bułeczki z - 500 przepisów (strona:25/34)

Struan - szkocki chleb w majowej piekarni 172

majowego urlopu 😊 Marcin opracował wersję na zakwasie i właśnie taką upiekłam. Początkowo myślałam, że chleb będzie słodki i przez dodatek masła i cynamonu będzie przypominał kanelbullar lub drożdżowo-cynamonowe bułeczki tatarskie z Kruszynian. Zostałam mile zaskoczona wypiekiem pachnącym i smakującym chlebem, a nie słodkimi bułkami :) Na pewno powtórzę ten chleb nie jeden raz, ale z mniejszą ilością rodzynek

Weekendy w domu i ogrodzie
“W kuchni jak na wojnie” – recenzja 143

Zbiera trivia ze wszystkich stron świata od historii powstania pizzy margherity do opowieści, dlaczego na Balearach dodaje się smalcu do dań z owoców morza. Czy wiecie, że bułeczki babba z Neapolu mają polski rodowód? Co mają wspólnego zakładki na czapce szefa kuchni z ilością potraw z jajek, które umie on przyrządzić? Może ciekawi Was historia konserwacji żywności, dzięki której możemy

Ugotowane pozamiatane
Duszone pieczarki z musztardą 1059

tego dania należy użyć jak najmniejszych pieczarek, wtedy i lepiej wyglądają, i bardziej chrupią. Można jeść takie pieczarki jako samodzielne danie, np. kolacyjne z bułeczką, lub jako dodatek do obiadu, ale takiego niedzielnego lub świątecznego. A Boże Narodzenie i Wigilia tuż, tuż… Ja planuję przygotować takie pieczareczki właśnie na Wigilię

To co kocham
Muffinki z sokiem mandarynkowym i kandyzowaną pomarańczą 130

mój). Od razu Wam napiszę, że jak się zdecydujecie na upieczenie tych muffinek - podwójcie proporcje! Są po prostu przepyszne i niezwykle kuszą swoim cudownym aromatem. Przypominają mięciutkie i puszyste bułeczki, którym ciężko jest się oprzeć. Sok mandarynkowy daje lekki, ciekawy posmak, który uwieńczony został przez słodką i pachnącą skórkę z pomarańczy. Nie chciałam dodawać barwnika - dla uzyskania pięknego koloru, więc

Di gotuje
Ryba po grecku II 114

miejscu. Ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją, a sami Grecy dziwią się skąd się nam wzięła ta nazwa. Niemniej jednak każdemu smakuje . Ja lubię ją z bułeczkami, prosto z lodówki. I jako, że ostatnio męczył mnie wirus, postanowiłam zrobić ja nieco w drobniejszej wersji. Składniki - filet z dorsza 1/2 selera 4 marchewki 1 pietruszka 2 cebule pomidory

Z Kuchni Do Kuchni
Paszteciki z bigosem 159

kamieniem... Po "kupnego" gotowca - Bigos polski z kiełbasą i grzybami od PAMAPOL - sięgnęłam dziś i ja z zamiarem inkorporowania go do ulubionego, nadzianego pieczywka. Tym razem nie w formie bułeczek, ale pasztecików , otwartych po bokach, z których apetycznie prezentuje się nadzienie. Okazały się bardzo dobre w smaku, wyśmienite jako dodatek obiadowy do zupy, lub do pochrupania same na kolację. Bigos

Grunt to przepis!
Drożdżowe bułeczki z twarogiem 946

Składniki: ( 11 bułeczek ) Ciasto: 425g mąki pszennej tortowej ( 2 i 1/2 szklanki ), plus do podsypywania,  1 jajko w temp. pokojowej, 1/2 łyżeczki soli, 180ml ciepłego mleka, 60g masła niesolonego, 60g cukru ( 4 płaskie łyżki ), 7g suchych drożdży. Masa serowa: 250g tłustego twarogu ( temp.pokojowa ), 1żółtko ( temp. pokojowa ), 2 płaskie łyżki cukru pudru, 2 łyżki rodzynków ( można pominąć ). Lukier: 1 łyżka

