bułeczki z - 500 przepisów (strona:26/34)

Ciasto szafranowo – miodowe 129

szafranie, jest to chyba jedna z najdroższych przypraw na świecie, a ja jestem w nim zakochana. Uwielbiam jego zapach i ciepły, czerwono-pomarańczowy kolor. Ostatnio piekłam Lussekater – bułeczki z szafranem i rodzynkami, teraz postanowiłam zrobić ponowny wybieg świąteczny i upiec coś a’la piernik. Mieszkanie wypełniło się przyjemnym zapachem miodu, szafranu i orzechów – nieziemski klimat. Do tego

Szybko Tanio Smacznie
pieczeń rzymska 109

Składniki: 1,2 kg łopatki 2 jajka 1 czerstwa bułeczka 2 ząbki czosnku polskiego przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego , majeranek Sposób wykonania: Namoczyć starą bułkę w wodzie i gdy zmięknie dokładnie ją odcisnąć. Łopatkę zmielić. Do mięsa dodać bułkę,  jajka, sól, pieprz, majeranek, czosnek,i przyprawę do mięsa mielonego Składniki dokładnie wymieszać.Gdyby mięso było zbyt mocno

Darcia w kuchni
chlebek owsiany z czarnuszką 114

Kocham piec chleb, bułeczki i wszystko co drożdżowe. To przez ten zapach piekącego się pieczywa, od którego powoli się uzależniam. Ten chleb pachniał podwójnie, bo dodałam do niego sporo czarnuszki, która nie tylko świetnie pachnie i oryginalnie smakuje ale też jest bardzo zdrowa. Chyba nie muszę mówić, jaki był pyszny. Do zdjęcia kroiłam jeszcze ciepły, dlatego jest taki poszarpany

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kofty czyli mielone na patyku 125

formując podłużny kotlecik. Gotowe kotleciki na patyczkach grillować na patelni grillowej z każdej strony aż mięsko ładnie się przyrumieni. Kofty podałam z mizeria oraz gotowanym kalafiorem polanym masełkiem z bułeczką

Monia miesza i gotuje
Lemon curd 131

Mój ulubiony dodatek do wypieków. Pasuje do mnóstwa z nich! Do serników, drożdżowych bułeczek, kruchych tart i ciasteczek, pod bezą i kruszonką.... A także wyjadany łychą ze słoika czy garnuszka. Dla miłośników kwaśnych smaków idealny :) Składniki:   3 cytryny 80ml wody 50g masła 200g cukru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej (+2 łyżki wody) Przygotowanie:  Cytryny sparzyć, wyszorować. Zetrzeć

Cakes By Kejt
Odchudzająca zupa kapuściana 213

Miś panda jest dowodem na to, że można jeść samo zielsko i mieć duże dupsko. Wiadomo jak to jest, bu bułeczka wegańska tam ciasteczko. Poszperałam trochę w necie i znalazłam przepis na sławną swego czasu „odchudzającą” zupę kapuścianą, cały bajer tej zupy polega na tym tłumacząc łopatologicznie (Miśkowi tak tłumaczyłam ;-), że aby strawić tą zupę organizm zużywa więcej

greenscarf
Dlaczego warto jeść kozi ser? Przepis na tosty z kozim serem, miodem i orzechami. 160

Kozi ser ma specyficzny, ostry smak. Świetnie łączy się ze słodyczą miodu, orzechami i masłem czosnkowym. Do tego chrupiąca bułeczka prosto z pieca. CUDO! Dlaczego warto jeść wyroby z koziego sera? ludzki organizm trawi je do 12 razy szybciej niż mleko krowie kozie mleko nie uczula tak bardzo jak mleko od krowy posiada więcej białka niż  mleko krowie

Pora na pora i pomidora
Drożdżówki z domową masą makową 110

znów weekend... a jak weekend to znów wspólne Wypiekanie na śniadanie. .i po raz kolejny Paweł z Madzią zaproponowali pyszne bułeczki...Moje już zjedzone..a Wy już piekliście czy jeszcze będziecie ? Lista piekących - Paweł z Madzią , Joasia , Ela ..cdn. Masa makowa 250 g suchego maku  60 g miodu  100 g ulubionych bakalii ( daktyle, morele i śliwki

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe ślimaki ze śliwką i migdałami 181

wyjątkowo twarde i kwaśne, które w pieczeniu lekko zmiękły i prawie nie puściły soku. Ich mocno kwaśny smak przyjemnie kontrastował ze słodyczą brązowego cukru i lagodnością migdałowych płatków. Idealne bułeczki do mleka lub kawy. Składniki ciasta: 25-30 g drożdży świeżych 500 g mąki 60 g cukru 175 ml ciepłego mleka 150 - 200g g serka homogenizowanego (ilość w zależności

Kuchnia Prezydentowej
Bułki do hamburgerów 171

Pyszne domowe bułeczki do hamburgerów ale nie tylko. Można je też wykorzystać do zrobienia pysznej kanapki. Nic tylko piec i robić pyszne domowe hamburgery. składniki: 700 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 200 ml letniego mleka 200 ml letniej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki oleju oraz mleko do posmarowania

Monia miesza i gotuje
Wyniki konkursu urodzinowego 170

Wygrywają: -Pizzerinki na brokułowym spodzie, przepis pani Marty G. -Enchilada w formie tortu, przepis pani Wiolety Sz. -Koszyczki z warzywami i sosem serowym -Bułeczki drożdżowe ślimaczki z nutellą, przepis pana Emila K. -muffinki z masłem orzechowym i bananami, przepis pani Anety K. Wszystkie osoby które wygrały proszę o wysłanie na mojego

Marta Gotuje
Bułki z pokrzywowym pesto 130

pokrzywy, rucolę, słonecznik i oliwę. Miksujemy na pesto, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy pesto i zwijamy jak na roladę. Kroimy na bułeczki ok 4-5 cm kawałki, na środku przyciskamy mocno każdą bułkę, aby powstał rowek. Układamy na przygotowanych foremkach, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. 5. Czas pieczenia

Apetyczna babeczka
Cebularze 250

Cebularze to bardzo smaczna przekąska do zabrania na piknik, wycieczkę, do szkoły czy pracy. Takie świeże, domowe bułeczki smakują zdecydowanie lepiej niż sklepowe. Część można zamrozić na następny raz, będą równie smaczne jak pierwszego dnia po upieczeniu. Składniki  na 10 sztuk: ciasto: 420 g mąki pszennej typ 450 190-200 ml wody  1 jajko 1/2 łyżeczki soli

Ze smakiem i z pasją
Drozdzowe paluchy z twarogiem lub makiem czyli Niedzielne Sniadanie doc.57 145

Kolejne bułeczki z książki "Cukiernia Lidla". Kołoczki były łatwe w obsłudze te tutaj paluchy choć równie pyszne ciut bardziej kłopotliwe. Skręcanie świderków z płynną masą w środku nie należy do najprzyjemniejszych ale naprawdę warto wykazać odrobinę cierpliwości! Drożdżowe paluchy z twarogiem lub makiem ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml mleka, ciepłego 22 g świeżych drożdży 35 g cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki orkiszowe 178

przełożyć do dużej miski. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić ciasto, podzielić na 8 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć i odstawić ponownie na 45 minut. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wstawić bułki i piec około 15 minut. Wyjąć i wystudzić

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania