biszkopt z - 1500 przepisów (strona:33/100)

Tort ,,Ptasie mleczko" 331

mąki Pianka: 7 białek 2 łyżki żelatyny szklanka cukru 100 ml wody Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki 12-18 % Przygotowanie:  Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Żółtka dokładnie miksujemy z cukrem przez ok. 5 min, aby masa znacznie pobielała. Po tym dodajemy roztopione masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Biszkopt(...)gotujemy do rozpuszczenia się żelatyny. Gorący syrop stopniowo dodajemy do białek. Cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera, ubijamy do ostygnięcia pianki.  W tortownicy układamy pierwszą połowę biszkoptu i na nią wlewamy połowę pianki, na to układamy drugą część biszkoptu i przykrywamy pozostałą pianką, dokładnie równamy górę tortu. Chłodzimy w lodówce przez ok. 3-4 godziny.  W rondelku

Kuchnia Łukasza
Królewiec- smaczny przekładaniec 205

wyszło ! Idealne na ciasto imieninowe i ciasto świąteczne. Wykonanie i składniki Ciasto miodowe:300 g mąki 1 żółtko150 g margaryny1 łyżeczka sody50 g cukru2 łyżki miodu1 łyżka wody Biszkopt:4 jajka 1 szklanka mąki pszennej3/4 szklanki cukru2 łyżki wodyMasa:100 g cukru1/2 l mleka 1 kopiasta łyżka mąki pszennej1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej2 cukry waniliowe (lub jeden duży(...)upiekłam w temp. 200°C przez ok. 7 - 10 minut. Blat wyjęłam i zostawiłam do schłodzenia. Wyjęłam i odlozyłam na ściereczce na bok, gdyż potrzebna mi była blacha na...biszkopt. Bo teraz pieczemy pieczemy biszkopt. Jajka ubić z cukrem i wodą na puszystą masę . Mąki przesiać i dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając łyżką. Piekłam w tej samej blaszce

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto Delicje 128

zeszycie od dawien dawna. Przyznaję, że robiłam je dość często. Uwielbiam je za smak, łatwość i szybkość wykonania, co nie zawsze współgra w ciastach typu przekładaniec. Uwielbiam za puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy, orzechy, czekoladę, rodzynki, galaretkę i za domową ciemną polewę. Bardzo Wam polecam.    Składniki na biszkopt:   6 jaj 180 g cukru 170 g mąki pszennej 6 łyżek mąki(...)zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.   Dodatkowo:   100 g posiekanej czekolady (u mnie mix) garść posiekanych orzechów włoskich garść rodzynek 1 tężejąca galaretka owocowa, rozpuszczona w 1 szklance wody   Wykonanie:   Na biszkopt w całości wykładamy krem. Na krem nakładamy wycięty biszkopt. Kółeczka zostawiamy na później. W otworki wrzucamy czekoladę, orzechy, rodzynki, nakładamy tężejącą galaretkę. Każdy otworek przykrywamy wyciętym kółeczkiem. Całość dekorujemy polewą

Made By Mom And Son
TIRAMISU KASZTANOWE. BEZ MIKSERA, PRZEPIS WŁOSKI. 1526

niebywale jesienna - kasztanowa.   TIRAMISU KASZTANOWE - PRZEPIS WŁOSKI. /z włoskiej książki, nieco zmodyfikowany;/ na 2-3 porcje 250g mascarpone 3 niezbyt duże żółtka 4 łyżki drobnego cukru 100g biszkoptów do tiramisu 50ml likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  odrobina wrzątku  ciemne kakao do posypania krem kasztanowy w tubce Zalewam kawę odrobiną wrzątku, a gdy wystygni, dodaję alkohol. Namaczam(...)biszkopty i układam w pucharkach.  Im bardziej nasączone, tym większe prawdopodobieństwo, że nie wypłyną na powierzchnię. Żółtka wrzucam do miski, najlepiej miedzianej i lekko roztrzepuję za pomocą trzepaczki z cukrem. Zagotowuję wodę w garnku, wyłączam gaz i na garnku ustawiam miskę z żółtkami tak, by dno nie dotykało do wody. Ubijam żółtka na parze około 8 minut, aż powstanie

W kuchni Karmel-itki
Czekoladowe tiramisu z truskawkami i miętą 113

jest mocno czekoladowy a zarazem orzeźwiający dzięki mięcie. Jeśli szukacie odpowiedniego deseru na letni wieczór polecam to pyszne połączenie czekolady, truskawek i mięty... Nie ma nic lepszego:) Składniki:200g biszkoptów podłużnych włoskich obtoczonych w cukrze (ewentualnie można użyć zwykłych), 100g gorzkiej czekolady, 250g serka mascarpone, łyżka kakao, 70g+2 łyżki drobnego cukru, 3 g świeżej mięty, 1/2 szkl. herbaty miętowej(...)mascarpone, bardzo dokładnie wymieszać na gładką masę. Miętę i 2 łyżki cukru zmiksować w blenderze i dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą czekoladową. Biszkopty (można użyć zwykłych podłużnych biszkoptów) ułożyć na dnie naczynia, skropić herbatą miętową. Ułożyć umyte, pozbawione szypułek i pokrojone w plastry truskawki. Wyłożyć połowę masy czekoladowej, przykryć warstwą biszkoptów, nasączyć herbatą

Z miłości do słodkości
TIRAMISU Z MALINAMI. 182

jeśli jest naprawdę dobrze przyrządzone. Pomimo, że tiramisu jest dość łatwe, równie łatwo można je zepsuć.Nie byłabym jednak sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. Tak więc odpowiednio nasączyłam podłużne biszkopty nalewką malinową i  przełożyłam masę świeżymi owocami.Świetna sezonowa odmiana znanego i lubianego deseru z pewnością zachwyci pozostałych domowników i przyjaciół! TIRAMISU Z MALINAMI. /zmodyfikowany oryginalny przepis;/ na owalną(...)serka mascarpone 330 ml schłodzonej kremówki 4 żółtka 3/4 szklanki drobnego cukru (użyłam ksylitolu) 300g świeżych malin 1/2 szklanki NALEWKI MALINOWEJ kawa Inka/kakao do posypania wierzchu  opakowanie podłużnych biszkoptów Mocno schłodzoną kremówkę ubijam na wysokich obrotach na sztywno. Odstawiam na bok, najlepiej do lodówki. Żółtka wbijam do metalowej miski, ucieram chwilę z cukrem, po czym  stawiam na garnku

W kuchni Karmel-itki
Lodowiec z malinami 205

przede wszystkim za dostępność w moim ogródku. To mój ulubiony dodatek do deserów, dlatego dzisiaj na szybko zrobiłam lodowca oczywiście z malinami :) Nic, tylko jeść! Składniki: 2 opakowania biszkoptów 3 opakowania galaretki malinowej 1 kostka masła 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mleka 2,5 łyżki żelatyny 1 kg malin Przygotowanie: Jedną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody w garnuszku, natomiast(...)drugim garnuszku rozpuszczamy 2 pozostałe galaretki w 500 ml wody. Pierwszy garnuszek jest przeznaczony do nasączenia biszkoptów.   Przygotowanie kremu: Masło ucieramy z cukrem i z 500 g malin. W ciepłym mleku rozpuszczamy żelatynę i łączymy  z masą. Układamy warstwę nasączonych biszkoptów, na to wlewamy gotową masę i również przekładamy biszkoptami. Następnie układamy świeże maliny i zalewamy lekko zwarta

Niezły Młynek
Kostka alpejska Marty, czyli masło orzechowe i bezy 294

swoją odpowiedzialność :)Ciasto inspirowane jest kostką alpejską z bloga Gosi, przygotowałam je na konkurs. Choć nie odzwierciedla dokładnie przepisu Gosi, bo ja zawsze muszę dodać swoje trzy grosze. Składniki :Biszkopt :* 3 jajka* szklanka mąki pszennej* łyżeczka proszku do pieczenia * pół szklanki cukruMasa z masłem orzechowym :* 100 g miękkiego masła* słoiczek masła orzechowego około 300 g * 150 g małych bezików Masa(...)łyżeczki żelatyny* 1/4 szklanki wrzątkuDodatkowo : tabliczka mlecznej czekolady Przygotowanie :Jajka ubić na puch dodając cukier. Wymieszać mikserem na małych obrotach z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przelać do prostokątnej formy. Piec 20-30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Przekroić na pół. Miękkie masło ubić z masłem orzechowym, dodać pokruszone bezy. Wymieszać i wyłożyć masę na połowę biszkopta. Przykryć

Magiczne Życie Marty
Czas zdmuchnac swieczki - tort 175

zawsze marzyla o takim torcie. Podobne zachwyty bylo slychac w chwili rozpakowywania prezentow. Czyli dzien pelen wrazen i radosci.Tort z malinami i biala czekoladaskladnikiSprawdzony juz kilka razy przepis na biszkopt jest tuprzelozenie tortu: 750ml kremowki 200g bialej czekolady 1 sloiczek konfitury malinowej 150g malin cukier puder - ilosc wedlug uznania 4 saszetki usztywniacza do smietany do dekoracjipokruszony marcepan zabarwiony na zielonokwiatkiwykonanie(...)Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu odwracamy do" roty nogami", przecinamy na 3 krazki. Na platerce do tortow ukladamy dolny krazek, spinamy go obrecza tortownicy i smarujemy rozpuszczona konfitura malinowa.Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Kremowke ubijamy mikserem, dodajemy do niej roztopiona czekolade i ewentualnie dosladzamy cukrem pudrem. Dodajemy usztywniacz do smietany i ubijamy jeszcze chwilke. Ubita smietane

Przysmaki Karolki
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 294

Masz ochotę na coś słodkiego. Ale nie na głupiego batonika, cukierka czy ciasteczko. Nie na domowy sernik ani na kawałek ciasta  marchewkowego. Nie na zwykły biszkopt z galaretką.. Ale na coś zupełnie innego. Co szybko i łatwo przygotować,  a jest królewską, pyszną, błogą, rozkoszną chwilą słodkiego zapomnienia. Taki właśnie jest ten tort. Banalne składniki, w miarę szybkie(...)niż zwyczajowo torty  z tłustymi kremami, więc bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na więcej niż skąpy,  cienki klinek.  TORT STRACIATELLA (przepis ogólny - autorski; przepis na biszkopt - tradycyjny:) biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier do jego wyczerpania

W kuchni Karmel-itki
Sernik na zimno z Czarną Porzeczką 148

Źródło MW. Sernik nie tylko o ciekawym wyglądzie, ale i smaku.Pieczemy Biszkopt z 2 jajek z tego przepisu, albo idziemy na łatwiznę i spód tortownicy wykładamy ciastkami lub okrągłymi biszkoptami :) Jak kto lubi, jak kto woli. Ja upiekłam biszkopt. Masa serowa: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietany(...)miksujemy z cukrem, sokiem z cytryny i śmietaną lub jogurtem. Cały czas miksując dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy chwilę. Masę serową dzielimy na dwie części. Jedną część wylewamy na biszkopt, a drugą zanim wylejemy na białą, dodajemy zmiksowaną w blenderze czarną porzeczkę i wmiksowujemy ją do masy, na końcu dosładzając masę do smaku. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Orzechowy tort kajmakowy 472

tyle, że w wersji kajmakowej. Przepis dla wszystkich miłośników masy kajmakowej, do których ja również należę! :) Orzechowy tort kajmakowy PRZEPIS /źródło: link, poniżej przepis z moimi modyfikacjami/ Temperatura pieczenia biszkoptu: 160 - 170ºC Czas pieczenia: 40-45 min.  Biszkopt (na tortownicę o śr. 23 cm) 4 jajka 0,5 szkl. mąki 75 g cukru 75 g zmielonych orzechów laskowych(...)delikatnie mieszając łopatką. Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika (żeby piana nie opadła). Piec ok. 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, opuścić biszkopt formie na blat z wysokości ok. 30-50 cm. Następnie wstawić do wyłączonego piekarnika, lekko uchylić drzwiczki. Po pół godzinie wyjąć formę z piekarnika, ostudzić.  Krem 250 g serka

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto Shrek 199

zgęszczonym soku Pysio :) Myślę, że to może być całkiem fajne ciacho na Wielkanocny stół... u mnie na pewno zagości :)Zła wiadomość dla niecierpliwych... ciasto jest najlepsze następnego dnia :) Biszkopt(...)mieszamy (ręcznie). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy 24 cm x 40 cm  i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 30-35minut.  Upieczony biszkopt studzimySyrop do nasączenia biszkoptu:1/2 szklanki przegotowanej wody,sok z jednej cytryny,2 łyżeczkami cukru. Masa zielona: 900 ml soku zielonego (np.: Pysio, Kubuś), 3 budynie (moje bez cukru

Delicious Titbits
Makowa panienka 406

którym pozwalam sobie na odrobinę łakoci. Ciasto, które Wam dziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast. Natomiast to ciasto w pełni dostaje moje(...)podoba, brzmi adekwatnie do ciasta, które kojarzy mi się z tymi pięknymi, czerwonymi kwiatami, lekko powiewającymi na wietrze.  Składniki na blachę o wymiarach 24 x 40 cm: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 8 jajek 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki maku 8 łyżek oleju 8 łyżek mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wiórek kokosowych Przygotowanie

Fabryka pomysłów
TIRAMISU – WŁOSKI DESER ( w słoiczku ) – NAJLEPSZE! 352

każdego z Was uda mi się „poderwać” tym sposobem. Deser smakuje obłędnie i nie znam osoby, które nie zjadłaby go do ostatniego kęsa! Delikatny, serowy krem przełożony biszkoptami nasączonymi w kawie wręcz rozpływa się w ustach. Wielbiciele kawowych deserów będą zachwyceni! A Ci, którzy za kawą nie przepadają myślę, że w słoiczku też nie zostawią ani kęsa! Taki(...)również sposobem podania! Polecam! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * żółtko – 1 szt * cukier – 2-3 łyżki * dobrej jakości mascarpone – 80 g * śmietana 36% kremówka – 50 g * biszkopty okrągłe – ok. 5 szt * prawdziwe kakao – 1 łyżka * mocna kawa – ok. 50 ml * Jeśli chcemy wersję alkoholową dodajemy odrobinę likieru amaretto do masy serowej. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajko wyparzamy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania