ściął :( Po świątecznym objadaniu się głównie słodkościami, pomyślałam o przekąsce wytrawnej, którą planuję zrobić również na wieczór sylwestrowy. Następnym razem rozdrobniony jarmuż najpierw przemrożę, by uzyskać jednolicie zieloną barwę biszkoptu. Za pierwszym razem biszkopt wyszedł mi mozaikowy. Składniki : 100-150 g jarmużu (u mnie mieszanka z kapustą toskańską) 2 gałązki natki pietruszki 4 jajka puszka rozdrobnionego tuńczyka(...)dodawać pojedynczo żółtka. Zmiksować na jednolitą masę - powinna być puszysta. Do masy jajecznej dodać jarmuż z patelni. Wymieszać dokładnie. Przelać masę na blachę. Wyrównać brzegi i wierzch. Piec biszkopt przez 10 - 15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku. Wyjąć ciasto z piekarnika i zdjąć papier (zachować na potem). Zwinąć ciasto razem z wilgotną ściereczką kuchenną w rulon. Odstawić do ostygnięcia
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto które wzbudza zachwyt, idealnie skomponowane przeze mnie, kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej śmietanki, rozpływa się w ustach niczym najlepszy tort, skromnie ozdobiony , wbrew pozorom prosty do przygotowania, smakiem będziecie zachwyceni…..prawdziwa słodka bajka! Składniki: Ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki syropu z wiśni 50 ml wódki 1 łyżeczka cukru pudru Warstwa śmietanowa: ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki czubate cukru pudru 2 torebki śmietan fix Dodatkowo: 20 dag podłużnych biszkoptów 10 dag wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę uważając aby ich nie „przebić „, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, dodać żółtka
Wanilia i Kardamonkonsystencją nawiązuje do trocin, a smakiem? No cóż...całość jest lekka, delikatna, orzeźwiająca. Dodatkowym plusem będzie łatwość wykonania, wygląda na dość skomplikowane ciasto, ale w rzeczywistości jest to szybki biszkopt, masa budyniowa i galaretka z jabłkami, a wszystko pokryte jest chrupiącą warstwą podprażonych wiórek kokosowych. Polecam serdecznie. Składniki: biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 100 g mąki pszennej 1,5 łyżki(...)łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła masa zielona: 3 zielone galaretki 5 jabłek wierzch: szklanka wiórek kokosowych 20 g masła 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać po jednym żółtku i cały czas ubijać, wsypać cukier i nadal miksować. Wymieszać obie mąki i proszek
na moim stole...którego widok od razu uśmiecha się buzia :) Łatwo z niego zrobić renifera Rudolfa - zamiast dwóch czarnych kropek przyklejamy czerwoną kropę na środku i gotowe. I jak na czasie :) Składniki: Biszkopty: Kwadratowa tortownica o wym. 24x24 cm: 5 jajek 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki kukurydzianej pół szklanki mąki ziemniaczanej Forma półkula o śr. 16cm: 3 jajka 100 g cukru(...)czekolady z nadzieniem pomarańczowym 1 łyżka mleka 3/4 szklanki cukru pudru Do nasączenia: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, można dodać 2-3 łyżki likieru pomarańczowego triple sec Przygotowanie: Biszkopty: Blaszka o wym: 24x24 cm: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki
Domowa Cookierenka AgiBardzo smaczny i lekki tort z kremem waniliowym i brzoskwiniami. Tort możemy upiec na różne uroczystości rodzinne. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka 4 żółtka 8 łyżek cukru 2 opakowania cukru waniliowego 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (22cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50-60 minut. Ostudzony biszkopt kroimy na trzy części. Z mleka odlewamy 2 szklanki, miksujemy z żółtkami i budyniami, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, gotujemy budyń. Masło ucieramy do białości
Bajeczna KuchniaPodaję wam przepis na pyszne ciasteczko, na zimno! Do kawy idealne i na włoską nutkę! Składniki na biszkopt -5 jaj od szczęśliwych kurek -3/4 szklanki mąki pszennej -1 łyżka mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao lub karobu -3/4 szklanki cukru Na krem miętowy z czekoladą -3 budynie waniliowe -1 l mleka -300 g miętowych landrynek -3 łyżki cukru(...)kostek startej gorzkiej czekolady Pianka -150 ml jogurtu naturalnego -0,5 l śmietanki kremówki 36 % -2 łyżki cukru pudru -2 galaretki agrestowe lub kiwi + 250 ml wrzątku - gorzka czekolada, biszkopty okrągłe, 2 łyżeczki kawy Oddziel białka od żółtek- białka ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier. A następnie powoli po jednym żółtku, n ie przerywając miksowania. Dodać powoli wszystkie składniki
Z Kuchni Do Kuchnibyło jej zdziwienie kiedy przyjechała do nas w odwiedziny, a tu okazało się, że czeka na nią taki prezent. Tort jest przepyszny, bardzo delikatny, mocno orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii(...)suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, postawić na kratkę. Po 15 min. odwrócić do góry nogami i w tej pozycji całkowicie go już ostudzić (dzięki temu biszkopt będzie równy). Po ostygnięciu przekroić na 3 blaty. Krem orzechowy: 200 gr masła z temperaturze pokojowej (ma być miękkie)*** 2 jajka w temperaturze pokojowej 80 gr cukru pudru 100 gr zmielonych orzechów laskowych
moj przepis namojprzepisna.pl | Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami Torcik jaki zrobiłam sobie na imieniny Prosty i szybki do wykonania. Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem na bazie śmietany i borówek amerykańskich. Biszkopt wykonany jest w inny sposób niż standardowo – jest to biszkopt tzw. genueński. Przepis na biszkopt jest ze strony Moje Wypieki . Krem i dekoracja są mojego pomysłu. Składniki na tortownicę(...)piec 35 min. od suchego patyczka, wyjąć z piekarnika, zrzucić w formie na podłogę z wysokości 50 cm. Pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia, nożykiem delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Przekroić na 4 blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki kompot wiśniowy 1/2 szklanki zimnej wody Wymieszać składniki. Krem śmietankowy: 400 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr sera mascarpone schłodzonego
moj przepis namógłby ten tort jeść i jeść i nie ma się go dość, jest lekki i orzeźwiający – tak stwierdził. Tort cytrynowy jest szybki w wykonaniu o ile wcześniej upieczemy biszkopt i ugotujemy budyń. Krem cytrynowy nie jest trudny do wykonania, aby się udał temperatura masła oraz budyniu musi być taka sama. Najlepiej budyń ugotować wieczór wcześniej i pozostawić na blacie(...)całą noc na blacie. Przepis na tort pochodzi ze strony Moje Wypieki , odrobinkę go zmodyfikowałam. Składniki na tortownicę 23-26 (u mnie 26, dlatego jest niski) Składniki na biszkopt: 6 jajek (dużych, rozmiar L, w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mąkę pszenną
moj przepis natrochę czasu, ale uważam, że warto je przygotować. Moim domownikom bardzo smakowało polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji HARALD GLOOCKLER COLLECTIONS . Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Beza z makiem: 5 białek(...)cukru Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: 4-5 łyżek powideł śliwkowych płatki migdałowe do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta
Mała CukierenkaSkładniki na biszkopt jajka, 6 szt cukier puder, 200g mąka pszenna, 6 łyżek mąka ziemniaczana, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka Składniki na masę I masa kajmakowa, 300g serek mascarpone, 250g śmietanka 36%, 2 łyżki Składniki na masę II serek mascarpone, 150g śmietanka 36%, 100g Przygotowanie Biszkopt: Wszystkie składniki dzielimy na 2 części. 3 białka ubijamy(...)drugim naczyniu, miksujemy serek mascarpone, dodajemy po łyżce ubitej śmietanki. Musimy się oprzeć pokusie dodania cukru, tort i tak będzie bardzo słodki. Tort: Na tacy układamy jeden blat biszkoptu, wykładamy 1/3 masy kajmakowej, drugi blat biszkoptowy, masa serkowa, trzeci blat biszkoptu, 1/3 masy kajmakowej, ostatni placek biszkoptu. Na wierzch wylewamy resztę masy kajmakowej. Możemy ozdobić orzechami lub migdałami. Wkładamy
Gotowanie moimi oczamirodzina to przepis na ten wspaniały deser może nieco się różnić. Jest jednak jeden wspólny dla wszystkich przepisów warunek: musi być włoski serek mascarpone, kawa i lekkie jak piórko biszkopty. Alkohol to nie zawsze Amaretto, może być też Marsala, brandy a nawet rum. Tiramisu od zawsze pojawia się u nas na jesieni kiedy dni robią się pochmurne i szare(...)przejmować bo przecież nikt nie zamierza chyba zjeść całego ciasta na raz? Polecam na wszelkie okazje, ten deser uda się każdemu! Składniki: 750 g serka marscarpone 300 g podłużnych biszkoptów savoiardi (u mnie 36 szt.) 100 g cukru pudru 6 dużych żółtek 2 czubate łyżki kakao Do nasączenia: 400 ml wrzątku 2 -3 czubate łyżki aromatycznej kawy 100 ml likieru
maniapieczeniajednym z moich ulubionych deserów jest właśnie tiramisu. Dlatego przedstawiam dziś przepis na łatwe i szybkie tiramisu, pyszny serek mascarpone, nie za słodki, idealnie komponujący się z nasączonymi espresso biszkoptami. Jednak nie oszukujmy się, czasami muszę zjeść coś TERAZ , NATYCHMIAST! Wtedy sięgam pyszną przekąskę w postaci batoników Wedla o smaku Panna Cotta lub waśnie Tiramisu. Doskonale sprawdzają się jako szybki(...)bardzo atrakcyjne nagrody: podróż na deser do Włoch lub 1 ze 100 megazestawów batoników. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Szybkie tiramisu (6 porcji) Składniki: 18 podłużnych biszkoptów 1 szklanka espresso, lub mocnej kawy 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka + 2 łyżki śmietanki 36% 250 g mascarpone kakao do posypania Przygotowanie: Ułóż biszkopty w jednej warstwie w płaskim
karmelowyPuszysty, z dwoma blatami bezy kokosowej, z kremem ananasowym, marmoladą z pigwy i ponczem z Pinacoladą. Całość obsypałam podprażonymi wiórkami kokosowymi! Serdecznie zapraszam! TORT ANANASOWO- KOKOSOWY SKŁADNIKI 1. BISZKOPT (mała tortownica) - 4 jajka - 0,5 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki tortowej - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE: białka oddziel od żółtek; białka, na wysokich(...)sitko mąkę z proszkiem; wymieszaj delikatnie; przelej do wysokiej tortownicy małej, wyłożonej papierem do pieczenia; pieczemy 35 minut w temp. 170 stopni C, ostatnie 10 minut z termoobiegiem Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. 2. BEZY KOKOSOWE: - 3 białka - szczypta soli - 4 czubate łyżki cukru - 5 czubatych łyżek wiórek kokosowych WYKONANIE: białka ubij na sztywno, dodaj cukier, masa musi być
SMYKWKUCHNICiasto kwiat jabłoni to lekki orzechowy biszkopt przełożony duszonymi jabłkami i kremem z białej czekolady. Delikatność kremu na bazie kremówki i serka mascaropne komponuje się z lekko kwaskowatą masą jabłkową i wilgotnym biszkoptem. Bardzo smaczne ciasto, więc gorąco polecam :) Biszkopt orzechowy: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 10 jajek 6 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek bułki tartej(...)blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po całkowitym wystygnięciu biszkopt przeciąć na 2 blaty. Przygotowanie masy jabłkowej: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka z grubym dnem i dusić pod pokrywką około 30 minut. Mieszać
Trzeci talerz