sesji fotograficznej….Taka to dola kulinarnego blogerki he, he… Kotlety brokułowe Składniki: na 20 sztuk 1 duży brokuł, po oczyszczeniu 400 g 80 g pora 150 g pestek słonecznika 1½ łyżki mąki lnianej 150 g feta 2 jajka 70 g zmielonych migdałów 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka kminu rzymskiego, młotkowanego ½ łyżeczki czarnego pieprzu ghee do smażenia(...)tahini 1 ząbek czosnku sól do smaku 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo sałata lodowa czerwona kapusta kiełki marchewka odetnij nogę od brokuły i liście. Podziel na różyczki. Grubo pokrój pora. Warzywa umieść w malakserze. Dodaj słonecznik, jajka, oliwę, mąkę lnianą i feta. Dopraw solą zmiksuj na gruboziarnisty farsz. Rozgrzej ghee (masło klarowane) na patelni. Z farszu zrób 20 kotletów
codojedzenianiej zbyt du ż ych zdolności kulinarnych. Ja lubię ją jeść "solo" ale sprawdzi się też z wędliną lub mięsem. Składniki: 1 brokuł 10 pomidorków koktajlowych czerwonych 10 pomidorków koktajlowych pomarańczowych 1 mniejszy ogórek sałatkowy 4 jajka ugotowane na twardo Sos czosnkowy: 3-4 łyżki majonez kremowy Folwark 1 łyżka gęstej śmietany 18% 4-5 ząbków czosnku sól morska drobnoziarnista(...)pieprz biały Przygotowanie: Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente lub ugotować na parze. Po ugotowaniu odcedzić na sitku i przelać zimną wodą. Ostudzić. Pomidorki przekroić na pół. Ogórek obrać z skórki i pokroić w półplasterki. Jajka pokroić w ćwiartki. Wszystko przełożyć do miski lekko przemieszać i na wierzchu polać sporą ilości sosu czosnkowego. Można
Ala piecze i gotujełyżki masła 200 g szpinaku (mrożonego) 3 ząbki czosnku 100 g sera feta 5 różyczek brokuła 200 g żółtego sera 1 jajko Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy na 5 płatów. Nacieramy je przyprawą do gyrosa. Brokuł gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mrożony szpinak. Dusimy(...)rulon na kształt roladki. Roladki układamy na środku ciasta francuskiego. Obsypujemy je serem, a na wierzchu dociskamy różyczki brokułu. Boki ciasta nacinamy w 3 cm paseczki. Przeplatamy je dociskając do mięsa (zaplatamy jak warkocz). Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Roladę układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy pod folią aluminiową przez 60 minut
VioletoweKucharzeniebardzo się wszystkim spodobała, chyba właśnie dlatego tak szybko zniknęła ze stołu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 g masła 1 jajko 3 łyżki śmietany Szczypta soli Nadzienie: 300 g gotowanych brokułów 3 łyżki sera 4 jaja 70 g wędzonej kiełbasy 3 łyżki mleka Szczypta soli 1 łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od zrobienia ciasta
Kuchnia Łukaszakalafiorem i mozzarellą zachwyci najbardziej wybredne gusta. Kotlety z kalafiora i brokuła Składniki: - 1/2 brokuła - 1/2 kalafiora - 1 kulka mozzarelli - 1 jajko - 150 g wędzonego boczku - zielona pietruszka - bułka tarta - olej - sól - pieprz Przygotowanie: Kalafior i brokuł gotujemy w posolonej wodzie tak by sie nie rozgotowały. Po ugotowaniu i ostudzeniu ugniatamy delikatnie tłuczkiem do ziemniaków, by zostały widoczne różyczki. Boczek
Kulinarne życieDawno nie robiłam tej zapiekanki a uwielbiam takie połączenia, za każdym razem praktycznie coś nowego dodaje. Brokuł jest bazą, sos beszamelowy podstawa, nieraz całość polewam roztrzepanym jajkiem i daje więcej sera ale o tym w innym wpisie wówczas powstaje coś al'a zapiekanka warzywna. A teraz prezentuje pyszne warzywa zapiekane z beszamelem i serem sałatkowym. Składniki 1 brokuł 1/2 opakowania
Piekielna Kuchnia Patiłyżki płatków owsianych - naleśnik, z białym chudym serem Dzień 6 - jogurt 150g, 3 łyżki musli tropikalnego, 1/2 banana - kawa z mlekiem - miruna na parze z brokułami (przepis na blogu) - grejpfrut - 2 kromki chleba razowego, jajko na miękko, pomidor Dzień 7 - 2 kromki pumpernikla, 70 g chudego sera białego, 8 plasterków ogórka zielonego, kawa - jabłko - grillowana pierś z kurczaka z warzywami
SMYKWKUCHNIjajko sól, pieprzy, papryka słodka, papryka ostra - przyprawy dajemy do smaku według gustu KULECZKI: Do miski wrzucamy mięso, dodajemy otręby lub bułkę tartą, jajko i przyprawy, wyrabiamy mięso i formujemy kuleczki. ZUPA: Brokuł, marchewki, pietruszkę i seler myjemy. Następnie brokuła kroimy na mniejsze różyczki, zaś marchewki, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Do gotującej się wody wrzucamy
Gotuj z Mąkąpóźno! Dziś iście polski, niedzielny obiad. Smak domu, czyli klopsy z purée ziemniaczanym. I zamiast buraków (niestety, acz nie gorsze) kalafiory i brokuły. Składniki: 200g mięsa mielonego 4 pieczarki 1/2 małej cebuli 5 średnich ziemniaków 1 jajko 3* łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka 1 łyżka masła sól, pieprz, pietruszka, curry, papryka słodka, pietruszka suszona, przyprawa(...)mięsa mielonego, szczypta gałki muszkatołowej 400g mrożonych brokułów i kalafiora (kupiłam taką mieszankę) Przygotowanie: Purée: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (w zależności jakiej są wielkości). Gdy ziemniaki są ugotowane, odlewamy z nich wodę, stawiamy na ten sam lecz wyłączony palnik. Robimy z nich purée (używamy blendera, widelca lub innego przyrządu). Dodajemy
Kitchens Alphabetoliwek szczypta soli sos serowy kubek śmietany 18% (sojowej lub zwykłej) ulubiony „śmierdzący” ser pieprz ząbek czosnku oliwa brokuł ryż Wykonanie: Kilka ziaren kuminu, ziela angielskiego i kolendry ucieracie w moździerzu. W misce mieszacie mięso z jajkiem, bułką, startym czosnkiem, przyprawami, solą i koperkiem. Formujecie klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Smażycie na oliwie na rumiany kolor. Odkładacie na ręcznik
GRUBY WAŁEKskładniki: 1 główka brokuła 8 jajek 300 g szynki 400 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła szczypiorek majonez sól, pieprz wykonanie: Brokuł dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie (po ugotowaniu powinien być lekko twardy). Odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Przekrawamy wzdłuż i oddzielamy białka od żółtek. Pieczarki oraz cebulę siekamy w drobną
Domowy Smak Jedzeniaposypać groszkiem ptysiowym i gotowe. Najszybsza i najprostsza zupa a jaka pyszna i na dodatek śliczna :) Do kremu z brokułów możesz jeszcze dodać : pokrojonego łososia wędzonego grzanki grzanki z żółtym serem śmietaną gorgonzolę jajko z koszulce prażone migdały czyli kombinacji jest wiele, spróbuj pobawić się smakami :) Smacznego ! Zupa
Kuchnia na wzgórzucielęce albo baranie. składniki: kulki mięsne 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula kilka ząbków czosnku 1 jajko 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka ostrej papryki sól i pieprz do smaku 2 kajzerki namoczone w mleku (ewentualnie 2-3 łyżki bułki tartej) krem brokułowy 1 brokuł włoszczyzna sól i pieprz do smaku(...)pestki dyni kilka listków mięty Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę i przyprawy. Mieszamy, formujemy kulki i smażymy na głębokim oleju. Osuszamy na ręczniku papierowym. Z włoszczyzny gotujemy bulion warzywny, dodajemy brokuł. Gotujemy do miękkości. Rozdrabniamy blenderem, przyprawiamy. Pestki dyni prażymy na patelni. Kulki podajemy w kremie, posypane pestkami
GRUBY WAŁEKdodatek do obiadów, zapiekanka nada się zarówno jako samodzielne danie jak i jako dobry smaczny i zdrowy dodatek do obiadu Składniki 1 brokuł (500 g) 2 spore marchewki 1 cebula 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 jajka 100- 150 g sera żółtego startego na dużych oczkach sól pieprz zioła prowansalskie papryka słodka papryka ostra olej Brokuły gotujemy(...)przyprawami. Naczynie żaroodporne spryskujemy olejem. Przekładamy wszystkie składniki z patelni i chwilę czekamy aż przestygną. W tym czasie możemy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W miseczce mieszamy nasze jajka i dodajemy 1/2 naszego sera, i naszą mieszanką polewamy równomiernie warzywa w naczyniu żaroodpornym (jeśli nie wyszło nam to równomiernie możemy całość przemieszać). Na sam koniec rozkładamy różyczki brokuła. Całość
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki: pierś kurczaka 1 duży por pół główki nie dużej kapusty 3 marchewki brokuł 200 g żółtego sera 150 ml śmietanki 50 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 50 ml białego wina sól, pieprz sos sojowy szczypta imbiru, tymianku papryka słodka, ostra ciasto francuskie Przygotowanie: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, pora pokroić w ćwiartki, żółty ser zetrzeć(...)smażyć chwilkę niech odparuje. Wrzucić poszatkowaną kapustę i marchewkę, smażyć do miękkości ( przyprawić do smaku ). Mleko , śmietankę i jajka połączyć wlać do woka i jeszcze 2 min trzymać na ogniu. Wyłożyć na ciasto francuskie w formie warzywa z kurczakiem i brokułem, posypać startym serem.Wstawić do pieca rozgrzanego do 200 st C na 35 - 40 min i ...................... Smacznego
Gaździnka warzy