bulion drobiowy - 500 przepisów (strona:30/34)

Galantyna z kurczaka 249

Kurczak 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, listek laurowy, ząbek czosnku,     250 g wątróbki drobiowej, tłuszcz do smażenia, 100 ml sherry, 100 ml gęstej śmietany, łyżka świeżych listków tymianku, sól, pieprz, Ja użyłam wątróbkę z gęsi, ale może być z kurczaka lub kaczki. Smażyłam na smalcu z gęsi(...)około 450 gram) pokroić w niewielką kostkę i odłożyć do zmiksowania. Korpus i pozostałe resztki kurczaka włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę i przyprawy, zalać zimną wodą i ugotować bulion. Wątróbkę umyć, oczyścić, osuszyć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. W środku wątróbka musi być różowa. Pod koniec smażenia wlać sherry i zagotować. Sos ze smażenia wątróbki, kawałki mięsa z ud, śmietanę

królestwo garów
Weneckie ragu z kaczki 162

nogi 2 cebule, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, zgniecione 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mąki pszennej 250 ml czerwonego wina 2x 400 g puszki pokrojonych pomidorów 1 kostka drobiowa, rozpuszczona w 250ml wody 3 gałązki rozmarynu, posiekane liście 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mleka 600 g makaronu paccheri lub pappardelle szczypta soli starty parmezan CZAS PRZYGOTOWANIA(...)przez 5 minut, dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę. Dodajemy mąkę i cynamon, dokładnie mieszamy i smażymy ostatnią minutę. Mięso z powrotem wkładamy do garnka, wlewamy wino, puszki pomidorów, bulion z kostki, dodajemy liście laurowe, cukier i rozmaryn. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 2 godziny, co jakiś czas delikatnie mieszając. 2. Mięso delikatnie wyjmujemy

My Culinary Art
Kurczak duszony na pieczarkach 128

Kolejny sprawdzony "babciny" przepis. Mięso rozpływa się w ustach ,sos jest wyborny. Czegóż więcej oczekiwać? Składniki 1 kg podudzi z kurczaka 400 g pieczarek 1 cebula

R'n'G Kitchen
Babka mięsno gryczana z sosem serowo pieczarkowym 136

Kiedy rosół drobiowy ugotuję, to później z mięsa coś kombinuję. Pomysły do głowy same wpadają i za każdym razem inny smak mają.   To jeden z mich przepisów  z mięsa gotowanego, z kaszą gryczaną połączonego. Przyprawy tu znaczącą rolę odgrywają, bo smaku nadają.  Babkę można z podawać różnymi sosami, ale dobrze smakuje połączona z pieczarkami.  Składniki: babka(...)smaku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, szczypta suszonego cząbru, 2 duże jajka, 1 kopiasta łyżeczka musztardy Dijon, sos: 300 g jak najmniejszych pieczarek, 100 - 150 ml bulionu rosołowego, 100 g śmietanki 30%, 50 g startego sera żółtego, 1 łyżka sosu Worcester, sos sojowy do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy,   bułka tarta

Moniki Smakołyki
Szyjki gęsie faszerowane ziemniakami – gęsie pipki 185

cebuli, 3 jajka, tłuszcz z gęsi, sól, pieprz, cząber (majeranek, tymianek) Z szyj gęsich zdjąć delikatnie skórę – tak aby nie uszkodzić skóry. Na mięsie z szyjek można ugotować bulion. Skórę z gęsich szyjek dokładnie oczyścić, usunąć tłuszcz (tłuszcz stopić), dokładnie umyć. Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków (bardzo drobnej), odsączyć. Lekko odcisnąć, odciśnięty płyn odstawić na parę minut. Zlać wodę(...)stopni na około godzinę. Co jakiś czas polewać wytworzonym sosem. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą z kuchni żydowskiej. W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją , natomiast

królestwo garów
Chińska zupa Funghi ze strzępielem 179

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 suszone grzyby fungi ( w paczkach jest ich kilka są małe, ale bardzo puchną po zalaniu woda ) 2 korpusy drobiowe 3-4 papryczki birds eys – malutkie bardzo ostre (suszone w całości ) 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1 gałązka selera naciowego 2 ząbki czosnku kawałek ( 2 cm ) świeżego imbiru(...)czym gotować 15 minut w lekko osolonej , odcedzić . Do miseczek z makaronem dokładamy kawałeczki mięsa , które zostało po obraniu korpusów , a także po jednej, porcji warzyw odłowionych z bulionu . Grzyby do funghi, dzielimy na duże kawałki i układamy na reszcie składników . Pastę sojowa mieszamy z sosem sojowym i wlewamy do bulionu ( musi być zdjęty z gazu ) , mieszamy i już

