lodówce. Przetrwa tam 2-3 miesiące. Burgery z ciecierzycy (3-4 sztuki) 130 g odsączonej ciecierzycy z puszki, 1 mała cebulka, 2 małe ząbki czosnku, 1/2 natki pietruszki, 55 g ugotowanej kaszy jaglanej, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, szczypta pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki papryki, 1/4 łyżeczki imbiru, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej Ciecierzycę, z grubsza posiekaną cebulkę, czosnek(...)natkę i przyprawy umieścić w pojemniku blendera i dobrze zmiksować. Dodać roztrzepane jajko i bułkę tartą. Całość dobrze wymieszać. Uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na mniejszym - średnim ogniu do zrumienienia. Burgery podałam z kiełkami słonecznika, ogórkiem i ketchupem dyniowym. Smacznego
Plate of Joychoć o wiele zdrowsze. Tak było i w tym przypadku :) Składniki: Na 4 burgery: 1 woreczek ryżu brązowego Kupiec 30 dkg mielonej wołowiny (np. gulaszowe) 1 jajko 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku ok 6 dużych listków świeżej bazylii 2 łyżki oleju 1 łyżka bułki tartej 1 płaska łyżeczka przyprawy do wołowiny 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz(...)drobno cebulę, czosnek oraz listki bazylii. Woreczek ryżu ugotować (al dente) i ostudzić pod bieżącą wodą. Składniki dodać do mięsa, wbić jajko, wsypać łyżkę bułki tartej oraz dodać przyprawy. Wymieszać i uformować 4 duże burgery. 2. Burgery ułożyć na grillu elektrycznym lekko zagrzanym. Smażyć ok 10 minut na średniej temperaturze, a następnie stopniowo zwiększać przez kolejne 10 minut. Na moim
Kuchnia w czekoladzieBułki z makiem Na blogu znajdziecie przepisy na wegańskie burgery , pasty kanapkowe , kilka pasztetów . Do tego wszystkiego dochodzi kolejne 76 przepisów w książce „ Hummusy i pasty „ . Nasuwa się pytanie, z czym to wszystko jeść…?! Oczywiście chleb gryczany (z mąki) jak i z kaszy gryczanej , bardzo fajnie pasuje do większości z nich, ale nie każdemu musi smakować
Blendmandanie bardziej slow niż fast food, więc rozumiem, że trzeba na nie czekać, nie oczekuję go w 10 minut od zamówienia. Ładne podanie burgera zepsuł zapach spalenizny, który pochodził prawdopodobnie ze zbyt mocno podgrzanej bułki. W środku nie było lepiej. Samo mięso zostało przygotowane jak trzeba, ale dodatki już nieszczególnie - widać było braki w zapasach, chyba że za każdym razem
Pasja Smakuziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Filet z kurczaka w pieprzu cytrynowym z sosem czosnkowym, opiekanymi ziemniakami i surówką z marchewki. Burger wołowy z (wybranymi dodatkami) jalape ñ o i ser camembert oraz domowymi frytkami. Bułka wypiekana na miejscu. Restauracja jest bardzo przestronna, piętrowa. Jest w stanie pomieścić wielu gości. Wyposażenie jest minimalistyczne, miłe dla oka, eleganckie(...)jednym talerzu zostało podane danie główne i surówka, sos nie przedostał się (dzięki swojej konsystencji) pod marchewkę. Burger wołowy średnio wysmażony, idealny. Nie spodziewaliśmy się, że ser camembert będzie tak dobrze do niego pasował. Bardzo sycący posiłek. Bułka mogłaby być nieco bardziej chrupiąca. Podsumowując, polecam restaurację Grube Ryby w Zabierzowie. Komfortowy lokal, miła obsługa, smaczne dania. Zdecydowanie każdy znajdzie tutaj
Karola gotujecienkie kawałki, marchewkę zetrzeć na większych oczkach, cebulę i koperek drobno posiekać. Wszystko wymieszać z ryżem i pokrojonymi grzybami, jajkiem, mąką i bułką tartą, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć burgery z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Posypać fetą i szczypiorkiem, równie pysznie będzie polać je sosem i...................... Smacznego
Gaździnka warzyłagodnego Podravka. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób na jednolitą masę. Odstaw aby smak pasty przeniknął do mięsa. Bułki opiecz na patelni grillowej lub w piekarniku. Zwilżonymi wodą dłońmi, uformuj 4 zgrabne burgery. Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju, około 3-4 minuty z każdej strony. Przygotuj inne dodatki: Cebulę pokrój(...)aromatu. Dodatkowo chrupiąca bułka i warzywne dodatki, które możecie dowolnie modyfikować. Tak przygotowany kotlet można zjeść również z dodatkiem pieczonych ziemniaków (przepis TU) i prostej sałatki (przepis TU) . A latem przygotować go na grillu. Będzie smakował obłędnie. Jedna uwaga zaopatrzcie się w serwetki, jedząc tego burgera nie da się nie ubrudzić
kuron.com.plkremem chałwowym i w tej grupie własnie byłam. Beza smakowała obłędnie i na pewno poznacie przepis na tą pyszność. Druga grupa przygotowała niesamowite VEGE burgery z buraka i kaszy jaglanej. Przepis na bułkę powalił mnie smakiem. Przepis na k akaową bezę z kremem chałwowym Składniki: Kakaowa beza 180 g białek jaj (6 białek) 150 g drobnego
Niezły Młynekwięcej niż jedną siedzibę. Zaszliśmy tam po długim zwiedzaniu Pragi i byliśmy już bardzo głodni. Powiem tylko tyle, że wyszliśmy najedzeni do syta :) Maugo: zamówiłam burgera portobello, który jak się okazało, zamiast tradycyjnej bułki ma dwa duże pieczarkowe kapelusze (koszt 190 CZK). W środku były świeże warzywa i dip musztardowy. Całość podawana była z grillowanymi ziemniakami i sosem śliwkowym
Bananowe Polewędzonej lub zwykłej sól, pieprz olej do smażenia opcjonalnie: 1/4 łyżeczki cukru lub innej substancji słodzącej * Najlepiej używać ryżu ugotowanego dzień przed robieniem burgerów. ** Można użyć innej mąki, zmielonych płatków owsianych lub bułki tartej. Mąkę można również pominąć, ale wtedy kotlety nie będą, aż tak zwięzłe. Przygotowanie: Pokrój drobno cebule, przełóż na patelnie z olejem, posól i podsmaż(...)pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku. Masę włóż do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie możesz uformować z masy burgery. Można je smażyć lub piec w rozgrzanym do piekarniku przez 40 minut z przewróceniem burgerów po 20 minutach. Smacznego
wegujemyJest to kolejna propozycja na kotleciki wege! To kolejny pomysł na odchudzony fast food. Wcześniej przygotowałam już burgery z czerwonej fasoli oraz pieczarek i rzeżuchy . Bo po co się truć tymi tłustymi hamburgerami z budki za rogiem? Lepiej zrobić samemu i wiedzieć CO SIĘ JE.Zdrowe, smaczne, bardzo mało kaloryczne. O kaszy jaglanej wspominałam już przy okazji ciasteczek(...)oleju. Kotleciki mogą wydawać się zbyt sypkie, ale gdy delikatnie przełożymy je na talerz i chwilkę "odstoją" to stwardnieją. Możemy je podawać jako hamburgery (z bułką i warzywami) lub toples z jakimś sosem jogurtowym. Burgery z kaszy jaglanej i marchewek
Czarnawisienkasmaku 3 łyżeczki mielonego lnu ½ natki pietruszki Dodatki: ulubione pieczywo (np. wieloziarniste bułki) liście sałaty plasterki pomidora konfitura z czerwonej cebuli ( z tego przepisu ) wegański majonez ( z tego przepisu ) Lemoniada pietruszkowa: ½ natki pietruszki 1 cytryna 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy 500 ml wody * PRZYGOTOWANIE Burgery gryczane Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości (25-30 minut). Może być nawet nieco(...)następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C . Piecz przez 30 minut , obracając kotlety w połowie czasu na drugą stronę. Podanie Bułki przekrój na pół i posmaruj wegańskim majonezem . Na połówki ułóż liście sałaty, plasterki pomidora i burgery z kaszy gryczanej. Posmaruj je następnie konfiturą z czerwonej cebuli i przykryj połówkami pieczywa. Lemoniada pietruszkowa Do kielicha blendera wrzuć natkę pietruszki
Food Squarepostaci smakuje mi niesamowicie!Dziś mam dla Was przepis na samo zdrowie ;)Połączenie kaszy jaglanej z fasolą adzuki i aromatycznymi przyprawami tworzy fantastyczną całość!Takie burgery / kotleciki są świetnym pomysłem zarówno jako wkładka do bułki, jak i składnik do obiadu.Polecam!SKŁADNIKI:* fasola adzuki – 100 g* kasza jaglana – 100 g* cebula – 1 szt* sól – do smaku* pieprz
Ostra na Słodkolokalu, gdzie produkcja żywności jest taśmowa. Albowiem nigdy nie wiemy co znajdzie się Naszej kanapce i zapewniam Was, że gdy raz zrobicie sobie burgera w domu, to już nigdy nie będziecie nęceni wizją reklamowej buły. Składniki: Bułka pełnoziarnista lub np. kukurydziana Mięso mielone z indyka Ser żółty Ogórek zielony Pomidor Cebula biała Musztarda, chrzan tarty, majonez Ananas z puszki Sól(...)pieprz Przygotowanie: Składniki zaproponowane przeze mnie były jak zwykle kwestią przypadku. Obowiązkowym zestawem do burgera domowej roboty, jest dobra buła i dobrej jakości mięso. Reszta to kwestia umowna i decyzja Naszych kubków smakowych. Warzywa kroimy w plasterki, bułę w całości wkładamy do piekarnika, a na rozgrzanej patelni grillowej układamy mięso, z którego robimy wcześniej sporych rozmiarów kulkę i którą rozgniatamy
Karczma Honorietty