bułki - 33426 przepisów (strona:1377/2229)

Murzynek 114

krótko miksujemy.  Bakalie siekamy nie za drobno (ja chciałam sobie przyspieszyć pracę i wrzuciłam je do malaksera, jednak były za drobno posiekane). Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką/kaszą manną blaszkę ( u mnie kwadratowa, może być keksówka). Pieczemy ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180. Gdy ciasto wystygnie polewamy polewą czekoladową. Mmm Pycha! Zapraszam

Na moim talerzu
Marmoladnik 129

cukrem, wbijamy jaja, wlewamy mleko, dodajemy dżem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i krótko ucieramy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto będzie dość niskie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty. Jedną część smarujemy

Na moim talerzu
Bułeczki 141

czasie ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy je w prostokąt. Dzielimy ciasto 9 kawałków (możemy nadać im okrągły kształt, ja zostawiłam kwadraciki) posypujemy słonecznikiem i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Mmm Pycha! Zapraszam

Na moim talerzu
Klops inaczej 158

cebula ząbek czosnku sól, pieprz, łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego,  vegeta, papryka ostra/słodka (mała łyżeczka) ziele angielskie, liść laurowy (2-3) *robiłam wersję z jajkiem i łyżką bułki tartej, w smaku i w konstystencji nie zauważyłam różnicy dlatego nie podaję tych składników, mięso podczas gotowania nie rozpada się, musi być dobrze wyrobione i ładnie uformowane w klops

Na moim talerzu
Bułki na jogurcie 596

Chrupiące i super puchate bułki pszenne na jogurcie ! Przepis idealny na weekend, gdy nie mamy w domu świeżego pieczywa. Bułeczki jogurtowe są proste do zrobienia i potrzebują tylko trochę czasu, by wyrosły. - prosty skład i wykonanie - długo zachowują świeżość  - bez dodatku jajek w składnikach - bardzo chrupiące i puszyste

AniaGotuje.pl
domowe bułki grahamki na maślance 142

składniki: 100 g mąki razowej 400 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml maślanki, letniej 25 g drożdży świeżych 20 g masła roztopionego lub oleju 1

Domowy Smak Jedzenia
Torcik Herbaciany 161

puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną lub budyń. Na sam koniec dodajemy olej.  Mieszamy wszystko i  wylewamy do natłuszczonej, i wysypanej bułka tartą blaszki. Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 minut Upieczony biszkopt studzimy, a następnie przekrawamy w pół. Krem herbaciany z mascarpone 2. Herbatę zaparzamy w 1/2 szkl wody

Gotowanie...to proste !
Zupa fasolowa z kiełbasą (z suszonej fasoli) 117

poniższych sposobów   Jak zagęścić fasolową??? 1. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę mąki rozmieszaną w 1/2 szklanki zimnej wody. 2. Na koniec gotowania wsyp do rondla 2 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszaj. 3. Przed końcem gotowania dodaj zasmażkę – na patelni rozpuść łyżkę masła, podsmaż na nim płaską łyżkę mąki, następnie rozmieszaj z 1/2 szklanki zimnej wody i przelej

Kulinarne S.O.S.
DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM 154

zaczynając od nie naciętej strony z makiem, a następnie sklejamy oba rogi otrzymując w ten sposób okrągłą drożdżówkę a'la kwiatek. Drożdżówki układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez około 20-25 minut

Walijskie Pichcenie
Tarta Warzywno Serowa Na Cieście Twarogowym 133

ostra Ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30 minut. 2. Następnie schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty uprzednio wysmarowana masłem i oproszoną bułka tartą lub mąką. 3. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i możemy jeszcze chwile schłodzić, ja od razu wstawiłam ją do piekarnika. Spód podpiekamy w 200 stop. 10-15 minut

Gotowanie...to proste !
Chałka na zakwasie 119

się lubi – ja posypałam sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, lekko naparowanego (np. spryskiwaczem) Pieczemy ok. 30 min.  Moja chałka  miała smak pomiędzy słodką bułką, a chlebem. Mnie b. smakowała

Proste Potrawy
Babka piaskowa - adwokatka. 222

Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować, po woli wlewać likier, a następnie roztopiona margarynę. Miksować do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do keksówki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni, około 1 godzinę. Do suchego patyczka.  Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
KOPYTKA 141

proste kawałki, prostokąty. Miękkie, domowe, do wszelakich sosów (np. pieczarkowego, z cukinii), mięs, uwielbiam ten dodatek do potraw. Podane z masłem, na słodko z twarogiem lub zasmażką z bułki, na wytrawnie, z leczo lub gulaszem. Dzieci je uwielbiają! Moja rodzina także, od najmłodszych lat “wałkowałam” je z Babcią. Powstają u nas często. Podane prosto z wody, odsmażone

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania