bulion drobiowy - 500 przepisów (strona:10/34)

Zupa Kwaśny kurczak 201

kurczaka (ok 500 g) 1 duża marchew mały seler 200 g pieczarek 4 ziemniaki por (biała część) 200 g kapusty kiszonej 1/2 szklanki kwasu z kapusty kiszonej 1 l bulionu drobiowego łyżka masła łyżeczka pasty curry (zielonej) łyżka sosu chili  liść laurowy sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ,seler ,ziemniaki ,filety z kurczaka

R'n'G Kitchen
Paella kalafiorowa z indykiem 231

główki kalafiora pęczek szczypiorku 1 mała czerwona papryka 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego, najlepiej domowego  2 łyżeczki słodkiej papryki  1 płaska łyżeczka ostrej papryki lub charrisy 1 litr bulionu drobiowego  2-3 ząbki czosnku bazylia olej rzepakowy sól pieprz 1. Ryż gotujemy przez 10 minut i odcedzamy. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem

Apetyczna babeczka
Roladki pomidorowe 380

porcje 4 filety 5 dkg suszonych pomidorów kulka mozzarelli sól pieprz słoiczek pesto bazyliowego ząbek czosnku 50 dkg pomidorków suszonych parmezan oliwa z oliwek 0,5 szkl bulionu drobiowego bazylia oregano papryka słodka  Przygotowanie: mięso myjemy, suszymy, oprószamy solą i pieprzem. Rozbijamy. Smarujemy pesto. mozzarellę odsączamy, ścieramy na grubej tarce, mieszamy z suszonymi pomidorkami, doprawiamy szczyptą soli, bazylii

Luźna Kuchnia
Zupa cebulowa 171

zapachem, że nie chciałam tracić czasu na fantazyjne krojenie grzanek czy przystrajanie dania ;)Składniki:ok 1-1,5 kg cebuli 2-3 łyżki olejuok 1-1,5 l bulionu drobiowego 1 -1,5 szklanki białego wytrawnego winapieprz, sól,świeży rozmaryn (ewentualnie może być suszony),karmel z łyżki cukru  by wzbogacić smak(...)cienkie piórka. Wrzucamy je na patelnię,rozgrzany olej. Cebula musi się zeszklić i lekko zezłocić. Nie możemy jednak dopuścić, aby się usmażyła.Tak przygotowaną cebulę przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania dodajemy przyprawy i wino w proporcjach, jakie nam najbardziej odpowiadają. Na patelni karmelizujemy cukier i dodajemy go do zupy.Zupę gotujemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa kalafiorowa z kukurydzą 255

kwaśną śmietaną.Oprószona koperkiem.Komu talerz? Zapraszam! Składniki:1 średni kalafior;1 duża marchewka;5 średnich ziemniaków;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu około 285 g);2 l bulionu drobiowego lub warywnego - u mnie 2 litry gorącej wody + 2 kostki rosołowe drobiowe;Pęczek koperku;Sól;Pieprz;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Sposób przygotowania:Kalafiora(...)odsączyć z zalewy.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Koperek drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki i marchewkę i zalać 2 litrami bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą al dente (lekko twarde.)Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i posiekany koperek. Gotować do miękkości warzyw.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy

Gospodyni Miejska
Szybka zupa kukurydziana 155

cebula 2 małe cukinie pokrojone na kawałki 2 ziemniaki ziemniak pokrojony na małe kawałki marchewka pokrojona na małe kawałki gałązka selera naciowego pokrojona na kawałki 2 ząbki czosnku koncentrat bulionu drobiowego Krakus litr gorącej wody po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki, wędzonej papryki, czubrycy lub oregano sok wyciśnięty z połówki cytryny pół opakowania passaty pomidorowej 2 puszki kukurydzy śmietana(...)opcjonalnie Jak przygotować zupę kukurydzianą? Cebulę kroimy w piórka i smażymy w garnku z odrobiną oleju. Dodajemy umyte i pokrojone cukinie, ziemniaki, marchewkę, selera, przyprawy i pokrojony czosnek. Zalewamy bulionem i wrzątkiem, tak żeby warzywa były przykryte. Gotujemy 15 minut i miksujemy blenderem. Dodajemy sok z cytryny, sos pomidorowy i kukurydzę z puszki. Mieszamy i podajemy. Artykuł Szybka zupa kukurydziana

Ugotowane pozamiatane
Pierś perliczki w pomarańczach 133

piersi z perliczki, 2 cm korzenia imbiru, 2 pomarańcze, 1 łyżka miodu lipowego, 100 ml bulionu drobiowego, sól, tłuszcz do smażenia (smalec gęsi, masło), 1 łyżka zimnego masła Piersi perliczki oprószyć solą i natrzeć startym imbirem, odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Pomarańcze umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Nadmiar imbiru zdjąć z mięsa. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu(...)stron na złoty kolor. Mięso przełożyć do garnka, tłuszcz wylać. Dodać skórkę pomarańczową, wlać bulion i dusić 5 minut. Wlać sos z pomarańczy i dusić około 10 - 15 minut. Wyjąć piersi i trzymać w cieple. Sos przecedzić, dodać miód i zagęść przez gotowanie. Gdy sos będzie już gesty, dodać zimne masło, rozpuścić mieszając. Zdjąć sos z ognia. Podałam ze szparagami

królestwo garów
Krem z dyni 196

kremu potrzebne będą nam: dynia (moja miała około 1,1 kg) imbir (świeży lub suszony) kardamon mielony suszona papryka słodka i ostra  1,5 szklanki mleka 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 2 papryki czerwone śmietanka 36% 10 dkg pestek dyni 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier Na początku obieramy naszą dynię ze skórki, postarajcie się zrobić(...)żeby jej nie zmarnować. Następnie kroimy cebulę i czosnek w kostkę i podsmażamy w garnku, po około 2 min wsypujemy pokrojoną w kostkę dynię i zalewamy to mlekiem oraz bulionem. Teraz nasza dynia musi się ugotować w zależności od tego jak dojrzałą dynię kupicie potrwa to od 20 do 35 minut - pamiętajcie aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka

Kuba Gotuje
Meksykańska zupa z kurczakiem i ciecierzycą 192

znalazłam w książeczce pt.: "Einfach lecker kochen - Gerichte aus Mexiko" i w przepisie zmniejszyłam tylko nieco ilość warzyw, żeby móc delektować się większą ilością wywaru. Smacznego! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 g piersi z kurczaka 2 średnie marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 mała puszka ciecierzycy(...)gałązki świeżej kolendry 1 avocado 1 łyżeczka trzcinowego cukru (ewentualnie) sól, świeżo mielony pieprz sok wyciśnięty z połowy limonki plasterki limonki i paseczki chili do przybrania (ewentualnie) 1. Bulion zagotować. Czosnek przepuścić przez praskę prosto do bulionu. Cebulę pokroić w grube piórka (ja przekroiłam na ćwiartki i wyjęłam z zupy, kiedy się rozgotowała), chili w drobniutką kostkę. Mięso (filet

Kuchnia Prezydentowej
Zupa z ciecierzycy 149

czerwona papryka 1 papryka zielona 1 pomidor 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 puszki ciecierzycy 2 średniej wielkości cukinie 1,2 l bulionu drobiowego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Oliwę rozgrzewamy w garnku na średnim ogniu. Marchew kroimy na półtalatki, cebulę siekamy i smażymy(...)skóry pomidora, pokrojonego w kostkę, papryki drobno pokrojone, kminek, kurkumę i pieprz cayenne. Chwilę razem smażymy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy osączoną z zalewy, ciecierzycę, pokrojoną cukinię i zalewamy bulionem. Na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia, płomień zmniejszamy i gotujemy bez przykrycia 15 min. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy lekko skropić oliwą z oliwek. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Zupa Wonton 383

Kolejne dobrze wszystkim znane danie kuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai, nie zastanawiałam się zbyt długo :) Pierwszy raz w życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie Słodko(...)Kwaśny. Zapraszam do gotowania!P.S. Nie zraźcie się ilością ciasta. Nadmiar można spokojnie zamrozić na następny raz :)BULION Z PIEROŻKAMI WONTONCiasto wonton (72 krążki*):1 jajko1/3 szklanki wody2 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soliFarsz (do 18 pierożków):odrobina oleju200 g wieprzowiny mielonej2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane1 ząbek czosnku, starty na tarce1/2 łyżki świeżo startego imbiru1 łyżka sosu sojowegoZupa

Tajskie smaki
Krem z ziemniaków z chrzanem 135

łyżki chrzanu ze słoiczka dwa listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego śmietanka do zupy lub mleko kokosowe łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą na tyle, żeby warzywa były przykryte „z górką”. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy(...)rozpadać. Po tym czasie wyławiamy liść i ziele angielskie. Warzywa miksujemy na gładko. Podczas gotowania odparowała nam woda i krem może wyjść za gęsty, w takim przypadku rozcieńczamy go bulionem. Dodajemy chrzan, sok z cytryny i śmietankę. Jeśli używamy mleka kokosowego, wtedy musimy pamiętać, żeby dodać więcej chrzanu lub soku z cytryny, bo mleko jest bardzo delikatne. Doprawiamy solą, pieprzem

ladykitchen
Perliczka w winie 128

perliczka, sól, 250 g szalotki, 3 ząbki czosnku, kilka gałązek rozmarynu, 6 ziemniaków, 3 łyżki masła, 4 łyżki oliwy, 250 ml białego półwytrawnego wina, 200 ml bulionu drobiowego Perliczkę podzielić na cztery części, oprószyć solą. Szalotki, czosnek obrać. Ziemniaki obrać, pokroić wzdłuż na pół a a następnie wzdłuż na 3. Dno naczynia do zapiekania posmarować masłem, ułożyć szalotki, czosnek, rozmaryn(...)nich ułożyć kawałki perliczki skórą do dołu, wokół ułożyć ziemniaki, obłożyć resztą masła, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach wlać wino i bulion. Po 40 minutach odwrócić ziemniaki i mięso. Piec jeszcze 20 minut.   zastawa

królestwo garów
Francuska zupa cebulowa na piwie 217

również przepis na wywar, na którym ją przygotowałam, jednak możecie użyć każdego innego - byle narobić się jak najmniej :) Zapraszam do gotowania!Składniki na 5-6 porcji:1 l wywaru drobiowego lub warzywnego500 g cebuli (u mnie jedna czerwona, dwie białe, 5 szalotek)250 ml piwa ciemnego1 łyżka masła10-12 kromek bułki lub bagietki200 g sera ementaler lub radamer1 łyżeczka cukrugałka(...)miseczek i układamy w niej po dwie kromki bułki. Możemy też kromki z serem zapiec bezpośrednio na zupie, ja jednak nie byłam pewna, czy moje miseczki to przetrwają :) Smacznego!~~~Bulion drobiowy:500 g porcji rosołowych1 marchewka1 por1 pietruszka1 cebula2 ząbki czosnkukawałek selera2 ziarnka ziela angielskiego2 liście laurowe1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5-2 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYNa patelni rozpuszczamy łyżkę masła

My Culinary Art
KUSKUS Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I CUKINIĄ 237

danie było naprawdę proste w przygotowaniu, ale jeśli macie ochotę możecie pokombinować ze swoimi ulubionymi przyprawami oraz wzbogacić całość o kolejne warzywa. SKŁADNIKI: 150 g kaszy kuskus woda lub bulion drobiowy albo warzywny do zalania kaszy (użyłam wody) 1 brokuł 3 łyżki oleju (np. rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek) 1 średnia cebula 1 mała cukinia 2 niewielkie filety(...)mielona papryka pieprz cayenne albo ostra mielona papryka sól i pieprz do smaku 1-2 łyżeczki masła (opcjonalnie) WYKONANIE: Kasze kuskus wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą lub bulionem około 1 cm ponad jej powierzchnię. Przykryj talerzykiem i pozostaw kaszę do napęcznienia. Różyczki brokuła lekko posól i ugotuj na parze przez kilka minut (około 5-7) do miękkości

Słodko-Słony Świat Ilony
Jeśli Twój facet szuka obrączek, nie oznacza to ślubu – rzecz o utuleniu żalu 193

razem. Potrzebujemy: ryż arborio – żaden inny. Na jedną osobę liczymy pół szklanki ryżu lub jak ktoś głodny to całą szklankę bulion – nie cudo z kostki czy kartonu. Gotujemy porządny bulion drobiowy bądź warzywny mała szalotka ząbek czosnku kieliszek białego wina (ja nie używałam, nie lubię smaku wina w potrawie innej niż wołowina po burgundzku) grzyby leśne, świeże – lub krewetki, groszek(...)który macie ochotę masło parmezan – ale prawdziwy, nie te trociny w torebkach, wystarczy wam 10 -15 dkg świeża pietruszka drobno posiekana sól i pieprz Na początek musimy pamiętać, że bulion do risotto powinien być non stop gorący. Więc stawiamy go na palniku, na małym ogniu obok patelni na której będziemy tworzyć. Jeśli dodajemy wino, warto go podgrzać, żeby zimne wino

ladykitchen
Chorwacka zupa ogórkowa 203

robi. No, chyba że akurat nie mam jajek w lodówce lub gotuje u mnie ktoś inny. Ale to się raczej nie zdarza...! :))) Chorwacka zupa ogórkowa Składniki: - ok. 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku, - kawałek selera, - 1 pietruszka, - 2 duże ziemniaki, - 3 ziarenka ziela angielskiego, - 5 ziaren pieprzu, - 1 liść laurowy, - kilka średnich ogórków kiszonych(...)serek topiony, - pół pęczka koperku, - vegeta (ale niekoniecznie, ja akurat do tej zupy, dodaję bo to bałkańska przyprawa):), - sól, pieprz, - jajka  ( tyle, ile osób będzie jadło zupę) Do bulionu, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz pokrojone w drobną kostkę seler i pietruszkę. Zagotować. Dodać pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki, gotować 15 minut

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania