Kolejna bardzo prosta i smaczna sałatka, tym razem z łososiem i fetą. Z dodatkiem buraczków, jak dla mnie mogłabym zjeść sama 2 porcje. Szczególnie mam słabość do takich buraczków, bo uwielbiam je wyjadać bezpośrednio ze słoika. Łosoś jest z puszki, jednak jeżeli ciężko jest Wam go znaleźć na sklepowej półce, tuńczyk również będzie pasował to […] Artykuł Sałatka(...)łososiem, buraczkami i fetą pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeWielbiciele buraczków będą na TAK. Składniki 500 g czerwonych buraczków 4 dymki ze szczypiorkiem 3 pomarańcze 4 łyżki soku cytrynowego sól biały pieprz 4 łyżki oleju słonecznikowego Przygotowanie Buraki umyłem zawinąłem w folię, Upiekłem w piekarniku w temperaturze 190 stopni C , półtora godziny. Po ostudzeniu pokroiłem w cienkie plasterki. Dymkę po umyciu i oczyszczeniu pokroiłem w cienkie krążki(...)pomarańcze, oddzieliłem miąższ od skórek bocznych. Wyciekający sok zachowałem. Sok pomarańczowy wymieszałem z sokiem cytrynowym, olejem solą i pieprzem. 12 filecików pomarańczy pozostawiłem w całości, pozostałe przepołowiłem, wymieszałem z buraczkami, cebulą i sosem. Sałatkę podałem ugarnirowaną całymi filetami pomarańczy
R'n'G Kitchenpęczki, 200-300 ml. soku z kiszonych ogórków, sok z cytryny, 300-400 ml. śmietany 18%, cukier, sól, Botwinkę umyć, oczyścić, posiekać. Jeżeli mamy botwinkę z większymi buraczkami, buraczki można zetrzeć na tarce o średnich otworach, a liście posiekać. Botwinkę włożyć do garnka i zalać niewielką (tak, aby tylko przykryć) ilością wrzącej wody. Gdy botwinka będzie al dente(...)rozgotujmy) dodać kilka kropel soku z cytryny (dzieki temu, będzie ładny kolor buraczków). Wlać kwas z kiszonych ogórków – 200 – 300 ml. Dodajemy do smaku. Zagotować, doprawić do smaku cukrem i ewentualnie solą. Dodać śmietanę 300 - 400 ml. Ze śmietaną już nie gotować. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, koperkiem, ogórkami świeżymi lub kiszonymi. Można podać z ziemniakami. zastawa
królestwo garówzagotować. Odstawiłem z ognia, przykryłem, odstawiłem na 2 godziny. Ugotowałem do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. W razie konieczności należy dolać wodę Buraczki umyłem, osuszyć, każdy zawinąłem w folię aluminiową, ułożyłem na blasze do pieczenia i zapiekałem do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Po ostudzeniu obrałem(...)posiekaną na szerokie paski kapustę oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Zagotowałem, dodałem fasolę wraz z wywarem i gotowałem przez ok. 10 minut, do miękkości warzyw. Dodałem buraczki, pokrojoną natkę pietruszki oraz naturalny sok pomidorowy. Gotowałem na małym ogniu do miękkości wszystkich składników. Do zupy wlałem śmietanę rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawiłem solą i pieprzem
R'n'G Kitchentymianku (lub 1 łyżka suszonego) 4 łyżki oleju roślinnego 1 szklanka wody (lub bulionu) 2 łyżki octu winnego sól (ziołowa) pieprz cytrynowy Sposób wykonania: Mięso kurczaka kroimy w kostkę. Buraczki botwiny obieramy i kroimy w półplasterki a łodygi z liśćmi drobno szatkujemy. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy kaszę i prażymy przez 5 minut. W międzyczasie kroimy(...)garnka. Podlewamy 1 łyżką olej, wrzucamy kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy przez 2-3 minuty. Następnie wszystkie składniki ze sobą mieszamy i podlewamy gorącą, przegotowaną wodą. Dodajemy pokrojone buraczki, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie, gdy buraczki zmiękną dodajemy poszatkowane łodygi i liście. Mieszamy i dalej gotujemy przez 5 minut
