biszkopt - 17572 przepisów (strona:759/1172)

Czekoladowe ciastko z nutką mięty 198

stworzyłam swoją własną wersję. Podczas przyrządzania przeżyłam chwilę grozy bo landrynki okazały się naprawdę mocne i czuć je było w całym domu, ale w kremie budyniowym złagodniały. Połączenie czekoladowego biszkoptu, miętowego budyniu i masy czekoladowej to niezwykle zgrany zespół. Polecam szczególnie jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich czymś ekstra.  Ciasto: 3 jaja 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki(...)cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy cały czas mieszając. Miękkie masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń, do uzyskania kremowej gładkiej masy. Rozsmarowujemy ją  na biszkopcie.  Warstwa śmietanowa: tabliczka czekolady mlecznej śmietana 30% 330 ml  2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: herbatniki czekolada gorzka 2-3 łyżki mleka Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podobnie postępujemy z żelatyną

Cynamonowe szczęście
Sernik kawowy - Tiramisu według Kwestii Smaku 141

delikatny, wprost obłędny ( zwłaszcza, że uwielbiam smak i zapach kawy). Spróbujcie, a nie pożałujecie :) Składniki: kg sera sernikowego 250 g serka mascarpone budyń śmietankowy ( w oryginale waniliowy) 100 okrągłych biszkoptów 1 szklanka cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml kawy +50 ml likieru amaretto ( u mnie był stosunek 200ml kawy) laska wanilii 2 jajka (w temperaturze pokojowej)  kakao(...)miksujemy (należy pamiętać, że serka mascarpone nie można mieszać zbyt długo, bo zacznie się robić wodnisty). Do przygotowanej formy wylewamy 1/3 masy serowej. Wykładamy na nią w nieregularnych proporcjach biszkopty uprzednio zamoczone całkowicie w kawie. Posypujemy je przesianym kakao i wykładamy łyżką kolejna porcje sera. Czynność powtarzamy. Wkładamy do piekarnika na 35 minut ( ja piekłam 45 i sernik nie popękał

ChilliJemy
Rogale świętomarcińskie 187

dodawałam, gdyż nadzienie wydawało mi się samo w sobie wystarczająco słodkie) 100g orzechów włoskich 100g zblanszowanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 3 biszkopty lady fingers 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania rogalików lukier posiekane migdały na posypkę Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić, mak można dodatkowo lekko wycisnąć(...)Zmielić dwukrotnie w maszynce. Masę marcepanową rozetrzeć delikatnie, dodać zmielony mak i bakalie, dosypać rozkruszone na drobno biszkopty i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda, jej konsystencję reguluje się poprzez stopniowe dozowanie śmietany. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt 65x34cm i przeciąć wzdłuż, każdy z dwóch pasków pokroić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Boskie ciasteczka migdałowe 128

mamą wspaniałe migdałowe ciasteczka. Są tak pyszne, że postanowiłam że koniecznie będę je musiała zrobić wkrótce na urodziny moje i Patryka. Są mięciutkie i delikatne. Można je porównać do biszkoptów, jednak przewyższają je smakiem, delikatnością i wilgotnością. Ponieważ nie są one tak suche jak biszkopty.       Składniki:   135 g białka (3 szt.) 45 g cukru 1 łyżka

Lili w kuchni
Ciasto brzoskwiniowe. 219

ostygnie nasączyć je syropem z brzoskwiń. Następnie wyłożyć na nie masę budyniową. Włożyć do lodówki. Ja piekłam ciasto stosując drugiej opcji z papierem do pieczenia. Po upieczeniu zdjęłam papier, biszkopt włożyłam do blaszki i nakładając masę budyniową ładnie boki biszkoptu pokryła. Pianka: Galaretkę rozpuścić w połowie wody zalecanej na opakowaniu (u mnie to było 250ml). Ostudzić. Śmietankę ubić i delikatnie

W kuchni u Moniki
Ptasie mleczko z musem brzoskwiniowym. 127

puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g), większa puszka brzoskwiń w syropie, 6 galaretek ( ja użyłam: 2 x brzoskwiniowej, 1 x truskawkowej, 1 x agrestowej, 1 x,wiśniowej, 1 x cytrynowej) biszkopty okrągłe. Przygotowanie: Puszkę mleka skondensowanego podzielić na trzy części. Pierwszą galaretkę rozpuścić w 250ml (szklance) wrzątku wody (najlepiej pojemnik z galaretką wstawić do miski z zimną wodą, wtedy szybciej będzie(...)można robić kolejne warstwy) . Schłodzoną galaretkę zmiksować do momentu aż powstanie piana, dodać mleko skondensowane (dalej miksować). Biszkopty wyłożyć na blaszkę i zalać pierwszą warstwę. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować kolejną warstwę, tak samo jak pierwszą tylko z galaretką o innym smaku. Trzecia warstwa to rozpuszczona galaretka (w 250ml wody) brzoskwiniowa zmiksowana z czterema połówkami brzoskwini (najpierw galaretkę

W kuchni u Moniki
Biszkopt z budyniem i galaretką. 172

która boi się pieczenia i robienia mas do tortów, które trzeba łączyć poprzez miksowanie lub po prostu jeżeli chcesz zrobić ciasto, do którego nie potrzeba dużo pracy, to ten biszkopt jest idealny :)   Składniki: 2 spody biszkoptowe do tortów, 2 galaretki, 400g truskawek. Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe, 6łyżek cukru (jeżeli budynie są bez dodatku cukru), 200g masła, 1l mleka(...)mleka zagotować z masłem i cukrem. Gdy masło się rozpuści i mleko  zacznie się gotować dodać rozpuszczony budyń. Zamieszać, gdy zrobi się gęsty odstawić z ognia. Pierwszy spód biszkoptu włożyć na dno tortownicy, wylać połowę  gorącego budyniu. Odstawić na chwilę by budyń odparował. Przykryć drugim spodem i wylać drugą połowę budyniu. Poukładać truskawki, lekko je wciskając w masę

W kuchni u Moniki
Ekspresowy placek z wiśniami. 100

można dodatkowo dodać łyżkę kakao), słoik wiśni bez pestek, odsączonych. 2-3 garście rodzynek, 2-3 garście orzechów włoskich, lekko pokrojonych, 1-2 garście wiórków kokosowych. Przygotowanie :  Na biszkopt wyłożyć krem oraz gęsto poukładać wiśnie. Gdy biszkopt jest gruby, można go nasączyć sokiem z wiśni lub wodą z cytryną i cukrem. Poukładać rodzynki. Obsypać orzechami.  Po wierzchu posypać

W kuchni u Moniki
Sernik na zimno 101

czubate łyżki cukru pudru, 4 galaretki ( ja miałam 3 cytrynowe i jedną agrestową), truskawki z syropu lub kompotu ( mogą być świeże jak również można dać inne owoce), opakowanie okrągłych biszkoptów. Przygotowanie: Dwie cytrynowe galaretki rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i ostudzić - gdy stygną często mieszać je.  Ser mascarpone zmiksować na najwyższych obrotach z dwoma czubatymi łyżkami cukru pudru(...)Następnie dodawać serki homogenizowane, nadal miksując. Na koniec wlewać powoli rozpuszczone galaretki i dokładnie zmiksować. Biszkopty wyłożyć na tortownicę ( o średnicy 26cm), a na nie wylać masę z serków. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Dwie galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy masa z serków stężała wyłożyć na nią owoce i zalać zimnymi galaretkami. Włożyć

W kuchni u Moniki
Sernik na zimno cytrynowo brzoskwioniowy 152

tłustego, 250g sera mascarpone, 2 czubate łyżki cukru pudru ( można dać więcej, według własnego smaku), 1 cytryna, 2 galaretki pomarańczowe ( lub o smaku brzoskwiniowym), 240g brzoskwiń z syropu, okrągłe biszkopty. Przygotowanie: 2 galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 250ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem z cukrem pudrem, a następnie zmiksować. Dodać ser mascarpone i również razem zmiksować(...)cytrynowe całkowicie ostygną zmiksować razem z  poprzednimi składnikami. Po zmiksowaniu spróbować czy nie należy dodać więcej cukru pudru - dodać według własnego smaku. Spód tortownicy o śr. 26cm wyłożyć biszkoptami i  wyłożyć, rozsmarowując równomiernie masę. Włożyć do lodówki. Dwie galaretki pomarańczowe rozpuścić w 500ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Brzoskwinie zblenderować i nadal blenderując powoli dodawać schłodzone pomarańczowe galaretki

