki na dresing : 2 łyżeczki oliwy 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżeczki soku z cytryny lub octu balsamicznego sól, pieprz do smaku wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą
Domowy Smak Jedzenia