dziś mam dla Was przepis na pyszne i bardzo łatwe ciasto z dźwięcznej nazwie "Marysieńka" :-) Jest to ciasto składające się z kilku warstw-pierwsza z nich to kakaowy delikatny biszkopt,druga-krem,kolejna-ciasto z miodem i orzechami a bazie białek-najlepsze :D potem znów warstwa kemu i na koniec druga połowa kakaowego biszkoptu :-) Całość jest polana czekoladą i posypana(...)orzechami. Ciasto jest wspaniałe,wbrew pozorom robi się je łatwo,szybko i przyjemnie :-) Polecam SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm KAKAOWY BISZKOPT -5 jajek -0,5 szkl cukru (szklanka 250ml) -1,5 łyżki kakao -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia CIASTO Z ORZECHAMI -200g orzechów włoskich posiekanych dość drobno -4 białka (żółtka odkładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokufont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na biszkopt: 4 duże jajka 140 g cukru 100 g mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać razem, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)część i zabarwić na fioletowo, uformować z niej różyczkę. Pozostałą masę rozwałkować na blacie na wielkość tortu i jego boków, podsypując cukrem pudrem, aby się nie kleiła. Z biszkoptu wyjąć środkowy blat i odłożyć go na przykrycie tortu (jest najbardziej miękki). Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptowy, naponczować. Krem budyniowy przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie
kulinarnyswiatdomiTiramisu, więc dlatego śmiało mogę powiedzieć, że jest to przepis na Włoskie Tiramisu i mogę go każdemu polecić. Składniki 500g serka mascarpone 6 żółtek 5 łyżek cukru duże opakowanie biszkoptów kieliszek wódki kawa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zaparzyć kubek kawy z dwóch dużych łyżek kawy drobno mielonej, odstawić do ostudzenia. Pamiętajmy, że kawa musi być bez fusów. Żółtka ubijamy z cukrem(...)gładką masę aż cukier się rozetrze. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone i całość dokładnie ubijamy. Do ostudzonej kawy dodajemy wódkę i maczamy w niej biszkopty. Biszkopty powinny być zamoczone tylko na moment, gdyż jeżeli będziemy je moczyć za długo to deser wyjdzie zbyt wodnisty. Układamy namoczone biszkopty na dno naczynia żaroodpornego, na wierzch nakładamy połowę masy z mascarpone
Delusional Trinedostała. Tort zrobiony w oparciu o przepis tort choc & cherry z Kwestii Smaku, niestety bez wiśni, które ja uwielbiam, ale córa owoców w torcie nie toleruje. Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, kakao. Masa: 500 g mascarpone (temp. pokojowa), 200 g czekolady deserowej (ciemnej), 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (zimnej(...)szklanki cukru pudru. Poncz: czarna herbata, cukier, sok z cytryny. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę z kakao (zamiast części mąki wsypuję 5 łyżeczek kakao, ale waga całości musi się zmieścić w proporcjach powyżej) i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy
Państwo Wojtczuk gotująSnickers to niemalże idealne połączenie ciemnego biszkoptu, bezy orzechowej oraz dwóch kremów budyniowych. Ciasto wcale nie takie trudne w wykonaniu, chociaż troszkę pracochłonne. Przepis na ciasto - Snickers Składniki na ciasto - Snickers Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza orzechowa: 25 dag orzechów 5 białek 1 szklanka(...)Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 30 dag masła łyżka ciemnego kakao 200 g rodzynek puszka brzoskwiń Sposób przygotowania ciasta snickers. Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ciągle mieszając mikserem. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia i ubijamy. Białka łączymy z żółtkami mieszając mikserem
Pani domowaBardzo smaczny przekładaniec, który wymyśliłam na tegoroczne Walentynki. Czekoladowy biszkopt z mojego niezawodnego przepisu, przekładany masą budyniową na bazie syropu z gruszek. Możecie użyć też innych owoców, np. brzoskwiń lub ananasów, ja zdecydowałam się na gruszki. W masie nie ma mleka więc ciasto mogą jeść osoby uczulone na produkty mleczne. No i efektowne serduszka z galaretki na wierzchu. Koniecznie spróbujcie(...)Biszkopt czekoladowy (przepis TUTAJ-KLIK ) Masa budyniowo-gruszkowa 4 żółtka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki margaryny bezmlecznej (lub masła dla niealergików) 2 szklanki syropu z gruszek kilka pokrojonych gruszek z syropu 1 galaretka czerwona (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt upiec i ostudzić, najlepiej poprzedniego dnia, będzie go łatwiej przekroić. Przekroić na połowę. W górnej części zrobić dziurki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej i kakao (tak aby mąki i kakao było pół na pół) KREM: 100 g masła (temp. pokojowa) 250 g mascarpone 100 g dobrej czekolady z dużą zawartością kakao 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków cukier puder do smaku (2-3 łyżki(...)odrobina aromatu migdałowego (naprawdę odrobina) PONADTO: 280 g dżemu z owoców leśnych biała polewa z Delecty posypka karmelowa/ orzechy BISZKOPT Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę (można wsypać szczyptę soli wtedy lepiej nam się ubiją). Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając
Moje-pitraszeniePrzepis na sam biszkopt dała mi moja mama. A ona z kolei ma go od koleżanki. Biszkopt jest puszysty, lekko kawowy. Połączyłam go z budyniową masą i orzeźwiającą galaretką. To doskonałe połączenie. Ciasto z powodzeniem można upiec z dowolnym w smaku cappucino. Goście na pewno poproszą o dokładkę :) Biszkopt cappucino: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 2 łyżki oleju(...)puch z olejem, octem i wodą. Obie masy wymieszać. Następnie przesiać mąkę, cappucino i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkopt. Piec ok 30 minut w 160 stopniach. Ostudzić i przekroić na 2 blaty. Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody. Odstawić do czasu aż zacznie tężeć. Budyń ugotować w 3/4l mleka, ostudzić
Smakołyki Asiczwartkowe popołudnie zapraszam na pyszny murzynek z masą czekoladową. Ciasto jest puszyste i rozpływa się w ustach. To idealny deser do kawy lub herbaty. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 8 łyżek oleju, 1,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, 2 łyżki kakao, Poncz: ½ szklanki mocnej kawy parzonej, Masa: 3 szklanki mleka(...)opakowania budyniu czekoladowego, 3 łyżki cukru, 200g masła, ½ kostki gorzkiej czekolady, Dodatkowo: ½ puszki masy kajmakowej, 50g płatków migdałowych. PRZYGOTOWANIE : 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Do ciasta cienkim strumykiem wlewam olej. Następnie dodaję ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm, wyłożoną papierem
Tradycyjna kuchnia KasiPomysł na ciasto Lusette powstał w związku z akcją Lusette Inspiruje. Ciasto to kryje w sobie delikatny biszkopt przełożony masą z dodatkiem mlecznych wafelków Lusette. Idealne na każdą okazję. CIASTO LUSETTE Składniki: (forma 24cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1,5 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej masa(...)waniliowego 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietany 30% polewa czekoladowa: 150 g czekolady gorzkiej 1/2 szkl śmietany 30% proszek czekoladowy: 4 kostki czekolady 1 łyżka kakao Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez
Bon appetit mon amiebitej śmietany Dzień dobry kochani, jak wam minął weekend? U mnie było świątecznie z okazji moich urodzinek, tak więc zrobiłam tort makowy na poczęstunek dla rodziny. Znudzona zwykłymi biszkoptami postanowiłam zrobić coś innego, tort był bardzo dobry, mnie osobiście smakował bardziej niż ten, na zwykłym biszkopcie. Biszkopt po upieczeniu jest wilgotny dlatego nie trzeba go nasączać. Życzę wam cudownego(...)tygodnia Przepis: (tortownica 25cm) Składniki: na biszkopt 160 g maku 80 g płatków migdałowych 100 g masła 7 jajek 150 g cukru brązowego 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem 500 ml śmietany do deserów 36% 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mleka zagęszczonego słodzonego kakaowego w tubce 250 g serka mascarpone dodatkowo: powidła
Mój pomysł nasię przepisem na niesamowity tort czekoladowo-orzechowy; to wszakże główne składniki tego pysznego kremu. Tort, który chcę pokazać jest wykwintny, elegancki, pyszny! Tradycyjny; składa się z dwóch warstw ciemnego biszkoptu i orzechowej bezy, przełożonych maślanym kremem z dodatkiem ubitych na parze żółtek, zwieńczony czekoladową polewą - klasyka! Tort upiekłam miksując kilka przepisów z odziedziczonej po Babci książeczce "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek(...)domowy" z 1987r... Nutellę dodałam do kremu, z którego zrobiłam ozdoby na wierzch tortu - mały akcent, ale jest:) składniki: biszkopt: 6 jaj 1,5 szkl cukru 2 łyżki zimnej wody 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl ciemnego, gorzkiego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia beza: 6 białek 200 g mielonych orzechów włoskich
6niebooczywiście będziecie potrzebowali pomoc silnej osoby przy otwarciu kokosa. Napiszę Wam dwa sposoby przygotowania tego ciasta. Z orzechem kokosa i z mleczkiem kokosowym z puszki. Pyszne ciasto, a biszkopt puszek Na drugi dzień jest lepsze, wszystkie składniki super się łączą. Przygotowanie biszkoptu – patrz tu Biszkopt mojej mamuśki, zawsze wychodzi . Upiec i ostudzić. Blaszka okrągła o średnicy 25 cm. Można(...)żeby nie wyschło. Przygotowanie syropu – do mleczka z kokosu dolać cukier i podgrzewać na ogniu aż cukier się roztopi. Zdjąć z ognia i wlać rum wymieszać. Skropić syropem biszkopt, ale nie jest to konieczne. Krem budyniowy – mleczko z orzecha kokosowego plus mleko, musi być 500 ml.( Odlać trochę do wymieszania proszku budyniowego ) Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać
Kuchnia PokoleńPrzepis na ciasto widziałam już kilka razy w dwóch wersjach: na pieczonym biszkopcie i w wersji bez pieczenia na którą ja się skusiłam. W tej chwili nie mamy sezonu na truskawki, ale ja wykorzystałam mrożone (a dokładniej zmiksowane i zamrożone truskawki). Truskawki mrożone bez problemu można kupić w sklepie, więc polecam ciasto nawet w sezonie zimowym. Składniki: (forma(...)łyżeczki) Warstwa śmietankowa: 400 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 3 czubate łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Dodatkowa: ok. 15 sztuk herbatników ok. 120 g biszkoptów 1 galaretka truskawkowa Galaretki na masę różową rozpuścić w 300 ml gorącej wody i ostudzić do temperatury pokojowej pamiętając, aby mieszać kilka razy, gdyż może powstać tzw. kożuch tylko
talerz przyjemnościodbiegłam od tematu Miałam dwa kremy, z czego jeden musiałam zużyć od ręki. Postawiłam na deser a’la tiramisu z dwoma kremami: krem jajeczny plus krem malinowy, przełożone biszkoptami nasączanymi w kawie PYCHA Z moich resztek wyszły mi dwa desery. Zużyłam do nich około: 12 sztuk podłużnych biszkoptów, nasączonych w kawie bez cukru. Deser ułożyłam warstwami: biszkopty, krem malinowy(...)biszkopty i krem do tiramisu. Oba desery przed podaniem oprószyłam kakao. Krem malinowy znajdziecie: tutaj A krem do tiramisu znajdziecie: tutaj Wiem, że taki deser resztkowy sam w sobie pewnie was nie zainteresuje, ale może przydadzą wam się kremy, które możecie użyć do wielu różnych wypieków Łatwy deser w pucharku Deser a’la tiramisu: dwa kremy i biszkopty nasączone
Relaxtime