dużą ilością świeżej bazylii. Bardzo szybka i taaka pyszna! Składniki: 400 g pomidorów krojonych w puszce, 2 x 500 g pomidorowej passaty, 600 ml wody/ bulionu warzywnego/ bulionu drobiowego, 3 ząbki czosnku, 2 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 1 marchewka, duża garść świeżej bazylii, sól i pieprz, cukier, tymianek, oregano, oliwa z oliwek dodatkowo: gęsty jogurt naturalny / śmietana / mascarpone(...)seler naciowy, cebula, marchewka) i smażymy około 10 minut. Kiedy już warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem. Dodatkowo lubię przyprawić ją szczyptą suszonego oregano i tymianku
Plate of JoyZupa kalafiora i topinambura (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę 1/2 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 szklanki bulionu drobiowego 3/4 szklanki mleka, najlepiej 3,2 % 450 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki (ja kroję też w drobną kostkę soczystą część trzonka) 150 g topinambura, obranego i pokrojonego(...)słonecznika, do podania Przygotowanie: W dużym rondlu, na małym ogniu rozpuść 2 łyżki masła, po czym dodaj seler, czosnek i cebulę i smaż do zeszklenia, około 6 minut. Wlej bulion wraz mlekiem i doprowadź całość do wrzenia na dużym ogniu. Następnie dodaj kalafior, topinambur i tymianek i ponownie zagotuj, po czym zmniejsz ogień do małego i gotuj do miękkości, przez
karmelowyzupy potrzebujecie max. 40 minut. Składniki: 6 łyżek kaszy jęczmiennej, najlepiej drobnej, ewentualnie średniej 2 łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 1 oleju 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego (można też po prostu wrzucić 2-3 skrzydełka) 3 średnie ziemniaki 1 mała pietruszka w korzeniu 1 mały kawałek selera 1 cebula 1 marchewka pieprz, sól(...)prażę na nim osączoną kaszę, cały czas mieszając, aż ziarenka wyraźnie się podpieką na lekko brązowy kolor - dzięki temu kasza i wywar będą smakować niepowtarzalnie. 3. Do wrzącego bulionu wrzucam uprażoną kaszę, nastawiam na średni ogień i wrzucam pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, w drobną kostkę selera, cebulę i pietruszkę. Gotuję pod przykryciem do miękkości, ok.20-30 minut
Kuchnia Prezydentowejczosnku z pysznymi kluskami z kaszy manny :), zupa fit!. Składniki: 1 duży por 2 cebule serek topiony, opcjonalnie, może być ale nie musi 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól pieprz oliwa z oliwek pietruszka natka Kluski: 2 jajka 1 szklanka kaszy manny szczypta soli 1. Jaja na kluski roztrzepać widelcem, dodać szczyptę soli(...)części kroimy w krążki, cebule i czosnek drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy pora z cebulą i czosnkiem, aż się przyrumieni, dodajemy sól i pieprz. Rumiane warzywa zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i gotujemy razem ok 15 minut. 3. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem, na gładką masę, dodajemy świeżą natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy kilka minut. Podajemy
Apetyczna babeczkastrogonow wołowy (6 porcji) Składniki: 4 łyżki masła 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki 450 g pieczarek, pokrojonych w plasterki sól i pieprz 2 łyżki koniaku 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g polędwicy wołowej, pokrojonej w plastry o grubości 0,5 cm a następnie(...)ogniu, aż cebula się zeszkli a pieczarki lekko zarumienią, przez około 5 minut. Wlej koniak i gotuj na dużym ogniu aż prawie odparuje, przez około 10 sekund. Następnie wlej bulion i gotuj przez 5 minut i wmieszaj śmietanę wraz z musztardą. Gotuj sos, aż lekko zgęstnieje, przez około 5 minut po czym odstaw. W międzyczasie rozgrzej na dużym ogniu drugą
