mąki ziemniaczanej - 145 g cukru - 6 dużych jajek - 10 g proszku do pieczenia ( 2 małe łyżeczki ) - starta skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka olejku waniliowego Do nasączenia biszkoptów : - 100 ml wody - 100 g cukru - sok z 1/2 cytryny Masa owocowa : - 500 g truskawek , mogą być mrożone - 100 g cukru - sok z 1/2 cytryny Masa śmietanowa : - 1L śmietanki 30 % - 5 opakowań(...)waniliowy ,mieszamy krótko i gładką masę wylewamy do tortownicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ja wykładam nawet boki tortownicy i to o 5 cm wyżej niż blaszka bo biszkopt potrafi wyrosnąć ponad blachę :) Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni (pamiętajmy aby go wcześniej nagrzać bo wymieszana masa nie powinna czekać) i pieczemy ok 40 minut
Wypieki Renepieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 150g gorzkiej czekolady 100ml śmietany kremówki Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Barwnik spożywczy (biały, szary lub czarny) Ponadto: Kilka podłożonych biszkoptów, kostka gorzkiej czekolady na napisy Do dużej miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy i zwykły cukier. W drugim naczyniu umieszczamy składniki mokre czyli mleko(...)lukier: Do szklanki wbijamy białko, a następnie stopniowo dosypujemy cukier puder, aż otrzymamy pożądaną konsystencje. Powstały lukier dzielimy na pół. Jeden dobarwiamy na biało, a drugi na szaro. Podłużne biszkopty tniemy na pół i smarujemy pędzelkiem szarym lukrem. Białym lukrem napełniamy rękaw cukierniczy. Kiedy biszkopty nieco przeschną wykonujemy napis ”R.I.P” stopioną kostką czekolady za pomocą wykałaczki. Odstawiamy do zastygnięcia. Przygotowujemy
Kolizje Smakówswoje. Tort prezentuje się efektownie. A czekoladowe łezki są bardzo wydajne, nie zużyłam nawet połowy opakowania. Tort z niczego Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki biszkopt 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao krem budyniowy 0,5l mleka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)wodnej i wlać do budyniu. Wymieszać. Podzielić 3/4 masła na 2 części i wmiksować do ostudzonej masy. Do dwóch miseczek rzecz jasna. No to mamy krem. Krok 3 Z biszkoptu wykrajamy to co chcemy. U mnie były to dwa kwadraty. Przecięłam je jeszcze na pół poziomo. Nasączyłam kawą z łyżką wódeczki z orzecha laskowego. Krok 4 Nasączone płaty biszkoptu przełożyłam
CoolinarniePLPowstało to pyszne ciasto – połączenie sernika z makowcem, na biszkoptowym spodzie, z dodatkiem migdałów. Czego chcieć więcej? Jeśli podzielimy ciasto na 15 kawałków, jeden będzie miał 338 kcal. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa: 350 g masy makowej (dałam gotową z puszki) 250 g serka mascarpone(...)śmietany 30 % opakowanie żelatyny (50 g) 2 łyżki cukru pudru Ponadto: 50 g płatków migdałów Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 4 jajka 0,5 szkl cukru szczypta soli 500 g serka mascarpone opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 kubka kawy 1/4 kubka dobrego białego wina odrobina gorzkiego kakao łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem. Łączymy z serkiem. ubijamy białka, obie masy łączymy. świeżo zaparzoną kawę mieszamy z winem(...)kąpieli moczymy biszkopty, które układamy jeden obok drugiego w foremce szklanej lub żaroodpornej, najlepiej prostokątnej lub kwadratowej. Wykładamy połowę kremu i powtarzamy warstwę z biszkoptów i na wierzch wykładamy pozostały krem. Wierzch oprószamy kakao wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Smacznego:) P.S aby kakao rozsypać równomiernie użyjcie sitka o drobnych oczkach i łyżeczki, aby rozetrzeć grudki
Luźna Kuchniasię Wam podoba? Zapraszam na Mus brzoskwiniowy z biszkopcikami i śmietanką."Składniki na 3- 4 porcje"3 duże brzoskwinie250 ml śmietanki 30%ew.1 łyżka cukru waniliowego100 g biszkoptów z tego przepisu / ew. sklepowychSposób przygotowania:Brzoskwinie myjemy, obieramy i wyjmujemy pestkę. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiego naczynia. Blendujemy na jednolity, gładki mus i odstawiamy w chłodne(...)śmietankę przelewamy do miski i ubijamy na najwyższych obrotach (jeżeli ktoś chce dodaje cukier) do momentu uzyskania sztywnej pianki. Należy uważać, aby nie zważyć śmietanki ( nie ubijać zbyt długo).Biszkopty przygotowujemy z tego przepisu. Lekko je podsuszamy i kroimy na małe kwadraciki.Na spód wysokiego szklanego naczynia wlewamy około 4-5 łyżek musu brzoskwiniowego, następnie ostrożnie nakładamy równie dużą warstwę ubitej
