kulinarnych niepowtarzalnym klimatem, ciekawym stylem pisania i wspaniałymi przepisami. Naprawdę szkoda, że zostało wygryzione przez niemieckie wydawnictwa. Dokonałam drobnej zmiany w przepisie. Kostkę rosołową potrzebną do sosu zastąpiłam domowym bulionem drobiowym. Danie jest przepyszne, chociaż trochę pracochłonne. Warto jednak poświęcić mu trochę czasu, by potem delektować się wspaniałym smakiem.” Czytaj więcej
Wiem co jemwędzonych żeberkach z dodatkiem ziemniaków i majeranku. Trwający na Durszlaku konkurs „Fusion w kolorach #omnomnom” zainspirował mnie do stworzenia nowego przepisu na tę tradycyjną polska zupę. Użyłam delikatnego bulionu drobiowego. Zwykłe ziemniaki zastąpiłam batatami, przez co zyskała lekko słodki smak. Doprawiłam ją imbirem i chili. Po ugotowaniu zmiksowałam nadając jej lekko kremowej konsystencji i podałam z ugotowanym makaronem pene
Wiem co jemcoś z niczego. Połączenie brokułu i kurczaka daje nam pyszną i aromatyczną potrawę na codzienny obiad. Składniki - 4 udka z kurczaka - 1 brokuł - 20 dag pieczarek - 0,5 l bulionu drobiowego - szklanka śmietany 18% - 2 łyżki mąki - olej - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz
Świat Smakupęczek koperku - łyżeczka koncentratu pomidorowego - śmietana 12 volt - 4 jajka na twardo - botwinkę, marchewkę młoda, pietruszkę oraz por drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i zagotować z dodatkiem kostek bulionu drobiowego (dodać wedle uznania i zapotrzebowania) - łyżeczka koncentratu pomidorowego – dodać w trakcie gotowania dla dodania kolorku i smaku - zagotowany wywar wystudzić i potem wstawić na godzinkę do lodówki
upichconawiórków kokosowych + szczypta do dekoracji - kropla oleju rzepakowego - 2 łyżki kuskusa na jeden talerz zupy W garnku zagrzewamy krople oleju, dorzucamy mieszankę warzyw na patelnię, podsmażamy 4 minuty. Dodajemy bulion drobiowy, gotujemy 5 minut. Dolewamy 1/3 szklanki śmietanki 30% i gotujemy 2 minuty. Dodajemy resztę przypraw: goździki, imbir, cynamon, mieszankę curry, wiórki kokosowe. Podgotowujemy 3 minuty. Do miski wkładamy
upichconaryż z pieczonym kurczakiem ziołowym i danie na prawdę smakowało wszystkim. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 200 g ryżu 75 g gotowanego buraczka pół średniej cebuli 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła Przygotowanie: Ryż przemywamy w zimnej wodzie ok. 5 razy, aż woda przestanie być mętna. Buraczka kroimy w średnią kostkę
Kuchnia Łukaszachili). Trzy skrzydełka to chyba niezły wynik jak jeden obiad dla na niespełna dwuletniego Szkraba. Oto propozycje podania dla całej rodzinki: Dla Mamy - z kaszą jaglaną gotowaną na bulionie drobiowym Dla Taty - z ziemniaczkami na maśle czosnkowym i młodą kapustką Dla Syna - z kopytkami i miksowanymi, gotowanymi warzywami
Kuchnia po mojemubrokuły. Mój synek za brokułem nie przepada, jednak pulpeciki zjadł z apetytem:) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, brokuł, jajko, 500ml drobiowego bulionu, sól, pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżka bułki tartej, 1/4 szklanki śmietany 12%. Wykonanie Połowę brokuła odkroić, umyć, odsączyć i drobno posiekać
Z miłości do słodkościząbki czosnku 1-2cm świeżego imbiru 1 nieduży por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/3 szklanki bulionu drobiowego sos 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody 1/2 suszonej papryczki chilli Sposób przygotowania ciasto Łączymy mąkę i sól. Do wrzącej wody wlewamy olej. Dolewamy
W kuchni wieczorempodania Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu oliwę, dodaj cebulę, czerwoną pastę curry, curry w proszku, kurkumę, kolendrę i czosnek i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj bulion drobiowy i doprowadź do wrzenia. Dodaj mleko kokosowe, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, następnie dodaj kurczaka, dymkę, pieczarki, groszek, szpinak, cukier i sos rybny i gotuj na małym
karmelowykompot z czereśni :) Tak naprawdę to żadna filozofia: kapustę pokroić, wrzucić z przyprawami do garnka i gotować ok. 30 minut. Wszystko:) Składniki: 1/2 główki niedużej kapusty kostka rosołowa "bulion drobiowy z warzywami" 3 listki laurowe 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sól pieprz mielona słodka papryka Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka Dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe i sól - zalewamy wodą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrobię od lat, nie potrafię już powiedzieć gdzie znalazłam przepis. Wyjątkowo smaczna ,a przy tym szybka do zrobienia. Piękny kolor zawdzięcza moja zupa temu, domowemu bulionowi.składniki1l bulionu drobiowego (może być z kostki) ok 300 ml białego , wytrawnego winagałka muszkatołowa2 żółtka1/3 szklanki śmietanysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwadowolne zioła do podania - szczypiorek, kolendraprzygotowanieBulion zagrzać, dodać wino i gałkę
Stare Garybyć dużo. Dynie lekko przesmażamy i zalewamy albo bulionem jeśli mamy, albo rosołem z dnia poprzedniego, albo jak się nam spieszy to wodą i wrzucamy ze dwie kostki bulionu drobiowego. Przykrywamy i gotujemy, aż się dynia zacznie rozpadać. Miksujemy, Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy śmietankę do zupy 18%. Mieszamy. Nalewamy. Posypujemy pestkami dyni lub groszkiem ptysiowym i jemy. Wszystko
ladykitchenmoim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodzieniezwykle miłe i przytulne. W środku przywitała nas przesympatyczna kelnerka, pozwoliła wybrać miejsce i zaoferowała menu. Naszą orientalną przygodę zaczęłyśmy od zup. Miałyśmy okazję skosztować południowoindyjską zupę pomidorową oraz bulion drobiowy z kawałkami kurczaka. Jako dodatek otrzymałyśmy indyjskie placki oraz sos miętowy z kminkiem. Zupy były smaczne, chodź na nasz gust lekko przesolone. Z wyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz
Kolizje Smaków