bułki - 33926 przepisów (strona:1383/2262)

CIASTO CZEKOLADOWE-PYSZNE I PROSTE 224

proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Masę przekładamy do blaszki do pieczenia natłuszczonej i posypanej tartą bułką.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180  C i pieczemy do suchego patyczka. Ja piekłam w tej temperaturze ok 30 minut potem zmniejszyłam na 150 C i piekłam jeszcze

Mała w garnku miesza
Najłatwiejsza babka łaciata 241

Jajka ucieramy z cukrem na pulchną, białą masę Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia miksujemy następnie dodajemy wodę i olej i wszystko miksujemy Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy do niej połowę ciasta do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy wylewamy masę kakaową na jasną masę, robiąc esy floresy Babkę pieczemy ok 25-30 min w temp

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka krówkowa, długo świeża i pyszna 213

Dwie mąki i proszek do pieczenia wymieszać razem. Następnie podczas mieszania dodawać po łyżce mąki. Dokładnie wymieszać. Pieczenie – formę o średnicy 20-21 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Piec babkę w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50-60 minut. Po 45 minutach pieczenia gdyby ciasto było już zarumienione to sprawdzić patyczkiem stan

Kuchnia Pokoleń
Babka Kakaowo Orzechowa Na Białkach 199

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wlewamy olej. 3. Na koniec dodajemy masło orzechowe i ewent. garść żurawiny, mieszamy i wykładamy do wcześniej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki. Ciasto pieczemy 180 stopniach przez około 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy! ) Polewa  4. Składniki na polewę

Gotowanie...to proste !
Pulpety w pieczarkowym sosie bazyliowo - pomidorowym 230

bazylii, podsmażoną cebulą i pieczarkami jest gęsty i bardzo aromatyczny.  Składniki na pulpety (wyszło 11 sztuk): 500 g mielonej karkówki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 50 ml bułki tartej + 100 ml wody 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka oregano  (polecam zioła Skworcu ) ----------------------------------- oliwa z oliwek do podsmażenia pulpetów Składniki

Smak mojego domu
Schab z kurkami 156

podawać na gorąco lub na kanapki.  Przepis został zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki : schab - 700 g Farsz : kurki - 380 g cebula - 1 szt natka pietruszki - 0,5 pęczka bułka tarta - 1 łyżka jajko - 1 szt ser żółty - 4 plastry sól i pieprz vegeta Przygotowanie: Schab opłukać, osuszyć. W schabie długim i wąskim nożem zrobić otwór, ale nie do końca

Kuchnia Danusi
Cytrynek z makiem 176

dodajemy suche składniki – mąkę, proszek oraz sól. Dokładnie mieszamy do połączenia. Na końcu dodajemy mak i ostatni raz mieszamy. Keksówkę (o dł. 27cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w 170ºC (lub 160ºC z termoobiegiem), a najlepiej do tzw. suchego patyczka

Poezja smaku
Pogácsa – pogacze ziemniaczane – węgierskie bułeczki 162

mojej kuchni i moim piekarniku piekły się mega bułeczki właśnie na moje święto. W ramach Wypiekanie na śniadanie wybrałam bułeczki węgierskie Pogácsa. Przepis pochodzi z bloga Poproszę dokładkę. Bułki są mega puszyste a to za sprawą ziemniaków, delikatne i bardzo smakowite. Pogacze to na Węgrzech typowa przekąska do piwa czy wina. To takie trochę bułeczki, trochę wytrawne ciastka. Smakują idealnie

Moje Małe Czarowanie
Szybka konfitura z pigwy 147

Taka konfitura idealna jest do placuszków, naleśników, ze świeżą bułką na śniadanie czy do szkoły, pracy. Warto zatem nabyć pigwę i zajadać ją tym razem jako konfiturę. Zapraszam zatem na pyszne śniadanie. Konfiturę robi się błyskawicznie więc nie potrzeba dużo czasu aby powstała. Pigwa w błyskawicznej konfiturze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
MUFFINKI Z WIŚNIAMI 150

składniki nie muszą być idealnie wymieszane). Dodajemy osączone wiśnie i mieszamy. 4.) W foremce do muffinek wykładamy papilotki (jak ich nie mamy to możemy foremkę posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą lub grysikiem) Papilotki wypełniamy masą do 3/4 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C około 25 minut do suchego patyczka

Rita creative
Szpinak kremowy – gęsty i dobrze doprawiony 177

naszykowany szpinak sprawdzi się też super jako dodatek do makaronu – użyjcie ugotowanych dużych muszli, nadziejcie je szpinakiem wymieszanym ze 100g wędzonego łososia, posypcie serem i niewielką ilością tartej bułki i zapieczcie. SKŁADNIKI 2 duże porcje obiadowe, albo 4 porcje jako dodatek do obiadu 300-350 mrożonego szpinaku, w liściach lub grubo siekanego, nie może być mocno rozdrobniony ½ szklanki drobno startego

Karo in the Kitchen
Kopiec kreta inaczej 127

pieczenia przesiać przez sitko i wmieszać do masy. Masa musi być gładka bez grudek. Pieczenie – blaszkę okrągłą o wymiarach 20-23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką lub bułką tartą. Wylać ciasto do formy. Nagrzać piekarnik do 175 C i piec 20-30 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po upieczeniu ciasto zostawić na 10 minut w formie. Następnie wyjąć

Kuchnia Pokoleń
BRIOCHE LEOPARD 896

akurat sprawiło to frajdę. No i do tego dochodzi czas oczekiwania na wyrastanie. W każdym razie Briocha leopard robi wrażenie trudnej do zrobienia, ale naprawdę to "bułka z masłem" 😂 J eśli macie tylko trochę więcej czasu, jestem przekonana, że poradzicie sobie bez problemów. Składniki są również tanie i warto pokusić się o zrobienie takiej słodkiej bułeczki, bo po przekrojeniu

Słodko-Słony Świat Ilony
KETO CHLEB Z PATELNI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 502

razem jeden z dwóch przepisów, jakie powstały na prośbę moich podopiecznych, którzy nie mają tostera czy piekarnika i nie mogli zrobić keto bułek , białego chleba czy tostów kokosowych . To właśnie na bazie tych ostatnich powstał ekspresowy i łatwy w wykonaniu keto chleb z patelni. Aromatyczny i przepyszny a do tego idealny zarówno dla osób na LCHF, jak i dietach

Ola la LCHF
Krokiety z kaszą gryczaną i grzybkami mun 171

grzybami Kaszę, grzyby z cebulą zmiksować, doprawić solą, pieprzem, cząbrem Wcześniej usmażyć naleśniki, rozsmarować farsz na każdy naleśnik, składać wg uznania składając np. na pół Obsmażyć w jajku i bułce Można podawać do czerwonego barszczu. Jeśli ktoś nie toleruje mleka, niech spróbuje usmażyć naleśniki na innym mleku niż krowie lub na wodzie. Naleśniki można usmażyć wg tego  przepisu

Proste Potrawy