Przepis na biszkopt Składniki: -4 jajka -1 szklanka cukru -1/2 szklanki mąki -1/2 szklanki kartoflanki -proszek do pieczenia Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem na pianę. Dodajemy na przemian mąkę i kartoflankę cały czas miksując. Piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Przepis na krem Składniki: -3 szklanki mleka -3 żółtka(...)Mieszać, aż się zagotuje i zgęstnieje do postaci budyniu. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy masa przestygnie zmiksować razem z margaryną, aż powstanie puszysty krem. Na koniec dodać olejek migdałowy. Na biszkopt wykładamy krem migdałowy. Następnie na krem kładziemy herbatniki a na herbatniki lukier (najprostszy lukier można przygotować mieszając gorącą wodę z cukrem pudrem). Smacznego
Magia jedzenia.Składniki: 1 duże op. okrągłych biszkoptów, 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl. gorącej wody,, 4 różne galaretki o kontrastowych kolorach ( u mnie truskawkowa, gruszkowa, niebioeska - wieloowocowa + jabłkowo-miętowa na wierzch deserku) owoce do dekoracji ( u mnie banany i truskawki) ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki) Blaszkę 25x40(...)wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami. 3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić. Mleko Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce. Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3−4 łyżki na przemian
Moje Słodkie Piekiełkodniu pełnym relaksu, wymyśliłam przepis na Ciasto Pijana Wiśnia;) Bardzo proste a zarazem smakowite;)U mnie w domku zrobiło furorę;)Można przygotować wersję dla dzieci bez alkoholu. Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli 2 łyżki kakao Białka ubić(...)Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody. Zostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder a na koniec cienkimi strużkami żelatynę. Na upieczony biszkopt wykładamy cienką warstwę pianki. NA piance układamy wiśnie i zalewamy frużeliną. Na zastygnięta frużelinę dajemy resztę pianki i dekorujemy:) Zdjęcia nie mam, ponieważ ciasto błyskawicznie zniknęło ze stołu
Moje Słodkie Piekiełkowiem dlaczego to ciasto ma takową nazwę Dupa Pawiana;) Ale jest pyszne;) Biszkopt: 4 jaja 0,5 szklanki cukru kryształu 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej Białka ubić na puszystą pianę dodać obydwa cukry. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy po jednym żółtku(...)się nie stanie) Obie galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Musi być gęsta. Studzimy. Gdy zacznie tężeć to ubijamy śmietankę z cukrem wanilinowym, później dodajemy serek homogenizowany i galaretki. Biszkopt nasączamy, układamy na nim ciepłe lody i wylewamy masę. Gdy masa zastygnie to przygotowujemy polewę. Lody ok 36 szt mini ja układałam dość gęsto, użyłam ciepłych lodów z Lidla. POLEWA
Moje Słodkie Piekiełkozimno:) SKŁADNIKI: 1 kg sera w wiaderku (z lidla) 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru kryształu 0,5 l śmietany 30% można dodatkowo dodać aromat cytrynowy 1 opakowanie biszkoptów 1 galaretka truskawkowa na wierzch ciasta Ser ucieramy z cukrem, obie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody (u mnie szklanka ma pojemność 250ml). Studzimy. Gdy galaretka zaczyna tężeć, ubijamy śmietanę(...)sztywno. Do masy serowej delikatnie wlewamy tężejącą galaretkę i delikatnie mieszamy. Następnie musimy wmieszać bitą śmietanę. Taką mase wylewamy na blaszkę, na której są ułożone biszkopty. Odstawiamy do lodówki. W między czasie rozpuszczamy galaretkę wg przepisu podanym na opakowaniu. Wylewamy na wierzch. Znów wkładamy do lodówki
Moje Słodkie Piekiełkogalaretkę cytrynową w 1 szklance wody). Śmietanę delikatnie ubijamy, dodajemy cukier a na koniec wlewamy żelatynę mieszamy. Kiedy masa się połączy wsypujemy galaretki i bardzo delikatnie mieszamy. Wylewamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem
Moje Słodkie PiekiełkoSuper delikatna pianka cytrynowa z bitą śmietaną. Biszkopt: 5 jaj 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanku cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 mąki ziemniaczanej olejek cytrynowy Białka ubić na sztywno (wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową). Pod koniec ubijania dodać oba cukry oraz po jednym żółtku. Na koniec delikatnie przesiewamy mąki do piany i łyżką drewnianą mieszamy. Na sam koniec(...)400ml wody Najpierw zaczynamy od galaretki. 2 galaretki rozpuszczamy w 400ml wody- studzimy. Śnieżki ubijamy z mlekiem i dodajemy tężejącą galaretkę. Mieszamy i wylewamy na wcześniej upieczony i ostudzony biszkopt. Od razu wstawiamy do lodówki. DODATKOWO: 2 galaretki rozpuszczamy w 800ml wody. Zostawiamy do ostudzenia, gdy zacznie tężeć wylewamy na piankę i odkładamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia. Masa
Moje Słodkie Piekiełkomąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki tortowej 20 dag masła polewa 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu gęstego ponadto 2 galaretki wiśniowe 12 podłużnych biszkoptów Wykonanie: Mikserem ucieramy masło z cukrem i żółtkami, w trakcie ucierania dodajemy miód, mak, orzechy dalej, ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Kakao, sodę i cynamon mieszamy z mąką dodajemy stopniowo(...)litra przegotowanej wody odstawiamy do stężenia. Ciasto kroimy na dwa placki, na pierwszą część ciasta wykładamy połowę masy budyniowej na masę wylewamy stężałą galaretkę na galaretkę układamy biszkopty i drugą część masy przykrywamy drugą połową ciasta. Przygotowujemy polewę: masło rozpuszczamy dodajemy cukier, kakao i jogurt podgrzewamy przez chwilę ciągle mieszając. Przestudzoną polewą rozprowadzamy na wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi
kgwjanczewopowiedzieć, że deser p. Heleny też powala smakiem. Jest naprawdę super-polecam! Zdjęcie może nie najlepsze, ale wszyscy szybko się wzięli za niego i nie zdążyłam! SKŁADNIKI: 1 paczka biszkoptów SAN (paluszki ) 1 pudełko Mascarpone 400-500g. 100 ml. Limoncello lub innego likieru cytrynowego sok z 1/2 cytryny do smaku otarta skórka z cytryny(opcjonalnie) 1 łyżka lekkiego miodu(...)czekolada do posypania mocna czarna kawa WYKONANIE: mascarpone, miód, limoncello, sok z cytryny, opcjonalnie otartą skórkę z cytryny dokładnie mieszamy (likieru, miodu i soku z cytrynu dajemy do smaku), biszkopty moczymy w mocnej kawie i układamy w naczyniu, przekładając masą, na wierzchu posypujemy gorzką czekoladą startą na małych oczkach tarki lub używamy kakao
Kuchnia BeatyChyba jeszcze nie piekłam [ nie pamiętam dokładnie, tyle ich już się napiekłam] biszkoptu bez proszku do pieczenia..no i postanowiłam taki właśnie upiec..i na dodatek z mąki orkiszowej..upiekłam wg przepisu znalezionego tutaj. Mój wyszedł jakiś taki niski..ale i tak w planach miałam przeciąć go na połowę i coś dalej z nim działać..a co ? to jeszcze(...)dokładnie, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Gotową masę wylać do tortownicy .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 35 minut na programie góra-dół .Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia
Moje domowe kucharzeniecukru 2 łyżki wody 1,5 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Lekko przestudzić i polać ciasto. Dodatkowo 1 paczka okrągłych biszkoptów 2 czerwone galaretki (dałam truskawkowe) Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu , ale w troszkę mniejszej ilości wody. Wylewać lekko tężejącą na ciasto. Składanie ciasta 1 blat ciasta 1/2 masy budyniowej(...)biszkopty galaretka 1/2 masy budyniowej ciasto polewa posypka ciasto cygan
O kuchni z uczuciemłyżeczek żelatyny Masa śmietanowa: 350 ml. śmietany kremówki 50 ml. likieru czekoladowego Dalkowski 50 gram gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 0,5 opakowania biszkoptów okrągłych 50 gram płatków białej czekolady 25 gram startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Ser biały mielimy trzykrotnie, przekładamy do miski, dodajemy likier i cukier puder, masę dokładnie miksujemy. Czekoladę łamiemy(...)kawałki, przekładamy do rondelka, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy serowej, miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, dodajemy do masy serowej, ucieramy. Dno tortownicy (26cm.) wykładamy biszkoptami, wykładamy masę serową, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i likier kawowy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy do momentu
Bajeczna Kuchnianadal miksując: żółtka, cukier, mąkę+proszek do pieczenia, 5 łyżek oleju. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną wcześniej tłuszczem i pieczemy przez 25 minut w temp. 180*C ... odstawiamy biszkopt do ostygnięcia. Ostudzony biszkopt smarujemy dżemem Galaretkę cytrynową rozpuszczamy 3/4 szklanki wrzącej wody odstawiamy do stężenia. Ubijamy śmietankę i do ubitej śmietany nadal miksując wlewamy tężejącą galaretkę. Układamy warstwę delicji
W Moim Magicznym Domuwanilinowy ubijać mikserem z 5 minut, wsypać przesiane mąki z proszkiem i tylko połączyć na gładką masę, piec w 180 C około 50-60 minut, do suchego patyczka, najlepiej biszkopt upiec wieczorem i do rana niech stygnie biszkopt przekroić na połowę /2 placki/, potem przekroić wzdłuż i będą 4 placki "pół tortu", blaty w kolejności dobrze nasączyć wodą z cytryną
W Mojej Kuchni Lubię