biszkopt - 17572 przepisów (strona:753/1172)

Ciasto cytrynowe 108

Składniki biszkopt z 4 jajek cytryny, 2 sztuki budyń waniliowy, 2 opakowania woda, 2 szklanki margaryna, 1/2 kostki żółtko, 2 sztuki cukier, 3/4 szklanki herbatniki, 2-3 opakowania śmietana 30%, 500ml cukier puder, 3 łyżki śmietan-fix, 2 opakowania mleko, 4-5 łyżek cukier puder do lukru Przygotowanie Do garnka z grubym dnem wlewamy 1 i 1/2 szklanki wody, dodajemy(...)gotującego soku. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z gazu. Wrzucamy margarynę, mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i szybko mieszamy, aby się nie ścięły. Wylewamy jeszcze gorącą masę na biszkopt, odstawiamy do wystygnięcia. Mocno schłodzoną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Wkładamy na masę cytrynowo-budyniową, wyrównujemy. Na wierch

Gotowanie moimi oczami
Ciasto Snickers 191

Składniki biszkopt z 4 jajek białka, 5 sztuk cukier, 250g prince polo, 2 sztuki orzechy włoskie mielone, 100g orzechy włoskie siekane, 100g masa krówkowa, 1 puszka margaryna, 250g mleko, 200ml kaszka manna błyskawiczna, 4 łyżki czekolada gorzka, 100g Przygotowanie Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy po trochu cukier. Wafelki scieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do piany(...)gotujemy około 2 minut, pozostawiamy do wystudzenia. Miękką margarynę miksujemy na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej i kaszki manny, aż do wykończenia składników. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej biszkopt, wyrównujemy, przykrywamy orzechowym blatem. Dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki

Gotowanie moimi oczami
Fiona 124

Składniki biszkopt z 3 jajek sok Kubuś malinowy (lub inny w kolorze różowym) budyń malinowy z cukrem, 3 opak delicje malinowe, 2 opak śmietanka 36%, 500ml galaretka malinowa, 3 opak cukier puder, 1 łyżka Przygotowanie Proszek budyniowy rozrabiamy w szklance soku. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy rozrobiony proszek budyniowy. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Jeszcze gorącą masę przekładamy(...)biszkopt, wyrównujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Układamy delicje. 2 galaretki rozpuszczamy w 250ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy śmietankę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wystudzoną, ale nie stężałą, galaretkę. Dokładnie miksujemy. Wykładamy masę na delicje. Trzeba to zrobić bardzo szybko, ponieważ masa szybko tężeje. Wyrównujemy. Na wierzch wylewamy wystudzoną galaretkę malinową, przygotowaną według

Gotowanie moimi oczami
Ciasto z masą truskawkową 637

Składniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 kopiaste łyżki Składniki na krem truskawki, 1kg śmietanka, 30%, 400ml galaretka truskawkowa, 3 opak Przygotowanie Jajka z cukrem ubijamy na puch. W międzyczasie przesiewamy mąkę przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łopatką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut(...)rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody, nie gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. 1/2 kg truskawek miksujemy blenderem wraz ze śmietanką. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do koktajlu, minutę miksujemy. Na biszkopcie układamy drugą połowę truskawek, delikatnie zalewamy masą truskawkową. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą

Gotowanie moimi oczami
Rolada jabłkowa 179

mieszamy z galaretką. Na dużej blasze z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy olejem. Wykładamy na całą powierzchnię blachy jabłka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na czas przygotowania biszkoptu.  Żółtka oddzielamy od białek. W sporym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy na przemian po jednym żółtku i łyżce cukru. Ubijamy do uzyskania puszystej masy(...)Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy masę jajeczną na podpieczone jabłka, wyrównujemy. Pieczemy całość 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, obracamy biszkoptem do dołu, zwijamy w roladę. Zawijamy w ściereczkę i studzimy. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem

Gotowanie moimi oczami
SHREK 103

oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża butelka zielonego pysio 3 budynie śmietankowe 3 zielone galaretki śmietana 30% 500 ml 2 opakowania delicji lub jedno duże SPOSÓB WYKONANIA: Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier następnie żółtka a na koniec olej. Mąkę pszenną ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać, stopniowo dodawać do ubitej masy(...)minut. Masa budyniowa: odlać szklankę soku pysio, dodać budynie i dokładnie wymieszać. resztę soku zagotować, dodać rozprowadzone budynie i ponownie zagotować. Gorącą masę położyć na wystudzony biszkopt. Na jeszcze ciepłą masę wyłożyć delicje. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody wystudzić. Ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodawać lekkim strumieniem zimną galaretkę. Wyłożyć na delicje. Wierzch: 2 galaretki

Darcia w kuchni
Biszkopt z jablkami i bita śmietaną: 61

Składniki: biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyzek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia   masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe dodatkowo: 250 ml śmietany kremowej 30 % śmietan fix 2 łyżki cukru pudru kolorowa posypka   Sposób wykonania : Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając(...)dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut Jabłka umyć , obrać potarkować na grubych oczkach. Podsmażyć w garnku z galaretkami pomarańczowymi, przestudzić. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę jabłkową. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłożyć na masę jabłkową. Posypać kolorową posypką. Schłodzic w lodówce

Darcia w kuchni
torcik 133

ciemny biszkopt serek waniliowy bita śmietana  porzeczka Składniki: polewa: 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao biszkopt: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mąki dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego 1 kostka masła 6 łyżek cukru pudru masa śmietanowa

Darcia w kuchni
Ciasto z makiem na biszkopcie 250

Bożonarodzeniowe ciasto mojej mamy. SKŁADNIKI: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę: 1 1/2 szklanki maku 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny zapach migdałowy polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru ponadto orzechy do dekoracji(...)bardzo drobnych oczkach. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i zapach migdałowy , dokładnie wymieszać.  W rondelku rozpuścić margarynę, stopniowo dodawać masę makową, gotować tak długo aż dobrze zgęstnieje.  Biszkopt przekroić na pół, na 1 placek wyłożyć masę makową, Przykryć drugim plackiem.  Przygotować polewę:   Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić

Darcia w kuchni
BISZKOPT Z GALARETKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 74

stężenia, pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać zimną żelatynę. Na koniec wymieszać z galaretkami. Zimny biszkopt przekroić na pół, wyłożyć masę z galaretek i bitej śmietany, wyrównać , przykryć drugą częścią biszkoptu. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem

Darcia w kuchni
CIASTO CAPPUCINO 114

Wspólnie z synem upiekłam je na  Dzień Babci i Dziadka . Składniki:   biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( użyłam nescafe creme) 2 łyżki cacao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa: 0,5 litra mleka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek(...)dodać mąkę i cappucino rozrobione w 0,5 szklanki. Zagotować. Wystudzić, zmiksować z masłem. Ubić kremówkę z cukrem waniliowym, dodać2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, następnie ubitą kremówkę. Wierzch posypać kawą cappucino. Schłodzić

Darcia w kuchni
torcik śmietankowo brzoskwiniowy 127

okazji Dnia Babci i Dziadka. Składniki: biszkopt:   5 jaj   1/2 szklanki cukru   1 łyżeczka sody   1 łyżeczka proszku do pieczenia   1 1/2 szklanki mąki nadzienie: 1 litr śmietany 30% 1 puszka brzoskwiń 4 śmietan-fix 10 łyżek cukru pudru dodatkowo: orzechy łuskane różyczki Sposób wykonania: biszkopt: Białka ubić z cukrem ,Do ubitej piany dodać żółtka

Darcia w kuchni
Ciasto FIONA 138

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cacao duża butelka soku marchew jabłko truskawka 3 budynie śmietankowe 3 czerwone galaretki śmietana 30% 500 ml 2 opakowania delicji    Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier następnie żółtka a na koniec olej. Mąkę pszenną ziemniaczaną i proszek do pieczenia, cacao wymieszać, stopniowo dodawać do ubitej masy(...)przez ok. 25-30 minut. Masa budyniowa: odlać szklankę soku , dodać budynie i dokładnie wymieszać. resztę soku zagotować, dodać rozprowadzone budynie i ponownie zagotować. Gorącą masę położyć na wystudzony biszkopt. Na jeszcze ciepłą masę wyłożyć delicje.   Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody wystudzić. Ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodawać lekkim strumieniem zimną galaretkę. Wyłożyć

Darcia w kuchni
ciasto truskawkowe 104

Składniki: biszkopt 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa:  3 serki homogenizowane waniliowe 3 galaretki truskawkowe 0,5 kg truskawek dodatkowo: galaretka truskawkowa Sposób wykonania:   Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier następnie żółtka a na koniec olej

Darcia w kuchni
Urodzinowy torcik 107

Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego 1 kostka masła 6 łyżek cukru pudru masa śmietanowa 800 ml śmietany 36 % 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: 1/2 ćwiartkowego słoiczka dżemu z czarnej porzeczki orzechy do posypania boków ciasta opłatek tortowy z Myszką Miki(...)Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle  ubijając. Mąkę wymieszać z  proszkiem do pieczenia. .Stopniowo dodać do masy ciągle mieszając. Piec w  temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. ( blaszka  okrągła średnica 21 cm ) masa serowa:  Masło zmiksować z cukrem pudrem. Powoli dodawać serek , aż masa stanie się puszysta.  masa

Darcia w kuchni