być woda 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżki soku z cytryny garść świeżej bazylii Sól, pieprz do smaku opcjonalnie: garść warzyw jakie akurat macie w lodówce, ja czasem dodaję brokuły, szpinak albo kalafior do podania: ptysie Instructions Por umyć i pokroić w plasterki, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać masło o oliwę, dodać pora i czosnek i podsmażyć(...)czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, dodać do garnka i chwilę podsmażyć, mieszając. Zalać rosołkiem (wodą) i gotować przez 10 minut. Dodać groszek i opcjonalnie inne warzywa (szpinak, brokułu etc), dolać wody tak, żeby przykrywała groszek i gotować do miękkości ( ok 15 minut). Zupę przełożyć do kielichowego bandera, dodać śmietanę, sok z cytryny, bazylię, sól i pieprz i całość
Cooking for EmilyKotlety z brokułów, jajek, fety i żółtego sera. Feta dodaje słonego smaku, dlatego nie należy ich zbyt mocno solić. Jest to kolejny pomysł na szybki, bezmięsny obiad Z przepisu wychodzi 10 średniej wielkości kotletów(...)średni brokuł (ok. 500 g) 5 jajek 2 łyżki bułki tartej 80 g łagodnego żółtego sera 100 g sera typu feta szczypta soli 1/2 łyżeczki pieprzu Dodatkowo: olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia kotletów Cztery jajka ugotować na twardo. Z brokuła oddzielić jasne łodyżki, a ciemne główki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odlać wodę, a brokuły lekko
Bullioprzyprawa 5 smaków 1/3 łyżeczki bulion drobiowy ciepły 300 ml. papryka czerwona 1/2 szt. papryka zielona 1/2 szt. papryka żółta 1/2 szt. cebula 1/2 szt. marchew 2 małe szt. brokuł kilka różyczek dymka cebuli 1 szt. pieczarki 2 szt. kapusta pekińska 3-4 liście olej ryżowy do smażenia Sos słodko- ostry: papryczka chili 1 szt. marchew 1 mała szt. woda(...)lodówki na 2 godzinki, najlepiej na noc. Warzywa umyć. Marchew, pieczarki i cebulę obrać. Papryki i marchew pokroić w cienkie słupki. Cebulę w piórka, a pieczarki w plastry. Brokuły rozdzielić na jeszcze mniejsze różyczki. Od liści kapusty odkroić zieloną część, zostawiając sam środek liścia, który kroimy w kwadraciki lub paski. Patelnię wok rozgrzewamy. Wlewamy odrobinę oleju ryżowego i wrzucamy
Kuchnia PaulettesPachnie i smakuje fantastycznie! Uwielbiam brokuły i różnego rodzaje kasze, więc dzisiaj orkiszowa, brokuł i cebula z porem :) Mówi się, żeby odchodzić od stołu z lekkim niedosytem. Niestety, w przypadku tej zapiekanki, jest to nierealne... ;) Składniki: ⧫ 200 gramów kaszy orkiszowej (suchej) ⧫ 3 jajka ⧫ 1/2 pomidora ⧫ 1 por, biała część ⧫ 1 mały brokuł ⧫ 1 cebula ⧫ 1 łyżeczka kurkumy(...)łyżeczki pieprzu ziołowego ⧫ szczypta soli morskiej Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu (ja gotowałam 13 minut) Por i cebulę pokroić drobno Brokuł podzielić na różyczki Warzywa, podsmażyć na patelni i doprawić solą, pieprzem oraz kurkumą Rozgrzać piecyk do 180 stopni Kaszę i jajka delikatnie i dokładnie wymieszać Do kaszy dodać warzywa i całość połączyć Pomidor pokroić w półplasterki Masę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPachnie i smakuje fantastycznie! Uwielbiam brokuły i różnego rodzaje kasze, więc dzisiaj orkiszowa, brokuł i cebula z porem :) Mówi się, żeby odchodzić od stołu z lekkim niedosytem. Niestety, w przypadku tej zapiekanki, jest to nierealne... ;) Składniki: ⧫ 200 gramów kaszy orkiszowej (suchej) ⧫ 3 jajka ⧫ 1/2 pomidora ⧫ 1 por, biała część ⧫ 1 mały brokuł ⧫ 1 cebula ⧫ 1 łyżeczka kurkumy(...)łyżeczki pieprzu ziołowego ⧫ szczypta soli morskiej Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu (ja gotowałam 13 minut) Por i cebulę pokroić drobno Brokuł podzielić na różyczki Warzywa, podsmażyć na patelni i doprawić solą, pieprzem oraz kurkumą Rozgrzać piecyk do 180 stopni Kaszę i jajka delikatnie i dokładnie wymieszać Do kaszy dodać warzywa i całość połączyć Pomidor pokroić w półplasterki Masę
Szczęśliwa kuchniaJarskie danie dietetyczne, czyli gulasz z cieciorki z papryką i brokułami. Cieciorka znana jest również jako ciecierzyca , mi osobiście smakuje jak groch o lekko orzechowej nucie. Jest bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Smaczna, zdrowa i sycąca, bogata w minerały i białko. Składniki: • 300 g cieciorki(...)duża cebula • 1 papryka żółta • 1 papryka czerwona • 1 puszka pomidorów krojonych • 3 ząbki • 1 papryczka chilli • natka pietruszki • 1 szklanka wywaru warzywnego • sól, pieprz • 5 łyżek oliwy • 1 brokuł lub opakowanie mrożonych brokułów Wykonanie: • Cieciorkę namoczyć na noc i ugotować do miękkości – ok. 1 godzinę. • Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę
To co kochamSkładniki na jedną porcję: 200 g brokułu - mniej więcej 1/2 główki 1 jajko rozmiar M Duża garść sałat (ok. 25 g) 1/3 czerwonej papryki (ok. 100 g) 10-12 kosteczek sera feta (ok. 25 g) 1 łyżeczka oleju lnianego (ok. 5 g) 1. Brokuł dzielę na różyczki, wrzucam na sitko i stawiam nad garnek z gotującą się wodą (gotuję(...)momentu zagotowania się wody, następnie przelewam zimną wodą, żeby się nie sparzyć podczas obierania i obieram) i kroję na 4 części. 4. Na sałatę i paprykę wykładam brokuł prosto z sitka (jeszcze ciepły), jajko i kosteczki sera. 5. Całość skrapiam oliwą. Polecam na śniadanie! Brokuł wstawiamy na parę - idziemy brać prysznic, wstawiamy jajko, - suszymy włosy czy cokolwiek innego.. później
Vroblewska-fitlifeBardzo często przeglądamy internet w poszukiwaniu szybkiej przekąski na przyjęcie, nie inaczej było także w naszym wypadku… tylko, że przepis na muffiny z brokułem i serem żółtym znaleźliśmy w książce kucharskiej. Przekąska jest niezwykle szybka do przygotowania i bardzo prosta… składa się dosłownie z kilku składników. Możemy ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno :) Świetnie(...)przekąski będzie pasował sos pomidorowy albo sos czosnkowy. W składnikach znajdziecie link do przepisu na oba sosy. Muffiny z brokułem i żółtym serem – składniki (na ok. 6 dużych muffinów): 6 jajek ok. 1/3 brokuła 100g sera żółtego sól pieprz sos pomidorowy sos czosnkowy Muffiny z brokułem i żółtym serem – przepis: Brokuła gotujemy przez ok. 3 minuty we wrzątku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. 3. Do filetów wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowane brokuły. Gotujemy aż sos zgęstnieje
Szefowa kuchnisporej gromadki głodomorów na przykład na kolację, a i na domowej imprezce na pewno się sprawdzi :) Składniki: ok. 400-450 g piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka 500 g brokułów 1 mała czerwona papryka 1 słoiczek selera konserwowego 0,5 puszki kukurydzy 4 nieduże ząbki czosnku 3-4 łyżki majonezu 2-3 łyżki śmietany 18% (gęstej) sól, pieprz, pieprz(...)dente. Również odstawić do ostudzenia. Paprykę umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do dużej miski, seler i kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do papryki. Gdy kurczak i brokuł ostygną również wrzucić je do warzyw. W osobnej miseczce przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez, śmietanę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Polać sosem warzywa i mięso, dokładnie wymieszać. Sałatka
Simply FoodKotlety mielone na bogato, czyli trzy w jednym. Kotlety z komosą ryżową, brokułem i parmezanem zapiekane w piekarniku. Do tego sos pomidorowy i posiłek gotowy :) 500 g mięso mielone z indyka 300 g brokuły gotowane 30 g tartego parmezanu 150 g komosy ryżowej 1 jajko kurkuma, czubryca, sól – do smaku Komosę gotujemy w 300 ml wody z dodatkiem(...)kurkumy. Brokuły gotujemy na pół twardo, al’dente. Po ugotowaniu komosę mieszamy z mięsem mielonym, serem i jajkiem. Brokuła kroimy drobno i dodajemy do masy. Doprawiamy do smaku solą i ziołami. Formujemy kulki i układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 minut, jeśli możemy, na koniec – grillujemy przez
KucharzycaKotlety z kaszy jaglanej i brokułu – pyszności, które koniecznie musicie wypróbować! :) Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu – Składniki: 100g kaszy jaglanej (+ 1 łyżka soli i 2 łyżki oliwy z oliwy do gotowania kaszy) 1 brokuł (ok. 500g) 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej do masy + bułka tarta do obtoczenia […] The post Kotlety z kaszy jaglanej(...)brokułu appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBardzo proste danie z użyciem kaszy jaglanej i sezonowych warzyw, takich jak brokuły, fasolka szparagowa, grillowana cukinia. Do tego odrobina dobrego sera feta i ... magiczny składnik czyli uprażony, żytni chleb na zakwasie zmielony na pył. Dzięki temu dodatkowi danie jest niesamowicie chrupiące, to ten dodatek powoduje, że to danie chce się jeść i... jeść. Polecam Wam wypróbowanie przepisu(...)porcje): 1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody 1 średnia cukinia 1/2 brokuł 100 gram sera feta 1 cebula 1 ząbek czosnku garść mrożonej fasolki szparagowej sól i pieprz do smaku olej do smażenia 1 kromka czerstwego, żytniego pieczywa na zakwasie Kaszę gotuję w podanej ilości wody. Brokuły i fasolkę gotuję na parze. Cukinię kroję w plastry i smażę
Mango Papajafilety z indyka,. 4 plastry szynki gotowanej, 4 plastry sera ementaler, ( ja miałam inny ) jajko, mleko. mąka, bułka tarta olej do smażenia, 60 dag frytek mrożonych, sól, pieprz, brokuły . Sposób przygotowania : Mięso ( w moim przypadku piersi z kurczaka ) oczyścić z błon, opłukać. Włóż do miseczki , zalej mlekiem , wstaw do lodówki i mocz przez około 30 minut. Wymoczone mięso wyjmujemy(...)smażymy sznycle na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. ( Po usmażeniu kotlet na chwilę przekładamy na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu. ) Sznycle podawaj z frytkami i brokułami, lub sałatą . Smacznego
Pysznosci Babci Basitopionego typu Gouda bez dodatków 150 ml śmietanki 30% przyprawy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa do shoarmy natka pietruszki do posypania Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do shoarmy i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu(...)wody, wrzucić pokrojony na mniejsze części serek topiony, wlać śmietanę, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż ser się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wrzucić ugotowane brokuły oraz makaron, wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki
Simply Food