W kuchni u Moniki
Wybuchowy sernik 152

czemu nie z granatem"? Tak więc zdecydowałam się i postąpiłam słusznie:) Wyszedł puszysty, a pestki granatu fajnie "chrupały" przy konsumpcji. Składniki: Na tortownicę o śr. 26cm Spód: 200g biszkoptów 2 łyżeczki kakaa 150g roztopionego masła 4 łyżki cukru Masa serowa: 5 jajek 0,75 kg sera białego 2 łyżki syropu trzcinowego 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 2x budyń śmietankowy 150ml(...)śmietanki 30% 1x opakowanie bitej śmietany- śnieżki 50g roztopionego, przestudzonego masła 1/2 buteleczki olejku śmietankowego 1 granat Polewa: 1,5 tabliczki białej czekolady 5 łyżek mleka Sposób przygotowania: 1. Biszkopty kruszymy w robocie, dodajemy kakao, cukier oraz roztopione masło. Łączymy składniki i wylepiamy nimi spód tortownicy. Pozostawiamy w lodówce do czasu wylania sernika. 2. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy

Kuchnia w czekoladzie
Tiramisu 95

oryginalnym przepisie jest 100 g cukru pudru - uważam że to zdecydowanie za dużo, proponuję dodać 50 g i ewentulanie dodawać więcej do smaku 200 ml mocnej kawy zwykłe okrągłe biszkopty (ja użyłam Rodine Duo z kakao bo akurat były z Biedronce) opcjonalnie 3 łyżki likieru Amaretto (jako że nie miałam do w domu dodałam troche wódki) starta gorzka(...)słodkości :) Resztę cukru pudru dodajemy do kawy. W zależności od tego czy deser ma być z alkoholem czy nie dodajemy do kawy Amaretto lub inny trunek. W kawie moczymy biszkopty, które układamy w pucharkach. Przykrywamy warstwą serka. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić masa z mascarpone. Wierzch oprószamy czekoladą. Deser schładzamy

cucinare
Oczy carycy 122

szklanki oleju Krem : 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 i 3/4 szkanki mleka 4 czubate łyżki cukru 1 kostka masła (250 g) Poza tym : okrągłe biszkopty (180 g) 2 galaretki czerwone około pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy Polewa :  1/3 kostki margaryny  1 łyżka wody  1 czubata łyżka kakao  4 łyżki cukru(...)puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony do temperaturze pokojowej budyń.  Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarować na galaretce resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Wszystkie składniki

cucinare
Biszkopt z malinową pianką i galaretką 154

szklance gorącej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem jak lubimy słodsze to dajemy więcej cukru. Do ubitej śmietany [schłodzonej] dodajemy wystudzoną galaretkę i jeszcze chwilkę mieszamy. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części. Jedną część z powrotem dajemy na blachę jako spód; na to dajemy piankę malinową i przykrywamy to drugą częścią ciasta. Lekko dociskamy(...)układamy maliny i polewamy tężejącą galaretką. Najpierw dajemy trochę galaretki żeby nam się malinki nie porozpływały a po chwili resztę. Biszkopt z galaretką dajemy

cucinare
Ciasto z musem czekoladowym i malinami 210

bloga. Niestety niebawem będę miała tego czasu jeszcze mniej, ale postaram się od czasu do czasu podrzucić Wam jakiś pyszny przepis:) Na przykład taki jak dzisiejsze ciasto... Wilgotny kakaowy biszkopt, puszysty mus czekoladowy i śmietanka z dodatkiem świeżych malin. Czegóż chcieć więcej :) ?   Biszkopt:    4 jajka,  3/4 szklanki mąki pszennej,  1/4 szklanki cukru,  łyżeczka proszku

Z miłości do słodkości