rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. 3. Do filetów wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowane brokuły. Gotujemy aż sos zgęstnieje
Szefowa kuchnisporej gromadki głodomorów na przykład na kolację, a i na domowej imprezce na pewno się sprawdzi :) Składniki: ok. 400-450 g piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka 500 g brokułów 1 mała czerwona papryka 1 słoiczek selera konserwowego 0,5 puszki kukurydzy 4 nieduże ząbki czosnku 3-4 łyżki majonezu 2-3 łyżki śmietany 18% (gęstej) sól, pieprz, pieprz(...)dente. Również odstawić do ostudzenia. Paprykę umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do dużej miski, seler i kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do papryki. Gdy kurczak i brokuł ostygną również wrzucić je do warzyw. W osobnej miseczce przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez, śmietanę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Polać sosem warzywa i mięso, dokładnie wymieszać. Sałatka
Simply FoodKotlety mielone na bogato, czyli trzy w jednym. Kotlety z komosą ryżową, brokułem i parmezanem zapiekane w piekarniku. Do tego sos pomidorowy i posiłek gotowy :) 500 g mięso mielone z indyka 300 g brokuły gotowane 30 g tartego parmezanu 150 g komosy ryżowej 1 jajko kurkuma, czubryca, sól – do smaku Komosę gotujemy w 300 ml wody z dodatkiem(...)kurkumy. Brokuły gotujemy na pół twardo, al’dente. Po ugotowaniu komosę mieszamy z mięsem mielonym, serem i jajkiem. Brokuła kroimy drobno i dodajemy do masy. Doprawiamy do smaku solą i ziołami. Formujemy kulki i układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 minut, jeśli możemy, na koniec – grillujemy przez
KucharzycaKotlety z kaszy jaglanej i brokułu – pyszności, które koniecznie musicie wypróbować! :) Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu – Składniki: 100g kaszy jaglanej (+ 1 łyżka soli i 2 łyżki oliwy z oliwy do gotowania kaszy) 1 brokuł (ok. 500g) 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej do masy + bułka tarta do obtoczenia […] The post Kotlety z kaszy jaglanej(...)brokułu appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBardzo proste danie z użyciem kaszy jaglanej i sezonowych warzyw, takich jak brokuły, fasolka szparagowa, grillowana cukinia. Do tego odrobina dobrego sera feta i ... magiczny składnik czyli uprażony, żytni chleb na zakwasie zmielony na pył. Dzięki temu dodatkowi danie jest niesamowicie chrupiące, to ten dodatek powoduje, że to danie chce się jeść i... jeść. Polecam Wam wypróbowanie przepisu(...)porcje): 1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody 1 średnia cukinia 1/2 brokuł 100 gram sera feta 1 cebula 1 ząbek czosnku garść mrożonej fasolki szparagowej sól i pieprz do smaku olej do smażenia 1 kromka czerstwego, żytniego pieczywa na zakwasie Kaszę gotuję w podanej ilości wody. Brokuły i fasolkę gotuję na parze. Cukinię kroję w plastry i smażę
Mango Papajafilety z indyka,. 4 plastry szynki gotowanej, 4 plastry sera ementaler, ( ja miałam inny ) jajko, mleko. mąka, bułka tarta olej do smażenia, 60 dag frytek mrożonych, sól, pieprz, brokuły . Sposób przygotowania : Mięso ( w moim przypadku piersi z kurczaka ) oczyścić z błon, opłukać. Włóż do miseczki , zalej mlekiem , wstaw do lodówki i mocz przez około 30 minut. Wymoczone mięso wyjmujemy(...)smażymy sznycle na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. ( Po usmażeniu kotlet na chwilę przekładamy na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu. ) Sznycle podawaj z frytkami i brokułami, lub sałatą . Smacznego
Pysznosci Babci Basitopionego typu Gouda bez dodatków 150 ml śmietanki 30% przyprawy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa do shoarmy natka pietruszki do posypania Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do shoarmy i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu(...)wody, wrzucić pokrojony na mniejsze części serek topiony, wlać śmietanę, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż ser się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wrzucić ugotowane brokuły oraz makaron, wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki
Simply Fooddodaję nie tylko do kremowej zupy z kukurydzy , ale i do drożdżowych wypieków na słono takich jak np. focaccia . Sałatka z brokułami, papryką i czarnuszką Składniki: 1 brokuł 4 jajka ugotowane na twardo 1 mała, czerwona papryka 1/3 jasnej części pora 4 - 5 łyzek majonezu sól himalajska do smaku ziarna czarnuszki do posypania Przygotowanie: Brokuła myjemy, dzielimy(...)zalewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Przekładamy do dużej miski. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę razem z papryką i jasną częścią pora. Dodajemy do miski z brokułami. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Wstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się". Podajemy posypane ziarnami czarnuszki
Moja smaczna kuchniasól Sos 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 4-5 łyżek majonezu Instructions Makaron Capellatti gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy krótko w lekko osłodzonej wodzie uważając, aby go nie rozgotować. Przelewamy zimną wodą. Do makaronu dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy i pora pokrojonego w cienkie(...)dobrze kurczaka i smażymy do momentu, aż kurczak będzie lekko rumiany. Do makaronu dodajemy kurczaka, jogurt naturalny i majonez. Mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły. Na sam koniec dodajemy brokuły i delikatnie mieszamy. Sałatkę przed podaniem chłodzimy w lodówce. Notes - do sałatki nie dodajemy soli ani pieprzu, gdyż pasta curry zastępuje nam te przyprawy - użyłam czerwonej pasty curry
Wędrówki po kuchnitwarde i gumowate, a tego zdecydowanie chcemy uniknąć. Jeśli tylko macie okazję, kupujcie krewetki surowe i nieobgotowane - zarówno świeże jak i mrożone. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i brokuły. Karmelizujemy sos sojowy wymieszany z miodem i sokiem z limonki i łączymy go z resztą składników na patelni. Skrapiamy całość olejem sezamowym i sokiem z limonki. Posypujemy listkami kolendry(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płynnego miodu lub brązowego cukru 1 łyżka oleju sezamowego garść listków świeżej kolendry lub natki pietruszki 1 limonka pokrojona na ćwiartki sól morska WYKONANIE Brokuły gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku lub na parze. Makaron moczymy 10 minut w zimnej wodzie, odcedzamy i wrzucamy na lekko osolony wrzątek na maksymalnie 2 minuty
cool and mintyokoło 5 minut, aż por zmięknie. Nie rumienimy za bardzo. Dodajemy pokrojone ziemniaki, a po chwili także podzielony na różyczki brokuł wraz z drobno pokrojonymi łodyżkami. Wlewamy gorący bulion lub wodę i gotujemy, przez około 10 minut, aż brokuły i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy liście jarmużu i gotujemy kolejne 5 minut. Zupę miksujemy na gładki krem i ewentualnie dolewamy
cool and mintysobą. Marynujemy mięso. Brokuły gotujemy do miękkości. Rozdrabniamy za pomocą widelca. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy z ricottą. Dodajemy posiekaną dymkę i brokuły. Solimy i pieprzymy do smaku. Płat mięsa wykładamy na folię aluminiową. Smarujemy farszem. Zwijamy w roladę. Szczelnie owijamy. Pieczemy przez 30-45 minut w 200 stopniach C. Ilość porcji
Pobite gary Barbarydodatkiem ziół, cebuli i świeżego koperku. Możecie ją finalnie posypać startym serem, natką pietruszki lub koperkiem, jogurtem naturalnym, oliwą z oliwek lub groszkiem ptysiowym. Polecam:) Składniki: 10 kwiatów mrożonych brokuł 4 duże bataty 1 średnia cebula przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, vegeta natur, papryka słodka i ostra, majeranek, lubczyk, sól, pieprz - wszystko do smaku i według uznania Wykonanie(...)ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (wody wlej tyle, by lekko przykryły ziemniaki). Gdy będą miękkie (pamiętaj, że bataty miękną zdecydowanie szybciej niż zwykłe ziemniaki) dodaj do nich brokuły, ziele, liście i 1,5-2 płaskie łyżki vegety natur, gotuj na średnim ogniu. Gdy składniki się połączą zmiksuj zupę na gładki krem, dopraw do smaku. Smacznego zdrowego
Zasmakuj Kuchnijajko, 250 g maki pszennej typ 500, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju rzepakowego, 50 g świeżego szpinaku (dwie garście), ponadto: 260 g pasztetu dworskiego, 50 g kiełków z brokułów, ziarenka kapary, masło klarowane, świeży tymianek, pieprz zielony świeżo zmielony do smaku, sól do wody, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: Szpinak miksujemy blenderem z olejem rzepakowym. Mąkę, sól(...)wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Gotujemy kilka min. Gorące pierogi polewamy roztopionym masłem, doprawiamy zielonym pieprzem, posypujemy posiekanym Tymiankiem. Podajemy z kaparami i kiełkami z brokułów . Smacznego
Moniki SmakołykiWitajcie! Świat jest moim zwierciadłem. Wszystko to, co widzę wokół siebie Jest odzwierciedleniem moich Myśli i przekonań. [ zaczerpnięte z pudełka inspiracji] Dziś kolejna propozycja dania obiadowego - zapiekanka z brokułem. "Elegancka", "subtelna w smaku", "lekka", "sycąca", "pyszna" - takie komentarze padły, kiedy zrobiłam ją po raz pierwszy. Po tych ochach i achach, nie ulega wątpliwości, że danie to pojawi się na kuchennym(...)stole częściej :) Za przepis dziękuję Monique:) Zapiekanka z brokułem ( porcja rodzinna): fot. Izabela Magdalena 1 makaron - kolanka lub świderki - ugotować zgodnie z zaleceniem na opakowaniu 1-2 paczki sosu grzybowego lub pieczarkowego rozprowadzić w wodzie (1,5 szkl. wody) - wymieszać z makaronem 400-500 gram pieczarek - umyć, pokroić w plastry. 3-4 pomidory i 2 cebule - pomidory obrać, cebulę podobnie
Kuchnia smaków