Szybkie ciasto z czekoladowym biszkoptem, masą czekoladową, słodką śmietanką i bananami. Bardzo prosta i słodka improwizacja do popołudniowej kawy! Foremka 24x30 cm Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie fixu do śmietany 1,5 łyżki cukru pudru(...)Dodatkowo: 400 g masy krówkowej o smaku czekoladowym 1 galaretka cytrynowa 500 ml wrzątku 2 banany Ok. 15 okrągłych biszkoptów Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy przez sitko. Stopniowo wsypujemy do masy. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Masę
VioletoweKucharzeniePyszny i lekki bo to sam biszkopt przełożony owocową pianką. Idealny deser nie tylko na weekend. Spróbujcie bo robi się go szybko, a znika z talerzy jeszcze szybciej. Składniki : Biszkopt : * 6 jajek * szklanka cukru kryształ * 2 szklanki mąki pszennej * łyżka kakao * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pianka : * 400ml śmietany kremówki * galaretka poziomkowa * dowolne owoce do dekoracji Przygotowanie : Jajka ubijać(...)kakao do masy jajecznej i wymieszać mikserem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec do 50 minut w 180 stopniach, ja po 35 minutach sprawdzam patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Wystudzić na kratce. Przekroić biszkopt na 3 blaty. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wymieszać i wystudzić. Kremówkę ubić, dodawać wystudzoną galaretkę i wymieszać masę. Przekładać biszkopty pianką. Odstawić
Magiczne Życie Martypyszne, mocno czekoladowe ciasto, przełożone masą czekoladową z dodatkiem jagód, a wszystko to wykończone białą czekoladą i czekoladowymi kuleczkami SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka, 2 budynie czekoladowe, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 ml śmietany 30%, 1 gorzka czekolada, ½ tabliczki mlecznej czekolady, 1 śmietan-fix Dodatkowo: jagody, czekoladowe kuleczki , biała czekolada WYKONANIE Biszkopt: Budyń, proszek(...)sypką mieszankę – całość dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy o wym.20x28 cm wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce, a następnie przekrawamy na 2 biszkopty. Krem: śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy (ale nie dopuszczamy do wrzenia), dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę studzimy kilka godzin. Następnie ubijamy wystudzoną masę, dodajemy śmietan
słodki bratekmusiał się jakoś prezentować. W końcu to tort jubileuszowy. To tort dla szczególnych gości. Dla Was, moich wiernych czytelników tortownica średn. 26 cm Składniki na biszkopt: 6 jajek o temperaturze pokojowej 140 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 110 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju rzepakowego(...)łyżki cukru pudru sok z cytryny 1 łyżka żelatyny Składniki na poncz: ¾ szklanki wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka spirytusu sok z połowy cytryny Wykonanie biszkoptu: Do misy miksera wsypałam cukier i cukier waniliowy. Wbiłam całe jajka i zmiksowałam na bardzo puszysty krem. Miksowałam końcówką do ubijania piany na najwyższych obrotach. Suche składniki wymieszałam
Kuchnia u KrysiWokół nas mnóstwo malin, dlaczego nie przygotować coś pysznego do popołudniowej kawy. Zwykły biszkopt, krem budyniowy, troszkę malin, galaretka i ciasto gotowe. Składniki: Biszkopt: (blaszka kwadratowa) 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki 4 łyżki oleju pół łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżki octu Masa: 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe(...)łyżki cukru 200g masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 500g malin 2 galaretki malinowe Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Później dodajemy olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Cztery łyżki ciasta przekładamy do miseczki i do niego dodajemy kakao. Ciasto (jasne) wylewamy
Pyszności Słodkościzapisane; dlatego zmieniałam nieco nazwę i bardzo polecam, ja z pewnością zrobię je jeszcze nie raz! Jeśli będziemy potrzebować szybszej wersji, bez pieczenia, wystarczy również na dno ułożyć warstwę biszkoptów. składniki: biszkopt: 3 jaja 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 lyżeczki proszku do pieczenia krem: 3 jaja 3/4 szkl cukru 200 g masła(...)serka homogenizowanego naturalnego 200 g mleka w proszku ponadto: 1/2 filiżanki mocnej, słodkiej kawy paczka krągłych biszkoptów 2 łyżki kakao Ciasto: Jaja ubić z cukrem. Delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja tortownica 26cm). Piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, wystudzić. Krem: Jaja ubić z cukrem na parze
6nieboszklanki soku wyciśniętego z cytryn 1/3 szklanki cukru + 1/3 szklanki cukru 4 żółtka 100 g masła o temp. pokojowej 200 g serka mascarpone 1,5 łyżeczki żelatyny biszkopty - okrągłe i podłużne Mus mango: 1 owoc mango ( średniej wielkości ) 1,5 łyżeczki żelatyny łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Tortownicę wyścielać folią spożywczą, w celu uniknięcia metalicznego posmaku. Podłużne biszkopty(...)przyciąć minimum do wysokości tortownicy, choć można i wyżej, tak jak u mnie. Biszkopty ułożyć dookoła rantu, a dno tortownicy wyłożyć okrągłymi biszkoptami. Możecie też z powodzeniem użyć biszkoptów podłużnych, np pozostałych po odcięciu końcówek. Zagotować sok cytrynowy z 1/3 szklanki cukru. Żółtka wymieszajcie z pozostałym cukrem. Do jaj powoli wlać zagotowany sok. Następnie przelać całość do garnka
kolorowotorcikowoweekend zróbcie sobie to pyszne ciasto. Jagody jeszcze są więc warto to wykorzystać. Dodatkowo piękny błękitny kolor przyciąga wzrok a i ciasto jest pyszne. Składniki: Biszkopt: 7 dużych jajek 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól szczypta Masa śmietanowa: 500 ml kremówki 2 galaretki niebieskie 700 ml wody 1 galaretka niebieska(...)wody Na wierzch: 0,5-0,7 l jagód leśnych 2 galaretki niebieskie 1 l wody Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać
Ala piecze i gotujecóreczki. Zgodnie z jej życzeniem był malinowy, a w zasadzie śmietanowy z malinami i dżemem z owoców leśnych. Kwaskowaty posmak tego dżemu przełamał słodycz bitej śmietany. Całość była lekka, biszkopt wilgotny więc nie był to tort z rodzaju tych tradycyjnych, zamulających. Bardzo smakował gościom i został jedzony do ostatniego okruszka. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek(...)owoców leśnych sok z cytryny 1/2 szklanki przegotowanej wody do dekoracji: opłatek 500 ml śmietanki kremówki różowy barwnik zagęstnik do śmietany (śnieżka lub śmietan-fix) perełki cukrowe Upiec biszkopt, najlepiej zrobić to dzień przed przekładaniem tortu. Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJeżeli chcecie przygotować domowy tort to zachęcam do samodzielnego upieczenia spodów do ciasta. Biszkopt z poniższego przepisu jest puszysty, miękki i pięknie wyrasta. Nie opada i świetnie smakuje :) Najlepiej kroić go kilka godzin po upieczeniu, ponieważ jeszcze ciepły - delikatnie się kruszy (widać to na moich zdjęciach). Składniki na biszkopt przygotowany w tortownicy o średnicy 22-24 cm: 5 dużych(...)przelać do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 180ºC . Piec około 30-35 minut, aż do lekkiego zarumienia. Najlepiej wbić patyczek i sprawdzić, czy ciasto się do niego nie przykleja. Gorący biszkopt (w tortownicy) uderzyć o stół i odstawić do ostudzenia. Wyjąć z formy dopiero po ostudzeniu! Upieczony biszkopt podzielić na 2-3 części. Ubijanie piany z białek i łączenie
UgotowaćSkładniki: biszkopty podłużne (28 sztuk) 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 ml gorącej wody 2 opakowania budyniu czekoladowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 2 łyżki syropu barmańskiego o smaku rumu z czekoladą np. firmy Victoria`s 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ 1 łyżka ciemnego kakao 30 - 40 dag wiśni Dodatkowo: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie(...)czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Następnie dodać kakao, wymieszać. Na koniec dodać serek mascarpone. Tortownicę o wymiarach 18,5 x 28 cm wykładamy folią aluminiową (spód i boki). Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy. Na biszkopty wykładamy połowę kremu waniliowego. Wyrównać. Na krem wyłożyć wiśnie. Następnie
Ciastka - domowe słodkościZapraszam na pyszny malinowy torcik. Idealna propozycja na upalną niedziele. Pyszny! Malinowy król Składniki: biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, masy: 2 opakowania śnieżki, 2 szklanki mleka, 4 galaretki malinowe, 300 ml kremówki, 3 łyżki cukru pudru, łyżka żelatyny, 70 ml wrzątku, dodatkowo: maliny, czekolada mleczna . Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy(...)pieczenia i mąkę. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej tortownicy, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnia i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy i kroimy wzdłuż na pół. Masy: Proponuję przygotowania zacząć od rozpuszczenia galaretek malinowych: 2 galaretki rozpuszczamy w 350 ml wrzątku, kolejne dwie galaretki rozpuszczamy w 650 ml wrzątku. Mleko miksujemy
paapilotkaaDelikatny i soczysty biszkopt, przełożony mleczną masą, której słodycz przełamałam kwaśną galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu a najlepiej je kroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym mleko w proszku. A jako dodatek polecam delikatne różowe wino Monte Santi. Będzie doskonałym dopełnieniem słodkiego deseru. *foremka(...)Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 200 g masła 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku na poncz: 1/3 szklanki wody przegotowanej zimnej sok z całej cytryny na galaretkę porzeczkową: 0,5 kg czerwonej porzeczki sok z połowy cytryny 150 g cukru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPozostało coś wykombinować:) Kombinowałam, mieszałam i oto coś takie wyszło. "Pyszne..." powiedziała zbieraczka jagód. Mnie też smakowało, a do tego takie kolorowe...:) Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm: Biszkopt: 8 jaj; 1,5 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 1,75 szklanki mąki pszennej; Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno(...)sito razem z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w 180 st.C. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na pół i naponczować np. sokiem pomarańczowym. Masa jagodowa: 3/4 l jagód; 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy; 3 łyżki żelatyny; Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody (około
In my kitchenProste, szybkie i smaczne! Polecam :) Biszkopt z prażonymi jabłkami i czekoladą Składniki Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Dodatkowo: 1 duży słoik prażonych jabłek 1-2 jabłka cynamon garść rodzynek 1 galaretka cytrynowa 1 mleczna czekolada Sposób wykonania: Biszkopt Oddzielamy żółtka od białek. Białka(...)mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180st Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół. Prażone jabłka podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy 1-2 jabłka pokrojone w kostkę, cynamon, garść rodzynek oraz galaretkę. Mieszamy do momentu aż galaretka sie rozpuści. Gorącą masę
Smaki Natalii