biszkopt - 17572 przepisów (strona:253/1172)

Tort chałwowo - wiśniowy 171

Słodka chałwa przełamana smakiem wiśniowej konfitury. Do tego puszysty kakaowy biszkopt. Tort znikł w mgnieniu oka! Jest przepyszny! Lubię przygotowywać świąteczne wypieki, ponieważ w ten sposób pokazuję innym, że mi na nich zależy. Co prawda to prawda, że przez żołądek do serca.... Nie ma nic piękniejszego jak usiąść w Święta z najbliższymi, wsłuchać się w kolędy, zapatrzeć na uśmiechy dzieci(...)przekazała mi wszystkie tradycje. To dzięki niej umiem sprawić, że na wigilijnym stole stoi 12 potraw. To dzięki niej znam zapach makowców, serników i ciasta chałwowego.  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem chałwowy: 500 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru 150g chałwy

VioletoweKucharzenie
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 128

radosnych Ś wiąt Bożego Narodzenia! Joyeux No ë l!     Przygotowanie: 45 min. Pieczenie: 10 min. Chłodzenie: 2 godz.   Dla 6-8 osób   Składniki na biszkopt : ● 4 jajka ● 90 g cukru ● 90 g mąki pszennej   Składniki na krem: ● 30 cl śmietany kremówki ● 500 g serka mascarpone ● 50 g cukru pudru ● kilka kropli ekstraktu migdałowego(...)Składniki na karmel: 125 g cukru 10 cl wody   Do dekoracji: ● ok. 15 całych, nieobranych migdałów ● srebrne perełki do posypania   Przygotowanie biszkoptu: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Oddziel żółtka od   białek. Żółtka ubij z cukrem do białości. Dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz z przygotowaną uprzednio masą. Uzyskaną

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ciasto Marysieńka s. Anastazji 2841

pieczemy 2 biszkopty składniki na 1 biszkopt kakaowy: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 20 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka, cały czas ubijamy. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo(...)ognia o dostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na głodki krem. dodatkowo: ok. 100 ml mocnego naparu kawy, wystudzonego do nasączenia biszkoptów polewa czekoladowa orzechy włoskie do dekoracji wykonanie ciasta: Jeden biszkopt wkładamy do blaszki, delikatnie nasączamy go. Wykładamy 1/2 części masy, na masie układamy ciasto orzechowe a następnie pozostałą część masy

Domowy Smak Jedzenia
ŚWIĄTECZNA ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 109

jest radością dla oczu jest również ucztą dla zmysłów. Czas przygotowania: 40 min. Czas pieczenia: 20 min. Czas chłodzenia: 3 godz.   Dla 6-8 osób   Składniki na biszkopt : ● 60 g mąki pszennej ● 40 g skrobi lub mąki ziemniaczanej ● 4 jajka ● 100 g cukru + 2 łyżki ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 3 łyżki ciemnego(...)miękkiego masła ● 20 cl śmietany kremówki   Składniki na polewę malinowo-czekoladową : ● 250 g białej czekolady ● 100 g malin + 25 g do dekoracji ● 10 cl śmietany kremówki   Przygotowanie biszkoptu : Przygotuj syrop: w rondlu zagotuj 10 cl wody z 2 łyżkami cukru. Zdejmij z ognia, domieszaj rum. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Na blasze rozłóż arkusz papieru do pieczenia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kokosowo truskawkowy deser 108

Deser prosty i szybki do zrobienia. Bez cukru przez to jest mniej kaloryczny. Owoce same w sobie są słodkie, do tego bezy i biszkopty dają odpowiednią ilość słodyczy. 1 puszka mleczka kokosowego 80 % 20 dkg truskawek 5 biszkoptów 6 małych bezików 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej mięta świeża Mleczko kokosowe wkładam do lodówki(...)wyjmuję łyżką gęsta śmietanę która się wytworzyła. Idealne jest mleczko 80 %. Śmietanę kokosową ubijam mikserem i wkładam do lodówki jak zrobi się za rzadka.Na dno pucharków wykruszam po dwa biszkopty. Boki szklanki wykładam polówkami truskawek. Na dno biszkoptów układam kawałki truskawek, na nie śmietankę. Z 15 truskawek robię domowy kisiel truskawkowy. Kroję je na kawałki wkładam do garnka, dodaję

wesoła kuchnia
Sernik na zimno z porzeczkami 94

zimno nie przesłodzony, lekko kwaskowy orzeźwiający. Na upalne dni idealny. Można go zrobić w formie okrągłej jak kto woli. W sezonie  letnim idealny na deser który nas ochłodzi. biszkopt: 3 jajka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki mąki typ 500 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 800 g serka homogenizowanego(...)spodu delikatnie. Blaszkę o wymiarach 29*23 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto . Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 20 minut aż biszkopt będzie suchy. Po upieczeniu jak biszkopt ostygnie odrywam go od papieru, ułatwi to potem krojenie jego. Masa serowa: Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w szklance wody

wesoła kuchnia
Tort z czarnej porzeczki 146

Tort z czarną porzeczką z płatkami migdałowymi oraz kwiatkami z czekolady. Dekorację czekoladowe robi się się bardzo prosto i szybko. Polecam bo jest lekki, nie przesłodzony idealny na lato. biszkopt jasny: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej biszkopt ciemny: 2 jajka 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru(...)migdałowych mięta maliny i czarna porzeczka do dekoracji czekoladowe dekoracje: 100 g czekolady gorzkiej 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wody z cytryną Biszkopt jasny: Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, cukier dodaję następny dopiero jak rozpuści się poprzedni. Na końcu jak piana jest błyszcząca

wesoła kuchnia
Wuzetka porzeczkowa 164

Szybka i prosta wuzetka w wersji porzeczkowej. Jest bardzo dobra, moja rodzina orzekła że lepsza niż tort. Szybko się ją robi, ale dobrze jest biszkopt przygotować dzień wcześniej. Konfitura porzeczkowa nadaje jej fajnego smaku lekko kwaskowego.Ciasto z akcentem alkoholu. biszkopt kakaowy: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 140 g mąki tortowej 3 łyżki kakao(...)wymiarach 24 x 24 cm wykładam od spodu papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 30-35 minut.Jak biszkopt przestygnie kroję go poziomo na dwa blaty. Śmietany schłodzone przelewam do misy, dodaję konfiturę z porzeczki i ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w jak najmniejszej ilości gorącej wody 1/4 szklanki wody około

wesoła kuchnia
Ciasto Makowa Panienka 1022

wiem czy uwierzycie, ale ja zrobiłem swoje mniej niż w godzinę! Przygotowanie idzie naprawdę bardzo sprawnie. Jest to idealne ciasto na świąteczne, zawsze zabiegane, dni. Ciasto ,,Makowa Panienka" - przepis: Biszkopt : 8 białek 4 żółtka szklanka cukru 150 g maku 100 g mączki migdałowej* 100 g wiórków kokosowych 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Poncz: Szklanka wody(...)kokosowych 150 g masła w temperaturze pokojowej Dekoracja: 60-100 g wiórków kokosowych * Obrane ze skórki migdały mielimy w maszynce do kawy na mączkę. Jak zrobić ciasto ,,Makowa Panienka"? Biszkopt: Blaszkę o wymiarach 30x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Białka ubijamy ze szczyptą soli na miękką pianę. Po tym stopniowo dodajemy cukier i ubijamy białka

Kuchnia Łukasza
Kolorowy torcik urodzinowy 96

Tort zrobiony na szybko, bo koleżanka potrzebowała by ją poratować i zrobić dla syna. Mam nadzieję że smakował, bo prezentuje się ślicznie. Idealny nie tylko dla dzieci. Składniki : * biszkopt z tego przepisu   * 900ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * słoiczek dżemu wiśniowego  * pół szklanki wrzątku  * sok z połowy cytryny  * barwniki spożywcze  * kolorowe cukierki do dekoracji(...)podłużne biszkopty do obłożenia tortu  Przygotowanie :  Biszkopt przekroić na 3 blaty. Wrzątek wymieszać z sokiem z cytryny. Nasączyć biszkopty. Przełożyć dżemem i kremem z ubitej kremówki z cukrem pudrem. Resztę kremu podzielić na dwie części, każdą wymieszać z barwnikiem. Ozdobić tort cukierkami i obłożyć biszkoptami. Przewiązać wstążeczkami

Magiczne Życie Marty
ROLADA SERNIKOWA TIRAMISU 134

moja pierwsza rolada w życiu. Zawsze bałam się, że mi nie wyjdzie, ale nie potrzebnie. Tak naprawdę rolada jest bardzo prosta. Mam sprawdzony przepis na biszkopt, który nie pęka i doskonale się roluje. Nadaję się także do tortów i innych ciast.  Wnętrze rolady to pyszny ser z kawą i amaretto. Nadzienie jest bez jajek i mascarpone. Taka wersja też(...)jest dobra. Całość smakuje rewelacyjnie ! Mniam :)  Podsumowując jest to biszkopt otulony sernikiem na zimno o smaku tiramisu :)  Składniki: BISZKOPT: jaja 6 szt. cukier 3/4 szkl. mąka 1 szkl. proszek do pieczenia 1 łyżeczka olej 2 łyżki NADZIENIE SEROWE TIRAMISU: twaróg 1 kostka (250 g.) cukier puder 5 łyżek kawa rozpuszczalna 2 łyżki ciepła woda 50 ml. amaretto

Kuchnia Paulettes
Rolada makowa ze śmietaną i marmoladą 165

wspanialszego, niż możliwość podzielenia się swoimi wypiekami z bliskimi nam osobami. Dodatkowo ja sama również się spełniam, bo uwielbiam czas spędzony w kuchni na przygotowywaniu świątecznych wypieków. SKŁADNIKI Biszkopt makowy: 6 jajek szczypta soli 100 g cukru 70 g maku niebieskiego 100 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie i dekoracja: 500 g śmietany kremówki(...)opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru 2 śmietan-fixy 160 g marmolady wieloowocowej kuleczki zbożowe w różowej skorupce Decorada (Delecta) dodatkowo: cukier puder WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera

Passions hobbies life
Deser biszkoptowo- owocowy w słoiku 165

więc nie będę ich zostawiać na czarną godzinę tylko podzielę się od razu 😊 Do ich przygotowania użyłam najprostszych składników, które chyba zawsze znajdą się w domu.  Składniki:   Biszkopt na tort. o śr 28cm 3 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Budyń waniliowo- brzoskwiniowy 1 szklanka syropu brzoskwiniowego(...)cukru 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej ½ tabliczki białej czekolady Dodatkowo Mały słoiczek dżemu truskawkowego 2 cukierki "Michałki" Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, żółtka a na końcu przesiane z proszkiem do pieczenia mąki. Mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Marysieńka wg siostry Anastazji 858

smaczne i efektowne ciasto godne polecenia na świąteczny stół. Piekłam je już kilkakrotnie i za każdym razem mnie zachwyca. Przepis na ciasto pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.    biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 5 białek 3/4 szkl. cukru(...)pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka 1 łyżka cukru z wanilią 5 żółtek 1/2 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy na 3/4 l 250 g masła Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, po jednym żółtku,a na końcu  mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Ciasto przelać

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto Prince Polo 115

łyżki cukru 1 kostka margaryny Palmy 1 łyżeczka soku z limonki 20 dag batonów  Prince Polo 10 dag mielonych orzechów włoskich 3 łyżki kremu czekoladowego do nasączenia biszkoptu 150 ml mocnej kawy 50 ml rumu  polewa 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki masła Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną piane dodając cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z kakaem, łączymy(...)ubitą masą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku 190°C około 30 - 35 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. Do rondelka wlewamy 1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzamy  budyń z cukrem i sokiem z limonki. Gotujemy budyń, studzimy. Margarynę miksujemy, dodając po łyżce budyniu i kremu czekoladowego. Do zmiksowanej masy wsypujemy

kgwjanczewo