buraczki - 4888 przepisów (strona:59/326)

Niedzielny Kucharz w TOK FM 104

poznania: jest pachnący, jędrny, choć elastyczny. Tu stanowi bazę sałatki wyładowanej warzywami. Czwartek: Smażony ser z botwinką i buraczkami Klasyczne połączenie Rzeczą powszechnie wiadomą jest, że ser uwielbia buraczki, a buraczkom dobrze w towarzystwie sera. Prosta i zdrowa sałatka, z delikatnym, winnym dresingiem. Piątek: Świeże sajgonki Misternie i delikatne jak mgiełka krokieciki zawijane w papier ryżowy, pełne

Niedzielny kucharz
Buraczki obiadowe 88

Kiedyś nie lubiłam buraków, teraz je uwielbiam, tak samo jak mój mąż. Dzisiaj przedstawiam wam mój sposób na nasze ulubione buraczki obiadowe.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Buraczki obiadowe składniki: 1 kg buraków 100 ml octu z czerwonego wina 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 goździki 5 gałązek świeżego tymianku ocet balsamiczny sól i pieprz Buraczki obiadowe

Delusional Trine
Barszczyk z botwinki. Zupa buraczkowa z botwinką. 174

kurczaka, ma być lekka, ale równie dobrze smakuje na dowolnej wędzonce, lub jeszcze lżej na bulionie warzywnym. Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka - duży pęczek botwinki z średniej wielkości buraczkami - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek pora lub mała cebula - 2 ząbki czosnku - liść laurowy - ziele angielskie - sól - majeranek - kminek mielony - gałązka lubczyku - sok z cytryny ( lub ocet jabłkowy(...)angielskie, listek laurowy. Doprowadzam do wrzenia. Następnie dodaję pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler plus cebulę i czosnek. Całość gotuję na wolnym ogniu ok. pół godziny. W międzyczasie buraczki kroję w cienkie plasterki, liście i łodygi z botwinki drobniutko ( liście w paseczki, łodygi w kosteczkę ). Do gotującego się wywaru dodaję najpierw pokrojone buraczki, gotuję chwilkę

Kuchnia z widokiem na ogród
BOTWINKA - przepis na barszcz czerwony z botwinką 104

botwinką: kwaśna, gęsta śmietana biały ser podsmażona cebulka ugotowana fasola albo zielony groszek Barszczyk z botwinką - sposób wykonania: Krok 1. Botwinę oczyścić, dokładnie opłukać i pokroić w paski.  Buraczki wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami. Ziemniaki oraz marchew obrać i pokroić w kostkę. Krok 2. W garnku rozpuścić masło, wrzucić ziemniaki, marchew(...)podsmażyć chwilę, często mieszając. Następnie wlać gorący, przecedzony rosół i podgotować.  Dołożyć do zupy starte buraczki, listki selera, a po kilku minutach pokrojoną botwinkę. Gotować razem nie dłużej niż przez 5 minut. Na koniec doprawić zupę solą, pieprzem i koncentratem z buraków. Można delikatnie pocukrować. Wsypać sporą ilość posiekanego, świeżego kopru. Gotowy barszczyk z botwinką podajemy ze śmietaną

Moja Książka Kucharska
Chłodnik z botwinki ze zsiadłym mlekiem 105

pyszności uważam za otwarty! :D Uwielbiam wiosnę za bogactwo smaków i kolorów jakimi nas obdarza. Tęcza na talerzu :D Stragany na targu uginają się od soczyście zielonych warzyw, purpurowych buraczków, różowych rzodkiewek i moich ukochanych truskawek!  Żal nie korzystać z tych pyszności. Tym razem podczas zakupów uwiodła mnie soczysta, świeża botwinka. Uśmiechała się tak uroczo, że nie sposób(...)maślanka. Spora ilość czosnku dodała mu niezłego kopa, a dodatek cytryny fajnej świeżości.  CHŁODNIK Z BOTWINKI ZE ZSIADŁYM MLEKIEM Składniki na przygotowanie 2 porcji Pęczek botwinki z dwoma buraczkami Pół kalarepy 400 ml zsiadłego mleka 2 ogórki konserwowe 3-4 rzodkiewki 3 ząbki czosnku Sól, pieprz, czubryca zielona, sok z połówki cytryny Botwinę razem z buraczkami posiekać

HealthyCreations
Zupa z botwinką i kalafiorem / Young beet and cauliflower soup 123

smaku ziele angielskie listek laurowy Przygotowanie klasyczne: Rozgrzej większy rondel z łyżką oleju na średnim ogniu, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Wlej bulion, włóż marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i łodyżki botwinki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut, następnie dodaj kalafior i gotuj kolejne 15 aż ziemniaki będą prawie miękkie. Następnie dodaj listki botwinki i gotuj kolejne(...)smaku solą, pieprzem, cukrem i octem jabłkowym. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty i podawaj. Przygotowanie (TC): Do misy TC wyposażonej w mieszadło włóż cebulę, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i łodyżki botwinki i uruchom program P1 slow cook na 5 minut, następnie wlej bulion, uruchom program P2 slow cook na 15-20 min. Po sygnale dodaj liście botwinki

karmelowy
Zupa z botwiny 151

Zupa z botwiny, czyli młodych buraczków powinna się znaleźć w każdym wiosennym jadłospisie. Nie każdy jednak lubi intensywny smak listków i buraczków. Ja osobiście nie przepadam za zupami z buraków, chociaż w innej postaci buraki lubię bardzo, no ale, że rodzina tą zupą się zachwyca to wiosną obowiązkowo musi być na naszym stole. ZUPA Z BOTWINY Składniki(...)plastry jeśli są naprawdę malutkie.  Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchew ścieram na tarce.  Do bulionu wrzucamy marchew i ziemniaki, a kiedy zmiękną dodajemy botwinę i buraczki. Gotujemy chwilę po czym dodajemy ocet lub sok z cytryny, aby zakwasić zupę.  Mąkę rozrabiamy w wodzi i dodajemy do gotującej się zupy (opcjonalnie zagęszczamy zupę, można pominąć

Bon appetit mon amie
Botwinka. Przepis krok po kroku 125

duży pęczek botwiny z buraczkami 2-3 łyżki soku z cytryny 100 g śmietanki 30% sól, pieprz ew. koperek do posypania   Botwinkę pokrój: buraczki w plasterki, łodygi w pół centymetrowe kawałki, liście posiekaj dość drobno. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz, pokrój w drobną kostkę. Rzadko ucieram warzywa do zupy(...)Gotuj na małym ogniu 15 minut, wsyp ziemniaki pokrojone w kostkę.   Po 5 minutach dodaj podsmażoną na oleju z masłem cebulkę oraz buraczki pokrojone w plastry, gotuj 5 minut.   Następnie dodaj łodygi a po 5 minutach liście. Wlej sok z cytryny, gotuj nie dłużej niż

kuron.com.pl
Najlepszy przepis na buraczki na ciepło 109

perfekcji. Nie spotkałam się z tym, aby komuś one nie smakowały. No, chyba, że ktoś wyjątkowo nie lubi buraków, ale w swoim otoczeniu takich osób nie mam. Takie buraczki przygotowuję prawie zawsze przy okazji większych rodzinnych uroczystości i za każdym razem znikają w mgnieniu oka 😊 Dzisiaj tym przepisem dzielę się z Wami i jestem pewna, że i Wam zasmakują(...)moje najlepsze zasmażane buraczki. Składniki: ok. 1 kg buraków 1 średnia cebula 4 większe ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka cukru ocet spirytusowy 200 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka oleju 50 g masła 1 płaska łyżka mąki pszennej Buraki wyszorować i ugotować do miękkości. Kiedy będą miękkie, odcedzić je, a następnie zalać zimną wodą. Zanim

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wielkanocna sałatka warstwowa 186

selera - majonez - jajko i szczypiorek do dekoracji - pieprz, sól do smaku Z racji, że jest to sałata warstwowa, wszystkie składniki musimy przygotowywać osobno. Groszek, kukurydzę i czerwone buraczki dokładnie odcedzamy. Pora kroimy na talarki i parzymy go w zagotowanej wodzie (wystarczy polać wrzątkiem). Ser kroimy w kosteczkę. Seler odcedzamy i szatkujemy na drobno. Zostało tylko ułożyć wszystko w misce(...)tutaj robimy to według własnego uznania. Nasza kolejność była taka: zielony groszek, ser żółty, por, majonez, czerwone buraczki, kukurydza, seler i znowu majonez. Do dekoracji użyliśmy przekrojonego na ćwiartki jajka i szczypiorku. Czas przygotowania: około 20 min SMACZNEGO

Związek na patelni
ĆWIKŁA Z CHRZANEM :domowy, pyszny przepis 356

angielskiego liść laurowy * najlepszy będzie świeży utarty korzeń chrzanu. Jeżeli ze słoiczka to dobrej jakości, bez dodatku śmietany albo mleka w proszku. Przepis na ćwikłę z chrzanem: Krok 1. Buraczki wyszorować, ugotować w skórkach, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami (jak na placki ziemniaczane). Wodę zagotować z przyprawami, dodać ocet. Jeżeli używa się chrzanu(...)octu, to octu do zalewy nie dodawać. Krok 2. Starte buraczki przełożyć do garnka, wymieszać z chrzanem i zalać zalewą (wyjąć wcześniej przyprawy). Ćwikłę można przechowywać  chłodnym miejscu przez kilka tygodni w zamkniętym słoiku. Aby ćwikła nie sfermentowała należy  całość, razem z chrzanem zagotować, następnie gorącą ćwikłę przełożyć do wyparzonych , jeszcze ciepłych słoików i szczelnie zakręcić. Można

Moja Książka Kucharska
Buraczki z czarną porzeczką 92

mięsa nie trzeba będzie ;) Składniki: 500 g podłużnych buraczków 1 słoik (200 ml) czarnej porzeczki w naturalnym syropie (bez cukru) 25 ml oleju z pestek winogron ksylitol Przygotowanie: Buraczki czyścimy, każdą sztukę owijamy w folię aluminiową, pieczemy 80 minut w temperaturze 180°C . Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Porzeczki osączamy z zalewy, dodajemy(...)buraczków razem z olejem. Do smaku doprawiamy ksylitolem

R'n'G Kitchen
Kotleciki z brokuła i zielonego groszku 150

zieloną masą "żyrafą" niezbyt dokładnie Wymieszać z płatkami owsianymi, doprawić solą, pieprzem, musztardą. Odstawić na 10 minut w międzyczasie przygotować dip jogurtowy (patrz składniki wyżej) i sałatkę z buraczków, z tego  przepisu. Wstawić bataty do piekarnika uformować 12 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, choć nie jest to konieczne. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony(...)zrumienienia podawać z sałatką z buraczków, dipem jogurtowym i ewentualnie pieczonymi batatmi                                                                 SMACZNEGO ! źródło: Mit Liebe - Food Magazin von EDEKA nr. 1/2019

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z buraczkami, kukurydzą, ogórkiem kiszonym i jajkami 190

Pomysł na szybką do przygotowania i smaczną sałatkę - przygotowaną z buraczków, ogórka kiszonego, kukurydzy i gotowanym jajek. Najlepiej podawać ją kilka godzin po schłodzeniu, ponieważ wszystkie(...)smaki muszą się ze sobą "przegryźć".  Składniki na 4 porcje: 6 jajek ugotowanych na twardo 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 mały słoik buraczków w zalewie octowej (200 g - waga samych buraczków) sól, pieprz 2 łyżki majonezu do dekoracji posiekana natka pietruszki Buraki odlać z zalewy i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć

Ugotować
Francuskie przekąski z pastą i oliwkami 71

buraczków mini. W połączeniu z kabanosami długo dojrzewającymi pycha. Na imprezę, jako dodatek do seansu filmowego polecam. 1 arkusz ciasta francuskiego 200 g serka śmietankowego 1 szklanka buraczki z zalewy mini sól, pieprz koperek suszony papryka czerwona 1 kawałek ogórka  zielonego 10 oliwek czarnych natka pietruszki 6 kabanosów małych dojrzewających 5 oliwek zielonych 1 żółtko Z połowy(...)papryką. Biorę oliwkę zieloną, i owijam ją ciastem jak ślimaka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut aż się zrumienią. Pasta: Do serka dodaję połowę buraczków z zalewy, sól, pieprz i miksuje blenderem. Przekładam pastę do szprycy i dekoruję nią ciasto francuskie. Dodaję oliwki czarne, kabanosy, plaser górka, natkę pietruszki. Posypuję koperkiem suszonym

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania