publikowania przepisów, wiernych czytelników i świeżych pomysłów. A Wy czego mi życzycie? Albo co byście zmienili w tym blogu? Każda sugestia mile widziana, ale póki co - Smacznego! Składniki [Biszkopt]: 6 jajek, oddzielnie żółtka i białka 2 szklanki cukru pudru 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej Wykonanie [Biszkopt]: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy folią aluminiową(...)mąki i znów delikatnie łączymy, to samo robimy z pozostałą mąką. Masę wykładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch. Ustawiamy na kratce w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 40 minut. Biszkopt dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt kroimy 2 razy, tak by powstały 3 równe blaty. Nasączenie blatów: 160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej) 80 ml likieru kawowego Składniki [MASA
psgotujemyDziś Walentynki, dlatego nie zabraknie dziś przepisu z akcentem serduszkowym. Tort wyszedł bardzo delikatny, a przepis zobaczyłam na blogu ilovebake , choć troszkę wprowadziłam swoje zmiany. Polecam Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml kremówki 4 łyżki cukru pudru barwnik różowy Poncz: 1 szklanka gorącej wody(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki cukru Dodatkowo: 3/4 opakowania podłużnych biszkoptów ok. 4 łyżki kakao 6 kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej Białka oddzielić od żółtek. Zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier. Cały czas miksując na mniejszych obrotach dodawać po 1 żółtku. Następnie dodajemy łyżką stopniowo mąką (tak w czterech częściach). Ciasto przekładamy do dużej tortownicy
Ewusiowe SmakiOgrody Sabinu , są to 100 % naturalne soki z bez cukru. Ostatnio się przekonałam że szklanka soku spokojnie może nam zastąpić filiżankę kawy. Do przygotowania torciku użyłam soku jabłkowo-aroniowego, biszkopt upiekłam z mąki orkiszowej. Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 750 ml. naturalnego(...)proszkiem do pieczenia. Tortownicę (22cm) smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, przelewamy przygotowana masę. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół. Do rondelka wlewamy 0,5 litra soku, dodajemy cukier, zagotowujemy. Do pozostałego soku wsypujemy budynie, dokładnie mieszamy, wlewamy do gotującego się soku, gotujemy do momentu aż zgęstnieje. Połowę
Bajeczna Kuchniaoraz trochę nutelli do masy ;) Ciasto jest pyszne, idealne z herbatką, u mnie podanej w filiżance "Rajski Ogród" od Porcelany Bogucice . Do ciasta użyłam czekolad Terravita 70% cacao. Biszkopt kakaowy: 10 jaj 10 łyżek cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kakao Masa: 1l mleka 500g miękkiego masła(...)włoskich puszka brzoskwiń ok 30 kakaowych herbatników 2 łyżki kakao 2 łyżki nutelli Polewa: 2 tabl gorzkiej czekolady Terravita 70% cacao 1/2 tabl białej czekolady 6 łyżek śmietanki 30% Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i c.waniliowy, nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Budynie, mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie
Smakołyki Asisobą moje tiramisu :) Do pysznej kawy będzie w sam raz... Składniki : 25 dag serka mascarpone 2 żółtka 4 łyżki cukru ewentualnie 2 łyżki likieru amaretto u mnie 2 paczki biszkoptów po 10 dag około 2 filiżanek mocnego naparu z kawy kakao Przygotowanie : Jajka myjemy, parzymy wrzątkiem. Wybijamy żółtka, ucieramy z cukrem i amaretto, łączymy z serkiem - ponownie ucieramy(...)Prostokątne naczynie wykładamy biszkoptami nasączonymi w naparze kawowym Przykryć je połową utartej masy serowej, nałożyć pozostałymi nasączonymi biszkoptami Na wierzch biszkoptów rozsmarować pozostały serek, posypać kakaem Deser wstawić na kilka godzin do lodówki. Biszkopty nasączałam w ten sposób, że zanurzałam je w głębokim talerzu z naparem z kawy i polewałam z jeszcze wierzchu
Proste PotrawyPrzepis na biszkopt pochodzi z książki "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie . Robiłam go już trzeci raz, ale zawsze na koniec zapada mi się środek. Przy składaniu tortu nie stanowi to problemu, ale fakt pozostaje. Sam biszkopt jest pyszny w smaku, ale bardzo kruchy. SKŁADNIKI Na biszkopt 10 jajek szczypta soli(...)mleka 200 g masła 60 g cukru pudru marmolada wieloowocowa Na polewę czekoladową 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 50 g masła 150 g śmietanki 30% WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy zmielić. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Formę o średnicy 29 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Oddzielić białka
Passions hobbies lifedolna warstwa ma zwartą konsystencje górna jest delikatna co daje idealne połączenie. Przepis znalazłam w gazecie gdy córeczka robiła porządki w gazetach z przepisami. Składniki: - 1 opakowanie okrągłych biszkoptów - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 650 ml mleka - 2 galaretki truskawkowe - 200 g masła - 330 ml mleka skondensowanego - 500 ml wody - 2 galaretki cytrynowe - mleczka czekolada Przygotowanie(...)czas mieszając do zgęstnienia. Przygotowany budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niego galaretki truskawkowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy dokładnie biszkoptami. Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego porcjami budyń. Całość przekładamy na biszkopty, wyrównujemy i na wierzch układamy kolejną warstwę biszkoptów. Wstawiamy do lodówki. Cytrynowe galaretki rozpuszczamy
Kulinarne życiejuż 5 lat temu na tym blogu . Rolada wychodzi ekstra, szybko się ją robi i jest przepyszna. Dziś wszystko pomieszałam :) zdarzają się niestety takie dni i olej wylądował w biszkopcie a nie na papierze do pieczenia ale jak widać nie można się załamywać i trzeba czekać na efekt i smak końcowy. połowy rolady już nie ma. Składniki podaje z oryginalnego(...)przepisu przynajmniej na biszkopt bo masę z serka mascarpone zrobiłam po swojemu bo dla mnie w oryginale było jej za mało :) Składniki na biszkopt 3 łółtka 4 białka 80 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 60 ml wody 60 g cukru 1 cukier waniliowy Składniki na krem 250 g sera mascarpone 200 g śmietanki 30 % 50 g cukru
Piekielna Kuchnia Patimieloną parzoną z kawą rozpuszczalną. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę, a efekt końcowy bardzo mnie zadowolił. Ciasto wyszło bardzo pyszne i z pewnością ucieszy niejedno podniebienie. SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 8 łyżek oleju, 2 łyżki kakao, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Poncz: 100 ml mocnej kawy parzonej, Masa(...)łyżki cukru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 300g masła, 3 łyżki mocnej kawy parzonej, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo : 25 sztuk herbatników, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm
Tradycyjna kuchnia Kasiczłowiekowi przypomina się lato i słońce, którego ostatnio jak na lekarstwo. Jeśli nie czujecie się zbyt mocni w wypiekach, to ten torcik jest dla Was, łatwizna! Zapraszam! SKŁADNIKI: NA BISZKOPT: - 6 jajek - 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka mąki ziemniaczanej - 1 szklanki cukru pudru - szczypta soli WYKONANIE BISZKOPTU: - białka oddziel od żółtek, ubij(...)pieczenia dodawaj przesiewając przez sitko, delikatnie łączymy masę tak aby nie opadła - masę przełóż do prostokątnej formy do pieczenia (standard) wyłożonej papierem do pieczenia, możesz też użyć dużej tortownicy Biszkopt pieczemy około 50 minut do suchego patyczka w temp. 160 stopni C. Studzimy całkowicie. MASA TRUSKAWKOWA: - 900 ml zmiksowanych mrożonych truskawek - 2 galaretki truskawkowe - 100 ml wrzątku Galaretki
SMYKWKUCHNINiewątpliwie smak mojego dzieciństwa. Przepyszne mleczno-kakaowe ciasto, które przywodzą na myśl znane i lubiane słodycze. Czego chcieć więcej? ;) Zapraszam! Milky Way Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 1 kostka margaryny 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 20g cukru waniliowego 2 szklanki mleka(...)proszku Przygotowanie: Biszkopt: Jajka wbić do miski, wsypać cukier. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach ok. 10minut. Do jajecznego kremu stopniowo dosypujemy mąkę, kakao, i proszek do pieczenia. Dokładnie i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelać do formy, wyrównać powierzchnię. Piec 1 180'C przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt dobrze ostudzić. Masa: Mleko przelać do garnka. Dodać cukier i cukier
Tagebuch po polskuwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Wizualnym wyglądem ciasta zainspirowałam się zdjęciami w internecie. Zrobiłam jego własną wersję - z kokosową nutą. W skrócie jest to: kakaowy biszkopt, krem budyniowy, ptasie mleczko, galaretka i polewa czekoladowa. Co prawda - zajmuje ono troszkę czasu, ale efekt wszystko nam wynagrodzi. Ciasto nie tylko ładnie wygląda, lecz ogólnie jest pyszne! (Robiłam w blasze o wymiarach(...)około 15x25 cm.) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1/2 litra mleka 2 żółtka 4-5 łyżek cukru 5 łyżek wiórek kokosowych (opcjonalnie) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła/margaryny Dodatkowo: 200g ptasiego mleczka (użyłam kokosowego) 1 galaretka wiśniowa lub żurawinowa Polewa
Di gotujeciasto snickers od dłuższego czasu namawiał mnie mój mąż – i w sumie racja, czego tu nie lubić? Puszyste biszkopty czekoladowe, bita śmietana, masło orzechowe i masa krówkowa :) Jestem pewna, że Wam też zasmakuje! Ciasto piekłam w dużej wysokiej formie o wymiarach 40×25 cm Składniki na 1 spód biszkoptowy (będą potrzebne 2) 4 jajka 12 łyżek cukru(...)łyżki masła orzechowego 1 puszka masy krówkowej (kajmaku) ok. 500 g 500-600 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru 3 saszetki Śmietan Fix 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej orzeszki ziemne Biszkopty (można upiec je dzień wcześniej) przygotowujemy według przepisu . Można upiec jeden biszkopt od razu z 8 jajek, ja wolę podzielić sobie go na dwie tury, dzięki temu nie mam już
CiastkozercyZapraszam do przygotowania takiego tortu biszkoptowego przekładanego kremem kakaowym. Przepis na ten krem znajdziecie tutaj . Biszkopt (na tortownicę o średnicy 22 cm) 4 jajka niepełna szkl. cukru (ponad 3/4) niepełna szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Jajka wbijamy do miski i dodajemy cukier. Miksujemy na wysokich obrotach tak długo, aż masa potroi swoją objętość i rozpuści się(...)minimum i małymi porcjami dodajemy mąkę z proszkiem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy gotową masę. Pieczemy ok.40 min w temp. 170st.C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Jeśli patyczek jest suchy wyłączamy piec (w przeciwnym razie pieczemy jeszcze 5 min. i ponawiamy próbę). Wyjmujemy z pieca i rzucamy o podłogę upieczony biszkopt z tortownicą
tojestpyszne.blogspot.comKlasyczny włoski deser tiramisu w wersji bez surowych jajek :) Składa się wyłącznie z kremowego mascarpone, śmietany kremówki i warstwy biszkoptów nasączonych aromatycznym espresso. Słodki krem idealnie komponuje się z gorzką kawą i miękkimi biszkoptami. Całość oprószona jest ciemnym kakao. Deser warto przygotować wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce. Składniki na 4 porcje: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki(...)łyżki cukru pudru 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 1 szklanka mocnego naparu kawowego gorzkie kakao do oprószenia Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec po łyżce dodawać cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i zmiksować do otrzymania gęstego, gładkiego kremu. Na spodzie pucharków układać biszkopty namoczone w naparze kawowym, następnie warstwę kremu i ponownie biszkopty. Przykryć pozostałym kremem i obsypać
Chocolate Muffin Blog