biszkopt - 17572 przepisów (strona:263/1172)

Rolada jarmużowa z tuńczykiem 176

ściął :( Po świątecznym objadaniu się głównie słodkościami, pomyślałam o przekąsce wytrawnej, którą planuję zrobić również na wieczór sylwestrowy. Następnym razem rozdrobniony jarmuż najpierw przemrożę, by uzyskać jednolicie zieloną barwę biszkoptu. Za pierwszym razem biszkopt wyszedł mi mozaikowy.     Składniki : 100-150 g jarmużu (u mnie mieszanka z kapustą toskańską) 2 gałązki natki pietruszki 4 jajka puszka rozdrobnionego tuńczyka(...)dodawać pojedynczo żółtka. Zmiksować na jednolitą masę - powinna być puszysta. Do masy jajecznej dodać jarmuż z patelni. Wymieszać dokładnie. Przelać masę na blachę. Wyrównać brzegi i wierzch.  Piec biszkopt przez 10 - 15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku. Wyjąć ciasto z piekarnika i zdjąć papier (zachować na potem). Zwinąć ciasto razem z wilgotną ściereczką kuchenną w rulon. Odstawić do ostygnięcia

Weekendy w domu i ogrodzie
Wiśniowa bajka 1093

Ciasto które wzbudza zachwyt, idealnie skomponowane przeze mnie, kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej  śmietanki, rozpływa się w ustach niczym najlepszy tort, skromnie ozdobiony , wbrew pozorom prosty do przygotowania, smakiem będziecie zachwyceni…..prawdziwa słodka bajka! Składniki: Ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki syropu z wiśni 50 ml wódki 1 łyżeczka cukru pudru Warstwa śmietanowa: ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki czubate cukru pudru 2 torebki śmietan fix Dodatkowo: 20 dag podłużnych biszkoptów 10 dag wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania: Ciasto: Białka oddzielamy od  żółtek, ubijamy na sztywną pianę uważając aby ich nie „przebić „, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, dodać żółtka

Wanilia i Kardamon
Ciasto trociniak 347

konsystencją nawiązuje do trocin, a smakiem? No cóż...całość jest lekka, delikatna, orzeźwiająca. Dodatkowym plusem będzie łatwość wykonania, wygląda na dość skomplikowane ciasto, ale w rzeczywistości jest to szybki biszkopt, masa budyniowa i galaretka z jabłkami, a wszystko pokryte jest chrupiącą warstwą podprażonych wiórek kokosowych. Polecam serdecznie. Składniki: biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 100 g mąki pszennej 1,5 łyżki(...)łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła masa zielona: 3 zielone galaretki 5 jabłek wierzch: szklanka wiórek kokosowych 20 g masła 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.  Dodać po jednym żółtku i cały czas ubijać, wsypać cukier i nadal miksować. Wymieszać obie mąki i proszek

na moim stole...
Tort ŁOŚ (bezglutenowy z masą czekoladową) 158

którego widok od razu uśmiecha się buzia :) Łatwo z niego zrobić renifera Rudolfa - zamiast dwóch czarnych kropek przyklejamy czerwoną kropę na środku i gotowe. I jak na czasie :) Składniki: Biszkopty: Kwadratowa tortownica o wym. 24x24 cm: 5 jajek 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki kukurydzianej pół szklanki mąki ziemniaczanej Forma półkula o śr. 16cm: 3 jajka 100 g cukru(...)czekolady z nadzieniem pomarańczowym 1 łyżka mleka 3/4 szklanki cukru pudru Do nasączenia: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, można dodać 2-3 łyżki likieru pomarańczowego triple sec Przygotowanie: Biszkopty: Blaszka o wym: 24x24 cm: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki

Domowa Cookierenka Agi
Tort brzoskwiniowy 96

Bardzo smaczny i lekki tort z kremem waniliowym  i brzoskwiniami. Tort możemy upiec na różne uroczystości rodzinne. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka 4 żółtka 8 łyżek cukru 2 opakowania cukru waniliowego 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (22cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do 180 stopni, pieczemy przez 50-60 minut. Ostudzony biszkopt kroimy na trzy części. Z mleka odlewamy 2 szklanki, miksujemy z żółtkami i budyniami, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem  waniliowym, gotujemy budyń. Masło ucieramy do białości

Bajeczna Kuchnia
Straciatella miętowa 152

Podaję wam przepis na pyszne ciasteczko, na zimno! Do kawy idealne i na włoską nutkę! Składniki na biszkopt  -5 jaj od szczęśliwych kurek -3/4 szklanki mąki pszennej -1 łyżka mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao lub karobu -3/4 szklanki cukru Na krem miętowy z czekoladą -3 budynie waniliowe -1 l mleka -300 g miętowych landrynek -3 łyżki cukru(...)kostek startej gorzkiej czekolady Pianka -150 ml jogurtu naturalnego -0,5 l śmietanki kremówki 36 % -2 łyżki cukru pudru -2 galaretki agrestowe lub kiwi + 250 ml wrzątku - gorzka czekolada, biszkopty okrągłe, 2 łyżeczki kawy Oddziel białka od żółtek- białka ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier. A następnie powoli po jednym żółtku, n ie przerywając miksowania. Dodać powoli wszystkie składniki

Z Kuchni Do Kuchni
Tort makowo-orzechowy 213

było jej zdziwienie kiedy przyjechała do nas w odwiedziny, a tu okazało się, że czeka na nią taki prezent. Tort jest przepyszny, bardzo delikatny, mocno orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii(...)suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, postawić na kratkę. Po 15 min. odwrócić do góry nogami i w tej pozycji całkowicie go już ostudzić (dzięki temu biszkopt będzie równy). Po ostygnięciu przekroić na 3 blaty. Krem orzechowy: 200 gr masła z temperaturze pokojowej (ma być miękkie)*** 2 jajka w temperaturze pokojowej 80 gr cukru pudru 100 gr zmielonych orzechów laskowych

moj przepis na
Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami 186

mojprzepisna.pl | Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami Torcik jaki zrobiłam sobie na imieniny Prosty i szybki do wykonania. Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem na bazie śmietany i borówek amerykańskich. Biszkopt wykonany jest w inny sposób niż standardowo – jest to biszkopt tzw. genueński. Przepis na biszkopt jest ze strony Moje Wypieki . Krem i dekoracja są mojego pomysłu. Składniki na tortownicę(...)piec 35 min. od suchego patyczka, wyjąć z piekarnika, zrzucić w formie na podłogę z wysokości 50 cm. Pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia, nożykiem delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Przekroić na 4 blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki kompot wiśniowy 1/2 szklanki zimnej wody Wymieszać składniki. Krem śmietankowy: 400 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr sera mascarpone schłodzonego

moj przepis na
Tort cytrynowy 210

mógłby ten tort jeść i jeść i nie ma się go dość, jest lekki i orzeźwiający – tak stwierdził. Tort cytrynowy jest szybki w wykonaniu o ile wcześniej upieczemy biszkopt i ugotujemy budyń. Krem cytrynowy nie jest trudny do wykonania, aby się udał temperatura masła oraz budyniu musi być taka sama. Najlepiej budyń ugotować wieczór wcześniej i pozostawić na blacie(...)całą noc na blacie. Przepis na tort pochodzi ze strony Moje Wypieki , odrobinkę go zmodyfikowałam. Składniki na tortownicę 23-26 (u mnie 26, dlatego jest niski) Składniki na biszkopt: 6 jajek (dużych, rozmiar L, w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mąkę pszenną

moj przepis na
Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą 191

trochę czasu, ale uważam, że warto je przygotować. Moim domownikom bardzo smakowało polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji HARALD GLOOCKLER COLLECTIONS .     Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Beza z makiem: 5 białek(...)cukru Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: 4-5 łyżek powideł śliwkowych płatki migdałowe do posypania     Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta

Mała Cukierenka
Tort kajmakowy 131

Składniki na biszkopt jajka, 6 szt cukier puder, 200g mąka pszenna, 6 łyżek mąka ziemniaczana, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka Składniki na masę I masa kajmakowa, 300g serek mascarpone, 250g śmietanka 36%, 2 łyżki Składniki na masę II   serek mascarpone, 150g śmietanka 36%, 100g Przygotowanie Biszkopt: Wszystkie składniki dzielimy na 2 części.  3 białka ubijamy(...)drugim naczyniu, miksujemy serek mascarpone, dodajemy po łyżce ubitej śmietanki. Musimy się oprzeć pokusie dodania cukru, tort i tak będzie bardzo słodki. Tort: Na tacy układamy jeden blat biszkoptu, wykładamy 1/3 masy kajmakowej, drugi blat biszkoptowy, masa serkowa, trzeci blat biszkoptu, 1/3 masy kajmakowej, ostatni placek biszkoptu. Na wierzch wylewamy resztę masy kajmakowej. Możemy ozdobić orzechami lub migdałami. Wkładamy

Gotowanie moimi oczami
Tiramisu - najlepsze! 502

rodzina to przepis na ten wspaniały deser może nieco się różnić. Jest jednak jeden wspólny dla wszystkich przepisów warunek: musi być włoski serek mascarpone, kawa i lekkie jak piórko biszkopty.  Alkohol to nie zawsze Amaretto, może być też Marsala, brandy a nawet rum. Tiramisu od zawsze pojawia się u nas na jesieni kiedy dni robią się pochmurne i szare(...)przejmować bo przecież nikt nie zamierza chyba zjeść całego ciasta na raz? Polecam na wszelkie okazje, ten deser uda się każdemu! Składniki: 750 g serka marscarpone 300 g podłużnych biszkoptów savoiardi (u mnie 36 szt.) 100 g cukru pudru 6 dużych żółtek 2 czubate łyżki kakao Do nasączenia: 400 ml wrzątku 2 -3 czubate łyżki aromatycznej kawy 100 ml likieru

maniapieczenia
Szybkie tiramisu i konkurs! 153

jednym z moich ulubionych deserów jest właśnie tiramisu. Dlatego przedstawiam dziś przepis na łatwe i szybkie tiramisu, pyszny serek mascarpone, nie za słodki, idealnie komponujący się z nasączonymi espresso biszkoptami. Jednak nie oszukujmy się, czasami muszę zjeść coś TERAZ , NATYCHMIAST! Wtedy sięgam pyszną przekąskę w postaci batoników Wedla o smaku Panna Cotta lub waśnie Tiramisu. Doskonale sprawdzają się jako szybki(...)bardzo atrakcyjne nagrody: podróż na deser do Włoch lub 1 ze 100 megazestawów batoników. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Szybkie tiramisu (6 porcji) Składniki: 18 podłużnych biszkoptów 1 szklanka espresso, lub mocnej kawy 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka + 2 łyżki śmietanki 36% 250 g mascarpone kakao do posypania Przygotowanie: Ułóż biszkopty w jednej warstwie w płaskim

karmelowy
TORT ANANASOWO- KOKOSOWY. PINACOLADA 168

Puszysty, z dwoma blatami bezy kokosowej, z kremem ananasowym, marmoladą z pigwy i ponczem z Pinacoladą. Całość obsypałam podprażonymi wiórkami kokosowymi! Serdecznie zapraszam! TORT ANANASOWO- KOKOSOWY SKŁADNIKI  1. BISZKOPT (mała tortownica) - 4 jajka - 0,5 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki tortowej - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE:  białka oddziel od żółtek; białka, na wysokich(...)sitko mąkę z proszkiem; wymieszaj delikatnie; przelej do wysokiej tortownicy małej, wyłożonej papierem do pieczenia; pieczemy 35 minut w temp. 170 stopni C, ostatnie 10 minut z termoobiegiem Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. 2. BEZY KOKOSOWE: - 3 białka - szczypta soli - 4 czubate łyżki cukru - 5 czubatych łyżek wiórek kokosowych WYKONANIE: białka ubij na sztywno, dodaj cukier, masa musi być

SMYKWKUCHNI
Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady 378

Ciasto kwiat jabłoni to lekki orzechowy biszkopt przełożony duszonymi jabłkami i kremem z białej czekolady. Delikatność kremu na bazie kremówki i serka mascaropne komponuje się z lekko kwaskowatą masą jabłkową i wilgotnym biszkoptem. Bardzo smaczne ciasto, więc gorąco polecam :) Biszkopt orzechowy: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 10 jajek 6 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek bułki tartej(...)blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po całkowitym wystygnięciu biszkopt przeciąć na 2 blaty. Przygotowanie masy jabłkowej: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka z grubym dnem i dusić pod pokrywką około 30 minut. Mieszać

Trzeci talerz