Słodkie Przyjemnościkąpieli wodnej.Do truskawek dodać jogurt i wszystko razem zmiksować, następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną.Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy truskawkowej i delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, otoczony obręczą, na wierzchu ułożyć dowolne owoce.Na owoce wylać rozpuszczoną w 200 ml i delikatnie tężejącą galaretkę
Mix smakuwarstwę i ponownie wstawić do lodówki.Następnie ubić galaretkę pomarańczową, pod koniec ubijania dodać serek homogenizowany i jeszcze chwilkę ubijać.Wyjąć formę i wylać ostatnią warstwę, na wierzchu ułożyć biszkopty lekko wciskając w ostatnio wylaną warstwę. wstawić do lodówki na ok. 4 godziny do schłodzenia.Schłodzoną piankę odwrócić do góry dnem, tak żeby warstwa biszkoptów była spodem, zdjąć formę
Mix smakuwiórki kokosowe i wymieszać.masa krówkowaMargarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać po łyżce masę krówkową z gotowanego mleka skondensowanego, a następnie dodać kakao i wszystko dokładnie utrzeć.Biszkopt przekroić na pół w pionie.Każdą połowę przekroić raz w poziomie, tak aby powstały 4 blaty.Położyć pierwszy blat, wyłożyć na niego 1/3 kremu kokosowo-czekoladowego, rozsmarować, przykryć drugim blatem
Mix smakuskładniki* 1 paczka okrągłych biszkoptów* 1 kg sera mielonego na serniki* 4 łyżki cukru pudru* 2 galaretki leśne* 200 g jagód* 2 galaretki o dowolnym smakuSposób wykonania2 galaretki leśne rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Jagody umyć i wysuszyć.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami.Ser wyłożyć do naczynia i utrzeć z cukrem pudrem, a następnie(...)jeszcze nie tężejącą i dalej ucierać.Jeżeli masa jest zbyt rzadka należy wstawić na chwile do lodówki, a następnie wsypać 150 g jagód i wymieszać łyżką. Całość wyłożyć na biszkopty, wyrównać i wstawić do lodówki.Rozpuścić 2 pozostałe galaretki w 800 ml wody i wystudzić.Na masie serowej rozłożyć pozostałe jagody, można użyć do dekoracji też innych owoców, które akurat
Mix smakuskładniki* paczka podłużnych biszkoptów* 500 ml śmietany kremówki* 1 szklanka adwokata* 2 opakowania bitej śmietany w proszku* 6 łyżeczek żelatyny* likier truskawkowy lub malinowy* truskawki* galaretka truskawkowa lub leśnaSposób wykonaniaŻelatynę namoczyć w 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody, a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.Przygotować kwadratową tortownicę.Biszkopty moczyć w likierze najpierw wierzch, spód i znów wierzch biszkopta i układać(...)sztywno razem z bitą śmietaną w proszku, dodać łyżkę do adwokatu, wymieszać, dodać drugą łyżkę i wymieszać, a następnie dodać całą bitą śmietanę i wymieszać.Wylać część masy na biszkopty, ułożyć truskawki, a następnie wylać resztę masy, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i zimną galaretkę wylać na masę adwokatową.Wstawić do lodówki
Mix smakuobrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i do gorącej wrzucić starte jabłka.Kiedy galaretka z jabłkami zacznie tężeć wylać na biszkopt otoczony obręczą.masa śmietanowaŻelatynę namoczyć w 4 łyżkach przegotowanej zimnej wody.Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, do lekko ciepłej dodać łyżkę
Mix smakuWymaga odrobiny twórczej inwencji, ale tu można się poradzić wujka Google. Tort Maltesers.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, lepiej się kroi i pracę nad tortem można rozłożyć. Składniki na biszkopt: - 6 jaj- 1,5 szklanki mąki tortowej (odjąć 3 łyżeczki, które zastępujemy kakao- 3 łyżeczki kakao- 1 szklanka drobnego cukru- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki octu(...)będzie grudek – masę przecieramy przez sito. Następnie studzimy (co jakiś czas mieszając). Dwie kostki masła o temperaturze pokojowej ucieramy. Dodajemy po łyżce zimnej masy jajecznej, ekstrakt waniliowy oraz rum. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Spód nasączamy sokiem pomarańczowym i smarujemy konfiturą malinową. Na konfiturę nakładamy warstwę kremu, następnie kładziemy kolejny blat – nasączamy sokiem, nakładamy krem i ostatni blat. Lekko nasączamy
mojewypiekiinietylkopomocy szpatułki smarujemy babeczki. Po nałożeniu czekolady na wszystkie muffinki, brudną miskę zostawiamy żeby z resztek czekolady zrobić źrenice i przykleić noski. Póki czekolada jest płynna przykładamy precelki, biszkopt oraz oczy. Przy pomocy wykałaczki wykonujemy źrenice. Na środku biszkoptów przyklejamy kropelki czekoladowe przy pomocy odrobiny pozostawionej roztopionej czekolady. Wstawiamy na chwilę do lodówki, by czekolada stężała. Smacznego
Kolizje Smaków