bułki - 33426 przepisów (strona:1389/2229)

domowe bułki grahamki na maślance 139

składniki: 100 g mąki razowej 400 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml maślanki, letniej 25 g drożdży świeżych 20 g masła roztopionego lub oleju 1

Domowy Smak Jedzenia
Torcik Herbaciany 154

puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną lub budyń. Na sam koniec dodajemy olej.  Mieszamy wszystko i  wylewamy do natłuszczonej, i wysypanej bułka tartą blaszki. Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 minut Upieczony biszkopt studzimy, a następnie przekrawamy w pół. Krem herbaciany z mascarpone 2. Herbatę zaparzamy w 1/2 szkl wody

Gotowanie...to proste !
Zupa fasolowa z kiełbasą (z suszonej fasoli) 110

poniższych sposobów   Jak zagęścić fasolową??? 1. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę mąki rozmieszaną w 1/2 szklanki zimnej wody. 2. Na koniec gotowania wsyp do rondla 2 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszaj. 3. Przed końcem gotowania dodaj zasmażkę – na patelni rozpuść łyżkę masła, podsmaż na nim płaską łyżkę mąki, następnie rozmieszaj z 1/2 szklanki zimnej wody i przelej

Kulinarne S.O.S.
DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM 149

zaczynając od nie naciętej strony z makiem, a następnie sklejamy oba rogi otrzymując w ten sposób okrągłą drożdżówkę a'la kwiatek. Drożdżówki układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez około 20-25 minut

Walijskie Pichcenie
Tarta Warzywno Serowa Na Cieście Twarogowym 127

ostra Ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30 minut. 2. Następnie schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty uprzednio wysmarowana masłem i oproszoną bułka tartą lub mąką. 3. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i możemy jeszcze chwile schłodzić, ja od razu wstawiłam ją do piekarnika. Spód podpiekamy w 200 stop. 10-15 minut

Gotowanie...to proste !
Chałka na zakwasie 116

się lubi – ja posypałam sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, lekko naparowanego (np. spryskiwaczem) Pieczemy ok. 30 min.  Moja chałka  miała smak pomiędzy słodką bułką, a chlebem. Mnie b. smakowała

Proste Potrawy
Babka piaskowa - adwokatka. 216

Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować, po woli wlewać likier, a następnie roztopiona margarynę. Miksować do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do keksówki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni, około 1 godzinę. Do suchego patyczka.  Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
KOPYTKA 134

proste kawałki, prostokąty. Miękkie, domowe, do wszelakich sosów (np. pieczarkowego, z cukinii), mięs, uwielbiam ten dodatek do potraw. Podane z masłem, na słodko z twarogiem lub zasmażką z bułki, na wytrawnie, z leczo lub gulaszem. Dzieci je uwielbiają! Moja rodzina także, od najmłodszych lat “wałkowałam” je z Babcią. Powstają u nas często. Podane prosto z wody, odsmażone

Zasmakuj Kuchni
Środa: Pulpety włoskie z cukiniowo-marchewkowym spaghetti 148

pulpetów. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Do mięsa wsyp przyprawę włoską, posiekaną zieleninę, jajko, tarty parmezan, wymieszaj. Formuj małe pulpeciki, mniejsze od orzecha włoskiego. Obtaczaj każdą kulkę w bułce tartej i odkładaj na blaszkę do pieczenia. Gdy wyrobisz całe mięso, wstaw pulpety do piekarnika i piecz przez 15 minut (albo do czasu, aż pulpecik po przekrojeniu nie będzie różowy

Niedzielny kucharz
Pomarańczowiec z brzoskwiniami 158

Przełożone kremem budyniowym z kawałkami brzoskwiń. Składniki: pomarańcze 4 szt, orzechy włoskie mielone 1 szklanka, biszkopt (składniki na jeden biszkopt): jajka 4 szt, cukier 3/4 szklanki, kakao 1 łyżka, bułka tarta 5 łyżek, mąka pszenna 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 1 część pomarańczy, 1 część orzechów, masa: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 szt, cukier 4 łyżki, masło

kulinarne odsłony pati
Śniadaniowe placuszki z serka homogenizowanego 118

zjadane są na śniadanie przez moje dzieciaki. Placuszki można zrobić również z serka z wiaderka .  Dzieci uwielbiają śniadania na słodko i na pewno placuszki będą lepszym rozwiązaniem, niż bułka drożdżowa ze sklepu. Oto moje pomysły na słodkie śniadania dla dzieci: Placuszki na maślance Placuszki na zsiadłym mleku Placuszki na kefirze z truskawkami Placuszki z kaszy manny Placki jaglane Placuszki

MamaOskarka
Zupa a’la gołąbki 154

pomidorową, wodę, dodać majeranek, pokrojone drobno marchewki i korzeń pietruszki. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanie klopsów – do miski wrzucić mięso, posiekaną drobno cebulę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać i uformować kulki. Wrzucić klopsiki do zupy, dodać ryż. Gotować na małym ogniu 15 minut. Co jakiś czas zamieszać, żeby ryż nie przywarł

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania