biszkopt z - 1500 przepisów (strona:31/100)

Kakaowy biszkopt rzucany 143

piekarnika tortownicę upuścić z wysokości ok. 50 cm, tak aby płasko uderzył dnem o podłogę. Najlepiej przed rzucaniem na podłodze  rozłożyć ręcznik lub koc. Po tej czynności odstawić biszkopt w formie do całkowitego wystudzenia.Biszkopt do przekrojenia na dwa blaty (można pokusić się o przekrojenie na 3 ale będą one dość cienkie).* Jeżeli potrzebujemy biszkopt jasny, wystarczy kakao zastąpić mąką

Mix smaku
Noworoczny torcik śmietankowy 159

dwie godziny powitamy Nowy Rok 2015. Ja jestem przygotowana. Zrobiłam noworoczny torcik śmietankowy. Spróbuję go, jak wybije północ. Składniki:Biszkopt (mała tortownica):2 jajka0,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka olejuDodatkowo:galaretka truskawkowagalaretka o smaku kiwigalaretka brzoskwiniowagalaretka cytrynowaskładniki do wykonania kremu "biała dama" (http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/09/makowe-z-kremem-biaa-dama.html#more)Oddzielamy żółtka od białek. Z białek(...)ubijamy pianę dodając stopniowo cukier. Do piany dodajemy utarte żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.Ostudzony biszkopt ponczujemy.Na biszkopt nakładamy krem "biała dama"  wymieszamy  z kolorowymi galaretkami ( 4 galaretki o różnych smakach rozpuszczone w pół szklanki wody każda). Smacznego

Salonik smaków
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 133

minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu wyciąć z szablonów odpowiednie kształty oraz przeciąć(...)łyżkami pasty dyniowej. Możemy jogurt podzielić na 2 części i wymieszać z różnymi ilościami dyni tak aby powstały dwie masy o różnych odcieniach. Krok 4 Blaty biszkoptu z obu stron nasączyć wodą z cytryną. Pierwszy wyłożyć kremem dyniowym, następnie nałożyć ciastka, ułożyć rogi oraz ponownie krem dyniowy. Następnie nałożyć górny blat. Kremem jogurtowo-dyniowym okryć wierzch i boki tortu. Roztopić

CoolinarniePL
Gumisiowy jabłecznik z żelkami! 384

jabłecznik na budyniu z żelkami. Już raz stosowałam w deserze żelki i to był bardzo dobry pomysł oto link do deseru z kiwi i żelkami: http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com/2012/05/orzezwiajacy-deser-kiwowo-mietowy-mniam.html Składniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejBiszkopt:białka ubić ze szczyptą soli mikserem,żółtka(...)albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek  - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Biszkopt pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach c. Składniki na krem z jabłek:1,5 kg jabłek2 szklanki wody1 szklanka cukru2 budynie + 1 szklanka wody do budyniu  Ponadto

Bon Appetit Małgorzaty
Torcik bananowo-kokosowy 131

Składniki na biszkopt:3 jajka 1/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąkiSkładniki na masę bananową:2 dojrzałe banany 1 l soku bananowego 3 słodzone budynie kokosowe Składniki na masę śmietanową:500 ml śmietany kremówki 30% 1/4 szklanki cukru1/4 szklanki wiorków kokosowych wiórki czekoladowe do posypania Któż z prawdziwych wielbicieli ciast, oprze się zestawieniu kokosa i bananów....? Oj, chyba niewielu :) Przepis z takim(...)tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane wcześniej ciasto (fot.1). Wyrównać. Piec 30-40 minut w temperaturze 180°C. Odstawić do wystudzenia.Po tym czasie ściąć górną wartstwę biszkoptu (sam spieczony wierzch). Włożyć go z powrotem do formy tortowej.Banany obrać i pokroić na plasterki. Ułożyć je na biszkopcie, blisko obok siebie (fot.2). Budynie ugotować na soku bananowym. Gorący jeszcze budyń

Świat Ciasta
Torcik truskawkowy z kaszy manny z galaretką 355

Wiem , że u niektórych z Was są jeszcze truskawki , dlatego też postanowiłam dogodzić ostatnim przepisem z ich dodatkiem!Delikatny biszkopt przykryty lekką masą z kaszy manny …. z dodatkiem soczystych truskawek i bananów zatopionych z truskawkowej galaretce – czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?!Ciasto robi się naprawdę szybko …. a jeśli chcemy całkowicie uniknąć pieczenia biszkopt możemy zastąpić

Ostra na Słodko
TIRAMISU BABA 379

przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI :* mascarpone – 500 g* żółtko – 4 szt* cukier puder – 150 g* likier amaretto – 2 łyżki* płatki migdałów – 50 g* okrągłe biszkopty – 1 op* mocna kawa – 200 ml* żelatyna – 2 łyżeczki* kakao – 1 łyżka* czekolada – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody , dokładnie(...)miksujemy i nie  przerywając dodajemy na przemian żelatynę i masę jajeczną.Wsypujemy podprażone na patelni płatki migdałów i delikatnie mieszamy.Połowę masy wlewamy do formy na babkę , wygładzamy.Przykrywamy biszkoptami namoczonymi w kawie.Zalewamy resztą serowej masy , wygładzamy.Przykrywamy resztą namoczonych biszkoptów.Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej całą noc ).Przy wyciąganiu możemy włożyć formę na chwilę do gorącej wody

Ostra na Słodko
Sernik mojito na zimno – najłatwiejszy! 347

mascarpone – 100 g*żelatyna – 2 łyżki* cukier puder – 3/4 szkl* cukier wanilinowy – 1 op* sok cytrynowy – 100 ml* mięta – 1 pęczekDODATKOWO:* biszkopt z 2 jaj lub biszkopty ( okrągłe lub podłużne ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miski wkładamy ser biały mielony , mascarpone i jogurt naturalny.Dodajemy cukier puder , cukier wanilinowy i sok z cytryny.Wrzucamy drobniutko posiekane liście(...)odrobiną zimnej wody , zostawiamy do napęcznienia , a następnie podgrzewamy , tak by całkowicie się rozpuściła.Wlewamy do masy serowej i jeszcze raz dokładnie miksujemy!Całość wlewamy do tortownicy na upieczony biszkopt lub ułożone blisko siebie biszkopty i wkładamy do lodówki na kilka godzin.Przed podaniem dekorujemy świeżą miętą i brązowym cukrem.Smacznego

Ostra na Słodko
Niebieski tort z masą mascarpone 454

Trzywarstwowy, biszkoptowy, z różnymi odcieniami niebieskiego. Kolor można powiedzieć, że wybrał się sam - przezwisko mojego Ukochanego to Smerf :) Pomysł znalazłam na stronie 'Ciasteczkolandia'. Zapraszam do pieczenia!Składniki na trzy biszkopty:1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej tortowej3/4 szklanki cukru drobnegoszczypta soli5 jajek (żółtka+białka)niebieski barwnik (ja użyłam w proszku)Składniki na masę mascarpone:330 ml śmietanki(...)mascarpone2 łyżki cukru pudru2 opakowania śmietan-fixuOpcjonalnie:kruche biszkopty1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptów. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Masę przelewamy do trzech miseczek, do każdej dodajemy odrobinę barwnika niebieskiego (do każdej miski trochę więcej). Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy do każdej miski po tyle samo mąki. Mieszamy.2

My Culinary Art
Tort Makowy Ajerkoniakowy 286

ajerkoniaku, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością.Osobą chcącym zaoszczędzić trochę czasu przy tworzeniu tego tortu, proponuję użycie gotowej masy ajerkoniak-owej w proszku.Tort Makowy Ajerkoniakowy - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa makowa:3/4 szklanki maku125 g margaryny2 małe jajkałyżka mąki ziemniaczanejniepełne pół szklanki cukru2 krople aromatu migdałowegoMasa(...)zagotować z cukrem i nie zdejmując z ognia powoli dodawać mak. Gotować do momentu zgęstnienia i nadal gorącą masę od razu przełożyć na dolny biszkopt.Na mak kładziemy środkowy biszkopt, wykładamy 2/3 masy ajerkoniak-owej przykrywamy kolejnym krążkiem i całość pokrywamy pozostałą częścią masy.Płatki migdałów podsmażamy przez chwilę na suchej patelni i po ich całkowitym wystudzeniu posypujemy nimi tort

Słodka Strona
Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką 352

Orzeźwiający, przepyszny, kremowy sernik na zimno z kawałkami czekolady, puszystym biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana truskawek.Sernik przygotujemy jeszcze szybciej, gdy zamiast pieczenia biszkoptu użyjemy gotowych małych biszkopcików.Kremowy Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką - Składniki:Biszkopt:2 jajka4 łyżki cukru1/2 łyżki mąki tortowej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniapolowa cukru(...)partiami dodajemy mascarpone. Na końcu wsypujemy startą na tarce o grubych oczkach czekoladę i za pomocą szpatułki lub łyżki łączymy z masą.Tortownicę smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej biszkopt (lub biszkopciki), a na niego wykładamy masę serową.Umyte i pokrojone na połówki truskawki układamy na kremie. Całość zalewamy tężejącą galaretką.*śmietankę ubijamy krótko, aby nie wytrąciło się masło

Słodka Strona
Tort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową 239

Maliny idealnie współgrają z truskawkami, a masa mleczna nadaje całości wyjątkowego, aksamitnego smaku. Tort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową - Składniki:         Biszkopt:          4 jajka8 łyżek cukrucukier waniliowy3/4 szklanki mąki tortowej1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanejpłaska łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:500 ml mleka1/3 szklanki cukruszklanka mleka w proszkubudyń śmietankowyłyżka(...)tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".Całkowicie wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na trzy części.200 g truskawek drobno kroimy.Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz

Słodka Strona
Kokosowe ciasto Cappuccino - kolejny przysmak z książki siostry Anastazji 427

kolejnego przepisu siostry Anastazji. Pierwszy przepis siostry Anastazji, jaki zamieściłam na blogu, był to przepis na ciasto Pychotka, dzisiaj zapraszam na Cappuccino. Nie zawiedziecie się jego smakiem.Ciemny biszkopt, kokosowy środek i pyszna, lekka masa o delikatnym smaku cappuccino. Z czystym sumieniem polecam to ciasto każdemu łasuchowi :)Ciemny biszkopt:8 jajek,28 dkg cukru,16 dkg mąki(...)pieczenia.Białka jaj ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a na końcu żółtka.Dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia - lekko wymieszać, podobnie jak przy tradycyjnym, białym biszkopcie. Wylać na wyłożoną papierem prostokątną blachę.Piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 30-40 minut.Biszkopt wystudzić i przekroić w poprzek na dwie części.Ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort Truskawkowa Delicja 154

jest jeden z moich ulubionych tortów i bardzo często gości u mnie w domu. Klasyczny kakaowy biszkopt, delikatny czekoladowy krem z mascarpone i mnóstwo truskawek. Bardzo prosty w wykonaniu i zawsze ładnie się prezentuje. Idealny na każdą okazję. Czy można mu się oprzeć? Ja nie mogę, już pisząc przepis, biegnę po następny kawałek. :)Biszkopt kakaowy (dla formy o średnicy(...)drugim do ubitej już piany z cukrem. Obie mąki i kakao przesiać i wymieszać ze sobą. Dodawać je do ubitych jajek partiami, powoli mieszając łyżką w jedną stronę. Biszkopt wylać do formy pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 160ºC do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć z formy i podzielić na trzy

Food Square

Proponowane wyszukiwania