biszkopt - 18139 przepisów (strona:249/1210)

Ciasto z kremem budyniowym i bananem 203

Dawno nie było nic słodkiego, tak więc dziś zapraszam Was na ciasto z  kremem budyniowym i bananem, a wszystko to na delikatnym biszkopcie.  Mówię Wam to była prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Składniki: biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru masa budynowa 1 L mleka 1 duży budyń czekoladowy 1 duży(...)części. Do jednej części dodajemy łyżka po łyżce wystudzony budyń czekoladowy i miksujemy aż otrzymamy puszysty krem. Tak samo robimy z budyniem waniliowym. Banany obrać, przekroić wzdłuż.  Na biszkopcie układamy banany, następnie nakładamy krem czekoladowy, a na nią waniliowy. Schłodzoną śmietanę ubić z fix-em i wyłożyć na krem budyniowy. Wierzch posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki

magiczna kuchnia Kasi
Świąteczny tort cynamonowy z rumem 196

tort cynamonowy z ciemnym rumem i skórką pomarańczową.  A jeśli szukacie inspiracji na łamanie świątecznych konwenansów koniecznie zajrzyjcie na www.olejkonwenanse.pl ŚWIĄTECZNY TORT CYNAMONOWY  Składniki: (forma 24 cm) biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 łyżeczki cynamonu poncz(...)szkl mąki pszennej (+1/2 szkl wody) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  340 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki ciemnego rumu 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Do masy wlewamy olej Wielkopolski i delikatnie mieszamy. Obydwie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a potem przesiewamy

Bon appetit mon amie
Rolada makowa z bakaliami 569

przygotowaniu, za to bez porównania pyszniejsza od tych sklepowych, więc warto upiec samemu. Ja wykorzystałam gotową masę makową, ale można również przygotować własną dodając ulubione dodatki. SKŁADNIKI Na biszkopt: 5 jajek szczypta soli 140 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na masę makową: 1 duża puszka(...)rumu 50 g płatków migdałowych 160 g marmolady wieloowocowej Dodatkowo: cukier puder 1-2 łyżeczki soku z cytryny WYKONANIE Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem i zostawić na noc. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć

Passions hobbies life
Rolada z budyniem kokosowym 173

sprawi, że nie będą ciastem znudzeni? Muszę nieskromnie przyznać, że wpadłam na naprawdę świetny pomysł. Pyszne budyniowe wnętrze z żurawiną w czekoladzie, która doskonale przełamuje smak masy kokosowej oraz biszkoptem, któremu kolor nadają lifolizowane owoce aceroli. Potrzebujemy: Biszkopt: 4 jaja 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżki mielonej lifolizowanej aceroli (można użyć zamiennie kakao(...)pieczenia i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Wymieszaną masę wylewamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy masę i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczony biszkopt zwijamy w rulon pomagając sobie ściereczką kuchenną. Zwijamy po krótszym boku, żeby nasza rolada nie była gigantem ;) Zagotowujemy 1,5 puszki mleczka kokosowego wraz z cukrem. W pozostałym mleczku kokosowym

MamaOskarka
Ciasto KRÓWKA 1034

Pomysł na smaczne i szybkie do przygotowania ciasto - biszkopt karmelowy przełożony bitą śmietaną i udekorowany masą kajmakową. Jestem pewna, że ciasto KRÓWKA przypadnie do smaku osobom, które uwielbiają masę kajmakową i delikatne przekładańce. Zachęcam do pieczenia 😊  Składniki na blachę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: biszkopt karmelowy 1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g) 1/2 szklanki wody(...)wrzącej wody dodatkowo 150-200 g masy kajmakowej do nasączenia: sok z 1/2 cytryny + 1/3 szklanki przegotowanej wody płatki migdałowe do dekoracji Etapy przygotowywania ciasta KRÓWKA - nasączanie spodu biszkoptu, przekładanie kremem i dekorowanie masą kajmakową oraz płatkami migdałowymi Na samym początku skarmelizować cukier: na suchą patelnię wsypać zwykły cukier i podgrzewać go tak długo (na średnim ogniu), aż całkowicie

Ugotować
Słonecznikowiec 260

słodką masą krówkową.  Ciasto to upodobała sobie moja mama i najchętniej gościłaby go na stole przy każdej rodzinnej uroczystości. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na I biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)biszkopt Składniki jak wyżej Na krem: 3 szklanki mleka  2 budynie krówkowe bez cukru (proszek) 5 łyżek cukru 200 g masła Na skarmelizowany słonecznik: 250 g pestek łuskanego słonecznika 50 g masła pół szklanki cukru Na polewę czekoladową: 85 g masła 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 1 łyżka kremu nutella (można pominąć) Dodatkowo: Herbatniki maślane

My sweet a life
Mus cytrynowy na biszkoptowym spodzie 293

polecam Wam, jeśli tylko lubicie cytrusy. Do zrobienia tego torciku będziecie potrzebowali 1 blat biszkoptowy o średnicy 18 cm i o grubości według uznania, ja zrobiłam 3 cm. Resztę biszkoptu śmiało możecie zamrozić. Biszkopt (18 cm) 5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  Mąki(...)delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery  części. Jeden odłożyć resztę zamrozić. Mus cytrusowy.   Użyłam gotowego pure, ale możecie użyć świeżo wyciśniętego soku, dosłodźcie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
ciasto pijak 818

składniki na biszkopt: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 90 g jajek 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy przesiane mąki. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez(...)ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy dodajemy stopniowo wystudzony budyń, miksujemy na gładki krem. dodatkowo: 1 słoiczek konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki ok. 22 szt. okrągłych biszkoptów ok. 200 ml wódki wymieszanej z wodą do nasączenia biszkoptu i biszkoptów wiórka do posypania składniki na polewę czekoladową: 100 g masła 100 g cukru pudru 40 g kakao

Domowy Smak Jedzenia
Biszkopt bez glutenu i zbóż - migdałowo kokosowy 218

Kolejna wersja i kolejna udana. Biszkopt, który idealnie nadaje się do przekładania dowolnymi masami. Tym razem migdałowo-kokosowy z dodatkiem kakao. Bezglutenowy biszkopt migdałowo kokosowy - niezawodny Składniki: (na małą blaszkę lub tortownicę): 6 jajek 4 łyżki drobnej mąki migdałowej 2 łyżki mąki kokosowej 5 płaskich łyżek erytrytolu łyżeczka  bezglutenowego proszku do pieczenia Z podanej ilości składników otrzymamy biszkopt, który(...)wolnych obrotach dodawać kolejno żółtka. Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę kokosową. Mieszamy bardzo delikatnie gdyż mąka kokosowa chłonie wilgoć i biszkopt może nam opaść.  Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni ok. 35 minut. Ważne: Piekarnik nagrzewamy odpowiednio wcześniej żeby nie czekać z ciastem. Tak przygotowany biszkopt

Marta próbuje
Gruszkowe Cappuccino 837

już dobre? Pani Kasia napisała kiedyś, że zawsze umieszcza na blogu najlepsze możliwe wersje swoich ciast… i ja jej wierzę:) Uwierzcie i Wy, bo ciasto faktycznie jest fantastyczne. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl. cukru 1/3 szkl. mąki pszennej 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 1 łyżka oleju Masa cappuccino: 2 śmietany Śnieżki 400 ml zimnego mleka(...)wrzątku 1 galaretka cytrynowa 1 płaska łyżeczka żelatyny Masa śmietanowa: 350 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 200 ml mocnej, słodkiej kawy kakao Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż masa podwoi swoją objętość i wyraźnie stanie się jaśniejsza. Gdy to nastąpi

Smaki Na Talerzu
Urodzinowy tort z masłem orzechowym. 175

Dzisiaj zapraszam Was na tort urodzinowy, który sama sobie upiekłam, bo na urodziny to obowiązkowo musi być tort. Ten tort jest niezwykle pyszny. Czekoladowe biszkopty przełożone kremem budyniowym z masłem orzechowym, do tego dekoracja z pysznych i chrupiących ciasteczek. Nawet nie wiecie jaki ten tort jest pyszny i jak pięknie pachnie. A jak lubicie masło orzechowe to na pewno(...)posmakuje. Zapraszam:) Składniki: Biszkopty x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 2 lekko kopiaste łyżki cukru pudru 20 dag masła 82 % 5 kopiastych łyżek

Izabelawkuchni
Ciasto Cytrynowo - Pomarańczowe 142

uwielbiam takie ciacha :) ktoś powie ze jest przy tym trochę pracy ale naprawdę warto :) WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm DODATKI: 1 duże opakowanie herbatników 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów 1 duże opakowanie delicji na górę: 2 galaretki pomarańczowe 1 galaretka cytrynowa 600ml gorącej wody MASA CYTRYNOWO-POMARAŃCZOWA: SKŁADNIKI: 2 budynie śmietankowe (po 40g bez cukru) 2 budynie waniliowe (po 40g bez cukru(...)czasie dodać budynie rozpuszczone w soku. Całość energicznie mieszać aż zrobi się budyń. Pozostawić chwilkę żeby delikatnie przestygło, ale jeszcze ciepłe wyłożyć na herbatniki i wygładzić. NASĄCZENIE BISZKOPTÓW: 4-5 łyżek soku z cytryny 7 łyżek zimnej wody 2 łyżki cuku Całość dokładnie wymieszać i nasączyć biszkopty. Poukładać wzdłuż na masie cytrynowo-pomarańczowej. MASA JOGURTOWA: SKŁADNIKI: 3 galaretki cytrynowe

Dziś Ja gotuje
BISZKOPTY W KARMELOWEJ POLEWIE CZEKOLADOWEJ Z BITĄ ŚMIETANĄ 153

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ( +12 GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ . ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 16 okrągłych biszkoptów, kawa rozpuszczalna lub kakao do posypania. Składniki na śmietanę: 200 g śmietany 30%, opakowanie Fix do śmietany Cykoria, opakowanie cukru wanilinowego Cykoria, łyżeczka cukru pudru. Składniki na polewę: 50 g śmietany 30%, 20 g mlecznej czekolady(...)mlecznej czekolady karmelowej. Przygotowanie: Śmietanę podgrzewam, dodaję czekolady podzielone w kostki, chwilę czekam, zdejmuję z ognia, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Studzę. Biszkopty zanurzam w przygotowanej polewie czekoladowej, odkładam na talerz, aby polewa zastygła. Śmietanę ubijam z fixem oraz cukrami. Układam warstwy deseru: biszkopty, bita śmietana, biszkopty, pozostała bita śmietana. Całość posypuję kawą rozpuszczalną lub kakao i chłodzę w lodówce

JejKuchnia
Cynamonowiec z pianką truskawkową 191

wtorkowy wieczór zapraszam na pyszne ciasto, będące połączeniem biszkoptu cynamonowego, pianki truskawkowej oraz dżemu porzeczkowego. Warto w długi jesienny wieczór wypić filiżankę aromatycznej kawy i zjeść kawałek pysznego ciasta. SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 8 łyżek oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka octu, 1 łyżka proszku do pieczenia, Pianka(...)mrożonych, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 300ml śmietany 30%, 1 fix do śmietany, 50ml Likieru Strawberry Dalkowski , Dodatkowo: ½ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, różowe kuleczki zbożowe do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto z musem jabłkowym i kremem śmietanowo-budyniowym 539

Moja ulubiona wersja jabłecznika. Delikatny biszkopt, na nim aromatyczny mus jabłkowy i przepyszna masa budyniowo - śmietanowa. Pycha! Biszkopt 4 jajka 1 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju   Mus jabłkowy 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny     Masa budyniowo śmietanowa 400 ml śmietany(...)budyń śmietankowy ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki cukru pudru   Do przybrania:czekolada   Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno dodajemy powoli cukier ciągle ubijając, aż się rozpuści, następnie dodajemy żółtka, chwile ubijamy i odkładamy mikser. Małymi porcjami dodajemy przesianą mąkę i proszek, delikatnie mieszając, na samym końcu olej. Ciasto wylewamy na przygotowaną

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania