biszkopt - 17572 przepisów (strona:743/1172)

CIASTO MICHASZEK 179

czekolady mlecznej, ½ op. Czekolady gorzkiej 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych, paczka herbatników regionalnych blacky , herbata do nasączenia, liście czekoladowe do dekoracji WYKONANIE: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtkami. Powoli dodajemy mąkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Formę(...)dodajemy cukier, mieszamy, następnie ostudzoną żelatynę a na końcu cukierki, mieszamy delikatnie łyżką Polewa: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt smarujemy masą czekoladową, wciskamy wiśnie osączoną z zalewy, układamy warstwę herbatników nasączonych w herbacie, smarujemy pianką śmietankową, układamy drugą warstwą herbatników, polewamy rozpuszczoną czekoladą, ozdabiamy

słodki bratek
TORCIK SEROWY CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWY 169

Sezon na truskawki trwa, więc nie może zabraknąć sernika na zimno z truskawkami, który jest lekki i orzeźwiający - doskonały na majówkę.  SKŁADNIKI Składniki na spód: 100 g biszkoptów, 60 g masła, 1 łyżeczka kakao Masa serowa: 400 g serka waniliowego, 250 g serka z wiaderka, 4 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki nutelli, 1 łyżka cukru pudru, Dodatkowo: galaretka truskawkowa, truskawki(...)WYKONANIE Spód: Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy szczelnie folią aluminiową. Masło rozpuszczamy, wystudzone mieszamy ze zmielonymi biszkoptami i kakao. Tak powstałą masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki.  Połowę żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Oba serki mieszamy ze sobą za pomocą miksera, dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy nutellę i wystudzoną żelatynę. Na dno masy

słodki bratek
Bajaderki 161

natychmiast przez wszystkich domowników. Ja swój przepis zmiksowałam z przepisem znalezionym na Moje Wypieki , wyszły doskonałe, mięsiste, nie za słodkie, idealne :) Składniki: 600 - 700g suchego lub zakalcowatego ciasta 100g biszkoptów 1/3 szklanki ciepłego mleka 300g gęstej, twardej marmolady wieloowocowej 100g tartej, białej czekolady  100g mielonych migdałów 1 szklanka rodzynek 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych(...)szklanki do obtoczenia 100g rozpuszczonego masła 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki nutelli 2 łyżki Amaretto Przygotowanie:  Biszkopty i ciasta pokruszyć na drobne kawałki. Włożyć do dużej miski. Dodać bakalie, czekoladę, marmoladę, mleko, rozpuszczone masło, nutellę, kakao i Amaretto. Wszystko utrzeć najpierw do połączenia składników mikserem, a następnie najlepiej włożyć ręce do środka i wyrobić ręcznie. Masa jest dość

Cakes By Kejt
Sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym 174

mleka 3 łyżki żelatyny mus 400 g rabarbaru 400 g truskawek, moga być świeże lub mrożone 4 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 2 galaretki truskawkowe 4 łyżki cukru* oraz biszkopty do wyłożenia formy Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Tortownicę wstawić do lodówki aby się schłodziła. Przygotować mus truskawkowo-rabarbarowy. Rabarbar pokroić na małe kawałki i przełożyć

Monia miesza i gotuje
Tort makowy z białą czekoladą 144

danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt makowy: 5 jajek 150 g cukru 150 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g suchego maku Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mak, wymieszać. Do masy jajecznej dodać suche składniki, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć biszkopt, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 części. Krem z białej czekolady: 300 g białej czekolady

Domowa cukiernia Ewy
CHAŁWOWIEC 243

Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka maki 3 budynie czekoladowe Masa chałwowa: 2 budynie waniliowe 250 g margaryny lub masła (1 kostka) 500 ml mleka 250 g chałwy waniliowej Dodatkowo: 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier

Ciastka - domowe słodkości
Tort komunijny 180

Tort komunijny                  Biszkopt jajka - 6 szt mąka - 1 szkl cukier - 1 szkl olej - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Krem śmietanowy  serek mascarpone - 250 g śmietana 36 % - 500 ml 2 op. zagęstnika do śmietanki cukier puder - 3 łyżki Na masę maślaną (do obłożenia tortu): masło - 1 kost(...)masa cukrowa  - 700 g  opłatek cukrowy  - 1 szt  opłatek cukrowy  - 1 szt Poncz: woda gotowana ostudzona 150 ml sok z cytryny cukier puder Przygotowanie : Biszkopt :  Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijając

Kuchnia Danusi
ROLADA Z KREMEM JAGODOWYM 146

Mojemu mężowi tak posmakowała ostatnio rolada (kliknij tutaj) , że postanowiłam zrobić kolejną tym razem z kremem jagodowym. Składniki na biszkopt: * 4 jajka * 4 łyżki cukru * 4 łyżki mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek(...)blacha tym lepiej). Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu papier od razu delikatnie oderwać od ciasta, uważając by go nie przerwać. Od razu zwinąć biszkopt w roladę razem z papierem (czyli najpierw oderwać jeszcze ciepłe ciasto od papieru a potem w ten sam papier zwinąć ciasto w roladę, papieru do zwinięcia używamy

Zrób to smacznie
Piegowata kostka 130

brały. Ale człowiek się dotlenił, posiedział nad wodą, zrobiliśmy grilla. A na osłodę i poprawienie humoru po nie udanym wędkowaniu mieliśmy pyszne ciacho. Nie wiem czy widzicie ale w biszkopcie są maleńkie kropeczki, pewnie zastanawiacie się co to takiego. A jest to chia czyli szałwia hiszpańska. Jakoś nie możemy się przełamać do jedzenia w deserach ze względu na skojarzenie(...)żabim skrzekiem to dodałam suche do ciasta na biszkopt. Jakiś czas temu piekłam chleb z chia i był smaczny. Zapraszam do lektury. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Szybkie delicje z żelkami 97

tego złego - co by na dobre nie wyszło..." Szybkie delicje okazały się hitem, a teraz specjalnie kupuję żelki, aby przygotować takie ciastka.   100g żelków 10-12 okrągłych biszkoptów Polewa: 40-50g czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki   Żelki rozpuścić w garnku z grubym dnem (szybko tężeją, masa jest dość klejąca i ciągliwa). Czekoladę roztopić z dodatkiem śmietanki. Biszkopty

Di gotuje
Kostka truskawkowa - pianki truskawkowe gotowe w kilka chwil. 159

deser wspaniale się sprawdzi kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowania a prawdę pisząc - jest naprawdę w swojej prostocie bardzo, bardzo smaczny! Składniki na blaszkę 20x30: paczka okrągłych biszkoptów 180-200 g 3 opakowania galaretki truskawkowej kubek 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % 500 g słodkich truskawek opcjonalnie cukier puder do masy Wykonanie: Truskawki umyć, usunąć z nich(...)kremówki stopniowo wkręcić galaretkę. Dodać truskawki i wymieszać je z masą za pomocą łyżki. W razie konieczności masę dosłodzić cukrem pudrem. W blaszce ułożyć jeden koło drugiego biszkopty. Wylać na nie masę i włożyć do całkowitego stężenia do lodówki. To wszystko, smacznego! Pozdrawiam, Kasia :) Facebook /// Instagram

Poezja Smaków - blog kulinarny
Malinowa rozkosz 203

dużą ilością malin zachwyci każdego. Pyszne, rozpływające się w ustach. Może jest trochę pracochłonne, ale dobrze schłodzone idealnie pasuje na upalne dni.  To prawdziwa malinowa rozkosz .   Składniki: Biszkopt: 6 jajka 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,6 szklanki mąki pszennej 0,6 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo(...)Pianka: 2 "Śnieżki" 2 galaretki malinowe W 400 ml wrzącej wody rozpuszczamy obie galaretki  i studzimy. "Śnieżki" przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do niej dodajemy tężejącą galaretkę. Biszkopt ponczujemy i na niego nakładamy krem.  Na kremie układamy maliny  i zalewamy tężejącą galaretką.  Na galaretkę nakładamy malinową piankę. Smacznego

Pyszności Słodkości
bajaderki 124

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ok. 20 szt. małych: 150 g suchego biszkoptu lub biszkopcików lub dowolnego ciasta bez kremu 100 g powideł 50 g serka mascarpone 50 g czekolady 15 g masła 2-3 łyżki rumu lub dowolnego alkoholu opcjonalnie: bakalie dodatkowo: kakao drobno posiekane orzechy wykonanie: Masło roztapiamy z czekoladą. Biszkopt kruszymy rękami lub blenderem. Dodajemy powidła, serek

Domowy Smak Jedzenia
Najlepszy biszkopt mojej mamy 114

Udaje się zawsze, nigdy nie opada. W zależności od formy w jakiej biszkopt upieczemy, tak wysokie ciasto uzyskamy. Idealnie sprawdzi się przy tortach ale i do innych ciast przekładanych.  Składniki : * 6 jajek * szklanka cukru kryształ * 2 szklanki maki pszennej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka ubijać  przez 2-3minuty po czym dodać cukier i cały(...)pieczenia do masy jajecznej i wymieszać mikserem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec do 50 minut w 180 stopniach, ja po 35 minutach sprawdzam patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Wystudzić na kratce

Magiczne Życie Marty
Biszkopt z rabarbarem czyli Slodki Czwartek odc.102 112

Mamuszka" obfituje w przepisy tradycyjne i domowe. Przeglądając ją od razu rzucił mi się w oczy przepis na biszkopt. W oryginale z jabłkami, u mnie z rabarbarem zmieniony co nieco. Delikatny, lekki, słodki z kwaśna nutką kolorowych ogonków liściowych. Biszkopt z rabarbarem 2 duże jajka po 100 g cukru i mąki pszennej 2 ogonki liściowe rabarbaru, umyty i obrany cukier

Dzieje kuchennej Wiewióry