Drożdżówki z serem i truskawkami to klasyk wypieków, którego nie może zabraknąć w sezonie owocowym. Można je przygotować również z innymi owocami, ale składnikiem obowiązkowym jest twaróg. Dzięki niemu bułki w środku tak szybko nie wysychają, a smak jest dużo bogatszy niż gdyby zrobić je tylko z owocami. Ciasto do przygotowania bułek to typowe ciasto drożdżowe, które zawiera sporą ilość(...)podwójnych drożdżówek (lub 20 małych) . Drożdżówki z serem i truskawkami Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 400g mąki pszennej 240ml mleka 20g drożdży 65g cukru 1 żółtko szczypta soli 40g masła NADZIENIE 250g twarogu półtłustego 30g masła 40g domowego cukru z wanilią 1 żółtko 250g truskawek białko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu bułek Wykonanie: CIASTO DROŻDŻOWE - składniki na ciasto powinny
Smakołyki BerenikiBardzo smaczna rolada z mięsa mielonego, nadziewana serem żółtym i szynką, a z wierzchu otulona plastrami boczku. Może być jedzona na ciepło i na zimno. Świetna na obiad lub kolację podana z sosem, sałatką warzywną, ryżem lub ziemniakami. Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach. Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy(...)mąki pszennej przyprawy: sól i pieprz (możesz użyć swoich ulubionych) 150 g szynki w plastrach (polędwicy, baleronu) 150 g żółtego sera w plastrach (np. gouda, edam) 200 g boczku wędzonego w cienkich długich plastrach Całą bułkę włóż do miski i zalej wodą – odstaw na chwilę, by namokła. Następnie odciśnij ją dłonią, włóż do miski i rozdrobnij. Dodaj
Kulinarny S.O.S.choć są dość kaloryczne to raz w roku można sobie je przyrządzić :)Składniki:4 kotlety schabowe1 jajkobułka tartasól, pieprzprzyprawa curry1 cebulatarty ser żółtykeczupmajonezolej do smażenia Sposób wykonania:1. Kotlety rozbijamy, solimy, pieprzymy i panierujemy kolejno w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron.2. Cebulę posiekać, usmażyć na tym samym oleju, na którym smażyły się kotlety. Oprószyć solą
Kuchnia domowa Anidziś super przepis na pyszny odrywany chlebek, a właściwie bułkę. Pyszna na ciepło z mlekiem, pyszna jest schłodzona z dżemem, miodem, serem, dowolność użycia ☺ . Przepis mojej mamusi, która lubi "szaleć" w kuchni i każdemu dogadzać. Potrzebujemy
Tylko pysznieProsto i bardzo smacznie. Na szybki obiad lub kolację. Lekko i zdrowo. Alternatywa dla klasycznego kalafiora z masłem i bułką tartą. Dla mnie danie pychota 😊 Składniki: 1 mały kalafior 200 g sera mozzarella (jeśli lubimy duużo sera - zwiększamy ilość) sól pieprz ziołowy natka pietruszki Wykonanie: Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w lekko
Walijskie Pichceniemamy pyszny pasztet nie tylko do kanapek. Smacznego! Składniki : * 3 szklanki cukinii startej na tarce * 1 szklana kaszy manny * 1/2 szklanki bułki tartej * 3/4 szklanki oleju lub miękkie masło * 30 dkg żółtego startego sera * 5 jajek (białko ubić oddzielnie) * 5 marchewek * 2 cebule * pęczek natki pietruszki * pęczek koperku * sól, pieprz * ziarna słonecznika
Magiczne Życie Martybazylii sól opcjonalnie - 1 roztarty ząbek czosnku i łyżeczka bułki tartej. Składniki zblendować. Jeśli pasta będzie zbyt rzadka - dodać bułkę. Pasta żółta: 3 żółtka 2 łyżki startego cheddara (lub innego żółtego sera) 1 łyżka majonezu 1/4 łyżeczki kurkumy kilka kropli soku z cytryny Składniki mocno ugnieść i wymieszać widelcem. Pasta biała
zadanie-gotowaniewiecie co z nią zrobić :) Składniki : 1 główka brokuła 1 cebula (drobno pokrojona lub starta na tartce) 1/2 szklanki startego żółtego sera (można dodać mniej) 1 duże jajko 2/3 szklanki mąki, otrębów lub bułki tartej ( najlepiej razowej) 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka ziół (np suszonej pietruszki, suszonego czosnku, majeranku) Przygotowanie : Brokuły najlepiej zalać
zdrowa vege kuchniaKrokiety ziemniaczane - danie samodzielne lub recykling ziemniaków z poprzedniego dnia ;) Krokiety można również dowolnie nadziewać np. pieczonym łososiem , kabanosem lub żółtym serem. 1 kg ziemniaków 2 dymki ze szczypiorkiem 5 łyżek mąki pszennej bułka tarta olej rzepakowy 2 jajka sezam sól i pieprz Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odsączamy
Atlas SmakówPyszne pachnące ziołami bułeczki z dodatkiem słonego sera fety,polecam z kubkiem herbaty,,najlepiej smakują świeżutkie jeszcze lekko ciepłe:) Składniki 2,5 szklanki mąki pszennej 20
Wanilia i Kardamonfilety z kurczaka dojrzały pomidor pokrojony w plastry cebulka pokrojona w krążki twardy starty ser (u mnie parmezan), ale zwykły da grubszą pierzynkę, świeżo i drobno pokrojony tymianek i rozmaryn (po 4 gałązki ) 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1-2 jajka bułka tarta masło klarowane do smażenia przyprawy: sól, pieprz, vegeta, przyprawa maggi lub sos sojowy WYKONANIE: przygotowujemy(...)papierowy, jajko rozkłócamy widelcem, przygotowujemy na talerzach : jajko, mąkę, bułkę tartą, kotlet maczamy w mące, jajku, bułce i smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym(na małym ogniu), na usmażony kotlet kładziemy plaster pomidora, krążki cebuli, starty ser, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do momentu ,gdy ser się roztopi-gotowe
Kuchnia Beatyrównie dobre;)) Sposób przygotowania: Makrelę dokładni obieramy ze skóry i ości, rozduszamy widelcem jajko miażdżymy widelcem na papkę mieszamy makrelę, jajko, koncentrat, jogurt, ser i (pokrojoną) zieleninę przyprawiamy wg. smaku podajemy z pełnoziarnistym pieczywem lub bułką otrębową tak jak ja ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżka startego sera 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Wykonanie: Z kajzerek ściąć wierzch, dół wydrążyć by powstała miseczka. Masło utrzeć z serem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Tak przygotowanym masłem wysmarować wnętrze wydrążonych bułek oraz ich wierzchy. Do bułek wbić po 1 jajku, do każdej bułki wycisnąć odrobinę ketchupu piec przez około 20 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym
Mama Gotujeziemniaków,25 dkg pieczarek - ja użyłam sporej garści suszonych grzybów,2 średnie cebule,6 jajek,4 łyżki masła,żółty ser,sól, pieprz - do smaku,150 ml śmietanki - najlepiej słodkiej,natka pietruszki,bułka tarta do wysypania formy.Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 4 jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry.Pieczarki oczyścić
Codzienna kuchnia niecodziennapostanowiłam zrobić taki mały prezent Naczelnemu ;) ale można dodać dowolne dodatki (szynka, pieczarki itd.)Przygotowanie:Ugotowane ziemniaki blendujemy z serem, brokułami oraz przyprawami (ich ilość zależy od Waszych upodobań). Rozbełtujemy jajko w misce, na 2 talerzach rozsypujemy mąkę oraz bułkę tartą.Rozgrzewamy olej. UWAGA! Nie rozgrzewajcie go do maksymalnej temperatury. Unikniecie wtedy pryskania, oparzenia, a także... "wybuchania"kulek. (Czytałam
Kitchens Alphabet