obojętnie obok botwinki, od razu w moim koszyku znalazły się jej 2 pęczki i pęczek koperku ;) Składniki: 2 pęczki botwinki, 3 ziemniaki, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 2 litry bulionu (u mnie drobiowy), 3 łyżki posiekanego koperku, 3 łyżki śmietanki 30%, sól, pieprz. Przygotowanie: Buraczki obieramy, kroimy w kostkę. Wraz z pokrojonymi łodygami wrzucamy do bulionu i gotujemy (niektórzy dodają też
Aga w kuchniprzepisem. A jeśli kogoś z was, drodzy czytelnicy, znam osobiście to możecie wpaść na kieliszek albo cztery. Posiedzimy na ogródku, pogadamy o starych Polakach :) Potrzebujemy: 3-4 litry bulionu wołowo-drobiowego 1 kalafior romanesco pół opakowania groszku mrożonego 2 garście fasolki szparagowej żółtej 3-4 ziemniaki pęczek natki pietruszki i koperku śmietana 18% sól, pieprz Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego
Marder&Marder Manufacturekładziemy marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy miód. Gotujemy tak chwilę, mieszając, aż glazura się zezłoci. Voila! Składniki na zupę: - około 1 kilogram marchwi - około 1 litra bulionu (ja zrobiłam drobiowy, ale może być nawet warzywny) - 2 cebule czerwone - 50 gram masła - gałka muszkatołowa - szafran - sól - pieprz - śmietanka słodka (opcjonalnie) - śmietana kwaśna 18% Przygotowanie zupy: Marchew obieramy, myjemy i gotujemy
Życie zamknięte w smakuNiczym nie zmącona rozkosz szparagowego smaku i zapachu. Wręcz miękki (choć to zupa) w dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu. Składniki: – 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego – 2 pęczki białych szparagów – 250 ml śmietany 30% – sól, pieprz – 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej – 2 łyżki mąki – 1 łyżka octu białego
Pociąg Do Kuchniwlać do zupy i mieszając zagotować. Doprawić do smaku solą. Dodać główki. Podawać z ryżem lub grzankami. Podałam z żółtkiem jajka ugotowanego w koszulce. *może być warzywny lub drobiowy, ja użyłam bulion z perliczki zastawa
królestwo garówświetnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Do tego jest szybki i prosty w wykonaniu. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 3 cebule łyżka miodu łyżka mąki szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy) sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka Przygotowanie Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. Odstawiamy. Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy na złoty kolor, następnie
e-PrzepisyKulinarnebiałej ryby (ja użyłam dorsza) 2 łyżki kaparów z zalewy 3 łyżki białego, wytrawnego wina 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego klarowane masło do smażenia ok. 1/3 szklanki mąki pszennej (można wymienić na migdałową) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy
Poezja smakupieczarkami i piersią z kurczaka. Można podać z ziemniakami, makaronem czy pieczywem. Składniki: 400 g pieczarek 2 cebule podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% półtora szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego łyżka mąki słodka i ostra papryka sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka i dodajemy
e-PrzepisyKulinarneTygodniu ta postna zupa może znaleźć nowych wielbicieli :) 3 puszki pomidorów całych lub krojonych pół pęczka bazylii masło klarowane 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki około 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego sól, pieprz czarny i cayenne, cukier, liść laurowy Przygotowanie : Pomidory wraz ze sosem przelać do garnka, dodać pokrojoną bazylię - zmiksować razem i gotować około 30 min. bez przykrycia
Proste PotrawySkładniki: jedna pierś kurczaka 3 średnie cebule kawałek pora ok 60 g ok 2 szkl bulionu warzywnego lub drobiowego szczypiorek kilka ząbków czosnku sól, pieprz, papryka słodka lub chilli szczypta lubczyku i tymianku łyżka sosu sojowego ciemnego pół łyżeczki musztardy dijon łyżka masła Przygotowanie: Cebulę i pora pokroić w piórka, a następnie zeszklić na maśle. Doprawić do smaku
Gaździnka warzyRazem z Asią i Justyną postanowiłyśmy się spotkać i wspólnie pogotować. Zainspirowane MasterChefem i faktem iż niedawno odkryłam w domu tagine postanowiłyśmy przygotować tagin drobiowy. Z miłości Asi do kuchni meksykańskiej powstał pomysł na przystawkę, czyli guacamole. Wypadało, aby deser był europejski i tak padło na deser a'la tiramisu. Dziś przedstawiam przepis na danie główne: tagine z kurczaka(...)kurczakiem.Składniki dla 6 osób:6 filetów z kurczaka;100 g suszonych moreli;1 cebula;1 duża marchewka;pęczek kolendry lub pietruszki;kilka nitek szafranu;1 l bulionu warzywnego lub drobiowego;oliwa z oliwek;6 suszonych pomidorków;garść oliwek;ras el hanout.Umyte i oczyszczone filety nacieramy ras el hanout. Suszone morele zalewamy gorącą wodą. Posiekaną cebulę szklimy na patelni
Miksturownikzupie i zrobić z tego pyszny i sycący krem Składniki: - 2 pory - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 5 ziemniaków (ok. 700 g) - 2 łyżki masła - 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego - sól, pieprz - suszona natka pietruszki Porcja dla 4 osób. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dorzucamy posiekany czosnek i mieszamy. Pory
Kuchenne WariacjeZupa krem z cukinii z prażonymi migdałami Gotowa zupa z cukinii Składniki Danie dla 4 osób 1-1,5 kg cukinii 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g migdałów 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia Sposób przygotowania Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzaną połowę oliwy(...)pozwalając cebuli się zeszklić. Cukinię kroimy w plastry grubości 1-1,5 cm, zostawiamy osiem plastrów, resztę wrzucamy do garnka z cebulą. Całość dokładnie obsmażamy, a następnie dodajemy bulion i gotujemy około 7-10 minut, aż cukinia zmięknie (uwaga, żeby nie rozgotować). Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy warzywa. Pozostałe plastry cukinii przesmażamy krótko z obu stron na pozostałej
Miód i pieprznaciowego, pokrojone w drobną kostkę 6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki 6 młodych ziemniaków, wyszczotkowanych i pokrojonych w kostkę 2 liście laurowe sól i pieprz 8 szklanek bulionu warzywnego i drobiowego 1/2 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu na średnim ogniu rozpuść masło, po czym włóż pora, marchewkę, selera, pasternak, kapustę
karmelowygrubą kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku,drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 3 szklanki pokrojonej w 2 cm kostkę dyni 3 duże garści posiekanego jarmużu (bez łodyżek) 1 szklanka śmietanki 30% 1 x 400 g puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki mielonej
karmelowy