buraczki - 4888 przepisów (strona:67/326)

Sałatka z buraczków, fenkułu i marakui z sosem pomarańczowo-lawendowym 154

dopełnia słodki sos z redukowanego soku pomarańczy aromatyzowany lawendą. Więcej mówić nie trzeba, gorąco polecam. ;) * SKŁADNIKI Sałatka: 100 g rukoli 1 koper włoski (fenkuł) 3 marakuje 1 słoiczek marynowanych buraczków 2 garście nasion słonecznika Sos: sok z 2 pomarańczy (ok. 150-200 ml) 1 płaska łyżeczka suszonej lawendy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego dwie szczypty białego pieprzu(...)minut do godziny, aż zmniejszy swoją objętość czterokrotnie. Odcedzamy lawendę przez sitko i doprawiamy białym pieprzem. Odstawiamy. Sałatka Rukolę myjemy, suszymy i wykładamy na talerz lub miskę. Układamy marynowane buraczki (można je również pokroić na połówki lub ćwiartki). Miąższ z marakui wyciągamy łyżką i wykładamy na sałatkę. Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika i polewamy sosem pomarańczowo

Food Square
Surówka buraczkowa 99

nieocenionej roli buraka w diecie już wspominałam niejednokrotnie. Sezon buraczkowy w pełni więc u mnie po raz kolejny surówka z buraczków. Składniki: 60 dag buraczków ćwikłowych ½ szklanki orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki octu 3 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraczki ugotować, obrać i zetrzeć. Dodać posiekane orzechy

Tradycyjna Kuchnia
EKSPRESOWY BARSZCZ CZERWONY 174

słoiczek buraczków - kulki , 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz, odrobina cukru, 2 łyżki słodkiej śmietanki, majeranek 1 łyżka mąki WYKONANIE Do garnka wlewamy rosół, dodajemy buraczki ze słoika wraz z zalewą, dolewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy do miękkości buraczków. Następnie zaprawiamy śmietanką oraz mąką rozrobioną w wodzie, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem

słodki bratek
WIOSENNA BOTWINKA Z FETĄ 141

wodę (ok.1l), wrzucić kawałki wędzonki, doprowadzić do wrzenia, garnek przykryć i gotować na małym palniku ok.30-60 minut, do miękkości. Botwinki podzielić na: buraczki, łodyżki i liście, dokładnie umyć. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Łodyżki pokroić do osobnej miseczki. Liście również pokroić w miarę drobno, do osobnego naczynia. Do garnka z wędzonką dorzucamy pokrojony w kostkę seler naciowy(...)dodajemy także pozostałe warzywa i gotujemy ok.15 minut. Następnie dorzucamy buraczki, gotujemy 5 minut, dodajemy łodyżki, po kolejnych 5 minutach dorzucamy pokrojone liście, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą gdy jest taka potrzeba. Dodajemy także wrzącą wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Gdy dodajemy kwaśną śmietanę musimy ja wcześniej zahartować, tzn. do śmietany dodajemy kilka razy  po łyżce zupy

Smaczne Zdrowe
Tarta z botwinką i koperkiem 176

mleka roślinnego lub zwykłego Botwinkę opłukać, posiekać drobno, buraczki pociąć w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać. W dużej patelni rozgrzać olej, lekko przesmażyć czosnek. Dodać buraczki, podsmażyć 2-3 minutki, dodać botwinkę, podsmażyć 2-3 min do momentu aż buraczki będą miękkie. Wyłączyć W wysokim naczyniu umieścić jajka, mleko, przyprawy, zmielić na gładką masę. Jaja przelać

moj przepis na
Różowe risotto. 178

znaleźć, a risotto i tak będzie dobre jeśli podstawowe składniki są najwyższej jakości. No ale wciąż jeszcze mamy tydzień różowy, a ja miałem buraczki więc sięgnąłem po nie :) Buraczki świetnie komponują się z białym ostrym serem, a biel musi iść w parze z zielenią! Co do chrupkości orzechów miałem lekką obawę, ale zupełnie niepotrzebnie - to był strzał(...)przyjął. Risotto nie może być ani płynne, ani zbyt sklejone! Kiedy ryż jest już al dente dodać śmietankę i sok, a następnie starty parmezan i pokrojone w kostkę buraczki. Podawać natychmiast z pokruszonym białym serem, orzechami i listkami pietruszki. Jeśli danie zbyt zgęstnieje na talerzu można  rozluźnić je łyżką gorącego bulionu

zadanie-gotowanie
Botwinka z jajkiem - wersja FIT 202

ząbek czosnku 150 ml jogurtu naturalnego sól pieprz koperek lub szczypiorek do posypania 4 jajka ugotowane na twardo  PRZYGOTOWANIE Botwinkę myjemy, osuszamy. Liście i łodygi drobno siekamy, buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę (polecam w gumowych(...)rękawiczkach!). Wrzucamy do gorącego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem,  1/2 łyżki soku z cytryny, cukrem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut - aż buraczki zmiękną. Na koniec dodajemy pozostały sok z cytryny. Odlewamy pół kubka zupy, mieszamy z jogurtem i zabielamy zupę.  Podajemy z jajkiem i posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem (albo jednym

