buraczki - 4888 przepisów (strona:67/326)

Różowe risotto. 190

znaleźć, a risotto i tak będzie dobre jeśli podstawowe składniki są najwyższej jakości. No ale wciąż jeszcze mamy tydzień różowy, a ja miałem buraczki więc sięgnąłem po nie :) Buraczki świetnie komponują się z białym ostrym serem, a biel musi iść w parze z zielenią! Co do chrupkości orzechów miałem lekką obawę, ale zupełnie niepotrzebnie - to był strzał(...)przyjął. Risotto nie może być ani płynne, ani zbyt sklejone! Kiedy ryż jest już al dente dodać śmietankę i sok, a następnie starty parmezan i pokrojone w kostkę buraczki. Podawać natychmiast z pokruszonym białym serem, orzechami i listkami pietruszki. Jeśli danie zbyt zgęstnieje na talerzu można  rozluźnić je łyżką gorącego bulionu

zadanie-gotowanie
Botwinka z jajkiem - wersja FIT 212

ząbek czosnku 150 ml jogurtu naturalnego sól pieprz koperek lub szczypiorek do posypania 4 jajka ugotowane na twardo  PRZYGOTOWANIE Botwinkę myjemy, osuszamy. Liście i łodygi drobno siekamy, buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę (polecam w gumowych(...)rękawiczkach!). Wrzucamy do gorącego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem,  1/2 łyżki soku z cytryny, cukrem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut - aż buraczki zmiękną. Na koniec dodajemy pozostały sok z cytryny. Odlewamy pół kubka zupy, mieszamy z jogurtem i zabielamy zupę.  Podajemy z jajkiem i posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem (albo jednym

Moje Kuchenne Rewelacje
Krem z buraczków 159

sól i pieprz do smaku jabłko 1 duże marchew 4 szt ziemniaki 3 szt skrzydełka drobiowe 4 sz śmietana 30% 150 ml sok z cytryny   Krok 1   Buraczki dokładnie umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym, pokroiłam w ćwiartki i zawinęłam w folię aluminiową. Zapiekałam je koło 1.1/2 godziny w 200 stopniach.Do garnka wlałam wodę około(...)litra, włożyłam skrzydełka marchew,ziemniaki i jabłko pokrojone w ćwiartki bez skórki  oraz buraczki upieczone.Czosnek starłam i przesmażyłam go na patelni i dodałam do zupy,doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam, aż warzywa zmiękły.Na końcu dodałam soku z cytryny do smaku . Krok 2 Przestudzone warzywa zblenderowałam,wlewając wywar z zupy,kiedy konsystencja była akurat dodałam śmietanę

Różowa kuchnia
Ćwikła z kapustą do słoików na zimę 179

ćwikłowych 40 dag cebuli Składniki na zalewę: 1 szklanka octu 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 2 łyżki soli ziele angielski liść laurowy Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, a buraczki ugotować, obrać i zetrzeć. Cebulę zaś obrać i drobno pokroić. Z podanych składników i przypraw ugotować zalewę i wystudzić. Następnie kapustę wymieszać z buraczkami, cebulą, wlać zalewę

Tradycyjna Kuchnia
Zupa krem z warzyw 178

pułkach. Korzystał często jako przysmak do ziemniaków lub zupa buraczkowa, ewentualnie krem. Dziś właśnie powstał pyszny krem. Polecam bo warto :) Składniki: 6 ziemniaków 4 spore marchewki słoiczek pasteryzowanych buraczków( 250 ml) czosnek 4 ząbki ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt sól i pieprz do smaku pietruszka dwie łyżeczki - naturalny koncentrat wyprodukowany wyłącznie z naturalnych składników bez konserwantów(...)marchewkę obraną w słupki ziele i listek.Gotuje wywar na małym ogniu. Dodaje soli i pieprzu do smaku oraz ząbki czosnku.   Krok 2 Kiedy warzywa i mięso zmiękną dodaje buraczki pasteryzowane  ze słoika i gotuje jeszcze chwilę.Na koniec dodaje parę kropel soku z cytryny do smaku oraz pasteryzowaną pietruszkę która ma swój smak pasujący do kremu. Krok

Różowa kuchnia
Sałatka z buraczków 116

Sałatka z buraczków 2016-04-08 16:39:54 Wczesna jesień, to idealny czas na przyrządzanie rozmaitych przetworów. W naszych spiżarniach pojawiają się słoiki wypełnione po brzegi różnokolorowymi dżemami, kompotami, marynatami i sałatkami. W naszej spiżarni większość półek zajmuje sałatka z buraków, której robię na prawdę ogromne ilości. Wszyscy domownicy ją uwielbiają. Jest to świetny, witaminowy dodatek do tradycyjnych(...)Wszystkie składniki zalewy mieszamy ze sobą w dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się zalewy dodajemy pokrojona paprykę i cebulę. Gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy starte buraczki, dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły ze sobą. Gotujemy wszystko razem około 7-10 minut. Tak przygotowane buraczki przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez

Wędrówki po kuchni
buraczki zasmażane 150

pół dnia prawie... Choć nie wymagają dużego nakładu pracy, trzeba znacznie wcześniej ugotować buraki, następnie wystudzić je, potem zetrzeć. Gdy już mamy za sobą te "czynności wstępne" samo przygotowanie buraczków na ciepło trwa chwilkę tylko. A, ze są aż tak dobre; warto się czasem poświęcić i je zrobić. W sumie tak teraz sobie myślę, że gdyby zaplanować z wyprzedzeniem(...)smaku Buraki umyć, ugotować do miękkości, odcedzić, wystudzić. Obrać, zetrzeć na tarce; połowę na grubych, połowę na drobnych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Wrzucić buraczki, smażyć kilka minut, ciągle mieszając. Doprawić do smaku, dodać jogurt, wymieszać, zdjąć z ognia. Podawać na ciepło, jako dodatek do obiadu

6niebo
Pytt i panna obiad po szwedzku 151

duża cebula 1 czosnek solo 2 łyżki oleju sól i czarny pieprz do smaku 600 g fileta z łososia 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka pokrojonego szczypiorku pieczone buraczki, marynowane w occie Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na oleju. Obierz ziemniaki i batata, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż mieszając od czasu do czasu(...)łososia w kostkę i usmaż na drugiej patelni. Dodaj do warzyw wraz z koprem i wymieszaj. Na oddzielnej patelni usmaż jajka sadzone. Podaj danie z jajkiem, posypane szczypiorkiem i buraczkami.   The post Pytt i panna obiad po szwedzku appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Ciasto czekoladowo-buraczane. 155

szczerze, że mi nawet  bardzo smakowało. Buraczki są prawie nie wyczuwalne, za ich sprawą ciasto jest wilgotne i unikatowe w smaku. Do tego ciasta dodaje się surowe buraczki, choć widziałam przepisy przeważnie z gotowanymi albo pieczonymi. Przepis wzięłam z książeczki "Czekolada" Edith Bailey, zmieniając kilka składników. Polecam!   CIASTO CZEKOLADOWO-BURACZANE.           Składniki(...)duże jajka, lekko roztrzepane 200 g brązowego cukru 120 ml kwaśnej śmietany 90 ml oleju  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 150 g suszonej żurawiny 300 g startych surowych buraczków Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego           Sposób przyrządzania:             Suszoną żurawinę zalać gorącą

Zakątek rozkoszy kulinarnych
czosnkowe schabowe na pyszny obiad... 155

kotlety maczane w jajku i obsypane tartą bułką na rumiano, gdy są wszystkie usmażone to pod przykryciem na patelni na mniejszym ogniu dusić z 5 minut 1/2 kg ugotowanych buraczków zetrzeć na grubszych oczkach razem z małym jabłkiem, dodać pokrojoną małą cebulę, do smaku cukier, sól, pieprz, sok z cytryny, olej rzepakowy i wymieszać ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem, porcje(...)posypać słonecznikiem i podac z buraczkami, schabowym - obiad jest syty i smakuje z maślanką...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z buraka. Czerwona moc buraka 128

wiedzieć, że surowy burak ma właściwości silnie odtruwające i odkwaszające organizm. Oczyszcza krew, wspiera pracę wątroby, pomaga na anemię, ma działanie odmładzające. A taki niepozorny!   Składniki: 2 surowe buraczki garśc orzechów nerkowca 1 pomarańcza 1 łyżeczka startego imbiru Pomarańczowy winegret: 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli pieprz 1/2 łyżeczki(...)pomiędzy białych błonek ostrym nożem wyciąć fileciki. Sok z pomarańczy "złapać do miseczki" do soku z pomrańczy dodać oliwę i przyprawy, następnie wymieszać do powstania gładkiej emulsji buraczki ułożyć na talerzykach, posypać podprażontmi orzechami. Ułożyć cząstki filecików z pomarańczy i skropić całość winegretem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jarzynka obiadowa. Buraczki zasmażane 156

Być może dlatego, że czasami wydaje mi się taki przepis zbyt prosty, zbyt banalny i sądzę, że wszyscy go znają. Ale ponieważ dostałam kolejnego maila z pytaniem jak robię buraczki do obiadu to dzisiaj wpis właśnie buraczkowy. Prawdopodobnie każda gospodyni przyrządza(...)inaczej, ale ja napiszę jak ja to robię. Wiem, że z bloga korzysta dużo młodych ludzi więc może ktoś dzięki temu wpisowi zrobi swoją własną jarzynkę. My lubimy buraczki i stosunkowo często są u nas dodatkiem do dania obiadowego. Jeśli ktoś nie lubi buraczki na ciepło to wiosną niech koniecznie spróbuje botwinki duszonej! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Krem z buraczków z ricottą 167

duży ząbek czosnku sól i świeżo mielony czarny pieprz, tymianek skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżeczki soku 1 litr bulionu warzywnego serek ricotta orzechy włoskie natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Buraczki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 45 minut -1 godziny w zależności od wielkości buraków. Obrać ze skórek i pokroić(...)mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną w kostkę cebulę oraz starty na małej tarce czosnek. Dodać buraczki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażyć przez kilka minut a następnie dolać bulion. Gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Dodać sok i skórkę z cytryny i zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Zupę

Pyry na Gaz
Barszczyk czerwony na świąteczny obiad! Mój piękny stół! -konkurs 141

litry bulionu z drobiu - 2 kg młodych i jędrnych buraczków - 2 cebule - 3 śliwki suszone kalifornijskie - 1/4 selera - 1 mała pietruszka - sól - cukier - świeżo zmielony pieprz - majeranek Buraczki obieramy ze skróki, kroimy na plastry lub w kostkę, tak aby szybko się ugotowały. Cebulę kroimy na 4 części. Do bulionu dodajemy buraczki, cebulę, selera pokrojonego, pietruszkę i śliwki

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania