bułki - 33426 przepisów (strona:83/2229)

Kotleciki wegetariańskie, ryżowo – cukiniowe 63

żółtej cukinii 1 cebula 2 małe marchewki pęczek natki pietruszki garść zielonej kolendry kilka listków bazylii sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano oliwa do smażenia 8 łyżek bułki tartej + do obtoczenia kotlecików 5 łyżek mąki pszennej 2 małe jajka Wykonanie: Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Marchew, cebulę i cukinię pokroić na drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę(...)podsmażyć wszystkie warzywa krótko, aby zachowały swoją jędrność. Ryż przełożyć do miski, dodać podsmażone warzywa, mąkę, jajka, bułkę tartą, zieleninę i dość mocno przyprawić. Wszystko dobrze wymieszać, jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka, dodać jeszcze odrobinę bułki tartej lub mąki. Ciasto powinno się ładnie sklejać. Z masy formować nieduże kotleciki, obtoczyć je w tartej bułce. Smażyć na oleju z dwóch stron

SprawdzonaKuchnia.pl
Arancini 78

czyli risotto najlepiej zrobić z ryżu kleistego, to ułatwi formowanie kulek i ich nadziewanie. Danie jest bezglutenowe, co może mieć znaczenie dla osób uczulonych, w tej wersji zamiast tartej bułki użyjcie bułki bezglutenowej lub mielonych migdałów . Danie jest bardzo smaczne i dość łatwe. Danie serwujemy na ciepło, ale jeśli lubicie zimny ryż, to można zjeść je również na zimno. Print(...)parmezanu startego sól do smaku pieprz do smaku Dodatkowo 100 g sera mozzarella pokrojony w kostkę 75 g zwykłej mąki pszennej 2 średnie jajka roztrzepane 75 g tartej bułki 500 ml oleju do głębokiego smażenia Instructions Do miseczki wlać wino , wsypać nitki szafranu , namoczyć przez 10 minut. Podgrzać rosół lub wywar warzywny. Na patelni roztopić masło , podsmażyć cebulę

SprawdzonaKuchnia.pl
Kwaśnica wegetariańska 68

laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 2 l woda olej Dla lubiących mięso, dodatkowe składniki na kulki mięsne 200 g mięsa mielonego najlepiej cielęcina 1/2 średniej czerstwej bułki 1/2 średniej cebuli pokrojonej w kostkę sól pieprz 1 małe jajko 1/2 szklanki tartej bułki Instructions Do dużego garnka wlać około 2 litrów wody, dodać liść laurowy , ziele angielskie, pokrojoną(...)przesmażyć, dodać do zupy. Całość gotować około 30 minut. Następnie dodać ziemniaki , gotować do czasu, kiedy zmiękną. Doprawić przyprawami. Jeśli chcecie przygotować wersję z mięsnymi kulkami Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i dodać ją do mielonego mięsa. Następnie dodać cebulę , jajko , przyprawy i odrobinę tartej bułki. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.  Formować maleńkie kuleczki

SprawdzonaKuchnia.pl
Burger z soczewicy 67

hour Total Time 1 hour 25 minutes Servings 14 Author Anna Ingredients 200 g czarnej soczewicy 1 łyżka pasty tahini 1 średnia cebula 1 średnie jajko 7 łyżek tartej bułki 1 łyżeczka mielonego kminku 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chilli 100 g sera feta 50 g sera Gruyere 1 garść siekanej natki pietruszki pieprz do smaku olej do smażenia(...)soczewicę rozdrobnić przy pomocy blendera na papkę, papka nie musi być idealnie gładka. Do masy z soczewicy dodać podsmażoną cebulę, natkę pietruszki, jajko, starte na tarte sery, tartą bułkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać masę, najlepiej ręką w razie potrzeby dodać więcej bułki tarte - gdyby masa była zbyt rzadka. Z masy formować kulki, które następnie spłaszczyć, tworząc małe medaliony, obtoczyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Kotlety jaglano-szpinakowe 77

szklanki wody 2 szklanki szpinaku ciasno upakowanego 1/2 szklanki orzechów mogą to być laskowe, włoskie lub inne dowolne 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki tartej bułki lub płatków jaglanych lub owsianych 1 średnie jajko 1 szklanka ugotowanej cieciorki skórka otarta z połowy cytryny sól do smaku 2 szczypty pieprzu sos sojowy do smaku olej do smażenia bułka tarta(...)małe kawałki cieciorki. Następnie dodać prażone orzechy, cebulę, sól, sos sojowy, pieprz, skórkę z cytryny, wymieszać i spróbować czy masa jest odpowiednio przyprawiona. Na koniec oddać jajko i tatą bułkę, ponownie wymieszać, z masy przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje, formować kulki, które należy obtoczyć w tartej bułce i delikatnie spłaszczyć. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki

SprawdzonaKuchnia.pl
Mini pulpeciki 82

imbiru startego na tarce o drobnych oczkach 2 łyżki orzeszków piniowych 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 szklanki bułki tartej + do panierowania 1/2 cytryny skórka z niej otarta 1 garść mięty świeżej Składniki na sos 4 łyżeczki musztardy francuska sok z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka(...)nabiorą rumianego koloru, zdjąć z ognia i dodać do zblendowanej kaszy. Do masy dodać pozostałe składniki doprawić do smaku jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać trochę więcej tartej bułki. Na talerz wsypać tartą bułkę. Z masy odmierzać równe porcje, formować małe kuleczki, które należy obtoczyć w tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej, pulpeciki smażyć z każdej strony do uzyskania

SprawdzonaKuchnia.pl
Pasztet z królika 93

gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 300 g wątróbki dowolny rodzaj 6-8 łyżek tłuszczu wytopionego z gęsi lub kaczki można dodać masło lub słoninę 1 sztuka sucha bułka namoczona w rosole Instructions Przygotowanie mięsa Mięso umyć, umieścić w garnku, zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodać wcześniej obrane warzywa , ziele angielskie i liście laurowe, sól, pieprz. Mięso(...)gotować około 2 godzin do miękkości , na średnim ogniu. Jeśli rosół wygotuje się należy dolać wodę. Suchą bułkę namoczyć w rosole, a następnie odcisnąć i dodać do mielenie. Wątróbkę obrać z błonek, osuszyć i podsmażyć na tłuszczu z dwóch stron, krótko, a następnie zalać ją 1/2 szklanki rosołu z królika i dusić przez 8 minut . Dodać do obranego mięsa

SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche ciasto sernikowe z rabarbarem i kokosową kruszonką 157

Jest to kolejne moje autorskie ciasto z rabarbarem, tym razem z dodatkiem sernika. Ciasto jest hitem u mnie w domu, delikatne, z wyrazistym smakiem rabarbaru i

Bułka z Chlebem
Młoda kapusta smażona z kiełbasą i cebulą 88

Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego korzystam ile mogę, bo starsza kapusta już tak nie smakuje. Robiona tym sposobem jest soczysta i chrupiąca Co potrzeba

Bułka z Chlebem
Bułeczki pszenne z makiem. 100

bułeczki. Pewnie już wiecie, że jestem fanką  domowego pieczywa. Zaparłam się i nie kupuję :)  Uwielbiam ten zapach, który unosi się w kuchni podczas pieczenia.  Kiedy upiekę bułki, to przeważnie jedną zjadam na sucho :)  Taka świeża, jeszcze lekko ciepła, smakuje nieziemsko. Ostatnio kupiłam książkę,  Piotra Kucharskiego z przepisami na pieczywo i skorzystałam z jego porady(...)spryskiwania piekarnika przed pieczeniem. Te bułki piekłam najpierw tradycyjnie,  oczywiście były pyszne, ale zanim wstawiłam je na blog, postanowiłam sprawdzić  wersję ze spryskanym piekarnikiem. Nalałam też trochę wody na blaszkę,  którą umieściłam na dolnej półce piekarnika.Ta wersja, smakowała mi bardziej.  Skórka bułek była delikatna i lekko chrupiąca, a miąższ puszysty i bardziej wilgotny  niż

Agusiowe smakołyki
Filety z udźca kurczaka pieczone z pieczarkami 131

Uwielbiam robić potrawy z udźca kurczaka, ponieważ robi się je szybko, a przy tym mięso jest bardzo smaczne i soczyste Co potrzeba: 1 kg filetów z

Bułka z Chlebem
Ciasto ucierane z rabarbarem i awokado bez tłuszczu 103

Czy wiedzieliście, że awokado może zastąpić tłuszcz przy pieczeniu ciasta? Ja postanowiłam zrobić eksperyment, bo przecież awokado zawiera w sobie tłuszczu bardzo dużo, a przy tym

Bułka z Chlebem
Rybne burgery z ciecierzycą / Fish and chickpeas burgers 54

homemade sauces – only health and tastes best… Have fun cooking! SKŁADNIKI: Kotlety: 1 szklanka ciecierzycy 300 g łososia 1 mała czerwona cebula 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju/oliwy Dodatki: sałata czerwona cebula żółty ser pomidor ogórek konserwowy/kiszony/świeży chutney z czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu(...)drobno posiekać. Pół czerwonej cebuli też drobno siekamy, trzeba ją zeszklić na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu i odstawić do przestudzenia. W sporej misce mieszamy wszystkie składniki dodając jajko, bułkę tartą i pietruszkę, tak, aby powstała jednolita masa, z której będziemy lepić kotlety. Przed rozpoczęciem formowania burgerów rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu, kotlety trzeba smażyć na bieżąco. Przed formowaniem kotletów

Martyna Cooks
Ciastka gnieciuchy serowe z rabarbarem 105

Każdej wiosny czekam niecierpliwie, aż pojawi się rabarbar. Można z niego wyczarować pyszne wypieki. Tak też powstały te ciastka idealne do kawy, do mleka, do herbaty

Bułka z Chlebem
Hot dogi 69

Zrób domowe bułki do hot dogów, postaw na dobrą parówkę lub kiełbaskę i swoje ulubione dodatki oraz sosy. Dziś w kilku słowach o najbardziej klasycznym hot dogu którego zrobisz w domu! HOT DOG Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 10 minut Składniki: – 2 bułki do hot dogów , najlepiej domowe – 2 parówki lub kiełbaski – wybierz dobre jakościowo, najlepiej z mięsa(...)szynki lub cielęce – opcjonalnie – 2 łyżki rozpuszczonego masła – sosy: ketchup i musztarda lub inne ulubione Przygotowanie: Zachęcam Cię do przygotowania bułek do hot dogów z tego właśnie pysznego przepisu. Bułki przekrój wzdłuż ale nie do końca. Bułkę możesz podgrzać w piekarniku, wystarczy ją lekko rozłożyć (wystarczy kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st C. Możesz

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania