biszkopt - 17572 przepisów (strona:256/1172)

deser tiramisu w pucharkach 214

bardzo świeżych jajek  (jajka należy sparzyć przed użyciem) -2/3 szklanki cukru -3 łyżki kawy  -3 łyżki amaretto lub wódki (alkohol można tez pominąć) -200g biszkoptów podłużnych -kakao gorzkie do posypania deserów Żółtka ubijamy na gęsty i gładki kogel mogel wraz z 1/3 szklanki cukru Do drugiej miski wlewamy schłodzoną śmietankę i dodajemy do niej(...)szklanki cukru, całość miksujemy do sztywności śmietanki, następnie dodajemy serek mascarpone-miksujemy na koniec dodajemy ubite żółtka-całość miksujemy. kawę rozpuszczamy w 1 szklance wody,dodajemy alkohol  Biszkopty maczamy w kawie i układamy an dnie pucharka.  Ważne by zbyt nie namoczyć biszkoptów, bo zrobi się z nich papka Na biszkopty dajemy krem (jest troszkę lejący, ale w lodówce

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ciasto Delicjusz, z orzechami 345

czas temu natknęłam się w internecie na ciekawy przepis na ciasto o pięknej nazwie delicjusz :-) Musiałam je wypróbować, bo wyglądało cudnie, i składało się z warstw, które uwielbiam-kakaowy biszkopt, budyń, powidła i masa z orzechami :-)   oryginalny przepis pochodzi stąd  klik Ciasto jest rewelacyjne Zaczynamy SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę   22x35 Ja piekłam w małej kwadratowej 25x25(...)PROPORCJE NA BLASZKĘ 25x25 w nawiasach) BISZKOPT -6 jajek       (4 jajka) -3/4 szkl cukru (0,5 szkl cukru) -8 łyżek oleju rzepak.  (6 łyżek oleju rzepakowego) -2 łyżeczki proszku do piecz, (1,5 łyżeczki proszku do pieczenia) -1,5 szkl mąki pszennej tortowej, (1 szkl maki pszennej tortowej) -2 łyżki kakao  (1,5 łyżki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tort migdałowy z malinami i mango 425

Delikatny, prosty, niezbyt słodki torcik pod pierzynką z podprażonych płatków migdałowych, które nadają mu odświętnego charakteru. Torcik, bo upieczony w małej foremce o przekroju 20 cm. Biszkopt wykonany z mąki orkiszowej i krem o smaku mango świetnie harmonizuje ze świeżymi malinami. Na uwagę zasługuje kruchy, razowy spód, przełamujący delikatną strukturę tortu. Opis jest dość przydługi, ale tort jest bardzo łatwy(...)przygotowania. Jeśli dzień wcześniej upieczesz kruchy spód i biszkopt, pracy przy nim naprawdę niewiele. Składniki na biszkopt: 4 jajka 80 g cukru 90 g mąki orkiszowej jasnej 30 g mąki ziemniaczanej Składniki na kruchy spód: 100 g mąki orkiszowej ( 50 g orkiszowej jasnej+50 g orkiszowej pełnoziarnistej) 60 g masła szczypta soli Składniki na krem: 250 g mascarpone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto bananowe 187

dzielę się z Wami pysznym i dość szybkim ciastem z bananami. Do przygotowania tegoż wypieku były użyte: Mąka Szymanowska oraz Olej Polski Rzepakowy. Zapraszam po przepis. Składniki (blaszka 36x24cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej (użyłam Szymanowskiej) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju (użyłam Polskiego) - dzięki dodatku oleju w cieście, biszkopt po upieczeniu(...)suchy Masa bananowa i wierzch: 4 banany sok z połówki cytryny 500 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa Sposób przygotowania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a potem kolejno po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera. Na koniec dodajemy olej

Kuchnia domowa Ani
Ciasto lodowiec 116

Przepyszne ciasto, jeden ze słodkich smaków mojego dzieciństwa. Biszkopty, cudowne, dwie warstwy kremu i galaretka z mnóstwem owoców. Rewelacja! Łatwe do zrobienia, bez pieczenia! Na pyszne zakończenie lata, skusicie się? Polecam ;) Składniki: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 375 ml mleka 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła(...)utarciu masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i bardzo drobno posiekaną czekoladę, połączyć. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie poukładać biszkopty, lekko skropić je płynną galaretką. Na biszkopty wyłożyć jasny krem, wyrównać. Na kremie wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów, przykryć ciemnym kremem, wyrównać, schłodzić w lodówce. Po tym czasie na krem wyłożyć

