Towarzyskie spotkanie? Mam dla Was pomysł na świetną przekąskę. Mini burgery z ogórkami, halloumi i ajwarem, przyrządza się szybko, są smaczne i w sam raz dla większej ilości osób :) bułki: 200 g mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko łyżeczka cukru szczypta soli łyżka ostrej papryki mielonej 80 ml maślanki 60 ml oleju żółtko do posmarowania łyżeczka sezamu łyżeczka czarnego(...)rumiano. Ogórki kroimy na grube plasterki. Upieczone bułeczki przekrawamy. Każdą smarujemy łyżeczką ajwaru. Układamy na nich po kawałku sera i po plasterku ogórka. Smacznego :) Artykuł Mini burgery z ajwarem, halloumi i ogórkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogblaszce wyłożonej papierem do pieczenia, docisnąć ręką, nadając im płaski kształt. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w temperaturze 190°C przez około 25 minut, aż się zrumienią. Z przygotowanych składników robić burgery
zadanie-gotowanielubię tego stanu ogólnego przybicia. Czuję się wtedy taka.. niepotrzebna światu. BURGERY Z CZARNEJ SOCZEWICY. /własny;/ na 6-7 kotlecików 3/4 szklanki suchej czarnej soczewicy 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 biała cebula posiekany pęczek natki pietruszki 0,5- 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki otrębów owsianych 1 jajko sos sojowy curry, sól, pieprz Soczewicę płuczę(...)cebulą i otrębami. Wbijam jajko, mieszam, dodając stopniowo bułki tak, by powstała odpowiednia, klejąca i zwarta konsystencja. Doprawiam, ponownie mieszam, po czym formuję z masy kotleciki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach około 20 minut, w połowie pieczenia przewracając burgery na drugą stronę. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiJeśli w poprzednim wpisie już wystarczająco przekonałam Was do upieczenia własnych bułek do hamburgerów i nabraliście ochoty aby takową bułę wraz z zawartością pożreć w całości
Garniec Magalieramach promocji Jack & Burger, polegającej na pairingu burgerów z whiski możecie wybierać wśród siedmiu ciekawie skomponowanych burgerów i zaproponowanych do nich różnych gatunków whiski. No cóż, warto spróbować każdej propozycji :) Nam szczególnie przypadły do gustu Romano, z wołowiną Angus w bułce z pesto z suszonych pomidorów, ziołami, rukolą, serem Grana Padano, pieczoną papryką, sosem piklowym i cebulą z octem(...)Gentleman Jack. Bardzo fajna była też lżejsza wersja w stylu azjatyckim z krewetkami, do której szef kuchni poleca Jack Daniel's Tennessee Fire. Oczywiście jeśli lubicie inne alkohole zamówione burgery możecie degustować z piwami kraftowymi czy też winami np. z polskich winnic, które w hotelu Sheraton Kraków także znajdziecie
SzczyptaSmaQminut aby straciły surowość. Obgotowane, odsączone i jeszcze ciepłe plastry obtoczyć w mące, jajku ( rozkłócone jajka lekko doprawić) oraz bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. Smaczna przekąska, dodatek do obiadu a także bezmięsny kotlet do burgera
W garach u Gosiminut aby straciły surowość. Obgotowane, odsączone i jeszcze ciepłe plastry obtoczyć w mące, jajku ( rozkłócone jajka lekko doprawić) oraz bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. Smaczna przekąska, dodatek do obiadu a także bezmięsny kotlet do burgera
W garach u Gosiciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz słodka papryka w proszku gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo(...)których formujemy nieduże kuleczki, a następnie lekko je spłaszczamy i przekładamy na papier do pieczenia. Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki
Słodka StronaSkładniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
Luźna Kuchniamieszamy z majonezem do całkowitego połączenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy i wstawiamy do lodówki, by smaki się przeszły. Składniki na ok. 6-8 burgerów: - 2 puszki ciecierzycy (lub 200g suchej namoczonej przez noc i ugotowanej przez ok. 50 min) - 3 marchewki - 100g płatków owsianych - 1/2 papryki - 20g płatków drożdżowych - 1 łyżka ketchupu(...)Rękoma, bądź przy użyciu prasy do burgerów formujemy kotlety. Smażymy na patelni przy użyciu niewielkiej ilości oleju po ok. 8 minut z każdej strony, aż lekko się przyrumienią, bądź pieczemy je 20 minut (po 10 minutach przewracamy je na drugą stronę) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy w ciepłej i chrupiącej bułce z ulubionymi dodatkami i sosem. Smacznego
Be Fit Be StrongProściej się już nie da, a jest mega smacznie . Przepis nie jest mój , znalazłam go na youtube -> Burgery z groszku - Red Lipstick Monster , ale oczywiście odrobinę go zmodyfikowałam . Przepis jest wegetariański i może być bezglutenowy , gdy użyjemy bezglutenowej bułki tartej . Ja używam zwykłej, bo jak zawsze powtarzam, brać 18 zł za kg bezglutenowej bułki tartej to jest
Kawa z mlekiemburgerów Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 200 g kaszy gryczanej palonej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego kopru włoskiego (fenkułu) 1 jajko 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka pestek dyni 1 łyżeczka pestek słonecznika 1 łyżeczka orzeszków pinii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 3 łyżki maki pszenno-orkiszowej 2 łyżki bułki(...)dodajemy pestki słonecznika i dyni oraz orzeszki pinii. Wsypujemy mąkę pszenno-orkiszową i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Powinniśmy uzyskać lekką ,a zarazem lepką konsystencję. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy burgery za pomącą ringu lub foremki bezpośrednio na blaszce. Burgery pieczemy w temp
kulinarnyJaodstaw do lodówki na 10 minut. Następnie dodaj cale jajko wymieszaj. * jeżeli masa jest zbyt rzadka dodaj łyżkę bułki tartej Etap IV - smażenie Z powstałej masy uformuj małe kotleciki. Rozgrzej patelnie z olejem. smaż do uzyskania złotego koloru. Jedz jako burgery lub z sosem tzatziki, aioli :) smacznego ! Wpis inspirowany mozzarellą Galbani
Wylizany Rondeltylko na smaku i ma wiele zastosowań. Świetnie sprawdza się do lunchboxa, w towarzystwie kaszy i sezonowych warzyw lub jako burger. Dodatkowo możecie do nich zaserwować pieczone frytki. Burgery z fasoli podałam trochę na styl grecki, do środka przygotowałam delikatny sos tzatziki, a jako dodatki wybrałam pieczarki, pomidora i sałatę. Składniki na 4 sztuki: Kotlety: 250g suchej czarnej(...)jajko do masy z fasoli. Połączyć. Formować burgery. Smażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron. Sos: Czosnek drobno posiekać, ogórka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać koperek i jogurt grecki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Odstawić do przegryzienia się smaków. Możecie dodatkowo podać z odrobiną oliwy z oliwek. Bułki przekroić na pół, położyć sałatę, kotlety
Fabryka pomysłówBurgery ze szpinaku, nie spodziewałam się, że mogą być aż tak dobre! Idealne na dni kiedy mam ochotę na coś zdrowego i bez mięsnego. Składniki 300 g świeżego szpinaku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 mała łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka sproszkowanego proszku 1/2 szklanki tartego żółtego sera 1/2 małej cebuli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ja swój szpinak(...)kroimy siekamy szpinak. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy do szpinaku. Następnie dodajemy resztę składników i przypraw. Doprawiamy solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Formujemy burgery i smażymy na patelni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trine