Ogrodnik w podróży
Potrawka z serduszek drobiowych 165

powstaje śmietanka kokosowa:przez wymieszanie santen ze zwykłą śmietanką lub tłustym mlekiem.Skoncentrowany santen po rozpuszczeniu jest zupełnie przeźroczysty za to bogaty w aromat kokosu. SKŁADNIKI: 1 kg oczyszczonych serc drobiowych 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego kawałek papryczki chili bez pestek 1 łyżka santen (kokosowy koncentrat) lub śmietanki kokosowej nie dodając już(...)też serduszka w całości i podsmażać by lekko nabrały koloru podpieczenia od czasu do czasu mieszając. Dodać też santen i zamieszać Serduszka w cebuli podlać małą ilością wody lub bulionu (ok.pól szklanki) tak by wolno się dusiły pod pokrywką.Płyn nie powinien całkowicie zakrywać serduszek.W trakcie duszenia uzupełniać wodą lub bulionem ubywający płyn.Cebula powinna dusić się wolno,rozgotować

Sztuka gotowania w/g Samiry
Wątróbka wieprzowa z ryżem- dirty rice with pork liver 312

Zapraszam na przepyszny ryż z wątróbką wieprzową- w drugim przepisie znajdziecie wątróbkę drobiową- tutaj . Przygotowując tą potrawę musimy pamiętać by nie solić przed smażeniem wątróbki- inaczej będzie twarda  i niesmaczna. Co o wątróbce :Wątroba wieprzowa zawiera blisko dwa razy więcej żelaza niż inne wątróbki oraz jest bardzo dobrym źródłem witaminy D. Wołowa jest równie bogata w witaminę(...)której nadmiar (zwłaszcza w początkowym okresie ciąży) może być przyczyną wad rozwojowych u dziecka*.Kochani, obiad jest przepyszny i polecam . Zaczynamy:  Składniki2 szkl ryżu long grain- długoziarnistego3 szkl bulionu kurczakowegook 0,5 kg wątróbki wieprzowej ( plus1-2 jajka i 3-4 łyżki mąki )2 cebule2 papryki200 gr pieczarek2 łyżeczki suchecho czosnku3-4 łyżki oliwy1 łyżeczka rozmarynuok 1/5 łyżeczki pieprzu

Smaki Edyty
Zupa-krem szparagowa - łagodna czy pikantna? Sposób na wykorzystanie zdrewniałych końcówek 131

zdrewniałymi, ale odciętymi częściami 1 dymka ze szczypiorem 1 łyżka jogurtu naturalnego kawałek żółtej papryczki chilli (ja miałam prawie całą) ok. 1,5 - 2 litrów wywaru warzywnego lub drobiowego  (ja akurat nie miałam, więc zalałam warzywa wodą i dodałam nieszczęsną kostkę rosołową...) sól i pieprz - opcjonalnie jeśli nie korzystamy z gotowego wywaru Najpierw przygotujemy szparagi. Myjemy  Dzielimy(...)zostawiamy niepokrojone, tylko w całości Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki Dymkę wraz ze szczypiorem kroimy w plasterki Warzywa, ale bez główek! przekładamy do garnka i zalewamy bulionem (lub, tak, jak w moim przypadku - wodą i doprawiamy) Całość gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie Na 10 minut przed zakończeniem gotowania wrzucamy główki szparagów Zupę, bez ugotowanych główek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotlety drobiowe z płatkami migdałów. 268

Miałam ostatnio okazję jeść kotlety drobiowe i to natknęło mnie, żeby odnaleźć ich kolejne wcielenie.  Przygotowałam dziś na obiad delikatne kotleciki drobiowe w panierce z migdałami. Polecam serdecznie - może trzeba im poświęcić trochę czasu, ale warto. SKŁADNIKI: 1kg. filecików z kurczaka 1 mała cebula sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie 1-2 kajzerki namoczone w mleku 1-2 jajka koperek(...)porem(wcześniej wymieszać warzywa z oliwą z oliwek- warzywa nie zmienią koloru), ponownie wkładamy do piekarnika na 10 min. (bez folii i gotowe), na dno naczynia dobrze wlać szkl. bulionu z drobiu

