najmniejszych obrotach). Z papieru do pieczenia wycinam kółko średnicy tortownicy i układam na dnie (boków nie wykładam papierem i niczym nie smaruję, ponieważ nie pozwoli to dobrze wyrosnąć biszkoptowi). Wlewam masę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piekę przez 30-40 minut do suchego patyczka. Wyjmuję biszkopt i zrzucam na ziemię z wysokości około 50 cm, aby nie opadł(...)Następnie z powrotem wkładam do piekarnika i zostawiam do jego ostudzenia (przy uchylonych drzwiczkach). Przed otwarciem tortownicy oddzielam boki biszkoptu nożem. *Biszkopt zainspirowany stroną DiGotuje. ** Z biszkoptu wyjdą 3 blaty
JejKuchniaCudownie rozpływające się w ustach ciasto na biszkoptach. Z delikatnym jak chmurka kremem i dodatkiem kwaskowatych wiśni to przepyszne połączenie smaków. Robi się je bardzo szybko, nie wymaga dużych umiejętności a robi naprawdę wielkie wrażenie nie tylko wizualne ale również smakowe. Polecam :) ok 24-26 podłużnych biszkoptów 1,5 szkl wiśni bez pestek z kompotu szkl mleka słodkie(...)serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować tylko do połączenia składników. Należy uważać aby nie przebić śmietany. Kwadratową foremkę (20x20 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów. Namoczyć je wcześniej w mleku dosłownie na sekundę. Na biszkoptach rozsmarować połowę kremu, powtykać wiśnie (kilka odłożyć do dekoracji). Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, resztę kremu i posypać kakao. Ciasto chłodzić
Smakołyki AsiBiszkopt kakaowy nasączony sokiem pomarańczowym, krem czekoladowy oraz banany - a to wszystko przełamane kwaśnym dżemem porzeczkowym. Składniki: biszkopt: 10 jajek 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka oleju szczypta soli masa czekoladowa: 2 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao(...)masła dodatkowo: 7 bananów, dżem porzeczkowy, 2 duże pomarańcze, kakao do posypania Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę wraz ze szczypta soli. Dodajemy cukier cały czas miksując. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy pojedynczo żółtka oraz olej. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając. Pieczemy w temperaturze
Lena Gotujeprzyrządzam na szybko gdy nie mam czasu na przygotowanie ciasta. Składniki: 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 1 op. małe opakowanie biszkoptów Mamut Kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczalną wsypujemy do szklanki, zalewamy gorącą wodą i dodajemy cukier, odstawiamy do ostudzenia. Mascarpone przekładamy do miski(...)dodajemy cukier puder oraz likier amaretto i ucieramy. Biszkopty maczamy w ostudzonej kawie, układamy pierwszą warstwę w szklankach lub pucharkach. Na biszkopty układamy warstwę masy z serkiem, posypujemy kakao i układamy warstwę biszkoptów. Ponownie na biszkopty wykładamy krem i posypujemy kakao, w ten sam sposób postępujemy z kolejnymi warstwami . Ostatnią warstwą powinna być masa z serka i kakao. Wierzch deserów
Bajeczna Kuchniazanim je zrobiłam :) Wyszło bardzo dobre, nie za słodkie ani mdłe, po prostu pyszne. Na pewno osoby, które lubią wiórki kokosowe i ananasa będą w siódmym niebie :) SKŁADNIKI: BISZKOPT: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia i octu CIASTO KOKOSOWE: 4 białka 30 dag drobnych wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru KREM: puszka ananasa w syropie(...)cukru 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe kostka masła 4 żółtka ORAZ: opakowanie herbatników (200 g) płatki migdałowe do dekoracji POLEWA: zrobiona z połowy porcji, PRZEPIS TU WYKONANIE: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, wlewamy do białek ciągle mieszając. Mąkę przesiewamy, wsypujemy do jajek (dzieląc na 3 razy) Delikatnie
Pani na deserwszystkich zapracowanych, szybkie, pyszne i łatwe do zrobienia ciasto z pysznym kremem mascarpone, połączonym z brzoskwiniami i galaretką. Do ciasta użyłam biszkoptów, dzięki którym torcik przygotujemy w naprawdę szybkim tempie. Składniki (tortownica 24 cm): krem: mascarpone 500 g, śmietanka 36% 400 ml, cukier puder 10 łyżek, olejek śmietankowy kilka kropel, dodatkowo: biszkopty podłużne 26 szt, herbata gorzka(...)nasączenia, brzoskwinie 1 duża puszka, galaretka pomarańczowa 1-2 opakowania, Sposób przygotowania: Na dno tortownicy układamy połowę biszkoptów, które nasączamy herbatą. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, olejek śmietankowy oraz mascarpone i ucieramy mikserem do połączenia składników. Połowę kremu nakładamy na biszkopty i równomiernie rozsmarowujemy. Na kremie układamy pozostałe biszkopty, które również nasączamy herbatą. Następnie nakładamy pozostały krem. Brzoskwinie
kulinarne odsłony patiAdaś wsunął chyba z 4 łyżeczki. Taka rekomendacja! Składniki na 3 duże słoiczki (ok 400ml każdy)- można użyć mniejszych i tym samym zwiększyć ilość porcji ;) 60g jasnych biszkoptów 60g ciemnych biszkoptów ½ szklanki cukru ¼ szklanki słodkiej 30% śmietanki ⅕ kostki masła (ok 40g) 3 duże jabłka- najlepiej szara reneta 1 płaska łyżeczka cynamonu 220ml słodkiej 30% śmietanki 2 łyżki cukru pudru(...)dodajemy śmietankę i energicznie mieszamy. Zestawiamy z ognia i dodajemy masło. Do gładkiego karmelu dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka i cynamon. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Biszkopty kruszymy w malakserze na piasek. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladzieciasto. Bardzo ładnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Jedyną jego wadą jest to, że bardzo szybko znika. :) Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Polecam! Ciasto nie jest zbyt pracochłonne. Biszkopt 6 jajek rozm L 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 mały słoiczek powideł śliwkowych(...)inne 1 puszka ananasa w plasterkach 3 galaretki cytrynowe Biszkopty smarujemy powidłami i składamy po dwa razem Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku stale miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wsypywać stopniowo do ubitych jajek mieszając delikatnie szpatułką. Dno blaszki o wymiarach 23x38 cm wyłożyć
O kuchni z uczuciemTort dla wszystkich miłośników kawowych ciast. Jest bardzo delikatny, nie za słodki. Smakuje wyśmienicie i na jednym kawałku na pewno się nie skończy :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka szklanka cukru i mąki łyżeczka proszku do pieczenia i octu NA MASĘ KAWOWĄ 2 szklanki mleka po 2 kopiate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki kawy zbożowej(...)MASĘ ŚMIETANOWĄ 2 śmietany śnieżka szklanka zimnego mleka 2 kopiate łyżki żelatyny serek homogenizowany waniliowy ok. 300 g (ja dałam vitanello z biedronki) DODATKOWO : paczka okrągłych biszkoptów słodzona kawa do nasączania WYKONANIE : Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dosypujemy do nich cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, dodajemy stopniowo do piany. Mąkę przesiewamy, dodajemy partiami
Pani na deserPrzepis na to ciasto znalazłam dawno temu w jakiejś gazecie. Bardzo spodobały mi się biszkopty, które wyglądają jak usta stąd taka nazwa :) Ciasto gościło u mnie wielokrotnie na różnych imprezach czy Świętach. Bardzo je lubię nie tylko za wygląd i wyjątkowy smak, ale za to że jest naprawdę proste do przygotowania. Nie obciąża również za bardzo(...)POLEWA : 0,5 kostki margaryny lub masła 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru 5 łyżek śmietany, jogurtu naturalnego lub mleka 1 łyżka żelatyny DODATKOWO : ok. 30 dag okrągłych biszkoptów ( kupiłam Bonitki z Biedronki i zużyłam niecałe 1,5 opakowania) ok. 0,5 słoika powidła śliwkowego WYKONANIE : Naszą pracę zaczynamy od zrobienia budyniu. Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w pozostałym
Pani na deserjogurtowymi warstwami oraz pysznym musem, owocami i galaretką. Polecam mimo, że jest trochę pracy, ale na prawdę warto :) SKŁADNIKI : 1 opakowanie maślanych herbatników (Bonitki z Biedronki) 1 opakowanie okrągłych biszkoptów WARSTWA JOGURTOWA 1 : jogurt grecki 400 g galaretka wiśniowa 3 łyżki pudru WARSTWA JOGURTOWA 2 jogurt grecki 400 g galaretka cytrynowa 3 łyżki pudru 0,5 tabliczki mlecznej(...)masy. SKŁADANIE CIASTA: Blachę wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki. WYLEWAMY JOGURTOWE MASY: Wykładamy masę jogurtową 1 i wyrównujemy. Chowamy do lodówki. Następnie wylewamy masę 2. WYKŁADAMY BISZKOPTY: Na warstwę jogurtową wykładamy w małych odstępach biszkopty (przycięłam z dwóch stron na równo) WYLEWAMY MUS: Mus wlewamy najpierw w wolne miejsca, a następnie smarujemy po biszkoptach i wyrównujemy. UKŁADAMY
Pani na deserBardzo dobre ciasto składające się z biszkoptu, masy budyniowej oraz krówkowej z dodatkiem ryżu preparowanego. Mimo tego wcale nie jest za słodkie. Ciasto smakuje super, polecam :) BISZKOPT: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżeczka proszku i octu KREM: 3 szklanki mleka 10 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 0,5 opakowania cukru waniliowego 1,5 kostki masła ORAZ: puszka masy krówkowej(...)ryżu preparowanego opakowanie okrągłych biszkoptów 200 g orzeszki ziemne do dekoracji POLEWA: 1/4 kostki masła 2,5 łyżki cukru 1,5 łyżki kakao 2,5 łyżki śmietany lub mleka łyżeczka żelatyny WYKONANIE BISZKOPTA : Ubijamy białka na sztywną pianę, partiami dosypujemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem i stopniowo wlewamy do białek. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy i mieszamy delikatnie
Pani na deserdawna zamierzałam zrobić jakieś ciasto z niebieską galaretką. Tym razem nie korzystałam z jakiegoś konkretnego przepisu. Po prostu upiekłam biszkopt, zrobiłam masę, ułożyłam delicje i zalałam galaretkami. Masa wyszła delikatna, piankowa i trochę przypomina ptasie mleczko. Na dodatek szałowo wygląda na talerzu, w sam raz na Sylwestra :) BISZKOPT : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia(...)sosów 18 % (Mleczna dolina 330 ml) szklanka mleka galaretka cytrynowa galaretka pomarańczowa galaretka agrestowa ORAZ : 2 niebieskie galaretki 3 pojedyncze opakowania delicji wiśniowych WYKONANIE BISZKOPTU : Ubijamy pianę na sztywno, powoli dosypujemy cukier. Do żółtek dodajemy proszek i ocet. Mieszamy i stopniowo dolewamy do białek. Mąkę przesiewamy, dodajemy partiami i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę wyłożoną
Pani na deserWspaniały kawowy deser inspirowany tiramisu. Bardzo łatwy do przygotowania i zapewniam wspaniały w smaku. Polecam :) SKŁADNIKI: 2 opakowanie okrągłych biszkoptów (po 180 g) można też wykorzystać podłużne 330 ml śmietany 30 % opakowanie mascarpone 250 g 2-3 łyżki cukru pudru ciemne kakao do posypania 2 szklanki słodkiej kawy ( można zastąpić kawą zbożową typu Inka) WYKONANIE: Niewielką blachę moja(...)wymiarach 19/22 cm wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Biszkopty przycinamy i mocno nasączamy w kawie. Układamy w blaszce. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Następnie po łyżce dodajemy serek. Mieszamy tylko do połączenia składników. Połowę masy rozsmarowujemy po biszkoptach, posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów. Dajemy resztę masy i teraz radziłabym nałożyć jeszcze jedną
Pani na deserciasto zawiera w sobie to co najbardziej lubię: chrupiące orzechy, kawę i kakao. Otulone delikatnym biszkoptem to prawdziwe niebo.... w ustach. Jest wysokie i może pełnić rolę tortu. Polecam jest rewelacyjne :) PRZEPIS NA BLACHĘ O WYMIARACH 25/40 CM BISZKOPT: 6 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki(...)cukru 4-6 łyżek kawy zbożowej typu ,,Inka'' 1 łyżka kawy naturalnej waniliowy budyń 2 żółtka kostka masła ORAZ : Posłodzona kawa do nasączenia Polewa kakaowa przepis tutaj ROBIMY BISZKOPT: Ubijamy na sztywno pianę dodajemy stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem a następnie dodajemy do piany. Do miski dodajemy kakao, mąkę ziemniaczaną i uzupełniamy mąką pszenną tak żeby
Pani na deser