Domowa cukiernia Ewy
ciasto pijak 86

wielu lat. Był czas, kiedy pojawiało się obowiązkowo na stole podczas każdej większej uroczystości. Elegancki i smaczny przekładaniec, z kwaskowym dżemem i budyniowym kremem, zwieńczony mocno nasączonymi alkoholem biszkoptami. W wersji oryginalnej z czystą wódką, dziś u mnie wersja lżejsza, ze słodką cytrynówką - tak czy siak ciasto - co zresztą sugeruje już nazwa - wyłącznie dla dorosłych. składniki: biszkopt: 4 jaja(...)maku 150 g kokosu krem: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 3 żóltka 200 g masła ponadto: słoiczek dżemu morelowego okrągłe biszkopty ok 1/2 szkl alkoholu (w oryginale czystej wódki, u mnie cytrynówki) tabliczka czekolady ok 4 łyżki mleka Jaja z dodatkiem wody ubić z cukrem, delikatnie wmieszać obie mąki przesiane

6niebo
Przepyszny tort malinowy. 164

stronę internetową  http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :) Składniki na biszkopt : 1 szklanka  mąki pszennej Koszalińskiej typ 500   1 łyżka maki ziemniaczanej 1/4 szklanki oleju 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy Składniki(...)łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka malinową 1 szklanka przegotowanej wody 1 łyżka kopiasta żelatyny 2 szklanki świeżych malin tortownica o średnicy 23 cm  Wykonanie biszkoptu:  Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wszystko mieszamy szpatułką, następnie wlewamy olej i jeszcze raz wszystko

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada tiramisu z tartą czekoladą 192

przepadam na tradycyjnym tiramisu ze względu na dodatek czarnej kawy. Postanowiłam więc robić swoją wersję z użyciem kawy rozpuszczalnej i wyszło bardzo pysznie :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku   Nasączenie: 50 ml przegotowanej wody 50 ml Amaretto   Krem: 200 ml śmietany(...)serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem oraz kawą (proszek) i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika

Na Ciasteczkowych Papierach
tiramisu na biszkoptach 143

kucharek tyle sposobów jego przygotowania. Ja też robiłam je już w różnej formie, najczęściej jako tort lub deser w pucharku a tym razem podałam w formie porcji biszkoptów przełożonych kremem. Dla każdego na osobnym talerzyku. Porcje wyszły dość duże ale można zrobić z mniejszej ilości biszkoptów lub tylko ich dwóch warstw.  Składniki: 2  paczki podłużnych biszkoptów(...)kawy  4 łyżki cukru pudru łyżka kakao Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie zmiksować z i mascarpone. Kawę wymieszać z amaretto, nasączać nią biszkopty i przekładać kremem. Warstwę biszkoptów posypywać kakao. Najlepiej smakuje, jak troszkę się przegryzie, po kilku godzinach od zrobienia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rafaello na biszkopcie 233

Wszyscy znamy rafaello bez pieczenia . Można je przygotować z dodatkiem krakersów czy herbatników. Ja tym razem zrobiłam wersję na biszkopcie i dodałam do tego warstwę bitej śmietany. Miałam też trochę malin więc również dodałam do ciasta.  Kwaskowe malinki fajnie zrównoważyły słodki smak kremu i ciasto wyszło przepyszne. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej(...)wiórek kokosowych kilka kropel aromatu rumowego na wierzch ok 200 g malin 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy do śmietanki 2-3 garście wiórek kokosowych Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na puszysta masę. Następnie dodać mąki

Monia miesza i gotuje
Czekoladowy biszkopt z karmelizowanymi gruszkami 183

Owoce są soczyste i dojrzałe. Dziś proponuje ciasto z karmelizowanymi gruszkami. Nie jest one ciężkie, bo pozbawione kremów i maślanych mas.  Delikatne gruszki swietnie komponują się z czekoladowym biszkoptem.  Składniki:  Biszkopt: (blaszka wielkości 26cm x 40cm)  -125g cukru kryształ  -80g mąki tortowej  -40g kakao -5 jajek  Karmelizowane gruszki: -4 miękkie(...)jajek w trzech częściach i delikatnie łączymy, tak by napowietrzyć masę.  Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą pergaminem i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Biszkopt dzielimy na pół.  Na patelni rozpuszczamy masło i cukier. Gdy się połączą dodajemy pokrojone w plastry, o grubości  2 cm. plastry i delikatnie mieszamy. Karmelizujemy owoce na średnim ogniu

Smakuj życie!
Staropolski tort orzechowo-kawowy 265

wieku – podobna jego receptura jest np. w książce „ W staropolskiej kuchni i przy kuchennym stole ” (Maria Lemnis, Henryk Vitry). Ja wykorzystałam sam pomysł na biszkopt orzechowy i przełożyłam tort prostym kremem kawowym – bowiem kawa i orzechy to doskonałe połączenie. To też jedne z ulubionych składników małża. A to właśnie z okazji jego 30 urodzin powstał torcik(...)nagrzanego do 170°C piekarnika (lub 160°C z termoobiegiem) – pieczemy ok. 60 minut. Zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Biszkopt zawsze delikatnie opada – to normalne, bo nie ma mąki, nie trzeba się martwić. Zanim będziemy kroić biszkopt musi całkowicie wystygnąć. Staropolski tort orzechowo-kawowy – krem: Gdy biszkopt się

Poezja smaku
Owocowe ptasie mleczko 212

musem owocowym, więc postanowiłam je wypróbować póki jeszcze można kupić świeże owoce. Wykorzystałam jagody i truskawki, które po zmiksowaniu połączyłam ze skondensowanym mlekiem i śmietaną. Spód ciasta to biszkopt kokosowy, na którym znajduje się słodka warstwa truskawkowa, dalej warstwa z kwaśnej, lekko posłodzonej śmietany, a na górze warstwa jagodowa z dodatkiem całych owoców na wierzchu. Wyszło smacznie i słodko :) Składniki(...)foremkę 25x35 cm: Biszkopt kokosowy: 4 jajka 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli Warstwa truskawkowa: 300 g truskawek 1/2 puszki mleka skondensowanego 200 g kwaśnej śmietany 1/3 żelatyny (info poniżej) Warstwa śmietanowa: 400 g kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1/3 żelatyny (info poniżej) Warstwa jagodowa: 300 g jagód + 100 g całych owoców

Trzeci talerz
Słonecznikowiec 225

Jeżeli użyjecie mleka skondensowanego to do pokrojenia ciasta będziecie potrzebować bardzo ostrego noża, ponieważ wierzch słonecznikowca będzie dosyć twardy. Składniki na blachę o wymiarach 20 x 40 cm: biszkopt 5 dużych jajek 3/4 szklanki drobnego cukru (140 g) 3/4 szklanki mąki pszennej (100 g) 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (120 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masa budyniowa(...)Połowę szklanki zimnego mleka odlać i rozrobić w nim proszek budyniowy oraz cukier (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowany budyń ostudzić i schłodzić w lodówce.   W międzyczasie przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Gdy białka będą sztywne to powoli dodawać drobny cukier. Cały czas mieszać na najwyższych obrotach miksera

Ugotować
Ciasto trociniak 232

Ciasto trociniak to przekładaniec na bazie biszkoptu, kremu budyniowego i warstwy galaretkowej ze startymi jabłkami. Jego nazwa pochodzi stąd, że wierzch ciasta przypomina drobne wióry, tj. trociny, a w rzeczywistości to podrumienione wiórki kokosowe :)  Ciasto łatwe do przygotowania i bardzo smaczne :) Najlepiej smakuje podane prosto z lodówki.  Składniki na blachę o wymiarach 20 x 35/40 cm: biszkopt(...)rondelka. Połowę szklanki zimnego mleka odlać i rozrobić w nim proszek budyniowy oraz cukier (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowany budyń ostudzić i schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Gdy białka będą sztywne to powoli dodawać drobny cukier oraz cukier wanilinowy. Cały czas mieszać na najwyższych

Ugotować