dawna za mną chodził. W końcu i na niego nadszedł czas. Jest wyjątkowo smaczny i warto poświęcić czas na jego wykonanie. Polecam i zapraszam do pieczenia. Składniki: Na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Piec w temp. 170 st.C przez 25 minut (proponuję sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło) Masa(...)gorącej wody. Biały ser zmielić. Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Na koniec dodać ser i prawie tężejącą galaretkę. Masę wylać na ostygnięty biszkopt. Składniki na piankę: 1 galaretka truskawkowa 4 białka 10 dag cukru Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Z białek i cukru ubić pianę. Na koniec dodać tężejącą galaretkę. Dokładnie ubić
tojestpyszne.blogspot.comlody czekoladowe u góry lekko przypieczone. Dla smakoszy czekoladowych ciast, będzie rarytasem. Część ciasta mam zamiar zamrozić i podać później jako lodowy sernik, będzie pyszne. To wymyślił mój mąż Biszkopty utłuc za pomocą tłuczka lub zmielić blenderem, dodać miękkie masło i wymieszać. Rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę przygnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Serek wrzucić(...)podgrzewać czekolady, cały czas mieszając. Wlać trochę masy serowej, żeby czekolada się lepiej roztopiła. Letnią rozpuszczoną czekoladę dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. wylać masę na pokruszone biszkopty i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 C i piec 1 godzinę i 10 minut. po wskazanym czasie, nie wyciągać sernika z piekarnika tylko wyłączyć i otworzyć szeroko drzwiczki. Zostawić, aż ostygnie
Kuchnia Pokoleńredakcją Antoniny Piętkowej . Zainteresował mnie, gdyż zwróciłam uwagę na mąkę, z której jest pieczony. Byłam ciekawa co otrzymam. Upiekłam ciasto, które piernikiem jest tylko poprzez użyte przyprawy. Nazwałabym je biszkoptem. Jest smaczne. Tylko czy to piernik... czy biszkopt korzenny.... Ale dla osób bezglutenowych... Miód rozpuścić na letniej kuchni, następnie ucierać go aż zrobi się „biały”. Potem wlać rozbite żółtka
królestwo garówPamiętam Wuzetkę jako mała dziewczynka, była pyszna, miała aromat rumowy, mocno nasączona, biszkopt kakaowy, bita śmietana, kakao i rozetka ze śmietany na gorze. Była krojona w duże kwadratowe kawałki… czasami, mama musiała mi pomagać zjeść, bo sama nie dawałam sobie rady. Moja Wuzetka jest nieco inna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona(...)masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić torcik w kształcie kwadratu o boku 20 lub 21 cm. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki , troszkę go zmodyfikowałam. Składanki na biszkopt w tortownicy 23 cm: 6 dużych jaj 120 gr cukru 25 gr kakao 115 gr mąki tortowej 40 gr roztopionego i wystudzonego masła Składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę
moj przepis naświeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g) 330 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej dodatkowo - podłużne lub okrągłe biszkopty, pół opakowania Polewa: 100 ml śmietany kremówki 30-36% 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady'; document.write(" "); Składniki na ciasto w kształcie serca o średnicy max 23 cm (odpowiednik tortownicy(...)wyciśnięty sok z połowy małej cytryny 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g) 330 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej dodatkowo – podłużne lub okrągłe biszkopty, pół opakowania W garnuszku umieścić owoce (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania), sok z cytryny, cukier. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować na puree przy pomocy blendera. Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać
moj przepis narozpuszczonego) 4 żółtka 25 g świeżych drożdży pół łyżeczki soli Nadzienie: 500 g białego maku 150 g orzechów włoskich 100 g migdałów 150 g masy marcepanowej 100 g biszkoptów ok. szklanka cukru łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej odrobina aromatu migdałowego drobno pokrojone rodzynki (opcjonalnie) 4 białka Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody bakalie do posypania wierzchu(...)nadmiaru wody, a następnie mielimy min. dwukrotnie. Mielimy także orzechy włoskie, migdały, skórkę pomarańczową i rodzynki (jeśli ich używamy). Masę marcepanową miksujemy lub ugniatamy widelcem na możliwie najrzadszą konsystencję, biszkopty bardzo drobno kruszymy (na piasek). Wszystkie te składniki łączymy ze sobą, dodajemy aromat, cukier i wszystko miksujemy (masa będzie bardzo gęsta). W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę
Słodka Stronabitej śmietany o zapachu rumowym, mało słodka i mocno kakaowa. Dziś postaram się odtworzyć przepis na Wuzetkę. Czy mi się udało? Oceńcie sami Składniki na 12 Wuzetek: Składniki na biszkopt o wymiarach 38×25: 6 jajek rozmiar L (w temperaturze pokojowej) 120 gr drobnego cukru 115 gr mąki pszennej tortowej 25 gr kakao 40 gr masła roztopionego, ostudzonego(...)góry. Piec 15-20 min w 180 st do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, położyć na kratce. W międzyczasie przygotować krem. Po całkowitym wystudzeniu nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Podzielić na dwie części o wielkości 19 na 25 cm i grubości około 2 cm. Jeżeli jest taka konieczność ściąć górkę, dwa blaty mają mieć identyczną grubość. Krem
moj przepis naMoje dzieciaczki przyszły ze szkoły i zachciało im się ciasta , cóż musiałam wymyślić coś na szybko :) Upiekłam kakaowy biszkopt z nutką piernikową , kremem czekoladowym i wiśniami . Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku oraz Oleju kokosowego ze Skworcu . Ciasto wyszło pyszne i szybko znikało z talerzyków :) Zapraszam :) Składniki na ciasto kakaowe: 1 szklanka mąki Tradycyjnej(...)olej kokosowy , kakao , przyprawę do piernika i mąkę z proszkiem do pieczenia . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Upieczony biszkopt przeciąć na pół i delikatnie nasączyć kompotem z wiśni . Do miski wlać mleko i ciągle ubijając wsypywać krem czekoladowy , miksować aż zgęstnieje. Spodni blat ciasta posmarować połową dżemu wiśniowego
Sama słodycz i szczypta chilitrochę innej wersji o niższej zawartość tłuszczu i cukru, bo jak by nie było rolada jest dosyć kaloryczna. Wy pamiętacie ten smakołyk? Składniki: Masa kakaowa: 150 g biszkoptów 250 g herbatników kakaowych 50 g cukru pudru 20 g kakao 4-5 łyżek spirytusu lub rumu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku kokosowym Ale-raj 200 ml gorącej wody Nadzienie(...)obsypania Przygotowanie: Nadzienie kokosowe: Miękkie masło utrzeć do białości z cukrem pudrem wsypać kokos i wymieszać. Masa kakaowa: W gorącej przegotowanej wodzie rozpuścić kawę i ostudzić. Herbatniki i biszkopty zmiksować w blenderze na proszek. Przełożyć do miski dodać cukier puder, kakao, spirytus, zimną kawę i zagnieść. Masę rozwałkować na macie silikonowej 30*40 cm. Całą powierzchnię posypać kokosem
Ala piecze i gotujePrzepis od Arabeski . Zaglądnij do niej koniecznie, bo znajdziesz tam dokładną instrukcję przygotowania tych cudownych delicji!!:) Składniki na masę z białego maku: 250 g białego maku; 150 g zmielonych biszkoptów; 250 g cukru (połowę cukru można zastąpić miodem); 40 g masła; 40 g rodzynków; 40 g orzechów (u mnie włoskich); 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej; 2 duże jajka; kilka kropli(...)przez około 5-10 minut, często mieszając, aby masa się nie przypaliła. Masę makową wystudzić. Po wystudzeniu, cały czas miksując dodać kolejno po jednym całym jajku i zmielone biszkopty. Składniki na ciasto: 200 ml mleka; 500 g przesianej mąki pszennej; 60 g cukru; 60 g masła (do ciasta); 1 duże jajko; 1/4 łyżeczki soli; 10 g świeżych drożdży
In my kitchenłyżeczki sody Z podanych składników wyrobić ciasto. Blachę (25x35) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 170 stopni C. Składniki na biszkopt: 4 jaja 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki letniej wody Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo(...)ponieważ mi się nie zmieściły w formie i by mi się wylała galaretka) 2 galaretki brzoskwiniowe rozrobione w 700 ml gorącej wody Przełożenie: Ciasto miodowe+masa jabłkowa+masa makowa+biszkopt+masa z serków+owoce+galaretka Smacznego
talerz przyjemnościBiszkopt 5 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka kakao + do nasączenia (1/2 szkl wody + łyżeczka kawy rozpuszczalnej+ sok malinowy ok. 1 łyżka) Białka z jajek ubijamy na sztywna pianę (pod koniec dodając stopniowo cukier) Dodajemy żółtka i mieszamy łyżką (nie mikserem!) Dodajemy stopniowo mąki, proszek(...)wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i mieszamy. Bitą śmietaną przekładamy nasączone biszkopty i wstawiamy do lodówki
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Dawno nie robiłam ani nie jadłam ciasta typowo kremowego na biszkopcie, a do tego tak szybkiego w wykonaniu i efektownego. Połączenie biszkoptu, karmelu i bananów jest obłędne. Wykonałam w blaszce o wymiarach 25 cm x 41 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaajajko 3,5 szkl mąki 3 łyżi cukru szcz. soli 225g miękkiego masła kilka kropel aromatu waniliowego Nadzienie: 200g maku 100g migdałów 200g orzechów włoskich 5 okrągłych biszkoptów 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ok 3 łyżki gęstej śmietany kilka kropel aromatu migdałowego Lukier: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki mleka Ponadto: jajko(...)woda wyparuje. Orzechy i migdały zalać wrzątkiem. Migdały obrać, orzechy odcedzić po 10 min. Orzechy, migdały i mak zmielić 2x w maszynce. Dodać cukier puder, miód, skórkę pomarańczową, pokruszone biszkopty i aromat migdałowy. Dodać tyle śmietany aby masa była nie za gęsta ani za rzadka. Ciasto: W dużej misce wymieszać suche składniki. Ciepłe mleko wymieszać z jajkiem i olejkiem waniliowym
Smakołyki Asi