zmywanie. Garnki były tak okopcone, że ciężko było je umyć, ale najważniejsze że zupa wyszła pyszna i że teraz jest co wspominać :) Składniki dla 4 osób: 2 litry bulionu np. drobiowego* Pęczek świeżego szczawiu (ok. 200g) 1 łyżka mąki Sól Pieprz Maggi *lub jeśli ma być w wersji ekspresowej, 2 litry wody i 2 – 4 kostki rosołowe, Dodatkowo: 4 jajka
Smakowy Rajkasztanów, 2 cebule, oliwa, 20 g grzybów suszonych (prawdziwki), 1,5 l bulionu (najlepiej drobiowego – domowego), prażone pestki dyni, sól, pieprz, Kasztany umyć, każdy naciąć z wierzchu na krzyż. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować 15-20 minut. Ugotowane kasztany wyjąć i ciepłe obrać z łupiny i skórki. Do garnka wlać 3 łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną w półplasterki
królestwo garówcoś trzeba było zrobić. No cóż, zrobiłam… najpierw „kulinarny rachunek sumienia” – co za, co przeciw i w efekcie padło na… kartoflankę. Składniki: - ok. 3 l bulionu ( miałam drobiowy)- ok. 400g ugotowanych i potłuczonych ziemniaków- ziemniaki sałatkowe lub młode- marchew z rosołu (2-3)- 250g wędzonego boczku- 2 cebule- por- 2 średnie główki czosnku- sól, pieprz syczuański- papryka(...)proszku)- liść laurowy, ziele angielskie- majeranek- świeżo starta gałka muszkatołowa- pęczek koperku - 2 łyżki mąki pszennej- olej arachidowy Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy na wrzący bulion z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz i rumienimy na patelni. Przekładamy do miseczki. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Smażymy
mojewypiekiinietylkoktóry sprzyja przeziębieniom polecam Wam rozgrzewającą, kremową zupę czosnkową. Zupa jest bardzo aromatyczna i zarazem pożywna. Proponuję podać z grzankami i podprażonymi płatkami migdałów. Składniki: 0,7 l bulionu warzywno- drobiowego 8 ząbków czosnku 1 cebula 1 mniejsza marchewka 2 ziemniaki 1 łyżka masła 100 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 2 łyżki masła 2 kromki(...)Przygotowanie:Ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek oczyścić i pokroić w kostkę.W garnku roztopić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać od czasu do czasu do momentu aż warzywa się zeszklą. Podlać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Gotować do momentu rozpuszczenia się serka. Zupę doprawić do smaku. Podać
Ala piecze i gotujeSą takie dni gdzie natrętnie chodzi za mną rosół i nie odpuści póki go nie ugotuję. W tygodniu jednak nie mam zbyt wiele czasu na pichcenie
upichconacytrynowego 1/2 łyżeczki utłuczonego kminu indyjskiego lub rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 400 g pomidorów z puszki 100 g czerwonej lub zielonej soczewicy około 0,6 lira buliony warzywnego, drobiowego lub wody sól Karmelizowana cebula: 1 cebula oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 papryczki chilli 1 łyżka brązowego cukru Dodatkowo: świeża kolendry lub pietruszka gęsty jogurt naturalny(...)minuty, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i pozostałą część przypraw. Smażymy wszystko przez około minuty, ciągle mieszając, by przyprawy uwolniły swój aromat. Dodajemy pomidory, soczewicę, przyprawionego kurczaka i bulion . Zupę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy karmelizowaną cebulę. Cebulę i papryczkę chili kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na oliwię, aż się
Mania GotowaniaCieszy się dużą popularnością wśród wegan, wegetarian… i nie tylko. Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi. Składniki: - ok. 3,5 litra bulionu (do wyboru drobiowy lub warzywny) - 3 marchewki z bulionu - 2 cebule - 2 pomidory - 4 małe słodkie papryki (czerwone i żółte) - czosnek (jak zawsze daję sporo, więc ilość pozostawiam do wyboru
mojewypiekiinietylkolubimy. Tradycyjnie w polskiej kuchni gotując rosół w kolejny dzień robimy pomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową. Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l)- 250g świeżej zielonej fasolki- ziemniaki (baby potatoes) albo młode- kawałek ugotowanego kalafiora- 3 papryki ramiro- 2 ząbki czosnku- kawałek pora- 2 marchewki (u mnie
mojewypiekiinietylkoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wczoraj po raz pierwszy zrobiłam zupę dyniową. Trochę obawiałam się smaku, ponieważ nie do końca wiedziałam czy będzie mi smakować
Marta Gotujeochota na lekką, pełną warzyw, delikatną zupkę ryżową. Pierwsza łyżka była jak powrót do dzieciństwa, do szkoły i same ciepłe wspomnienia... Balsam na moją duszę. :) Składniki: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego (można też zrobić na wodzie, ale na bulionie jest dużo smaczniejsza) 1/2 filiżanki ryżu, najlepiej typu parboiled 3 ziarna czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek
Kuchnia Prezydentowejprzypadł mi do gustu. Jarmuż sam w sobie nie ma nadzwyczajnego smaku, potrzebuje doborowego towarzystwa. Zupa z jarmużu à la szczawiowa – mojego pomysłu spełnia te wymagania. Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 3,5 l)- ugotowana marchew z bulionu (3)- ok. 350g jarmużu- 2 ząbki czosnku- sok z ½ cytryny- 400ml mleka kokosowego (puszka)- ok. 5 łyżek wina ryżowego Mirin
mojewypiekiinietylkociecierzycę: - 500g suchej ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody)- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszkuSkładniki na zupę:- pieczona ciecierzyca- bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy- 1-2 cebule
mojewypiekiinietylkoostrawy smaczek... niebo! Składniki: - duży pęczek rzodkiewek - 2 ziemniaki - 1 jabłko - 2 cebule - 2 łyżki serka topionego (u mnie gouda) - 1/2 szklanki śmietany - 1 litr bulionu (u mnie drobiowy) - 2 łyżki oleju - 1/4 kostki masła - 3-4 kromki białego chleba - sól, pieprz, chili Przygotowanie: Gotujemy bulion (jaki kto woli - byle był czysty). Cebule lekko podsmażamy
Słodka sielankaJednym z pomysłów na mega szybką zupę, jest krem z kukurydzy. Prosta, szybka, smaczna - i o to chodzi :) Składniki: puszka kukurydzy pół cebuli ząbek czosnku 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego oliwa sól, pieprz Na oliwie smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy odsączoną kukurydzę. Wszystko zalewamy gorącym bulionem i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na krem
Mój Smak na Życiezupa, idealna na deszczowe dni. Delikatny aromat cebuli daje cudowne doznania naszym kubkom smakowym. I jeszcze te chrupiące grzanki... Mniam! Zupa cebulowa Składniki: 3 duże cebule 2 L bulionu warzywnego lub drobiowego 1 średnia marchewka liść laurowy szczypta słodkiej papryki szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz dodatkowo: grzanki lub inne pieczywo Przygotowanie: Ugotować bulion z liściem laurowym i marchewką
Tagebuch po polsku