Kuchnia Beaty
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 173

jednak mylne stwierdzenie,bo gęsina zawiera od 3-5 % tLuszczu.Trzeba także wiedzieć,że tłuszcz gęsi ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych jest uważany za  najzdrowszy spośród tłuszczów drobiowych,Gęsi z natury są hodowane ekologicznie,wypasa się je na łąkach,nie da się tego zrobić inaczej,tak jak z kurczakami,więc to mieso jest na pewno zdrowsze.Gęsiom zatem(...)Szefowie kuchni uważają,iż gęsina sama w sobie bardzo aromatyczna i dobra nie potrzebuje wielu przypraw.Im mniej przekombinowana tym smaczniejsza.Szczególnie uwiodło mnie połączenie calvadosu z bulionem.Wyeliminowałam jednak bulion ,a ostatecznie użyłam cydru ( nie mylić z winem jabłkowym) zamiast calvadosa , jednak już bez rozcieńczania.Bardzo polecam ten sposób.Cydr sprawdził się również jako dodatek do duszenia czerwonej kapusty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wołowina w sosie z czerwonego wina i grzybów 189

Bardzo rzadko jadam wołowinę. Generalnie rzadko jadam mięso, bo za nim nie przepadam. Jeśli już je jem, to najczęściej na moim stole gości mięso drobiowe, czasem wieprzowina. Chyba wynika to z faktu, że drób jest najszybszy w przyrządzeniu. Wystarczy 15-20 minut w opiekaczu i mam gotową pierś z kurczaka na obiad. Ostatnio postanowiłam "przeprosić się" z wołowiną. Akurat dostałam(...)Składniki na 6-8 porcji: 800 g wołowiny 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku mąka do obtoczenia mięsa 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina domowy bulion  lub gorąca woda z 2-3 łyżkami sosu sojowego jasnego 2 garści suszonych grzybów 3 listki laurowe 5 ziarenek jałowca gałązka rozmarynu sól, pieprz do smaku Wołowinę kroimy w plastry lub w kostkę

Zawsze głodna!
Potrawka z podrobów z warzywami 142

się, że mogą przekonać niejednego sceptyka, pod warunkiem, oczywiście, że są odpowiednio przyrządzone. Do przygotowania tego dania (ok. 5 porcji) naszykujcie: 700 g ulubionych podrobów. Ja tym razem wykorzystałam drobiowe, gdyż są delikatniejsze, 300 g wątróbki, 200 g serc, 200 g żołądków kurzych i indyczych dużego pora dwie średnie marchewki pietruszkę 5 średnich ziemniaków średnią cebulę pół kwaśnego jabłka mąkę(...)mniejsze kawałki. Wywaru nie wylewam, posłuży za bazę całej potrawki. Na rozgrzanym smalcu podsmażam przekrojone na pół serca, gdy lekko się przyrumienią, przekładam do garnka z niewielką ilością bulionu, dokładam pokrojone żołądki. Następnie podsmażam pokrojonego w plastry pora, marchewki i pietruszkę- dorzucam do potrawki. Wszystko duszę około 25 minut i dorzucam pokrojone w cząstki ziemniaki, pilnując, by bulion mniej więcej

Pichceniomania
Laksa z kurczakiem w 15 minut. 218

być gotowa na 21:30 więc zgodnie z 15 min instrukcją zaczęłam o 21:10. Składniki: 4 pałki z kurczaka miód sezam sól pieprz przyprawa 5 smaków LAKSA: kostka drobiowa dynia (no i teraz pojawia się problem ile powinno być tej dyni, po starciu na tarce wyszło mi ok. 6 szklanek) 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru wielkości kciuka(...)wrzucam kostkę rosołową. Myję dynię i ścieram na tarce z grubymi oczkami (tutaj znowu Jamie przejmuje prowadzenie, ponieważ wrzuca całość do malaksera z nakładką tarki). Wrzucam dynię do wrzącego bulionu. Wyjmuję mój blender i wrzucam do niego: obrane ząbki czosnku, obrany imbir, chili, kurkumę, dymki (wcześniej odcinam przerośniętą bulwę), masło orzechowe, liście limonki kaffir (zamiast liści cała limonka), kolendra. Wlewam

Brzuszki Łakomczuszki
Kurczak Gong Bao 宮保雞 135

Kurczak gongbao – jedno z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej, pokrojony w kostkę kurczak przyrządzany z orzeszkami i ostrymi przyprawami. Ojczyzną potrawy jest prowincja Syczuan. Za jej twórcę

mojewypiekiinietylko