Moje Kuchenne Rewelacje
Krem z buraczków 137

sól i pieprz do smaku jabłko 1 duże marchew 4 szt ziemniaki 3 szt skrzydełka drobiowe 4 sz śmietana 30% 150 ml sok z cytryny   Krok 1   Buraczki dokładnie umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym, pokroiłam w ćwiartki i zawinęłam w folię aluminiową. Zapiekałam je koło 1.1/2 godziny w 200 stopniach.Do garnka wlałam wodę około(...)litra, włożyłam skrzydełka marchew,ziemniaki i jabłko pokrojone w ćwiartki bez skórki  oraz buraczki upieczone.Czosnek starłam i przesmażyłam go na patelni i dodałam do zupy,doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam, aż warzywa zmiękły.Na końcu dodałam soku z cytryny do smaku . Krok 2 Przestudzone warzywa zblenderowałam,wlewając wywar z zupy,kiedy konsystencja była akurat dodałam śmietanę

Różowa kuchnia
Ćwikła z kapustą do słoików na zimę 169

ćwikłowych 40 dag cebuli Składniki na zalewę: 1 szklanka octu 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 2 łyżki soli ziele angielski liść laurowy Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, a buraczki ugotować, obrać i zetrzeć. Cebulę zaś obrać i drobno pokroić. Z podanych składników i przypraw ugotować zalewę i wystudzić. Następnie kapustę wymieszać z buraczkami, cebulą, wlać zalewę

Tradycyjna Kuchnia
Zupa krem z warzyw 152

pułkach. Korzystał często jako przysmak do ziemniaków lub zupa buraczkowa, ewentualnie krem. Dziś właśnie powstał pyszny krem. Polecam bo warto :) Składniki: 6 ziemniaków 4 spore marchewki słoiczek pasteryzowanych buraczków( 250 ml) czosnek 4 ząbki ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt sól i pieprz do smaku pietruszka dwie łyżeczki - naturalny koncentrat wyprodukowany wyłącznie z naturalnych składników bez konserwantów(...)marchewkę obraną w słupki ziele i listek.Gotuje wywar na małym ogniu. Dodaje soli i pieprzu do smaku oraz ząbki czosnku.   Krok 2 Kiedy warzywa i mięso zmiękną dodaje buraczki pasteryzowane  ze słoika i gotuje jeszcze chwilę.Na koniec dodaje parę kropel soku z cytryny do smaku oraz pasteryzowaną pietruszkę która ma swój smak pasujący do kremu. Krok

Różowa kuchnia
Sałatka z buraczków 109

Sałatka z buraczków 2016-04-08 16:39:54 Wczesna jesień, to idealny czas na przyrządzanie rozmaitych przetworów. W naszych spiżarniach pojawiają się słoiki wypełnione po brzegi różnokolorowymi dżemami, kompotami, marynatami i sałatkami. W naszej spiżarni większość półek zajmuje sałatka z buraków, której robię na prawdę ogromne ilości. Wszyscy domownicy ją uwielbiają. Jest to świetny, witaminowy dodatek do tradycyjnych(...)Wszystkie składniki zalewy mieszamy ze sobą w dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się zalewy dodajemy pokrojona paprykę i cebulę. Gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy starte buraczki, dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły ze sobą. Gotujemy wszystko razem około 7-10 minut. Tak przygotowane buraczki przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez

Wędrówki po kuchni
buraczki zasmażane 130

pół dnia prawie... Choć nie wymagają dużego nakładu pracy, trzeba znacznie wcześniej ugotować buraki, następnie wystudzić je, potem zetrzeć. Gdy już mamy za sobą te "czynności wstępne" samo przygotowanie buraczków na ciepło trwa chwilkę tylko. A, ze są aż tak dobre; warto się czasem poświęcić i je zrobić. W sumie tak teraz sobie myślę, że gdyby zaplanować z wyprzedzeniem(...)smaku Buraki umyć, ugotować do miękkości, odcedzić, wystudzić. Obrać, zetrzeć na tarce; połowę na grubych, połowę na drobnych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Wrzucić buraczki, smażyć kilka minut, ciągle mieszając. Doprawić do smaku, dodać jogurt, wymieszać, zdjąć z ognia. Podawać na ciepło, jako dodatek do obiadu

6niebo
Pytt i panna obiad po szwedzku 142

duża cebula 1 czosnek solo 2 łyżki oleju sól i czarny pieprz do smaku 600 g fileta z łososia 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka pokrojonego szczypiorku pieczone buraczki, marynowane w occie Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na oleju. Obierz ziemniaki i batata, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż mieszając od czasu do czasu(...)łososia w kostkę i usmaż na drugiej patelni. Dodaj do warzyw wraz z koprem i wymieszaj. Na oddzielnej patelni usmaż jajka sadzone. Podaj danie z jajkiem, posypane szczypiorkiem i buraczkami.   The post Pytt i panna obiad po szwedzku appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Ciasto czekoladowo-buraczane. 140

szczerze, że mi nawet  bardzo smakowało. Buraczki są prawie nie wyczuwalne, za ich sprawą ciasto jest wilgotne i unikatowe w smaku. Do tego ciasta dodaje się surowe buraczki, choć widziałam przepisy przeważnie z gotowanymi albo pieczonymi. Przepis wzięłam z książeczki "Czekolada" Edith Bailey, zmieniając kilka składników. Polecam!   CIASTO CZEKOLADOWO-BURACZANE.           Składniki(...)duże jajka, lekko roztrzepane 200 g brązowego cukru 120 ml kwaśnej śmietany 90 ml oleju  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 150 g suszonej żurawiny 300 g startych surowych buraczków Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego           Sposób przyrządzania:             Suszoną żurawinę zalać gorącą

Zakątek rozkoszy kulinarnych