brokuł z jajkiem - 1452 przepisów (strona:46/97)

Frittata ze szpinakiem 135

proponuję inny sposób. Jest wiosna więc frittate można przygotować na milion sposobów. Z szynką, boczkiem, z pomidorami, z fetą, z kozim serem, brokułami, pieczarkami, szparagami, szczypiorkiem, papryką - i co tam jeszcze mamy w lodówce, a pasuje do jajek. Kolorowy zawrót głowy :) Dla 2 głodnych lub 4 mniej głodnych osób Potrzebujemy: 8 jajek 4 plastry szynki szpinak około 300g

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zielone pierożki z pasztetem i kaparami 142

powycinałam. Pasztetem dworskim je wypełniłam, kapary dodałam i ciasto skleiłam.  Gdy je ugotowałam to masełkiem polałam, tymianku, pieprzu i kiełków brokuł dodałam.  Takie pierożki  z pasztetem smakują genialnie i wyglądają niebanalnie. Składniki: ciasto: 1 jajko, 250 g maki pszennej typ 500, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju rzepakowego, 50 g świeżego szpinaku (dwie garście), ponadto

Moniki Smakołyki
Zapiekanka z łososiem 232

Zapiekanka z łososiem – składniki: 500 g świeżego filetu z łososia norweskiego 1 kg ziemniaków 250 g szpinaku (u mnie świeży) 1 brokuł 2-3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 300 ml śmietany (gęstej) 2 jajka sól, pieprz, oliwa   Łososia myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Oprószam solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. (Najlepiej wstawić(...)Brokuł dzielę na mniejsze cząstki i obgotowuję w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru, odcedzam i przelewam zimną wodą. Szpinak myję i podsmażam na odrobinie oliwy z posiekanym czosnkiem. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym wykładam 1 warstwę ziemniaków, które oprószam solą i pieprzem. Na to wykładam kawałki łososia. Na łososia wykładam cząstki brokuła i szpinak. Śmietanę mieszam z jajkami

UgotujmyTo.pl
Quiche z brokułami i porem 309

sosem serowym- niebo w gębie! Przepis na ciasto kruche znajdziecie tutaj Składniki na farsz: 500g brokuła, 1/2 białej części pora, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, 150g startego żółtego sera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, ulubione przyprawy. Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej wodzie. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i cukru, do wrzątku wrzucamy brokuły(...)pół i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w plasterki. Por przekładamy do miseczki, zmorzyć solą. Ugotowany brokuł odcedzamy, osuszamy i układamy na podpieczony spód. Dodajemy zmorzony i osuszony por ( warzywa należy osuszyć, aby tarta nie wyszła wodnista) oraz połowę sera. Jajka rozbełtujemy ze śmietaną, dodajemy resztę sera oraz doprawiamy wedle uznania. Warzywa zalewamy mieszaniną jaj i śmietany. Pieczemy w piekarnik

Pudełko rozmaitości
BARSZCZ UKRAIŃSKI 149

kulki ziela angielskiego, sól, pieprz, opcjonalnie-2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżeczka sosu Worcestershire, 1 łyżeczka suszonego majeranku DO PODANIA : ugotowane na twardo jajka ( 5 minut licząc od zagotowania się wody), świeże kiełki brokułu, pokrojona na cząstki cytryna WYKONANIE Suchą fasolę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc. Kolejnego dnia garnek z fasolą stawiamy na ogniu(...)wywaru z zupy. Przelewamy do garnka, mieszamy. Ponownie stawiamy na małym ogniu i delikatnie zagotowujemy. Mieszamy od czasu do czasu. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z połówką jajka na twardo, świeżymi kiełkami i cząstkami cytryny do wyciśnięcia

cool and minty
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem 1711

kurczakiem . Zapiekanki z ziemniaków i warzyw są bardzo smaczne i bardzo sycące. Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 1 duży brokuł, 1 czerwona papryka, 1 duża pierś z kurczaka, przyprawa gyros, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 2 jajka, 3 łyżki śmietany, mały jogurt naturalny, oliwa, ser żółty, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Gotujemy(...)osolonej wodzie do miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki. Myjemy. Wrzucamy na gotującą się osoloną wodę gotujemy do miękkości. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy drobno. Dodajemy do mięsa, szklimy na złoty kolor.  Paprykę myjemy i kroimy dodajemy do mięsa

Kuchnia Pełna Pasji
Quiche z czerstwego chleba z brokułami 239

chciałam robić grzanek, białego barszczu, chleba maczanego w jajku, czy czegoś co jest mi dobrze znane w smaku. Przeszukałam czeluści internetu i Moje Dietetyczne Fanaberie podpowiedziały mi, że jest coś takiego jak to oto quiche :) Wypróbujcie i Wy - warto :) Składniki: 150 g pieczywa ( w oryginalnym przepisie 120g)  500 g brokułów (w/o 300g) 200 g kalafiora (w/o 100g) czerwona papryka(...)sopocka) 20 g zielonych oliwek (dodałam również czarnych) 4 ząbki czosnku 70 ml śmietany 12% 70 ml jogurtu naturalnego 4 jajka 1 łyżka oregano ( ja daje dodatkowo 1 łyżeczkę bazylii) 2/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli + do podgotowania brokułów      Przygotowanie:   Soli wodę i gotujemy w niej kalafior oraz brokuły (brokuły wyjęłam po 5 minutach, a kalafior

ChilliJemy
Pulpeciki czosnkowe z indyka z sosem brokułowo-serowym 302

Mięso 50 dag mięsa mielonego z indyka miąższ z 2 kromek chleba 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki + trochę do obtaczania 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka Przyprawy Gosposi Rafex Sos brokułowo-serowy 1 l bulionu 1 op. mrożonych brokułów lub 1 świeży(...)pieczarek 50 g serka topionego o smaku Gouda 1/2 szkl śmietanki 30% 2 łyżki mąki 1. Brokuły ugotować w bulionie. Wyjąć (łyżką cedzakową) i odstawić. 2. Miąższ chleba drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z jajkami, mąką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki - wielkości orzecha włoskiego (przy gotowaniu zwiększą troszkę objętość) i obtaczać

Kto ugości moich gości?
Faszerowana dorada pieczona na cukinii 168

cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekany 2 łyżki masła natka pietruszki 2 łyżki tartego sera żółtego 1 małe jajko 1 szklanka śmietany 18% 1 cukinia sól, pieprz Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ugotowane brokuły. Smażyć przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę gryczaną włożyć do miseczki, wymieszać z brokułami, serem i natką(...)Nadmiar nadzienia zostawić do ułożenia pod rybą. Naczynie żaroodporne posmarować masłem bądź olejem. Cukinię pokroić w plasterki, ułożyć po bokach naczynia. Na środek położyć pozostały farsz. Śmietanę wymieszać z jajkiem i polać cukinię. Posypać natką pietruszki. Na środek położyć ryby. Na każdą rybę dodać kawałki masła. Piec w 220 stopniach przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni

Moja Galeria Smaku
Tradycyjny żurek z jajkiem 178

Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej domowej kuchni. Muszę przyznać, że to mój debiut, jeśli chodzi o żurek, jednakże jest to

Kuchnia Pełna Pasji
Sałatka z pomysłem i winem 243

okazało się strzałem w 10 to i przepis ląduje na blogu do ponownej realizacji, a najbliższa już na sylwestra. Składniki : 1 brokuł (z możliwie niedużym trzonem) 500 g pieczarek pół szklanki kaszy pęczak 1 średnia cebula 4 jajka 1 łyżka majonezu 50-70 ml wina białego półwytrawnego łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie : Z brokuła odcinam trzon a resztę możliwie drobno

Mechanik w kuchni
Pikantna fasolka szparagowa z jajkiem 174

wiem, że zapełnię się nimi na tyle by wytrwać do wieczora ;) A z drugiej strony na pewno się nimi nie przejem. Ostatnio ulubione brokuły zastąpiłam fasolką szparagową. Przyprawiłam ją na ostro i podałam z jajkiem. Wyszło takie pyszne na jakie wygląda :) szklanka mrożonej fasolki szparagowej szczypta soli łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno 1/8 łyżeczki cayenne 1/4 łyżeczki wędzonej papryki

Mienta blog
pyszne kotlety kalafiorowo-brokułowe z mozzarellą... 411

łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ser mozarella 10 dag, bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, jajka 2 sztuki "M", olej rzepakowy - ile potrzeba kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente", nie może być rozgotowany, brokuł ugotować też w nie solonej wodzie, odlać na durszlak, ciepłe różyczki kalafiora i brokuła rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków

W Mojej Kuchni Lubię
No i klops! Prosto z Kalifornii 283

dużych, obranych ząbków czosnku 2 jajka (duże) 2 grube kromki chleba żytniego 4 łyżki pestek z dyni (świeżo prażonych, niesolonych) 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz 1/3 kg małych ziemniaków (najlepiej Golden Yukon lub podobnych kremowej, maślanej konsystencji) 1/4 kg młodych brokułów 1/4 kg młodych cukinii Zebrać(...)przełożyć do moździeża lub miseczki utłuć na jak najdrobniejsze kawałki. Chleb namoczyć w wodzie i porozrywać palcami na małe kawałki. W dużej misce połączyć surowe mięso wieprzowe i wołowe, jajka, podsmażoną cebulkę i czosnek, rozmoczony chleb, prażone nasiona kopru włoskiego, kminek; dobrze wymieszać całość na jednolitą masę; przyprawić wedle uznania solą i pieprzem; uformować z masy klopsy o średnicy

Jem więc Jestem
Łosoś z sosem jajecznym i szparagami 158

brokułów czy fasolki szparagowej. Dla 2 osób - 2 filety z łososia 150 g - pół łyżeczki soli i pieprzu - łyżka masła klarowanego - 1 pęczek szparagów białych - 1 pęczek szparagów zielonych - pół cytryny - łyżeczka soli - łyżeczka masła - łyżeczka cukru - 2 litry wody - 5 jaj - łyżeczka musztardy - łyżka majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - łyżka octu jabłkowego - sól i pieprz do smaku Ugotuj jajka

Pasje Jolki