karmelowyNaleśniki z kurczakiem i sosem pieczarkowym zdecydowanie danie mocno sycące i obiadowe. Składniki: ok 10 naleśników 0,5 kg pieczarek 2 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany 20dag żółtego sera 2 piersi z kurczaka 1 duża cebula przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie) natka pietruszki (u mnie mrożona) ok 3 łyżek Przygotowanie: Usmażyć naleśniki(...)trochę soli oraz łyżeczkę oleju. Na rozgrzanej patelni smażymy drobno pokrojonego kurczaka. Na tarce ścieramy żółty ser. Obieramy i myjemy pieczarki,. Kroimy je w ćwiartki i gotujemy w bulionie. Dodajemy drobno pokrojona cebulkę i pietruszkę. Nadal gotujemy. Jeżeli sos jest mało gęsty to dodajemy łyżkę maki do zagęszczenia oraz śmietanę, aby go zaprawić. Doprawiamy przyprawami. Dusimy ok 20 minut
ChilliJemyoliwek do smażenia Opcjonalnie: czarny makaron Składniki na sos: 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka masła 2 duże szalotki 200 ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500 ml bulionu drobiowego lub rybnego 200 ml śmietany kremówki sól pieprz biały Wykonanie: Rybę umyć, osuszyć, pokroić w prostokąty. Obsypać świeżo zmielonym pieprzem oraz solą z każdej strony, wyłożyć na talerz, przykryć(...)Szalotki nie mogą się zarumienić. Następnie przełożyć je do garnka, wlać wino i gotować, aż całość zredukuje się do 1/3. Kolejno należy dodać drobno posiekaną trawę cytrynową i bulion. Całość zredukować o połowę. Na końcu wlać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu do czasu uzyskania pożądanej gęstości sosu. Doprawić solą (jeśli jej brakuje
Garniec Magaliepierwsze używajmy ryżu do risotto, np. arborio. Można kupić w dyskontach i warto mieć go w szafce. Po drugie, warto używać własnoręcznie zrobionego bulionu. Ja co jakiś czas gotuję bulion drobiowy. Można go zjeść jako zupę i 2-3 szklaneczki zamrozić w zamrażalniku. Potem taką szklaneczkę dolewam do wywaru ze szparagów (jak w tym przepisie) czy z grzybów(...)jednocześnie. Radzę max 3 składniki poza bazową cebulkę i serem dodawanym na końcu, choć sama nie wiem czy dodaję więcej niż 2.Składniki:150g ryżu arborio (do risotto)szklaneczka bulionu warzywnego lub drobiowego175ml białego wytrawnego wina (kieliszek)1/2 białej cebuli pokrojonej w drobną kostkę250g szparagów125g wędzonego łososia porwanego na mniejsze kawałki widelcemmasło do smażeniaoliwa z oliwek2 garście startego parmezanu/grana padanoSposób
W kuchni wieczoremporcji) Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 450 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny ½ średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka wody ½ szklanki keczupu ¼ szklanki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 garść umytego szpinaku 2 ½ szklanki ulubionego makaronu 3 łyżki masła 3 łyżki(...)włóż mięso. Rozdrobnij je drewnianą łyżką i smaż, często mieszając, przez około 5 minut. Dodaj cebulę i czosnek i smaż kolejne 5 minut, aż mięso przestanie być surowe. Dodaj bulion, wodę, ketchup, koncentrat pomidorowy, pieczarki i szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj. Wsyp makaron, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około
karmelowykurkami (przepis własny) Składniki dla 2 osób: 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 arkusze Papirusu Winiary z ziołami prowansalskimi 200g kurek 2 ząbki czosnku 100g śmietany kremówki 100ml bulionu drobiowego 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanego świeżego oregano 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka zimnej wody sól pieprz Oczyść grzyby i opłucz. Osącz na sicie. Filety umyj, osusz papierowym ręcznikiem(...)czasie rozgrzej na patelni masło. Wrzuć kurki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Obsmaż. Zdejmij je z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem. Do pozostałego sosu wlej śmietankę i bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 5 minut. Wlej mąkę rozmieszaną z zimną wodą. Ponownie zagotuj sos. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekane oregano. Ułóż gotowe filety na półmisku. Rozłóż
Wiem co jemzupy, więc pewnie będzie się u nas pojawiać coraz częściej :) Przepis jest sprawdzony i do tego bardzo łatwy do przygotowania. Polecam! 'zupa cebulowa Jamiego Olivera' Składniki: - 1,3 l bulionu drobiowego lub warzywnego - 1 kg cebuli - 6 ząbków czosnku - 1 bagietka - ser żółty (użyłam morskiego) - 1 liść laurowy - oliwa - 1 łyżka masła - tymianek (użyłam suszonego 1 łyżkę(...)dusić pod przykryciem przez ok 15 minut, co jakiś czas mieszając, by nie przywarła do dna. Po upływie 15 minut zwiększyć ogień i podsmażyć cebulę na rumiano. Dodać bulion i gotować przez 20 min. Doprawić solą i pieprzem. Zupę wlać do naczyń, które będziemy mogli zapiec w piekarniku. Na wierzch zupy położyć bagietkę i po kawałku sera. Zapiec w piekarniku
CookYourselfkapusta czerwona ( średnia ) – 1 szt* kasza jaglana – 1,5 szkl* boczek wędzony chudy – 200 g* cebula* natka pietruszki – 1 pęczek* jajko – 1 szt* bulion drobiowy* olej – 30 ml* sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotuj pod przykryciem 20 minut.Wyjmujemy, osączamy i studzimy.Po wystudzeniu ostrożnie zdejmujemy 10 ładnych liści(...)solą i pieprzem.Na blacie rozkładamy sobie liście kapusty ( jeśli liście mamy twardawe rozbijamy je lekko tłuczkiem ).Faszerujemy kaszą , zawijamy i spinamy wykałaczkami.Wkładamy delikatnie do dużego garnka i zalewamy bulionem – bulionu musi być taka ilość by tylko zanurzyć w nim lekko gołąbki.Dusimy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut.Gotowe!Smacznego!Co z tą kaszą jaglaną?Jest lekkostrawna
Ostra na Słodkochili i bekonu. Smaczne danie, które proponuję podać z chlebem lub smażonymi ziemniakami. Proporcje na zupę dla 3-4 osób. Składniki: 3 kolby kukurydzy 150 ml mleka 250 ml bulionu drobiowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła ½ łyżeczki chili (najlepiej dodawać stopniowo i kontrolować poziom ostrości) duża szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku bekon – 6 cienkich(...)odcedzić. Po przestygnięciu ziarna kukurydzy wyłuskać z kolb i zmiksować razem z mlekiem blenderem lub w mikserze. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle dodając pod koniec zmiażdżony czosnek. Bulion zagotować w garnku z grubym dnem i dodać puree z kukurydzy. Zagotować, a następnie dodać cebulę z czosnkiem, doprawić chili, gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą. Krem przełożyć do miseczek
Trzeci talerzprzepis Pascala z Kuchni Lidla. Składniki na 2 porcje: 2 udka kacze 2 skrzydełka kacze 100 g suszonych śliwek 150 ml czerwonego wytrawnego wina 1 liść laurowy 300 ml bulionu drobiowego 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku ¾ łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (ilość dopasujcie do smaku, w zależności jak ostro lubicie) Przygotowanie: Najpierw należy(...)obsmaż części kaczki (zaczynając skórą do dołu) z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru, odlej nadmiar tłuszczu i dodaj śliwki z wina. Całość zalej czerwonym winem i bulionem, po czym wymieszaj. Następnie dodaj liścia laurowego, tymianek, ostrą paprykę i zmielony pieprz. Wymieszaj, zmniejsz ogień i duś przez około godzinę, od czasu do czasu obracając mięso w rondlu. Gdy mięso
Fabryka pomysłówszklanki zielonego groszku 200 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone na 2 cm kawałki 2-3 łyżki przyprawy curry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 ½ szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżeczka brązowego cukru, do smaku świeża kolendra, posiekana (do dekoracji) plasterki limonki lub cytryny (do dekoracji) Przygotowanie: Dopraw kurczaka solą i pieprzem, wrzuć na rozgrzany(...)Następnie dodaj papryki, szparagi, zielony groszek, cukinię i bakłażana i smaż kolejne kilka minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, dodaj curry i kmin rzymski, smaż mieszając przez minutę. Wlej bulion i gotuj pod częściowym przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez około 15-20 minut. Dodaj mleko kokosowe i gotuj 5 minut, lub do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw
karmelowy