Qchnia po prostubazie buraczków, kefiru, zielonego ogórka, pikantnej rzodkiewki i niezwykle aromatycznego koperku, podana z jajkiem na twardo to doskonała propozycja na obiad w upalne dni. Składniki: 500g buraczków 1 zielony ogórek 6 rzodkiewek 3 łyżki posiekanego kopru 2 łyżki mięty 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z limonki 1litr kefiru oliwa sól pieprz 4-5 jajek(...)miękkości w lekko osolonej wodzie, wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a rzodkiewki i obranego zielonego ogórka również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Starte buraczki, rzodkiewki i ogórka przełożyć do dużej miski, dodać posiekany koper, miętę, wyciśnięty sok z cytryny i limonki, wlać kefir, całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem
Szalona Kuchnia Ewelinyminuty. Dodaj obrane i pokrojone na plasterki lub półplasterki buraczki z botwinki. Wlej gorący bulion i dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż buraczki zmiękną, a kasza się ugotuje i wchłonie większość płynu. Dodaj posiekane liście botwinki i czerwoną fasolę, wymieszaj. Przykryj patelnię i gotuj przez 5 minut. Na końcu dodaj posiekany koperek(...)spanakorizo. Kaszotto świetnie się mrozi - testowałam :) Sobota - Falafele buraczane Kolejna propozycja różowego dania z dodatkiem buraka. Tym razem są to falafele, czyli wegetariańskie klopsiki z ciecierzycy z burakiem lub buraczkami z botwinki. Podajcie je w chlebku pita lub wrapie z dodatkiem pomidora malinowego, młodego szpinaku, szczawiu czy listków botwinki. Pyszny, wiosenny, zdrowy fast food na sobotę. ➤ Kliknij - Przepis
Chilli Czosnek i Oliwaświetnie komponuje się z tuńczykiem, dodałam też trochę czarnej quinoy, rzodkiewki, ogórek i zblanszowane dzikie szparagi. Kropką nad i jest koperek i "kawior" z agaru i soku z kiszonych buraczków. Pyszności :) polecam. Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 puszka tuńczyka Princes w sosie własnym 2 smaczliwki(...)awokado) 500 ml jogurtu naturalnego 1 ogórek gruntowy pół małego pęczka koperku sok z połowy cytryny garść dzikich szparagów 2 rzodkiewki do ozdoby 100 ml soku z kiszonych buraczków 1 płaska łyżeczka agaru pół szklanki zimnego oleju do przygotowania "kawioru" pieprz sól Wykonanie: Do soku z kiszonych buraczków dodajemy agar, mieszamy i gotujemy przez kilka minut
Quinoa Raz!polewam kilkoma kroplami oliwy, posypuję szczyptą soli i pieprzu, owijam folią i piekę. Trwa to dosyć długo, ale pieczenie buraków zależy w głównej mierze od ich wielkości. Niewielkich rozmiarów buraczki jesteśmy w stanie upiec już w ok. 60 minut. Średnie i duże okazy będą musiały spędzić w piecu proporcjonalnie więcej czasu. Proponuję Wam dzisiaj przygotowanie buraków w formie(...)przez 60-90 minut (w zależności od wielkości, polecam użycie mniejszych okazów). Gotowe buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Sałatka: Rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojone buraczki i ogórka, posypujemy pokruszoną fetą. W miseczce energicznie mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu. Gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem. [/hide] Artykuł Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą
Pogotujmy.plGotujemy wywar z kości schabowej. Ugotowaną kość schabową wyciągamy z wywaru. Warzywa obieramy, dokładnie myjemy, zwłaszcza liście botwinki. Do gotowego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę: marchewkę i pietruszkę, młode buraczki razem z liśćmi i łodygami botwinki. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy do zupy. Dolewamy wody. Całość gotujemy na małym ogniu. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę(...)buraczki będą półtwarde dodajemy ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku. Mieszamy. Podajemy np. z jajkiem na twardo lub z posiekanym koperkiem. Dobrze smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego. Zupa najlepsza jest na drugi dzień
Moja smaczna kuchniamały kawałek selera – ok. 60g 1,5 litra bulionu (mięsnego – może być przecedzony rosół, lub warzywnego, np. z tego przepisu: bulion warzywny przepis ) 2 pęczki botwinki (młodych buraczków wraz z liśćmi) – ok. 350g 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła 150 ml śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 1 pęczek koperku dodatkowo do podania(...)gotować przez ok. 10 minut (jeśli mamy do dyspozycji młode warzywa, to wrzucamy je równocześnie z botwinką i gotujemy razem, bez wcześniejszego obgotowywania włoszczyzny). Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i posiekać w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru i gotować na małym ogniu do miękkości przez kilka minut. Przygotować zasmażkę: masło rozpuścić
Kulinarne Przebojeząbki czosnku sól pieprz sok z cytryny cukier do smaku Przygotowanie: 1. Pęczki botwinki dokładnie płuczemy, buraczki obieramy i kroimy w kostkę, siekamy również łodygi i liście 2. Buraczki zalewamy wodą ok 500 ml, tylko tyle żeby lekko zakryć warzywo, gotujemy pod przykryciem do miękkości ok 15 min, kiedy buraczki są al dente dorzucamy łodygi
Słodki Kompromisopcjonalnie) Przygotowanie klasyczne: Rozgrzej patelnię z łyżką oleju na średnim ogniu, włóż cebulę i boczniaki i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Do większego rondla wlej bulion, włóż marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i łodyżki botwinki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Następnie dodaj kurczaka, listki botwinki i boczniaki z patelni i gotuj kolejne(...)Przygotowanie (TC): Rozgrzej patelnię z łyżką oleju na średnim ogniu, włóż cebulę i boczniaki i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Do misy TC wyposażonej w mieszadło włóż marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i łodyżki botwinki i uruchom program P1 slow cook na 5 minut, następnie wlej bulion, uruchom program P2 slow cook na 15-20 min. Po sygnale dodaj kurczaka, liście
karmelowyZagarnęłam więc jeszcze pęczek tej zieloności do torby. Pomyślałam, że skoro taka pierwsza, najmłodsza i najświeższa, to niech będzie wyjątkowo na talerzu, bo na zupę jeszcze zdążymy, a i buraczki u niej teraz wielkości paznokcia...:) A zatem lekkie, złociste naleśniki z chrupiącymi brzegami, a w nich kremowy farsz z miękkimi kawałkami kurczaka i siekaną młodą botwinką, która zamienia całość(...)smaż ok. 10min, często mieszając. 3. Na patelnię wlej wodę i dodaj mascarpone i tymianek- wymieszaj i poczekaj, aż mascarpone się rozpuści. 4. Botwinę umyj i poszatkuj w paski (buraczki też) - dodaj na patelnię z kurczakiem, wymieszaj i przykryj pokrywką - duś do momentu, aż łodygi i buraczki będą miękkie. 5. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj koperek
Kuchnia w Słońcu Skąpanaburaczków gałązka tymianku 150 ml białego wina 3 świeże figi 150 g suszonych fig sól pieprz Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 160 st. C. Boczek pokroiłem na plasterki Upieczone buraczki pokroiłem w dość grube talarki. Włożyłem boczek, buraki, tymianek i suszone figi do żeliwnej brytfanki. Wlałem wino i szklankę wody. Bażanta doprawiłem solą i pieprzem i włożyłem do brytfanki(...)dopiekłem mięso do miękkości, ułożyłem plastry boczku na górze bażanta (10-15 min.). Zlałem sos z pieczenia, zagotowałem, doprawiłem, redukowałem do uzyskania gęstej konsystencji. Wyjąłem kilka fig i plastrów buraczków, zmiksowałem je, dodałem do sosu. Bażanta przełożyłem na paterę, dodałem pokrojone w ósemki świeże figi, sos, doprawiłem. Podałem z bagietką
R'n'G Kitchen