bułki - 33926 przepisów (strona:84/2262)

Sałatka z ogórków, cebuli i fasolki szparagowej do słoików 194

Pyszna sałatka do obiadu, Jest dość łagodna, więc z powodzeniem mogą ją jeść dzieci. Z podanych proporcji wychodzi ok. 14 słoików 0,33 l Co potrzeba

Bułka z Chlebem
Nietypowe paszteciki do barszczu 157

Nietypowe paszteciki do barszczu Bez wyrabiania ciasta, bez pieczenia, znakomite jako dodatek do barszczu albo jako przekąska, idealna na różne imprezy. Składniki: ·        7 bułek kajzerek ·        ½ kg łopatki wieprzowej ·        Cebula ·        20 dag pieczarek(...)łyżeczki gałki muszkatołowej ·        Pieprz ·        Sól ·        Bułka tarta do panierki ·        3 jajka ·        Olej do smażenia ·        1 ½ szklanki mleka Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy

Kulinarna Chwila
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową, kalarepą, cukinią, kapustą i pieczarkami 131

Letnia zupa jarzynowa powinna zawierać warzywa, które dopiero pojawiły się na grządkach, są młodziutkie, pełne witamin i smaku lata. Tak powstaje pyszna zupa. Co potrzeba: 3

Bułka z Chlebem
Domowe hot dogi – przepis 123

sycąca. Warto od czasu do czasu i taki smakołyk przygotować domowym sposobem. Wszyscy domownicy na pewna będą zachwyceni. Nasze hot dogi tym razem były w wersji mini, bo takie bułki akurat nabyliśmy. Parówki więc przekrojone na pół dały radę. Do tego obowiązkowo ketchup i cebulka prażona. Udało mi się też towarzystwo namówić na bardzo cieniutko posiekaną młodą kapustę i plastry(...)zielonego ogórka. Na ich życzenie było też masło bo podobno w takiej wersji jeszcze lepsze. Sztos! Polecam! PRZEPIS DOMOWE HOT DOGI Składniki: 8 małych, podłużnych bułek 4 parówki masło ogórek zielony młoda kapusta cebulka prażona – użyłam takiej ketchup Jak zrobić domowe hot-dogi: Zaczynamy od bułek. Ja swoje ułożyłam na blaszce i podpiekłam w piekarniku aż się zagrzały

Dorota Smakuje
Krokiety z kapustą i pieczarkami 151

zapisany przepis na krokiety pochodzi z XVII wieku, z zapisków szefa kuchni francuskiego króla Ludwika XIV, Françoisa Massialota. Jego receptura z 1691 roku to mięso, trufle, szpik w słodkiej bułce i jajku, smażone w smalcu. W XVIII wieku Francuzi udoskonalili przepis dodając panierkę. Krokiety były świetnym sposobem na to, by wykorzystać resztki duszonego mięsa czy gulaszu. Lubisz tradycyjne polskie dania(...)krążyły legendy, Holendrzy je pokochali. Rocznie spożywa się tu 350 milionów kroketten . Popularność tej przekąski w Niderlandach jest tak duża, że ​​nawet McDonald’s sprzedaje tu McKroket w bułce. Jak zwijać krokiety? Nałóż farsz na naleśnik, rozsmaruj cienko i równomiernie. Załóż do środka dwa przeciwległe boki na szerokość ok. 2 cm. Zwijaj ciasno zaczynając od jednego z niezłożonych boków

smakowitehistorie.com
Kasza jęczmienna na sypko 138

O zdrowotnych właściwościach kaszy jęczmiennej nie muszę przypominać. Jest doskonałym źródłem błonnika, zawiera dużą ilość wapnia, poza tym zawiera cynk, żelazo, potas, witaminę K. Polecana jest

Bułka z Chlebem
Nalewka agrestowa 147

Delikatna w smaku, nie za słodka, pachnąca latem, doskonała na zimowe wieczory Co potrzeba: 1,6 kg dojrzałego agrestu, 400 ml zimnej przegotowanej wody, 500 ml

Bułka z Chlebem
KOTLETY MIELONE Z PRZEPIÓRCZYM JAJKIEM 160

eleganckie danie obiadowe lub przekąska. My lubimy takiego kotlecika przekroić na pół i położyć na kanapki zamiast wędliny.  Składniki: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 cebula * 1 jajko * bułka namoczona w mleku * 2 łyżki bułki tartej * przypraw do mięsa mielonego * sól * pieprz Dodatkowo: * około 12 jajeczek przepiórczych * bułka tarta do obtaczania * olej do smażenia Wykonanie: Jajka przepiórcze ugotować(...)wrzątku około 3 minuty. Wystudzić, oskubać ze skorupek. Do miski przełożyć mięso mielone, dodać całe jajko, bułkę tartą, drobno pokrojoną cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz do smaku sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Dłonią dobrze wyrobić mięso. Z mięsa uformować niewielkie kulki, spłaszczyć dłonią. Na środku każdego "placka" mięsa położyć jajko, zlepić mięso w kulę. Każdego klopsa obtoczyć

Zrób to smacznie
Ciasto biszkoptowe Czereśniowy Sad z czereśniami i kremem śmietanowym bez pieczenia 134

Kiedy przychodzi sezon czereśniowy mam ochotę na delikatne i lekkie ciasto z tymi owocami, ponieważ na ogół w tym czasie jest gorąco i słonecznie. Tak powstało

Bułka z Chlebem
Domowy burger z kurczakiem pieczonym – przepis 174

filet z piersi czy po prostu udko – każdy rodzaj mięsa się nada, wystarczy je rozdrobnić lub pokroić w kawałki. Ostatnio polubiliśmy robić rodzinnie domowe burgery . Piekę lub kupuję bułki, część zjadamy a część trafia do zamrażarki i czeka na dzień w którym będziemy mieć ochotę na to danie Tym razem burgery przygotowaliśmy z takimi prostymi dodatkami jak ketchup, majonez(...)świeży pomidor, marynowane ogórki sałatkowe i liście sałat, które hoduję w doniczkach na parapecie. Burgery wyszły super! Na kolację robiliśmy powtórkę z chlebem tostowym bo bułki się skończyły i też były super smaczne! Co ważne – dzięki bardzo zaangażowały się w samodzielne składanie burgerów a potem chętnie je jadły! PRZEPIS NA BURGER Z KURCZAKIEM PIECZONYM Składniki na burgery z kurczakiem

Dorota Smakuje
Placuszki z cukinii 128

Składniki 350 g cukinii sól do smaku pieprz do smaku 1 duży ząbek czosnku 1 średnie jajko 100 g sera koziego półtwardego 30 g mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej opcjonalnie oregano do smaku Składniki na dip 100 ml jogurtu naturalnego gęsty typu greckiego sól 1 łyżka soku z cytryny i odrobina startej skórki(...)kilka listków świeżej mięty 🔪 Instrukcje Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po chwili mocno odcisnąć w dłoniach skok. Ser zetrzeć na tarce dodać wraz z jajkiem, mąką, bułką tartą i przyprawami do cukinii, wszystko dokładnie wymieszać do połączenia. Smażyć tak, jak placki ziemniaczane, na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Jogurt wymieszać z sokiem i skórką

SprawdzonaKuchnia.pl
Kotleciki wegetariańskie, ryżowo – cukiniowe 112

żółtej cukinii 1 cebula 2 małe marchewki pęczek natki pietruszki garść zielonej kolendry kilka listków bazylii sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano oliwa do smażenia 8 łyżek bułki tartej + do obtoczenia kotlecików 5 łyżek mąki pszennej 2 małe jajka Wykonanie: Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Marchew, cebulę i cukinię pokroić na drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę(...)podsmażyć wszystkie warzywa krótko, aby zachowały swoją jędrność. Ryż przełożyć do miski, dodać podsmażone warzywa, mąkę, jajka, bułkę tartą, zieleninę i dość mocno przyprawić. Wszystko dobrze wymieszać, jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka, dodać jeszcze odrobinę bułki tartej lub mąki. Ciasto powinno się ładnie sklejać. Z masy formować nieduże kotleciki, obtoczyć je w tartej bułce. Smażyć na oleju z dwóch stron

SprawdzonaKuchnia.pl
Arancini 134

czyli risotto najlepiej zrobić z ryżu kleistego, to ułatwi formowanie kulek i ich nadziewanie. Danie jest bezglutenowe, co może mieć znaczenie dla osób uczulonych, w tej wersji zamiast tartej bułki użyjcie bułki bezglutenowej lub mielonych migdałów . Danie jest bardzo smaczne i dość łatwe. Danie serwujemy na ciepło, ale jeśli lubicie zimny ryż, to można zjeść je również na zimno. Print(...)parmezanu startego sól do smaku pieprz do smaku Dodatkowo 100 g sera mozzarella pokrojony w kostkę 75 g zwykłej mąki pszennej 2 średnie jajka roztrzepane 75 g tartej bułki 500 ml oleju do głębokiego smażenia Instructions Do miseczki wlać wino , wsypać nitki szafranu , namoczyć przez 10 minut. Podgrzać rosół lub wywar warzywny. Na patelni roztopić masło , podsmażyć cebulę

SprawdzonaKuchnia.pl
Kwaśnica wegetariańska 132

laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 2 l woda olej Dla lubiących mięso, dodatkowe składniki na kulki mięsne 200 g mięsa mielonego najlepiej cielęcina 1/2 średniej czerstwej bułki 1/2 średniej cebuli pokrojonej w kostkę sól pieprz 1 małe jajko 1/2 szklanki tartej bułki Instructions Do dużego garnka wlać około 2 litrów wody, dodać liść laurowy , ziele angielskie, pokrojoną(...)przesmażyć, dodać do zupy. Całość gotować około 30 minut. Następnie dodać ziemniaki , gotować do czasu, kiedy zmiękną. Doprawić przyprawami. Jeśli chcecie przygotować wersję z mięsnymi kulkami Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i dodać ją do mielonego mięsa. Następnie dodać cebulę , jajko , przyprawy i odrobinę tartej bułki. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.  Formować maleńkie kuleczki

SprawdzonaKuchnia.pl