buraczki - 4888 przepisów (strona:63/326)

Kiszone buraki 164

czerwonych buraczków bez liści, umytych, obranych i pokrojonych w mniejsze cząstki 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 3 szklanki wody 1 łyżka soli Przygotowanie: Buraczki wkładamy do dużych słoików. Dodajemy czosnek, liście laurowe, pieprz. Wodę mieszamy z solą by ta dokładnie się rozpuściła. Zalewamy buraczki tak aby zalewa dokładnie je przykryła. Tak przygotowane

Życie ze smakiem
Buraczki 104

SKŁADNIKI: 4 duże buraczki 1-2 łyżeczki cukru 1-2 łyżeczki cytryny sól pieprz WYKONANIE: Buraczki ugotować do miękkości, odlać wodę, pozostawić aż troszkę przestygną. Obrać i zetrzeć na drobnym oczkach. Dodać cukier i sok z cytryny. Można doprawić solą i pieprzem, (ja nie zawsze to robię) zależy od smaku buraczków

Dziś Ja gotuje
Buraczki na zimę do słoików. 822

propozycję sałatki z papryką i cebulką. Po prostu pycha a na zimę jak znalazł wystarczą buraki i chęci do jej przygotowania :) Zapraszam :) Składniki : około 4 kg buraczków 1/2  kg cebuli 1/2 kg papryki ja użyłam zielonej może być czerwona około 1 szklanki octu sól do smaku 4 łyżki pieprzu lub do smaku  2 łyżki cukru(...)olejem. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na kilka minut do przegryzienia smaków, ewentualnie jeszcze przyprawiamy, sałatka ma mieć lekko ostrawo- winny smak. Słoiki myjemy i wycieramy do sucha, nakładamy buraczki i szczelnie zakręcamy. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką wkładamy słoiki i zalewamy woda do 3/4 wysokości. Od zagotowania wody gotujemy pod przykryciem około 20/25 minut. Następnie wyciągamy  słoiki

Sama słodycz i szczypta chili
Kwas – kresowy barszcz z buraków i kiszonej kapusty – kuchnia podkarpacka 161

genialny w swojej prostocie. Spodoba się tym, którzy nie lubią sztucznych koncentratów buraczanych, ale nie mają czasu na kiszenie buraków. Kwas z kiszonej kapusty świetnie komponuje się z buraczkami i suszonymi grzybami. A ponieważ w zupie są jeszcze ziemniak, marchewka, pietruszka i fasola, zupa jest syta i jednocześnie lekka. Od dzisiaj jestem jej fanką. Jest pyszna :) O przepis(...)rosołu dodamy do zupy na końcu. Kiszoną kapustę razem z kwasem przekładamy do garnka i dolewamy 1,5 szklanki wody. Przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i gotujemy do miękkości. Buraczki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę – buraczki drobniej, ziemniaki grubiej. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do garnka z gotującym się rosołem, dodając

Trzeci talerz
Salatka warstwowa ze śledziem 165

kurkumy 2 łyżki śmietany 18% sól i pieprz Przygotowanie: Śledzie moczymy całą noc w wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Warzywa obieramy i gotujemy na miękko (buraczki osobno). Marchew, buraczki i jajko ścieramy na grubych oczkach. Ziemniaki i ogórka kroimy w kostkę. Śledzie na mniejsze kawałki około 1 cm  x 2 cm. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy(...)łyżki majonezu mieszamy z musztardą i kurkumą. Na dno słoiczka wykładamy kolejno warstwy: buraczki, sos majonezowo - musztardowo, ziemniaki, śledzie, śmietanę która solimy i pieprzymy, marchewkę, ogórka, pozostały majonez,  jajka i posypujemy szczypiorkiem z cebulką, posypujemy solą i pieprzem

Lena Gotuje
ŁOSOŚ W MIGDAŁACH NA BURACZANEJ OWSIANCE 131

łyżeczkę imbiru. Do gotującej się wody dodać płatki owsiane i gotować na małym ogniu, aż się rozkleją (gdy wchłoną całą wodę dolać odrobinę, żeby się nie przypaliły). Buraczki pokroić w kostkę, dodać otartą skórkę i sok z 1 limonki, po łyżeczce miodu i imbiru. doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i odrobiną oleju oraz sosu sojowego. Dokładnie wymieszać i podprawić(...)limonki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Panierować w mące, roztrzepanych jajkach i płatkach migdałowych. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20-25 minut. Do owsianki dodać zamarynowane buraczki, masło i doprawić łyżeczką miodu i sokiem z limonki (w razie potrzeby). Na talerzu ułożyć porcję buraczanej owsianki a na wierzchu położyć upieczonego łososia w migdałowej panierce. Artykuł ŁOSOŚ

Pieguskowa Kuchnia
Botwinka z pomarańczą 110

czerwona, może być żółta lub czerwona, a przygotowana z niej zupa być zielona, żółta..... Przygotowałam botwinkę z białych buraczków z liśćmi. Wyszła zielon :) 1 pęczek botwinki z ładnymi buraczkami, sok z 2 pomarańczy, sok z 1/2 cytryny, sól, cukier, dodatki: ser kozi dojrzewający, Botwinkę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką! ilością(...)wrzącej wody. Parę minut gotować, buraczki nie powinny się rozgotować, powinno się czuć kawałki „pod zębem”. Następnie wlać sok z pomarańczy i cytryny, zagotować. Doprawić solą i cukrem. Podawać z płatkami sera koziego.  Botwinkę, można podawać na zimno i ciepło. zastawa

królestwo garów
Chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami 142

schłodzonego w lodówce kilka orzechów włoskich do dekoracji jajko na twardo na każdą osobę (opcjonalnie)   Przepis na chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami Jajka ugotować na twardo. Małe buraczki z botwinki pokroić na plasterki i odłożyć do dekoracji. Botwinkę drobno pokroić. W garnku wymieszać botwinkę, koperek, rzodkiewki i ogórka. Kilka śliwek odłożyć do dekoracji, a resztę pokroić(...)dodać do warzyw. Pieprz i czosnek dodać do butelki jogurtu i wymieszać. Zalać warzywa jogurtem, dodać sok z buraków i wymieszać. Podawać udekorowane małymi buraczkami z botwinki, śliwkami i orzechami. Można dodać jeszcze jajko.   Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie !     Artykuł Chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Botwinka ze szparagami / Young beet soup with asparagus 173

ocet jabłkowy lub sok z cytryny do smaku jajka na twardo do podania Przygotowanie (TCC): Do pojemnika TCC wyposażonego w mieszadło wlej bulion, włóż marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, łodygi szparagów, buraczki i łodyżki botwinki, uruchom program P2 slow cook na 15-20 min. Po sygnale dodaj liście botwinki i czubki szparagów i ponownie włącz P2 slow cook na 10 minut(...)octem do smaku i ponownie ustaw P2 slow cook na 3 minuty. Po sygnale podawaj! Smacznego! Przygotowanie klasyczne: Do większego rondla wlej bulion, włóż marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, łodygi szparagów, buraczki i łodyżki botwinki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Następnie dodaj listki botwinki i czubki szparagów i gotuj kolejne 10 minut

karmelowy
Kaszotto z botwinką! 144

pieprz Przygotuj rondel z grubym dnem. Do rondla wlej oliwę, dodaj utarty w moździerzu czosnek i szalotki (możesz też dodać świeżą bazylię). Ciągle mieszaj, aby nic się nie przypaliło. buraczki umyj i obierz ze skórki jeśli to konieczne, dodaj do rondla, duś 2-3 minuty, dodaj suchą kaszę jaglaną i podsmażaj przez 2-3 minuty. Dodajemy 3/4 szklanki wody(...)też użyć ziół. Dodajemy jogurt lub śmietankę, aby potrawa była bardziej kremowa. Dodajemy połowę ilości posiekanych liści botwinki.  Całość mieszamy i zagotowujemy. Gdy mamy pewność, że kasza i buraczki są miękkie, wykładamy na talerze. Pozostałą ilością posiekanych liści botwinki posypujemy danie. Kaszotto możesz dodatkowo zaostrzyć posypując je np. parmezanem, lub polać łyżką palonego masła

SMYKWKUCHNI
Zupa Z Botwiny 170

Bardzo lubię botwinkę i jak tylko zobaczyłam ją w sklepie od razu zakupiłam i zrobiłam z niej pyszna zupę :) Składniki na 3-4 osoby: 1 pęczek botwiny wraz z buraczkami 1 litr wody 3 spore ziemniaki 1/2 pęczka koperku 1/2 sporej marchewki mały korzeń pietruszki 1 łyżeczka domowego warzywka 3-4 łyżki śmietany 18 % sok z cytryny ( około(...)pokrojone warzywa. Dodajemy warzywko i gotujemy aż ziemniaki będą wpół miękkie ( tak około 10-15 minut) w tym czasie myjemy i kroimy botwinkę ale tylko same liście z łodyżką, buraczki odkładamy na później. Kroimy także koperek. 2. Kiedy ziemniaki się podgotują dodajemy botwinkę i znów gotujemy z 10 minut. W tym czasie obieram i ścieram na grubych oczkach buraczki

Gotowanie...to proste !
Botwinka 228

cytryny 750ml bulionu drobiowego 100ml kwaśnej śmietany 18% Sól, pieprz do smaku Pęczek koperku 4 jajka na twardo Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion Obieramy ziemniaki, cebulę, marchew, buraczki i czosnek. Wrzucamy do misy z ostrzem do siekania, zamykamy pokrywkę i ustawiamy prędkość 8 oraz czas 20 sekund. Wyciągamy ostrze, dodajemy bulion drobiowy. Manualnie ustawiamy temperaturę 90⁰C oraz(...)theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sposób przygotowania tradycyjnie: Obieramy ziemniaki, cebulę, marchew, buraczki i czosnek. Wszystko drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu ok 35 minut. Pęczek liści botwinki siekamy drobno i dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Gotowana pierś kurczaka z komosą ryżową i buraczkami 225

się w zaledwie 15-20 minut. Gotowana na parze pierś kurczaka świetnie współgra z komosą ryżową i buraczkami. Składniki: 100g piersi kurczaka 30g komosy ryżowej (ugotowanej) 200g tartych buraczków przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany Sposób przygotowania: Pierś kurczaka marynujemy w przyprawach przez ok. 30 minut. Następnie gotujemy ja na parze przez ok. 10 minut. Komosę(...)ryżową i buraczki podgrzewamy. Podajmy z piersią kurczaka. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Sałatka do Wędlin z Buraczkami, Ogórkami i Jabłkami 200

łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka soku z cytryny duża szczypta tymianku do smaku sól, pieprz Link do filmu z przepisem na: Sałatkę z buraczkami do wędlin Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kostkę i przekładam na durszlak, następnie przelewam wrzątkiem i dostawiam do odsączenia i wystygnięcia. Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach. Jabłka obieram(...)dodaję do sałatki. Dodaję odsączony groszek, wystudzoną i odsączoną cebulę, majonez, sok z cytryny, tymianek, doprawiam solą i pierzem i całość dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa. Sałatka z buraczkami do wędliny jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Uwaga Babcia Gotuje
buraczkowe ciasto z aronią i bitą śmietaną... 115

Składniki: jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, margaryna 12,5 dag, buraczki 1 kubek/starte ugotowane, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, dżem 250 ml/aroniowy, śmietana 30 % 330 ml, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie(...)kolorowa posypka - ile potrzeba składniki do ciasta temperatura pokojowa, jedna foremka była do pracy męża = jajka, miękką margarynę, cukier mikserem utrzeć do piany z 4 minuty na dużych obrotach buraczki ugotowane utrzeć na tarce grubsze oczka, cały kubek buraczków wsypać do masy, mikserem połączyć składniki dodać kakao i połączyć składniki wsypać mąkę z proszkiem i sodą, mikserem krótko

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania