bulion drobiowy - 500 przepisów (strona:5/34)

Filet w musztardowej skorupie 116

mięs. Dzięki niej mięso staje się bardziej kruche (ale nie suche).  Składniki: 1 kg filetów z kurczaka 1 słoiczek musztardy francuskiej 1 jajo ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki bulionu drobiowego z kostki olej sól, pieprz Wykonanie: Filety natrzeć solą i pieprzem, włożyć do brytfanny i podlać bulionem. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut polewając co jakiś czas wytworzonym

Tradycyjna Kuchnia
Krem dyniowo-cukiniowy z czubrycą zieloną 231

pewno będę nią doprawiała więcej dań. składniki: 500 g obranej cukinii, użyłam żółtej 500 g obranej dyni 300 g obranych ziemniaków 1 łyżka czubrycy zielonej 1,2 l bulionu drobiowego 50 ml słodkiej śmietanki Cukinię, dynie i ziemniaki pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem dodać czubrycę i zagotować. Gotować aż warzywa będa miękkie. Następnie garnek zestawić

Monia miesza i gotuje
Królewska kartoflanka 141

dużych ziemniaków 3 łodygi selera naciowego 1 korzeń pietruszki 2 łyżki masła 1 cebula biała 3 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2-3 szklanki bulionu ( drobiowego , cielęcego lub warzywnego ) pęczek koperku Wszystkie warzywa , czosnek, obieramy i kroimy w małe kawałki . Wrzucamy do garnka , zalewamy bulionem – jedną szklanką , dodajemy masło i dusimy na małym ogniu

Ogrodnik w podróży
Smażona polenta (Polenta fritta) 200

polentę należy gotować około 45-50 minut, często mieszając i uważając aby jej nie spalić, aż osiągnie odpowiednią konsystencję. Składniki: 250 g podgotowanej mąki kukurydzianej (na polentę) 1 l bulionu drobiowego (lub wody) 1 płaska łyżka masła 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: W garnku zagotować bulion. Stopniowo wsypywać mąkę energicznie mieszając aby nie powstały grudki

Oryginalny smak
Zupa kalafiorowa z koperkiem 131

lubię zupy. Jednak niestety robię je bardzo rzadko, bo moja rodzinka za zupami nie przepada, a nawet nie są głodni jak usłyszą słowo "zupa" Składniki; 1,5 l  bulionu drobiowego 1 średni kalafior 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 ziemniaki 250 ml śmietany sól pieprz liść laurowy koperek Wykonanie: Bulion zagotować. Kalafiora podzielić na różyczki i sparzyć wrzątkiem

O kuchni z uczuciem
Tagliatelle ze szpinakiem i mięsnymi kulkami 165

aromatyczne danie. Składniki Pulpeciki: 200 g mięsa mielonego wieprzowego (szynka) 3 ząbki czosnku por (biała część) jajko bułka tarta łyżeczka sosu sojowego mielona słodka papryka sól ,pieprz 1 l bulionu drobiowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Sos szpinakowy: 200 g mrożonego szpinaku łyżka śmietany cebula łyżeczka masła ząbek czosnku 75 ml bulionu warzywnego pieprz 400 g makaronu tagliatelle

R'n'G Kitchen
Bażant w miodzie pitnym 97

bażant, 1 łyżka smalcu, 300 ml miodu pitnego trójniaku APIS, 250 g szalotki, 200 ml bulionu drobiowego, sól, cukier, Bażanta oczyścić, pokroić na 4 części, oprószyć solą. Obsmażyć na rumiano z obu stron, przełożyć do naczynia do zapiekania. Wlać bulion i wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Szalotki obrać, skarmelizować na patelni, na której obsmażaliśmy bażanta, dodając

królestwo garów
Szkmeruli 227

kuchni, ale polecamy. To jedno z dań, które zagoszczą w naszej kuchni. W towarzystwie zmrożonej czaczy (gruzińska domowa wódka) smakuje rewelacyjnie. Składniki kurczak sól klarowane masło główka czosnku bulion drobiowy kolendra natka pietruszki Przygotowanie Kurczaka umyłem, osuszyłem, spłaszczyłem. Natarłem solą i obsmażyłem z obu stron na klarowanym maśle. Usmażonego kurczaka wyjąłem i podzieliłem na porcje. Na tej samej patelni lekko

R'n'G Kitchen
Zupa z bobu i mięty 129

gorące zupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na zupę ;-) 50 dag bobu (u mnie rozmrożony) czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 3/4 litra bulionu drobiowego mięta oliwa sól, pieprz Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i odrobinę podsmażyć. Do bulionu dodać podsmażane ziemniaki, cebulę

Humanistka w kuchni
Wiosenna zupa z białymi szparagami 140

mogłabym tak wymieniać. Pięknej wiosny Wam życzę!     Składniki: pęczek białych szparagów 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego 150 ml śmietany 18% sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującego się bulionu. Łodygi selera naciowego myjemy, kroimy

Smakowity Blog Kulinarny
Papryka faszerowana kaszą kuskus, kukurydzą i kurczakiem 189

efekt był bardzo zadowalający. Potrzebne nam: - mała pojedyncza pierś z kurczaka - 4 średniej wielkości papryki czerwone (z równym dnem) - 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej - 3/4 filiżanki kuskusu - 300 ml bulionu drobiowego - chili pieprz cayenne - sól - 3 plastry sera żółtego - pieprz czarny mielony - słodka papryka - olej do smażenia (1-2 łyżki) Przygotowanie:  Kuskus zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy

W poszukiwaniu inspiracji
Rosół z drobiowymi klopsikami podany z kaszą kuskus 180

warzywami. Dodatkiem specjalnym były drobiowe klopsiki, które podkradłam mamie przygotowująca inne danie. Wykorzystałam nadmiar kaszy kuskus, która świetnie połączyłam się ze wszystkimi smakami. Gorąco polecam! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (skrzydełko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1/2 szklanki wody jarzynka z małą ilością soli sól pieprz Klopsiki drobiowe: 100 g mielonego mięsa drobiowego

Truskawkowa Fiesta
Kurczak w zielonym curry 142

ananas i kokos. Składniki 500 g filetów z kurczaka 2 marchewki 227 g ananasa i miąższu z kokosa (pina colada) 1 łyżeczka masła ghee 1 cebula 500 ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę, pokrojoną w julienne marchewką   i kurczakiem pokrojonym w dużą kostkę, odsmażamy

R'n'G Kitchen
Zrazy drobiowe pieczone w porach 141

Ciebie ! Składniki podwójna pierś kurczaka sok z cytryny sól pieprz 2 dymki natka pietruszki 1 łyżka musztardy kilka plasterków wędzonego bekonu 1 łyżka mąki 4 pory 200 ml bulionu drobiowego szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła 1 żółtko 250 ml śmietany 18 % Przygotowanie   Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na płaty i lekko rozbiłem. Doprawiłem solą i pieprzem, skropiłem sokiem(...)boczku, zawinąłem i spiąłem wykałaczkami, lekko oprószyłem mąką . Pory umyłem, osuszyłem , białe części przeciąłem wzdłuż na połówki i wyłożyłem nimi posmarowaną masłem żaroodporną formę. Na porach ułożyłem mięso , skropiłem bulionem doprawiłem gałką muszkatołową i pieprzem. Na każdym zrazie położyłem mały kawałek masła, zapiekałem godzinę w temperaturze 190 stopni C (pod przykryciem) . Śmietanę wymieszałem z żółtkiem, solą i białym pieprzem, polałem

R'n'G Kitchen
Soczewica po bretońsku 139

lepszy dań jakie do tej pory jadłam z czerwoną soczewicą. Składniki: 150 g czerwonej soczewicy spora marchew cebula 150 g dobrej kiełbasy ok 90 g koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu (drobiowego) olej słodka i ostra papryka majeranek, cząber sól, pieprz Przygotowanie Na patelni podsmażamy cebulę i kiełbasę pokrojone w kostkę. Następnie przesypujemy je do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy pokrojoną

e-PrzepisyKulinarne