Focaccia ze szparagami, pomidorkami i rozmarynem 203podzielić na 6 równych porcji. Każdą z nich uformować w kulkę a następnie rozciągnąć na kształt podłużnego placka. Focaccie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu każdej bułeczki ułożyć szparagi, przekrojone na pół pomidorki (skórką do dołu) i powciskać gałązki rozmarynu. Na koniec całość oprószyć solą oraz pieprzem. Focaccie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
My simple kitchen
SMAROWIDŁO NA KANAPKI Z MAKRELĄ 186Lubicie wszelkiego rodzaju pasty i smarowidła na kanapki? Są one świetnym urozmaiceniem do pieczywa od tradycyjnych wędlin, Na bułeczce, na chlebie, na grzance, na krakersach- na czymkolwiek nie podamy zawsze będzie bardzo smacznie Składniki: 1 tuszka makreli wędzonej 2 ogórki kiszone 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Makrelę obieramy z ości
Z Majeczką w kuchni
Pieczywo - bez wyrabiania - do 14 dni w lodówce - codziennie świeże i ciepłe 223szczęście nie tym razem ! Po pierwsze ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką po drugie zaczyn może leżeć do 14 dni w lodówce - więc codziennie rano możemy upiec świeży chleb lub bułeczki. Dla mnie idealnie ! Spróbujcie sami Składniki: 20g świeżych drożdży 2 łyżki soli 1 kg mąki pszennej - z min, 10,2 g białka 710 ml letniej wody MISKA DUŻA
dlaSmaQ
Bułeczki twarogowe 236owsianych szczypta soli ( opcjonalnie zioła ) łyżeczka proszku do pieczenia 1. Jajko i ser miksujemy przez kilka chwil. 2. Dodajemy ziarna, płatki owsiane i proszek do pieczenia mieszamy. 3. Formujemy bułeczki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 30 minut. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZU
Scones 182chlebek bananowy , piekę takie babeczki by podać jako przekąskę dla dziecka. Bez cukru, proste, szybkie i bardzo smaczne. Z tej porcji wychodzi mi 6 małych bułeczek, które pakuje na spacer z synkiem. Gdy podwoimy składniki możemy uformować większe, przekroić i posmarować masełkiem na śniadanie. Bardzo popularne tutaj w UK, dlatego nazwę podaję angielską:) Polecam! Składniki: 100 g mąki
Na moim talerzu
Obiad – hamburgery i domowe bułki hamburgerowe 192bułek, więc jak dla nas starczy bułek na dwa razy. Nadmiar bułek mrożę i kiedy potrzebuję je na obiad lub kolację, owijam w folię i odmrażam w piekarniku. Bułeczki będą wtedy jak świeżo upieczone i ciepłe. Bułki hamburgerowe są mięciutkie. Przypominają brioszki hamburgerowe . Jednak zamiast masła dodałam do nich oliwę i suszone pomidory. Pachną delikatnie rozmarynem, który wciąż jakoś trzyma
codojedzenia
Śniadanie - podstawowy posiłek w ciągu dnia 183gdyż drożdże, które są nam potrzebne do wypieku muszą urosnąć wraz z mąką i innymi składnikami w ciepłym miejscu. Na moim blogu znajdziecie również przepisy na domowy chleb czy bułeczki. Kupując drożdże do wypieków nie pomylcie ich z innymi, bo są również drożdże gorzelnicze , niezbędne do fermentacji alkoholu. Nie są one jednak raczej wykorzystywane w warunkach domowych, choć nie zawsze
MintTaste
Najlepsze ciasta i ciasteczka na Boże Narodzenie 628też cappuccino, czy orzechowca. Oczywiście nie może zabraknąć pierniczków :) Poniżej lista najlepszych słodkich inspiracji na Święta Cappuccino Ciasto cynamonowe z czekoladą Czekoladowe ciasto z orzechami Drożdżowe bułeczki cynamonowe Drożdżowe makowe ślimaczki Expresowy piernik Makowa gwiazda z ciasta francuskiego Makowiec z powidłami Miękkie pierniczki pełnoziarniste Najlepszy sernik Niemieckie ciasteczka maślane Orzechowiec Pierniczki Pierniczki kakaowe serca Piernikowa
Moje Kuchenne Rewelacje
Błyskawiczne bułeczki drożdżowe 209Dzień Zaduszny zapraszam Was na błyskawiczne bułeczki drożdżowe i spacer po cmentarzu Melaten. Wszystkich Świętych jest dla mnie szczególnym Świętem, bardzo nastrojowym, pełnym nostalgii i wspomnień. Kojarzy mi się z dzieciństwem, rodzinnymi spotkaniami, zadumą, zapachem świeczek, lejącego się wosku i jesiennych liści. Jak wiele byśmy dali, żeby choć na chwilę spotkać się z tymi
dolcevitainmykitchen
Razowy chleb orkiszowy z zurawina i orzechami 215domowe pieczywo! mam swój stały repertuar chlebów i bułeczek ale z chęcią korzystam też z nowych przepisów. Czasami jest tez tak, że nowe przepisy odkrywam w starych książkach :) Tak tez stało się tym razem! "O chlebie" Elizy Mórawskiej mam już 3 lata a ten chleb zrobiłam po raz pierwszy. Jest wyjątkowo smaczny, lekko słodkawy dzięki żurawinie
Dzieje kuchennej Wiewióry
Racuszki z ziemniaków 222Świetny deser,zupełnie nie czuć ziemniaków. Moje dziecko określiło je jako pieczoną bułeczkę:) Smakują obłędnie Składniki 500 g surowych ziemniaków startych na małych oczkach 500 g mąki pszennej 5 dkg drożdży 250 ml mleka 4 jajka 1/2 szklanki cukru szczypta soli olej do smażenia dowolna konfitura cukier puder do posypania Mleko podgrzać rozrobić w nim … Czytaj dalej Racuszki
gotuj ze mną
Przepisy na pyszne zupy dyniowe 212dzięki neutralnemu smakowi ląduje dzisiaj nie tylko w zupach. Dynię można wykorzystać praktycznie we wszystkich daniach. Z jej udziałem przygotujesz cudowne jesienne ciasta, upieczesz drożdżówki, chałki, chlebki i bułeczki. Zrobisz pomarańczowe lane kluseczki, kopytka i kluski śląskie. Idealnie sprawdzi się w zapiekankach i jako składnik dań mięsnych. Przez lata prowadzenia bloga powstała niemała galeria dań z dynią w roli głównej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mniszek lekarski – czas na syrop i sałatki 214względu na działanie moczopędne łagodzi schorzenia pęcherza, nerek, kamicy moczowej. oraz stany zapalne skóry. Przyśpiesza gojenie się ran. Można go dodać do herbatki, wypieków, doskonale smakuje także rozsmarowany na bułeczce z masłem. Syrop – miodek Składniki: 4 cztery kopiaste garście koszyczków mniszka 1 litr wody 1 mała cytryna ok. 1 kg cukru nierafinowanego brązowego Sposób przygotowania: Kwiaty mniszka zebrane
Strefa Zdrowego Żywienia
Jak zrobić muffinki z rabarbarem? 208Całość pieczemy przez 35 minut (-/+ 5 minut w zależności od piekarnika) w temp. 165 -175 stopni, aż kokos się ładnie zrumieni. Przepyszne! Spróbuj też tarty z rabarbarem lub bułeczek drożdżowych z rabarbarem
SMYKWKUCHNI
Pasztet szybki , pasta kanapkowa 204Bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Smakuje pysznie na bułeczkach i chlebku. Z naszym ogóreczkiem kiszonym to bajeczka. Każdy zrobi taki pasztet, wystarczy 30 minut i gotowy. Wątróbkę oczyścić z żyłek, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę. Smażyć aż cebulka nabierze lekko złotego kolory. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać wątróbkę i boczek
Kuchnia Pokoleń