buraczki - 4888 przepisów (strona:62/326)

Tatar z czarnym czosnkiem, czarną quinoą i czarną truflą 162

ugotowanej czarnej quinoy 250 gram polędwicy wołowej 2 świeże żółtka 4 ząbki czarnego czosnku 2 plasterki czarnej trufli 1 kiszony ogórek 3 rzodkiewki pół małej czerwonej cebuki 2 mini buraczki marynowane kilka ziarenek zielonego pieprzu 4-6 ostrych papryczek aji chrapita 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno bio  3 łyżki wody mineralnej pieprz sól świeże listki mięty(...)solą i pieprzem i mieszamy z olejem i wodą. Staranie wyrabiamy przez chwilę, jak ciasto.  Obórek obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę, tak samo siekamy, rzodkiewki, cebulę, buraczki. Mięso układamy w ringu na talerzu, na środku robimy delikatne zagłębienie, w którym umieszczamy żółtko, dodajemy plasterek trufli i czarny czosnek. Dookoła układamy siekane warzywa i czarną quinoę. Ozdabiamy

Quinoa Raz!
Wielkanocna fit sałatka z jajkiem, marynowanymi rydzami i czarną quinoą 147

czerwoną cebulką, marynowane buraczki :) Składniki: 1/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy kilka liści sałaty 2 jajka 6 - 8 marynowanych rydzów 3 rzodkiewki garść mrożonego zielonego groszku 2 małe marynowane buraczki kilka plasterków czerwonej cebuli kiełki rzodkiewki 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżka octu z kwiatów czarnego bzu pieprz sól Wykonanie: Jajka gotujemy na półmiękko. Groszek gotujemy na parze. Liście(...)sałaty rwiemy do miski, dodajemy plasterki buraczków, cebuli i rzodkiewek. Dorzucamy groszek i rydze, posypujemy wszystko czarną quinoą, na wierzchu kładziemy ćwiartki jajek i kiełki rzodkiewki. Olej mieszamy z octem, pieprzem i solą i polewamy sałatkę. Smacznego

Quinoa Raz!
Kwas buraczany ( naturalny środek oczyszczający wątrobę z toksyn ). 183

zalej buraczki tak, aby wszystkie były pod wodą .  Słój lub garnek przykryj np. lnianą ściereczką i odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Co dzień sprawdzaj, aby buraczki były pod wodą , gdy będą wystawać, mogą zacząć się psuć. Słój powinien stać około 7 dni. Gdy na wierzchu wody będzie się zbierać piana, usuń ją czystą łyżką(...)buraczki będą już ukiszone, piana nie będzie się pojawiać. Następnie przecedź przez gęste sitko lub gazę , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż 6-7 dni.  P ij 1 lub 2 szklanki kwasu dziennie ( ja piję 1 rano, drugą wieczorem ). Gdyby miał zbyt mocny smak możesz go trochę rozcieńczyć przegotowaną i wystudzoną wodą . Kwas

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z młodych listków z soczewicą, burakiem i pomarańczą 147

solą i pieprzem. Wymieszaj zawartość, dodaj oliwę, zakręć słoik i energicznie nim potrząśnij, aby uzyskać gotowy dressing.  W misce umieść mieszankę młodych listków (są już umyte), czerwoną cebulę, buraczki i soczewicę. Dodaj dressing i delikatnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż segmenty pomarańczy i posyp sałatkę serem feta. Jeżeli chcesz zabrać ze sobą sałatkę na lunch do pracy, weź osobno(...)przed podaniem.  ➤ Rada : Soczewicę i buraki możesz ugotować samodzielnie, ale jeśli się spieszysz, możesz skorzystać z dostępnych teraz w sklepach gotowych produktów - soczewicy z puszki i paczkowanych ugotowanych buraczków.  Wpis powstał we współpracy z Fit&Easy

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pieczonych buraczków, avokado i feta 144

Dziś na przekór Tłustemu Czwartkowi proponuję sałatkę z pieczonych buraków z awokado. Niebo w gębie,  tylko tyle powiem! 5 średniej wielkości buraczków 1 opakowanie serka feta półtłustego garść rukoli 1 avocado 1/2 szklanki nasion słonecznika sól, pieprz(...)łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 1 zmiażdżony  ząbek czosnku     Buraczki upiec w piekarniku do miękkości, wystudzić, obrać z łupiny, pokroić w kostkę. Na półmisku rozłożyć rukolę, na nią buraczki, pokrojony w kostkę ser feta oraz avocado pokrojone również w kostkę

Jadło i czytadło
Sałatka z pieczonymi burakami, selerem naciowym i fetą 210

buraka to zdecydowanie wybrałabym tą sałatkę. Zakochałam się w niej od pierwszej łyżeczki. Wszystkie składniki sałatki tworzą mega smaczną całość. Niebo w gębie.     5 średniej wielkości buraczków 1 opakowanie serka feta półtłustego 2 łodygi selera naciowego garść rukoli lub kapusty pekińskiej 1/2 szklanki nasion słonecznika(...)sól, pieprz     sos 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku     Buraczki upiec w piekarniku do miękkości, wystudzić, obrać z łupiny, pokroić w kostkę, ułożyć na półmisku, lekko posolić i popieprzyć. Na buraczki ułożyć pokrojony w kostkę ser feta

Jadło i czytadło
Buraczki zasmażane. 162

łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz cukier Sposób wykonania :   B uraczki dokładnie umyj, włóż do garnka, zalej gorącą wodą i ugotuj do miękkości. Następnie buraczki odcedź, wystudź, obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na rozgrzanej patelni roztop masło, dodaj mąkę i cały czas mieszając podgrzewaj na małym ogniu. Gdy zasmażka będzie(...)miała już złoty kolor, dodaj buraczki, sok z cytryny, wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą , pieprzem, i cukrem.       R ada : Zamiast soku z cytryny możesz dodać octu np. jabłkowego, a zamiast masła dodać oliwy. Możesz też posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Podawaj na gorąco do mięsa

Przepisy i porady kulinarne
O tym, jak prawie zostałam feministką. I różowe bułeczki z buraczkami 180

zdjęcie bułeczek było zrobione przed ich upieczeniem - kolor jest niesamowicie intensywny! W piekarniku nieco blednie; staje się głębszy i ciemniejszy, ale nadal robi odpowiednie wrażenie. Wszystko za sprawą startych buraczków - sprawiają, że zwykłe pieczywo nie tylko staje się niezwykle przyjemne dla oka, ale jest wilgotne(...)naprawdę długo zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi ziaren bułeczki są jeszcze bardziej treściwe; świetnie nadają się do wytrawnych, ale też słodkich dodatków.  A po inne smakołyki z pieczonymi buraczkami koniecznie zajrzyjcie do Mopsika . Bułki z buraczkami Składniki: (na 12 sztuk) 100 g mieszanki 5 ziaren 200 g buraków 20 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 2 łyżeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czwartek: tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 108

powrotem do misy, posmaruj z wierzchu oliwą, szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Krok 2 Umyj i pokrój warzywa: kapustę w plastry centymetrowej grubości, batata i buraczki w grube plasterki. Solidnie skrop olejem rzepakowym, posyp przyprawami: kuminem, oregano, majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj. Przełóż na tackę do pieczenia. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw(...)zmiksuj. Dopraw do smaku solą (ostrożnie, bo ser jest słony), pieprzem i cytryną. Wyłóż pesto na wierzch tarty. I gotowe! Smacznego! Artykuł Czwartek: tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Carpaccio z pieczonych buraków 195

opakowanie sera fety opakowanie rukoli 4 garście słonecznika Sos: oliwa z oliwek miód sok z cytryny kilka kropel sosu balsamicznego 1. Buraki dobrze myjemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, buraczki kroimy na pół i układamy na papierze (możemy je owinąć folią aluminiową). Pieczemy w 200 stopniach około 1 godziny (czy są miękkie sprawdzamy widelcem). Po upieczeniu studzimy, obieramy(...)skórki i kroimy w cienkie plasterki. 2. Pokrojone w cienkie plasterki buraki układamy na większym płaskim talerzu. na buraczki dajemy umytą rukolę, pokrojoną w kostkę fetę. Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy i posypujemy po naszej sałatce. 3. Do miseczki dajemy oliwę, sok z cytryny (ja dałam około 1 łyżkę), miód (łyżki), kilka kropel sosu balsamicznego i mieszamy

kruche babeczki
domowe buraczki z chrzanem i śmietaną... 151

Składniki: buraki czerwone podłużne 1 kg, chrzan tarty z cytryną 1/2 słoika 250 gram, cukier 3 łyżki, śmietana gęsta 18% 100 gram buraczki ugotować w skórce(...)wystudzone obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować w rozdrabniaczu lub pałką blendera zmiksować chrzan kupiony w słoiczku z dodatkiem cytryny lub swój domowy dodać do buraczków wsypać cukier, dodać gęstą śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do słoika schować do lodówki aby smaki się przgryzły, w słoiku może być w lodówce kilka dni - buraczki

W Mojej Kuchni Lubię
Pęczotto buraczane 140

oliwy 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanego tymianku 1-2 łyżki soku z cytryny szczypta brązowego cukru sól pieprz Dodatkowo: tarty parmezan kilka orzechów pekan lub włoskich Przygotowanie: 1) Buraczki dokładnie umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 40-60 min., aż będą miękkie, następnie wystudzić, obrać i pokroić(...)mieszając, aż kasza zmięknie, a płyn zostanie wchłonięty. Jeżeli płyn wchłonie się wcześniej i kasza nie będzie miękka dolewać po 1/4 szklanki bulionu. 5) Kiedy kasza zmięknie, dodać pokrojone buraczki, sól oraz pieprz do smaku, bardzo dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę, tak aby pęczotto nabrało ładnego koloru. 6) Na koniec dodać sok z cytryny, parmezan, pozostałą łyżkę zimnego

Fitsweet.me
Kolorowa peruwiańska causa z tuńczykiem i czarną quinoą 195

kawałkach w sosie własnym 1 smaczliwka 1 kg ziemniaków 2 łyżeczki kurkumy  2 łyżki pikantnego ketchupu premium Kotlin 6 łyżek majonezu  4 łyżki soku z kiszonych buraczków 1 limonka 2 papryczki pepperoni 6 zielonych oliwek nadziewanych migdałami 6 żółtych pomidorków koktajlowych 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie kilka ostrych papryczek konserwowych(...)Wykonanie: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Odkładamy 1/3 masy ziemniaczanej do osobnej miski. Gdy ziemniaki trochę przestygną, mniejszą część mieszamy z sokiem z kiszonych buraczków, a pozostałe 2/3 z kurkumą i sokiem z limonki zmiksowanym z ostrymi papryczkami (bez pestek).  Majonez łączymy z ketchupem. Jajka i smaczliwkę obieramy i kroimy w plasterki

Quinoa Raz!
Pęczotto buraczane 159

oliwy 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanego tymianku 1-2 łyżki soku z cytryny szczypta brązowego cukru sól pieprz Dodatkowo: tarty parmezan kilka orzechów pekan lub włoskich Przygotowanie: 1) Buraczki dokładnie umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 40-60 min., aż będą miękkie, następnie wystudzić, obrać i pokroić(...)mieszając, aż kasza zmięknie, a płyn zostanie wchłonięty. Jeżeli płyn wchłonie się wcześniej i kasza nie będzie miękka dolewać po 1/4 szklanki bulionu. 5) Kiedy kasza zmięknie, dodać pokrojone buraczki, sok z cytryny, sól oraz pieprz do smaku, bardzo dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę, tak aby pęczotto nabrało ładnego koloru. 6) Na koniec dodać parmezan, pozostałą łyżkę zimnego

Fitsweet.me
Najlepsze ciasteczka imbirowe i kolacja z prawdziwego zdarzenia 170

chyba dorsz) z żółtymi buraczkami, chipsami z topinamburu, jadalną ziemią i majonezem o zachwycającym smaku. Danie główne to marynowana i długo pieczona w niskiej temperaturze cielęcina, glazurowane czerwone buraczki, sos z olejem koperkowym, buraczane puree z lukrecją (której na szczęście nie było czuć, choć podobno podbiła smak buraczków) i brukselką, a do tego zapiekany mus ziemniaczany

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania