biszkopt - 17572 przepisów (strona:252/1172)

Ciasto Wuzetka 307

Pyszna, klasyczna wuzetka. Czekoladowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, którą usztywniłam serkiem mascarpone, frużelina porzeczkowa i polewa ganache. Proste, a jednocześnie bardzo smaczne ciasto. Powstało w powojennej Warszawie i do dzisiaj cieszy nasze podniebienia. Zapraszam na moją wersję wuzetki! Biszkopt czekoladowy - przepis TUTAJ-KLIK Masa śmietanowa: 250 ml. śmietanki 30 % 250g. serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa: 100 ml. śmietanki(...)czekolady gorzkiej dowolny dżem (np. wiśniowy, śliwkowy, ja użyłam frużeliny porzeczkowej TEJ-KLIK ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec biszkopt, wystudzić i przekroić na połowę - najlepiej to robić poprzedniego dnia, biszkopt nie jest tak miękki i łatwo go przekroić. Do śmietany wsypać cukier puder, dodać serek mascarpone i mikserem ubić na sztywno. Przekrojony biszkopt posmarować dżemem lub jak ja - frużeliną

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto "Łabędzi puch" i "Złote nietoperze" 177

odsłon mojego bloga, który właśnie odwiedzasz, drogi Czytelniku. To ciasto wielowarstwowe z biszkoptowymi blatami przedzielonymi masą kokosową i kwaskowatą konfiturą dla zrównoważenia słodyczy, której w cieście jest sporo. Biszkopt upiekłam w tortownicy i w ten sposób nadałam ciastu bardziej wykwintnego kształtu. Na ozdabianie zabrakło mi już czasu, ale następnym razem coś wymyślę 😉 Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm): Biszkopt(...)kwaskowatej konfitury (u mnie frużelina wiśniowo-malinowo-morelowa własnej roboty) Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik włączyć na 180°C. program pieczenie góra/dół. Mąki na biszkopt i proszek do pieczenia odmierzyć i wymieszać ze sobą. Jajka ubić z cukrem na parze (miksować jajka z cukrem w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Zdjąć masę jajeczną

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto toffi 208

zdziwieniu wszyscy byli zachwyceniu i pytali, czy sama piekłam – to chyba najlepsza recenzja:) Serdecznie polecam przepis:) Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 18 kawałków Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki oleju 4 łyżki wody 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 800 ml mleka 3 łyżki cukru(...)kostka masła (200 g) Bita śmietana: 500 ml śmietanki 30-36% 2 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 220 g herbatników słonecznik łuskany Przygotowanie: Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek – całość wymieszać mikserem na średnich obrotach – dodać pozostałe

KuchniaWeDwoje.pl
Tort Rafaello 143

tort to tylko z jednego przepisu na biszkopt. Zawsze wyrośnięty, zawsze udany ;) tym razem nawet bardziej niż zazwyczaj. Pewnie to wszystko dlatego ze robiony z sercem. Specjalnie na urodziny taty tort Rafaelo. Delikatny biszkopt, kremowo kokosowe nadzienie i cudowne, chrupiące orzechy w środku maleńkich kuleczek. Składniki na biszkopt: - 1 szklanka mąki - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 cukier waniliowy - 3/4 szklanki(...)cukru - 6 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: - 1 litr śmietany kremówki - 2 śmietan fixy - 2 białe czekolady - 200 gram kokosu Przygotowanie biszkoptu: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce

Życie zaczyna się w kuchni
Biszkoptowy piernik z granatem 103

jednym posiedzeniem zniknęło pół blachy ciasta. Nie byłabym jednak sobą, gdybym w poniższym przepisie nie wprowadziła kilku modyfikacji. Przede wszystkim (co widać zresztą na zdjęciu) nie przekroiłam piernikowego biszkoptu na pół. Niestety użyłam otwartego jakiś czas temu proszku do pieczenia i biszkopt za słabo urósł, aby go można było przekroić. Po drugie do bitej śmietany nie dodałam soku z cytryny(...)mikser, łyżkę, łyżeczkę, wagę kuchenną, papier do pieczenia, miski, kubek lub niedużą miseczkę, tarkę, zaostrzony drewniany patyczek lub wykałaczkę, wysokie naczynie do ubicia śmietany, nóż do przecięcia biszkoptu. Przygotuj składniki (12 porcji): Ciasto: 4 jajka, 100 g cukru pudru, szczyptę soli, 80 g mąki pszennej, 20 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę przyprawy do piernika

blog.moje-pasje.info
Sernik Tiramisu na zimno 688

szklanki mocnej kawy 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Krem śmietanowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 opakowania podłużnych biszkoptów 1 szklanka mocnej kawy (wystudzonej) 3-4 łyżki likieru Amaretto 2 łyżki kakao Przygotować formę o średnicy 26 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie(...)delikatnie połączyć (za pomocą miksera) z masą żółtkową. Następnie wlać kawę, a na koniec stopniowo (wystudzoną) żelatynę. Przygotować mocny napar z kawy, dodać likier i odstawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopty lekko moczyć w naparze kawy (najwygodniej moczyć biszkopty, w kawie przelanej do miseczki) i układać na dnie tortownicy, na kształt koła (od największego, do najmniejszego) (fot.1) . Wylać masę serową, wyrównać

Świat Ciasta
Brownie z masą serową 264

Wspominałam Wam kiedyś, że uwielbiam mocno czekoladowe, wilgotne ciasta? Na bazie biszkoptu brownie, który już Wam tutaj podawałam zrobiłam w te święta pyszne ciasto! Wystarczyło przełożyć je prostą masą serową, by wyczarować torcik, którego nie musiałam się wstydzić 😉 A jak szybko można je przygotować! Biszkopt piecze się sam, przygotowanie masy serowej, to dosłownie kilka minut (łącznie ze studzeniem galaretki), polewa(...)jest całkowicie połączone z masą). Do masy dodajemy część przesianej mąki naprzemiennie z przygotowanym kakao- aż do wykorzystania całości.  2. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy przygotowany biszkopt i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 1 godzinę (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyciągamy z formy po ok 30 minutach. Ścinamy zaokrąglony wierzch, a następnie

Kuchnia w czekoladzie
Torcik jabłkowy 105

Sekret tego ciasta tkwi głównie w masie jabłkowej i polewie chałwowej, które idealnie się uzupełniają. Składniki: jasny biszkopt 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka ciemny biszkopt 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki kakao masa jabłkowa 2 kg jabłek 1 szklanka cukru szklanka bakalii(rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa) 1 łyżeczka cynamonu(...)pół galaretki pomarańczowej polewa chałwowa 1 batonik chałwy kakaowej 50 g masła 2 łyżki mleka 3 łyżki cukru Wykonanie: biszkopt Białka ubić  na sztywno, stopniowo dodać cukier i po jednym żółtku. Powoli i na bardzo małych obrotach lub szpatułką dodawać przesianą mąkę, a w przypadku ciemnego biszkopta do mąki dodać kakao. Biszkoptowe blaty piec w temp.170°C około

Pysznie & Pięknie
Torcik brzoskwiniowy 101

podmuch wiatru i muszę zbierać je dwa razy dziennie spod drzew. Przerabiam je na różne sposoby ale ciasto do kawy też musi być. Polecam bardzo prosty torcik na biszkopcie z pysznymi dojrzałymi brzoskwiniami. Składniki: biszkopt: 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jaj mus brzoskwiniowy: kilka dojrzałych brzoskwiń galaretka brzoskwiniowa cukier do ewentualnego dosłodzenia(...)ponadto: 200 ml śmietanki 30% galaretka brzoskwiniowa łyżka cukru pudru Wykonanie: biszkopt Białka oddzielone od żółtek dobrze ubić. Dodawać stopniowo cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Wcześniej przesiane mąki delikatnie wmieszać szpatułką. Dno tortownicy o wymiarach 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka w temp.160°C. Po upieczeniu

Pysznie & Pięknie
Prinzregenttorte - tort księcia regenta - słodki tort bez cukru 508

Tort bardzo popularny w Bawarii, upieczony na cześć bawarskiego księcia regenta Luipolda w 1886 roku. Ten tort to prawdziwy cukierniczy majstersztik, składający się z siedmiu cieniutkich warstw biszkoptu przełożonych w oryginale czekoladowo-maślanym kremem. Prezentuję noworoczną wariację na temat Prinzregenttorte, z szampańskim kremem, dodatkowo każda warstwa przełożona została dżemem malinowym w przepisie z którego korzystałam, a u mnie domowym dżemem(...)najlepsze i wspaniałego Nowego Roku! Składniki na kruchy spód: 120 g mąki orkiszowej (1/2 jasnej 630 i 1/2 pełnoziarnistej) 70 g masła szczypta soli 1 łyżka ksylitolu/cukru Składniki na biszkopt: 5 jajek L 150 g ksylitolu/cukru 200 g mąki orkiszowej jasnej 5 łyżek zimnej wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 1/2 laski wanilii Składniki na krem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śnieżny makowiec 135

Zamiast tradycyjnego makowca upiekłam na święta makowiec na biszkopcie z masą śmietanową. Ciasto jest szybkie do przyrządzenia i w dodatku bardzo smaczne i wilgotne. Składniki: Biszkopt: 1, 5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki żelatyny(...)dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół wzdłuż ciasta. Masę makową wykładamy na dolną część biszkoptu, równomiernie rozsmarowujemy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę wlewamy

Bajeczna Kuchnia
Sernik na biszkoptach 134

Mimo że to dopiero 3 dni po świętach, a ciasta brak.Więc zabrałam się za zrobienie sernika takiego na szybko na zwykłych biszkoptach. Składniki: biszkopty okrągłe  jaja 6 szt cukier 1 szklanka ser wiaderko mleko 1 szklanka  budyń śmietankowy 80 g masło 125 g Dodatkowo: czekolada mleczna 200 g mleko 4 łyżki czekolada biała 50 g Wykonanie: Jaja(...)mieszam. Masło rozpuszczam i letnie dodaję do składników .Budynie rozpuszczam w mleku i dodaję do pozostałych składników.Formę tortową wykładam papierem do pieczenia (dno i boki). Kładę okrągłe biszkopty na dno a tam gdzie zostają luki to kruszę w te miejsca pozostałe biszkopty.Przelewam serową masę najpierw na środek biszkoptów , delikatnie by biszkopty nie pływały. Piekę przez 15 minut

Różowa kuchnia
Rolada ze śmietaną i książki na Święta 146

święta" Debbie Macomber (recenzja niżej), w tym wpisie powinien pojawić się przepis na keks. W tym roku jednak go nie upiekłam, więc przepis może pojawi się za rok... Składniki : Biszkopt (na jedną roladę)   5 jajek 5 łyżek cukru + gruby cukier do posypania rolad 5 łyżek mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie (na dwie rolady) pół litra śmietanki(...)którą producent dorzuca do kupowanego piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Tego papieru warto dać więcej (tak, by wystawał z formy), bo potem się przyda do zawijania rolad. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok. kwadransa na złocisty kolor. Po upieczeniu roladę oderwać delikatnie od papieru. Położyć wierzchem biszkoptu do dołu na ściereczce posypanej lekko grubym cukrem. Zwinąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Chałwowiec. 117

Biszkopt: 5 jajek  1/2 szklanki cukru drobnego 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao szczypta soli Krem: 400g chałwy waniliowej 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 250 g margaryny(w temp. pokojowej) BISZKOPT Mąkę i kakao przesiewamy i mieszamy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy partiamy cukier cały(...)blaszkę 25x25cm(ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Następnie wyciągamy i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie biszkopt wyciągamy do góry nogami na kratkę tak aby odkleić papier. Pozostawiamy do wystudzenia. KREM 500 ml mleka gotujemy, budynie rozpuszczamy w 250 ml pozostałego mleka. Do gotującego mleka wlewamy naszą miksturę

Moje-pitraszenie
Tort dla Ewy 102

Jutro imieniny Ewy i też tort z tej okazji. Taki na szybko - dekoracja z tego co miałam. Mam nadzieję, że smakował.  Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 800ml śmietany kremówki  * 3 łyżki cukru pudru * 4 śmietan-fix-y * dżem brzoskwiniowy  * szklanka wrzątku  * sok z połowy cytryny  * do dekoracji biszkopty, draże w dwóch smakach oraz kwiaty(...)opłatka Przygotowanie : Biszkopt przekroić na 3 blaty. Wrzątek wymieszać z sokiem z cytryny. Nasączyć biszkopty. Przełożyć dżemem i kremem z ubitej kremówki z cukrem pudrem. Ozdobić tort drażami i obłożyć biszkoptami

Magiczne Życie Marty