biszkopt z - 1500 przepisów (strona:38/100)

Ciasto stracciatella z malinami 188

Czekoladowy biszkopt z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz malinami. Całość posypana startą, mleczną czekoladą. Ciasto nie jest bardzo słodkie. Biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 50 g kakao 100 g śmietany 18% 4 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany(...)sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 50 g mlecznej czekolady 500 g malin Dodatkowo: 50 g mlecznej + 25 g gorzkiej czekolady Biszkopt: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić w małym garnku z połamaną na kawałki czekoladą. Kakao wymieszać ze śmietaną i mlekiem. Jajka ubić z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać roztopione masło z czekoladą oraz masę

Bullio
Szarlotka z bitą śmietaną 382

warstwa jabłkowa z galaretką i puszysta śmietanowa pianka.  Jest jak orzeźwiający torcik. Zawsze dobrze smakuje, szczególnie  schłodzona w lodówce. Polecam na ciepły wiosenno-letni dzień . Składniki: Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki  mąki tortowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 g startej czekolady u mnie miks-biała ,mleczna i gorzka Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 100 ml likieru waniliowego(...)cytryny 1  galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru Bita śmietana: ½ litra śmietany kremówki 2  śmietan fix 2 -3 łyżki cukru pudru tarta czekolada do posypania Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i dalej miksując aż piana będzie lśniąca i gęsta, dodajemy żółtka, mieszamy, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz czekoladą

Wanilia i Kardamon
Krówka na biszkopcie 127

Krówka na biszkopcie Składniki: Biszkopt : jajka- 7 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao -2  łyżeczki Krem budyniowy : mleko - 1,5 szkl cukier - 4 łyżki masło - 190 g mąka  - 4 łyżki pełne Dodatkowo : aromat waniliowy masa krówkowa o smaku orzechowym - 1 puszka orzechy włoskie do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopt : Białka ubić

Kuchnia Danusi
Wegański biszkopt idealny - spód do tortu i nie tylko 105

pszenną mieszamy z sodą i proszkiem i wsypujemy do ubitej piany, delikatnie łopatką (ręcznie) mieszamy żeby się połączyły, ale żeby piana nie opadła (nie robimy tego przy pomocy robotów!). Biszkopt zrobiłam w formie 20 cm, wysmarowanej olejem i wysypanej manną, do której delikatnie trzeba wlać ciasto. Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 - 35 minut. Biszkopt(...)tort musimy bardzo dobrze ostudzić (najlepiej zrobić go dzień wcześniej. Na FB możecie zobaczyć filmik z przygotowania biszkoptu :)   Smacznego

Co na wege obiad?
Tort piernikowy z masą serowo-pomarańczową 137

pomarańczą. Gwarantuję Wam, że zachwyci on swym smakiem wszystkich Waszych gości. Jest pachnący, wilgotny, idealny z filiżanka kawy. U mnie zniknął w mgnieniu oka, każdy prosił o dokładkę :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Masa serowa: 1/2 kostki(...)masła 1/2 szkl mleka 1 szkl cukru 1c.waniliowy 1 kg serka z wiadereczka pomarańcza 4 jajka 1 duży budyń waniliowy Polewa: tabl. gorzkiej czekolady 2 łyżki masła cukrowe dekoracje Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Gdy będzie szklista dodawać po jednym jajku. Wszystkie suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką

Smakołyki Asi
Ciasto podwójnie cytrynowe z brzoskwiniami 159

Ciasto nie jest kwaśne mimo soku z trzech cytryn i cytrynowej galaretki. Jest idealne :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przegotowanej ostudzonej wody Krem cytrynowy: 3 cytryny 1,5 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 i 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła Cytrynowa pianka: 400 ml śmietanki kremówki(...)galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 150 g herbatników 1 puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodać cukier a następnie po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać wodę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x35 cm i piec

Na Ciasteczkowych Papierach
Walentynkowe torciki 146

pyszne torciki zrobiłam na deser na Walentynki,wyglądają bardzo kusząco i są bardzo smaczne. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka barwnika w żelu w kolorze czerwonym Krem: 400 gram masła 250 gram serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 200 gram białej czekolady Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa złote perełki(...)delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do blaszki ( 25x40cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st. C.Metalową obręczą w kształcie serca wycinamy 6 serc.Część pozostałego biszkoptu kruszymy. Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości,dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy,uważając aby masa się nie zważyła.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do kremu,miksujemy

Bajeczna Kuchnia
Sernik na zimno 192

Składniki twaróg mielony sernikowy, 450g śmietana 30%, 500ml galaretka cytrynowa, 2 opakowania galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie żelatyna, 1 kopiasta łyżeczka cukier, 3 łyżeczki biszkopty, 1 opakowanie mandarynki, 1 puszka Przygotowanie Na blaszkę wykładamy biszkopty, tak aby pokryły dokładnie całe dno. Galaretki cytrynowe wsypujemy do 250ml gorącej wody, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy,aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy, aby delikatnie stężało. Śmietanę(...)cukrem na sztywno. W osobnej misce miksujemy twaróg, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po trochu ubitą kremówkę. Na końcu zwiększamy obroty miksera i wlewamy galaretkę. Wykładamy masę serową na biszkopty. Wyrównujemy wierzch. W międzyczasie odsączamy mandarynki na sitku. Sok wykorzystujemy do ugotowania (wg przepisu na opakowaniu) galaretki pomarańczowej, dopełniając wodą. Odstawiamy galaretkę do lekkiego stężenia. Mandarynki wykładamy na ciasto

Gotowanie moimi oczami
Ciasto "śliwkowa pianka" 118

Składniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki Składniki na masę śliwkową śliwki wydrylowane, 700g cukier, 3/4 szkl sok z 1/2 cytryny galaretka wiśniowa, 2 opak jogurt naturalny gęsty, 300g masło, 100g Dodatkowo śmietanka 30%, 500ml cukier puder, 2 łyżki śmietan-fix, 2 opak Przygotowanie W misie miksera ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę(...)Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, pieczemy biszkopt przez około 20 minut w temperaturze 180st. Do rondla wrzucamy śliwki i cukier, dodajemy sok z cytryny. Smażymy kilka minut, aż zmiękną. Dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy rondel z ognia i całość miksujemy za pomocą blendera. Dosypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy jogurt

Gotowanie moimi oczami
Ciasto owocowo śmietankowe 244

Moje ciasto jest spore, na dużą blachę: Biszkopt ( robimy dzień wcześniej) - 8 lub 10 jaj (oddziel białka od żółtek) - 250 g mąki pszennej - 50 g mąki ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g cukru pudru - 2 cukry waniliowe - szczypta soli Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrami. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, białka z solą ubij na sztywną pianę(...)dodaj delikatnie mieszając mąkę i białka. Wylej ciasto na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180-200°C  góra-dół. Pozostaw do wystygnięcia. Do nasączenia biszkoptu zrób 0,5 litra mocnej czarnej herbaty , dobrze ją posłódź i dodaj sok z jednej cytryny. Pozostaw do wystygnięcia. Przekrój ciasto na pół lub na trzy części. Nasącz zimną herbatą

Pasje Jolki
SERNIK Z COCA-COLĄ 207

SERNIK Z COCA-COLĄ Składniki: - 1 litr coca-coli - 200g herbatników - 1 opakowanie biszkoptów - 150g masła - 4 łyżki cukru pudru - 200g sera śmietankowego - 400ml śmietany 36% - fix do ubijania śmietany - 250ml jogurtu greckiego (gęstego) - 150g serka homogenizowanego waniliowego - 500g sera twarogowego sernikowego - czarny barwnik spożywczy - 2 szklanki cukru pudru - 50g żelatyny spożywczej Sposób przygotowania: W misce drobno rozkruszamy herbatniki(...)garnku rozpuszczamy 150g masła, dodajemy 4 łyżki cukru pudru oraz rozkruszone herbatniki, dokładnie mieszamy i studzimy. Na dno formy wykładamy biszkopty na które wykładamy przygotowaną masę herbatnikową. Formę umieszczamy w lodówce. Do garnka wsypujemy 25g żelatyny, którą zalewamy 2 szklankami coca-coli. W miseczce ubijamy 400ml śmietany 36% razem z fixem do ubijania śmietany. Dodajemy jogurt grecki, ser śmietankowy, serek

Mentor Smaku
Tiramisu 206

Składniki: 1 opakowanie biszkoptów do Tiramisu 250 gram mascarpone 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii kakao 1 filiżanka mocnej kawy 1 kieliszek Amaretto (ja dodałam Malibu) Zaparzoną kawę studzimy. Żółtka miksujemy z cukrem z dodatkiem wanilii aż uzyskamy jasny, kremowy puch. Najlepiej jeśli cukier będziemy dodawać stopniowo. Powinno nam to zająć nie więcej niż 10 minut. Następnie delikatnie(...)mieszamy powstałą masę z mascarpone. Kawę mieszamy z likierem i krótko moczymy w niej kolejno biszkopty, które układamy na dnie prostokątnego naczynia (lub w pucharkach jeśli mamy ochotę). Następnie nakładamy część kremu. Całość posypujemy kakao. Ponownie moczymy biszkopty, układamy w naczyniu i nakładamy krem. Postępujemy tak aż do wykorzystania wszystkich składników z czego ostatnią warstwą ma być krem. Tak przygotowany

Mango Papaja
Ciasto wiśniowo-czekoladowe 152

jest ani zbyt skomplikowane ani zbyt słodkie. A wiśnia i czekolada to duet idealny. Do tego nutka kawy. Całość delikatna i pyszna :) Ciasto na małą, kwadratową blaszkę Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 płaska łyżka kakao  Masa wiśniowa: słoik kompotu wiśniowego ( u mnie(...)wsypujemy galaretkę oraz jedną łyżeczkę żelatyny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, aby stężała ( nie musi to nastąpić szybko, gdyż galaretka będzie potrzebna dopiero po upieczeniu biszkoptu). W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łyżeczkę kawy zalewamy łyżeczką wrzątku, aby kawa nabrała płynnej konsystencji, wówczas lepiej połączy się z ciastem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy

My simple kitchen
Łatwe ciasto z arbuzem, truskawkami i galaretką 335

przepis na orzeźwiające ciasto z owocami i galaretką. Jest łatwe do przygotowania i nie wymaga dużego nakładu pracy. To doskonały deser na upalne, letnie dni.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki tortowej, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej, 25 dag truskawek, ćwiartka arbuza. PRZYGOTOWANIE(...)Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania kolejno dodaję cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Z arbuza odkrawam skórę, usuwam pestki i kroję w kostkę. Truskawki obieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Lekkie ciasto bez pieczenia z truskawkami 183

Długi weekend trwa , więc małe co nieco do kawki na pewno się przyda :) składniki: pół kilo truskawek 2 galaretki pół opakowania biszkoptów budyń waniliowy 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki ok 200 g masła Truskawki, myjemy i kroimy na połówki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody . Przygotowujemy tortownicę (26 cm) , dno wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Biszkopty umaczamy(...)galaretce i tak układamy na dnie tortownicy.  Do wystudzonej galaretki wrzucamy truskawki, mieszamy, następnie wstawiamy do lodówki lub zamrażalki, aby szybciej się ścieła. Gotową galaretkę przekładamy na biszkopty i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. 3/4 szklanki mleka mieszamy z budyniem, resztę mleka podgrzewamy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy gęsty budyń cały czas

Cukier&Puder