biszkopt - 17572 przepisów (strona:249/1172)

WUZETKA 99

bardzo klasyczne ciasto i pyszne, każdy ma swój ulubiony przepis, tak jak ja, idealnie sprawdzi się na różne okazje, do tego efektownie się prezentuje, polecam:) BISZKOPT: • 6 jaj • 1 szkl. cukru • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 3/4 szkl. mąki • 3 łyżki kakao MASA: • 500ml śmietanki 30 % • 150-200 g twarożku np. sernikowego z wiaderka • 3/4 szkl. cukru pudru(...)łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzątku • dżem wiśniowy • 1,5 tabliczki czekolady rozpuszczonej z 3 łyżkami mleka PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, następnie dodać żółtka z proszkiem, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki wymieszanej z kakao, ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem

KUCHNIA POLSKA
Puszysty i lekki biszkopt z pianką z bitej śmietany i galaretki. Punkt krytyczny - Energia odNowa. 243

okazja przypomnieć sobie i przy okazji pokazać Wam na blogu. Ciasto jest proste i bardzo lekkie. Nie trzeba go niczym ozdabiać. Żadne polewy, lukry czy posypki nie są potrzebne. Biszkopt delikatnie nabiera wilgoci od śmietanowej pianki. Jeśli jednak lubicie bardziej wilgotne ciasta, to możecie biszkopt skropić ponczem lub wodą z cytryną. Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru szczypta soli(...)małych obrotach. Obie mąki wymieszać razem i przesiane dodać do jajek - całość razem delikatnie połączyć. Przelać do formy i  piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Biszkopt powinien lekko się zazłocić. Po upieczeniu dobrze wystudzić dobrze i przekroić na dwa placki. pianka: 500 ml śmietany kremówki (36%, ewentualnie 30%) 2 malinowe galaretki (każda na pół litra wody

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Owocowa Mgiełka 530

niedzielne przedpołudnie zapraszam na wiosenne ciasto Owocowa Mgiełka. Ciasto jest bardzo lekkie i orzeźwiające. To doskonały deser dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 1 szklanka mąki, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, 1 łyżeczka barwnika czerwonego w proszku, Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania śmietan-fixu, 2 opakowania cukru waniliowego, ½ szklanki(...)wody, 1 łyżka żelatyny, Dodatkowo: ½ słoika dżemu wiśniowego, 400g truskawek, 1 kiść winogrona ciemnego, 3 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz barwnik. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 35cm x 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Odwrócony makowiec na biszkopcie 286

słodka, z dużą ilością maku i bakalii oraz niewielką ilością lekkiego ciasta biszkoptowego. Składniki: Masa makowa - 2 puszki  lub  masa przygotowana z 400 g suchego maku mielonego Biszkopt - bezglutenowy 2 jaja ogrzane do temperatury pokojowej 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g mąki biszkoptowej bezglutenowej Używając masy(...)znajdziecie szczegółowy opis wykonania. Formę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę makową i delikatnie  wyrównać wierzch. Przygotować ciasto biszkoptowe. Podaję przepis na biszkopt bezglutenowy. Jest to dosyć cienka warstwa. Można wykonać biszkopt z podwójnej ilości składników - nie zaszkodzi to całemu ciastu. Biszkopt: Ogrzane do temperatury pokojowej jaja ubić na biały puch z cukrem

Ze smakiem bez glutenu
Fistaszek - biszkopt z kremem z masła orzechowego 148

Biszkopt kakaowy przełożony słono-słodką masą z masła z orzeszków ziemnych, całość wykończona polewą czekoladową ze zmielonymi migdałami.  Świetna mieszanka smaków i aromatów.  Ciasto jest łatwe w wykonaniu chociaż trochę czasochłonne.  Szczególnie przygotowanie blatów biszkoptowych.  Ale całość jest warta grzechu... 😊 Skład niki: 3 blaty biszkoptowe , każdy upieczony z dwóch jajek 1 biszkopt bezglutenowy: 2 jajka wielkości(...)czubata łyżka cukru Polewa: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 3 łyżki mleka 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka cukru 2 płaskie łyżki kakao 3 - 4 łyżki mielonych migdałów Upiec biszkopty. Jajka ogrzane do temperatury pokojowej ubić z cukrem na sztywną masę. Na koniec ubijania dodać olej i jeszcze chwilę ubijać. Dodawać partiami mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia

Ze smakiem bez glutenu
Błyskawiczny sernik wg Aleex 200

sernikowego • 250 g mascarpone • 1 szklanka cukru • 1 budyń waniliowy w proszku • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 laska wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego • 2 jajka • 100 g okrągłych biszkoptów • 150 ml kawy + 50 ml likieru amaretto lub 200 ml posłodzonej kawy • gorzkie kakao do posypania Sposób przygotowania: 1. Blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)składników. Masa sernikowa powinna być jednolita i aksamitna. 7. W szklance zaparzyć kawę z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej I 150 ml wody. Ostudzić. Dolać 50 ml likieru amaretto. 8. Biszkopty na chwilę maczać w kawie z dwóch stron. 9. Wyłożyć 1/3 masy serowej do formy na wcześniej przygotowany spód. 10. Ułożyć połowę biszkoptów, przykryć masą sernikową (wykładać ją łyżką

W mojej kuchni
Cytrynowy puch 4174

Zapraszam Was dzisiaj na bardzo lekkie, cytrynowe ciasto o wdzięcznej nazwie;) „Cytrynowy Puch” to biszkopt o delikatnym, cytrynowym posmaku, z cytrynową pianką, warstwą galaretki oraz bitą śmietaną. Ciasto jest proste do wykonania i bardzo ładnie się prezentuje, choć u mnie nie obyło się bez potknięć – warstwa galaretki powinna być nieco większa, jednak mi część spłynęła(...)blaszki:) Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru drobnego 4 łyżki mąki 1,5 łyżki proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego 2 łyżki cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli Pianka cytrynowa: 2 op. Śnieżki 2 szkl. mleka 3,2% 2 galaretki cytrynowe Warstwa śmietanowa: 700 ml śmietany 30% lub 36% 6 łyżek cukru pudru 1 pełna łyżka żelatyny

Smaki Na Talerzu
CIASTO SHREK 171

Pyszne orzeźwiające ciasto, z masą z zielonego soku, lekką pianką wiśniową, herbatnikami w czekoladzie, zalane galaretką ... pychotka     SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 24x 38 cm 5 jajek, 1 szkl. mąki  tortowej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Masa zielona: 900 ml soku zielonego Pysio, 3 budynie śmietankowe Masa różowa(...)śmietany 30%, 1 serek Danio (125g), 1 galaretka wiśniowa Dodatkowo: 20 herbatników regionalnych , 2 galaretki agrestowe WYKONANIE: Biszkopt:   Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem, dodajemy do masy, a na końcu olej, wszystko delikatnie mieszamy, wylewamy na formę wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy do suchego patyczka ok. 20 min.w

słodki bratek
Cukierkowy tort - 3 urodziny Jasia 165

urodzin Jasia minął już równy miesiąc, tak mnie wzięło na wspomnienia, że w końcu postanowiłam podzielić się z Wami przepisem i pomysłem na cukierkowy tort. Poza klasycznymi składnikami na biszkopt i masę potrzebne nam będzie dużo różnych ale to przeróżnych cukierków i lizaków. Pomysł na podobny tort zaczerpnęłam kiedyś gdzieś z sieci, ale tamten stylizowany był dla dziewczynki. Chyba(...)muszę pisać że moje dziecię było zachwycone?! Najbardziej z cukierków;) Składniki na biszkopt: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie biszkoptu: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, nigdy z lodówki. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek również

Życie zaczyna się w kuchni
Brzoskwiniowiec 176

Szybkie i proste ciasto, pysznie brzoskwiniowe, z niezawodną masą śmietanową, z mascarpone i kawałkami owoców. I brzoskwiniową galaretką. Mówię Wam, pycha! Biszkopt mięciutki, z mojego niezawodnego przepisu. Zamiast brzoskwiń można użyć innych owoców np. truskawek, jeżyn, jagód, poziomek, a ciasto będzie równie pyszne. Nam ostatnio bardzo posmakowała wersja z brzoskwiniami. I tę Wam polecam! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru(...)szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 200ml. śmietanki 30% 250 g. mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki (u mnie brzoskwiniowa i pomarańczowa) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt : białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Gdy białka są ubite i cukier rozpuszczony, dodać po żółtku ciągle ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto z winogronami 156

Dziś przepis na ciasto z winogronem na biszkopcie. Oczywiście owoc możecie  zamienić na dowolny jak również biszkopt pieczony na gotowe biszkopty,  w ten sposób, ciasto będzie jeszcze szybsze do zrobienia. Polecam :) Składniki: biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru galaretka 2 galaretki zielone winogrona masa śmietanowa 500 ml śmietany

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto Kubanka 913

znaleźć na wielu blogach. Nic dziwnego, bo wygląda bardzo apetycznie i kusząco, a więc skusiłam się też ja. Przepis źródłowy ( tu ) zrobiłam na swoją standardową blaszką 20x30 cm z biszkoptem, który zawsze mi wychodzi oraz dokonałam drobnej zmiany w masie budyniowej. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam. KUBANKA Składniki: biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka(...)pokojowej dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450g) 12 herbatników jasnych 12 herbatników ciemnych wierzch: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru fix do śmietany (opcjonalnie) Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po 1 żółtku i ucieramy do połączenia z białkiem. Do masy przesiewamy obydwie mąki oraz proszek i kakao, mieszamy delikatnie łyżką. Masę

Bon appetit mon amie
Sernik na zimno w biszkopcie 165

już wiele razy wspominałam, że serniki są moimi ulubionymi ciastami. Łatwe, szybkie i proste! Odkryłam coś innego, specjalnego... Sernik na zimno w biszkopcie! Rewelacja! Składniki: Biszkopt 5 jaj 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki karobu lub kakao (można ominąć) Masa serowa 500g twarogu półtłustego np. klinek 1 galaretka np. pomarańczowa 1 szklanka(...)mąką ryżową, mąkę ziemniaczaną i karob. Całość miksujemy bardzo krótko, aż do połączenia składników. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkoptu i jego ostudzeniu przygotowujemy masę serową. W 1 szklance wody rozpuszczamy galaretkę, studzimy. Ostudzoną i lekką stężającą się galaretkę delikatnie miksujemy z twarogiem. Biszkopt przekrajmy na pół i nakładamy gotową

Truskawkowa Fiesta
Tort z owocami. 302

Składniki: Biszkopt:  ( tortownica o śr.23cm ) - wszystkie składniki w temp. pokojowej 5 jajek, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków - ja użyłam normalny cukier, 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/4 mąki ziemniaczanej. Krem: 2x500ml śmietanki 30%, schłodzonej, 2x250g mascarpone, schłodzonego, nasionka z jednej laski wanilii, 1 opakowanie śmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można(...)patelni i ostudzone, ziarenka z owocu granat, kawałki białej i mlecznej czekolady - ja kupiłam gotowe, ale można zetrzeć na tarce o małych oczkach i też będzie dobrze wyglądać. Przygotowanie: Biszkopt: Obydwie mąki przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania powoli dodawać cukier i na koniec pojedynczo żółtka - cały czas miksować

W kuchni u Moniki
Pijany adwokat 297

Pijana kukułka" dziś mam dla Was podobną propozycję aczkolwiek o zupełnie innych smakach :) To lekkie kremowe ciasto powinna przypaść do gustu wszystkich miłośnikom likieru adwokat, choć nie tylko im ;) Biszkopt:  5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy(...)zawsze dodaję łyżkę śmietany do żelatyny, mieszam dokładnie, potem robię tak jeszcze z 2-3 łyżkami śmietany i dopiero tak rozmieszaną żelatynę wlewam do pozostałej śmietany) Dodatkowo: paczka biszkoptów pół szklanki przegotowanej wody pół szklanki likieru adwokat puszka masy krówkowej o smaku adwokata od Helio 250 g. serka mascarpone płatki migdałowe Mieszamy likier z wodą i tą mieszanką delikatnie nasączamy

Cynamonowe szczęście