W kuchni u Moniki
PRECLOWE BUŁECZKI 181

części. Z każdej części formuję bułkę i odkładam ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z bułkami odstawiam pod przykryciem do napuszenia, na ok.30 minut. Wyrośnięte bułeczki nacinam ostrym nożem (kiedyś nacinałam przed odstawieniem do napuszenia, teraz nacinam po wyrastaniu) i wrzucam na wrzącą wodę z sodą i solą (cukier dałam tylko raz, nie widzę różnicy w bułkach, więc

Smaczne Zdrowe
Kalafior zapiekany z pomidorami 142

Bardzo aromatyczne i pyszne danie dziś zaproponuję. Kalafior podany z bułeczką jest pyszny ale ten zapieczony z pomidorami nie ma sobie równych. Polecam danie bardzo gorąco. Kalafior zapiekany z pomidorami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pomysły na prezent dla pasjonatów gotowania 194

jajek: Taka "poduszka" może utrzymywać jajko ciepłe nawet przez godzinę od przygotowania.  To dobry sposób np. wtedy gdy czekamy na domownika  aż wróci z piekarni, z ciepłymi bułeczkami na śniadanie :)  Ogrzewacz dostępny jest w trzech kolorach: czerwonym, turkusowym i fioletowym.  Na pewno spodoba się również dzieciom. Oprócz zabawnych akcesoriów kuchennych, które poprawią nastrój w szarobury, jesienny

Poranek na słodko
TWARÓG Z METKĄ 145

rzodkiewka  i natka do dekoracji ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Utarte na pianę masło mieszamy z rozdrobniona metką i roztartym twarogiem.Masę ubijamy mikserem,dodając cukier,pieprz i sól.Wyciskamy gotową masę na bułeczki lub jajka szprycą i przybieramy rzodkiewką i natą.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Rogaliki maślane 241

Zachciało mi się maślanych bułeczek. No to już, na podstawie  tego przepisu  powstały szybko maślane rogaliki. Jedno co, to mocno czuć w nich posmak soli, więc do dżemu polecam zmniejszyć jej ilość lub całkiem pominąć ten składnik. A same rogaliki... super maślane! Proporcje na 11 rogalików. 2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżki oleju 1 jajko

Czerwony Gupik
Bułki śniadaniowe III 125

Kolejna wersja bułeczek, tym razem mleczne. Wyjątkowo lekkie i smaczne, doskonałe na słodko i na słono. A przede wszystkim rzeczywiście łatwo się je robi. Oryginalny przepis pochodzi  [stąd] . Proporcje na 4 duże bułki. 200ml mleka 2 szklanki mąki 20 gram drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki masła Mąkę włożyć do miski, wymieszać z solą

Czerwony Gupik
WANILIOWE JAGODZIANKI 104

Bułeczki drożdżowe bez jajek na serku waniliowym, puszyste i bardzo smaczne, długo zachowują świeżość ;)     SKŁADNIKI 1 szkl. mleka, 70 g masła, mąka pszenna (ok. 2 szkl.) 25 g świeżych drożdży, 100 g serka waniliowego, 1 op. cukru waniliowego, 2 łyżki cukru szczypta soli dodatkowo: ½ szkl.jagód, 4 łyżki cukru, 3-4 łyżki mleka, Kruszonka: 4 łyżki mąki

słodki bratek
Bułki razowe z nasionami Chia i kminkiem 215

kolejne bułki ,które sobie wymyśliłam :) nic nie poradzę ,że ostatnio bardziej ciągnie mnie do pieczywa niż do słodkich wypieków :) bułeczki są pulchne w środku ale skórkę mają chrupiącą , do tego dorzuciłam nasionka Chia ,które ostatnio biją rekordy popularności w zdrowych dietach :) Składniki na 11 bułek : - 500 g mąki typ 650 - 200 g mąki razowej typ 1850 - 50 g świeżych drożdży

Wypieki Rene

Proponowane wyszukiwania