Szarlotka na delikatnym cieście biszkoptowym, przypominająca szarlotkę na zimno. Doskonale sprawdzi się także jako alternatywa, klasycznej szarlotki na kruchym cieście. SKŁADNIKI forma 24 x 35 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki(...)tartej Przygotowanie: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem
RAROSSAszczególnie w okolicach długiego weekendu. Tym razem w wersji bez wódki czy szampana, jednak zapewniam, że ciacho jest równie pyszne jak letnie drinki z palemką. A nawet i lepsze! Biszkopt: 3 jajka szklanka cukru pudru szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki wody pół łyżki proszku do pieczenia Krem: dojrzały melon 250 g mascarpone 200 g śmietanki 36% pół szklanki(...)miksujemy. Dokładamy po łyżce musu owocowego, dokładnie łącząc z masą śmietanową. Krem wrzucamy do lodówki na co najmniej godzinę do zgęstnienia (ponownie odpędzając amatorów podjadania). Przestudzony biszkopt delikatnie rozwijamy ze ściereczki i pakujemy do środka krem - przy wewnętrznej stronie nie żałując ani trochę, przy końcówce zostawiając odrobinę wolnego miejsca na to, co i tak wycieknie przy ponownym
sama złodyczdworze jest gorąco,nie chce mi się włączać piekarnika. Jedynie trzeba uzbroić się w cierpliwość i dać ciastu kilka godzin by się stężało. spód: 200 g podłużnych biszkoptów pianka: 500 ml śmietanki 36% 2 galaretki truskawkowe 300 g truskawek galaretka: 2 galaretki truskawkowe 1 kg truskawek Blaszkę o wym.35/25 cm wyścielić folią aluminiową i dno wyłożyć biszkoptami(...)galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i pozostawić do płynnego stężenia. Schłodzoną śmietankę ubić i połączyć z tężejącą galaretką. Masę wylać na biszkopty i od razu powtykać połówki truskawek. Wstawić do lodówki do stężenia. Kolejne 2 galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i odstawić do schłodzenia. Na masie ułożyć gęsto truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki
Kolorowa kuchnia Elkiwrzucam z poślizgiem. Lekki jak puch, z warstwą maślanki, z truskawami które uwielbiamy i chrupiącymi migdałami. Można się w niego wgryzać i wgryzać i ciężko jest się opanować. biszkopt: 5 jaj wielkość M 50 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki mąki pszennej 450 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia warstwa truskawkowa(...)kremówki 36 % 1 fix do śmietany pozostałe: 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego 1/2 galaretki truskawkowej 20 dkg truskawek poncz: 1/2 szklanki wina czerwonego 1/2 szklanki herbaty 100 g migdałów tartych Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa i ubijam na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję po łyżce cukru ubijam dwie minuty i kolejna łyżka cukru i tak do wyczerpania
wesoła kuchniaZapraszam po przepis na idealny biszkopt tortowy kakaowy. Biszkopt wychodzi równy i puszysty. Składniki: 6 jajek 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki kakao naturalnego 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju rzepakowego+ odrobina do wysmarowania tortownicy tortownica o śr. 26 cm Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno(...)pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika "upuszczamy" ciasto na podłogę aby wyszła z niego para wodna. Następnie delikatnie odcinamy od boków formy biszkopt, wyjmujemy z tortownicy i studzimy
słodkie i nie tylko historie kulinarneponiedziałku kuszę Was pysznym deserem z truskawkami, lodami chałwowymi, bitą śmietaną z dodatkiem kakao i na spód dałam biszkopty. Moje dziecko już nie mogło wytrzymać, bo deseru chwilę nie było i trzeba było zrobić. Wyszedł pyszny, nie za słodki. Tylko truskawki miałam mrożone, bo to z zaskoczenia, ale spokojnie można użyć świeżych. Miłego poniedziałku Wam życzę, u Was też(...)cieplutko??? Składniki: lody u mnie chałwowe Koral 250 ml śmietany 30% 2 łyżeczki kakao truskawki 3 łyżeczki ksylitolu/cukier puder/cukier biszkopty u mnie mini 1. Do misy miksera dajemy śmietanę, ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy kakao i 1 łyżeczkę ksylitolu. Truskawki blendujemy blenderem, ja dodałam też 2 łyżeczki ksylitolu, bo były kwaśne. 2. Do pucharków na spód dajemy pokruszone biszkopty
kruche babeczkiwkręciło mnie na 120% i musiałam zająć się sprawami ważniejszymi. Dlatego dzisiaj przychodzę d o Was z wpisem i będzie to torcik. Tort był robiony przed świętami. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * galaretka truskawkowa * szklanka soku pomarańczowego do nasączenia biszkoptu * 800ml śmietany kremówki * 250g serka mascarpone * 3-4 łyżki cukru pud ru * opłatek(...)tort * niebieski barwnik spożywczy * wiórki z czekolady to ffi * wiórki kokosowe Przygotowanie : Galaretkę rozpuścić w szklance w rzątku, wystudzić i prze lać do blaszki . Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć ponczem z soku z pomarańczy. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem
Magiczne Życie Martyeksperymentowania - dodawania różnych owoców. Składniki: 2 litry mleka 1,2 l śmietany 30 % 6 jajek 5 op. cukru wanilinowego 1 masło 1 szklanka cukru pudru owoce (brzoskwinie, truskawki) galaretka biszkopty Do zagotowanego mleka dodajemy roztrzepane jajka, śmietanę i cukry wanilinowe. Gotujemy na małym ogniu do momentu ścięcia się twarogu. Następnie twaróg studzimy i odciskamy. Odciśnięty twaróg łączymy z masłem(...)cukrem pudrem. Do masy dodajemy owoce. Tortownicę wykładamy biszkoptami. Na biszkopty wykładamy masę i zalewamy galaretką przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Schładzamy w lodówce. Smacznego
Pyszności SłodkościZdecydowanie jeden z najszybszych i najpyszniejszych serników. Z względu na sezon postawiłam oczywiście na dodatek w formie truskawek. Zapraszam do wypieków :) Składniki: >Spód * biszkopty podłużne lub okrągłe >Masa *700g jogurtu waniliowego homogenizowanego *250ml śmietanki kremówki 36% *7 łyżeczek żelatyny *4 łyżku cukru pudru *400g truskawek >Ponadto * garść truskawek do dekoracji *2 galaretki truskawkowe rozmuszczone w 750ml(...)gorącej wody Przygotowanie: 1.Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej biszkopty. 2. Kremówke ubić na sztywno i dodać cukier puder 3. Powoli dodawać serek homogenizowany, a na samym końcu ostudzoną żelatynę. 4. Dokładnie zmiksować. 5. Na biszkoptach poukłądać truskawki i zalać masą serową. 6. Wstawiamy ciasto do lodówki, aż do stężenia masy. 7. W tym czasie przygotowujemy galaretkę
FITBUuKpasują. Można użyć serków homogenizowanych z kawałkami czekolady, one mają charakterystyczny smak i na pewno w tym zestawieniu też świetnie się sprawdzą. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka po 3/4 szklanki cukru i mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę kawową: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu waniliowego 5 łyżek cukru 2 łyżki kawy(...)rozpuszczalnej kostka masła na wierzch: paczka herbatników kakaowych 600 g serka homogenizowanego 200 g czekolady deserowej 200 ml kremówki 30% 2,5 łyżki żelatyny Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier a później żółtka. Na końcu wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i przełożyć do blaszki. Piec 30 minut w 175*C. Budynie, cukier
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo szybki w przygotowaniu torcik z wiśniową nutą. Pomysł na wykorzystanie słodkiego ptasiego mleczka z galaretką! Tortownica o średnicy 20 cm: Biszkopt: 3 jajka Szczypta soli 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 500 ml śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 300 g ptasiego mleczka(...)wiśniową galaretką 4 łyżki konfitury wiśniowej Płatki czekoladowe do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy po łyżce cukru. Gdy masa jest już gęsta kolejno dodajemy żółtka. Ubijamy tylko do połączenia. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Partiami dosypujemy do masy. Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Biszkopt pieczemy
VioletoweKucharzeniepyszny torcik potrójnie orzechowy. Tym razem połączenie dość leniwe jak na mnie i dość mocno orzechowe, patrząc na ostatni tort orzechowo-karmelowy mam chyba problem z orzechami. Do przygotowania biszkoptu na tortownice 26-28cm potrzeba nam: 8 jajek 1 szklanka cukru kryształ 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół płaskiej(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1 laska wanilii Pieczenie biszkoptu to nic prostszego, białka oddzielamy starannie od żółtek, dodajemy do nich sok z cytryny i ubijamy, gdy zmienia kolor i zwiększa swoją objętość, stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając. Do gotowej sztywnej piany dodajemy żółtka i przesiewamy suche składniki. Na wolnych obrotach delikatnie ale starannie łączymy wszystko w jednolite ciasto, na końcu
Kuba Gotujewszystkim Babcią i Dziadkom w tym miejscu chciałyśmy życzyć dużo zdrówka i radości z tych najcenniejszych wnucząt :) Jogurtowy torcik na Dzień Babci i Dziadka Składniki : 7 okrągłych biszkoptów 2 duże jogurty naturalne (łącznie około 750 g) 2 galaretki np cytrynowe 2 łyżeczki żelatyny do deserów kakao czekoladowe pałeczki i kulki do dekoracji listki świeżej mięty(...)rozrabiamy żelatynę, studzimy, wlewamy do galaretki i mieszamy. Jogurty przekładamy do miski, miksujemy kilka chwil dodając galaretkę - miksujemy do połączenia. Dno małej tortownicy (18 cm) wykładamy papierem, układamy biszkopty i zalewamy masą jogurtową (biszkopty wypłyną do góry, będą całe pokryte masą), wstawiamy do lodówki na 30 minut po czym oprószamy obficie kakaem. Torcik wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTorcik winogronowy Składniki: Biszkopt jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao- 4 łyżeczki ocet- 1 łyżeczka olej - 3 łyżeczki sól tłuszcz do formy Masa owocowa winogrona ciemne - 800 g maliny - 1,5 szkl cukier - 3/4 szkl mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l żelatyna - 10 płaskich łyżeczek woda do żelatyny - 6 łyżek Dodatkowo(...)krokant z orzecha laskowego - CUKIETERIA czekoladowe rurki pokruszone - CUKIETERIA mięta do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, dobrze ubić. Następnie dodawać po jednym żółtku, ocet i olej, dobrze ubić. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej
Kuchnia DanusiBezglutenowy tort z czereśniami mojego autorstwa z którego jestem niezwykle dumna, bo jest po prostu przepyszny! Delikatny, wilgotny biszkopt i śmietankowy krem zlewający się ze słodką masą czereśniową… Wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: Biszkopt z tego przepisu Masa czereśniowa: 200 ml wody 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobi(...)kisiel). Odstaw do wystygnięcia. Dekoracja tortu: Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Płatki migdałowe upraż na złoto na suchej patelni. Czekoladę posiekaj na wiórki. Wykonanie tortu: Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 równe blaty. Na paterę nałóż połowę masy czereśniowej i ok. 1/3 przygotowanego kremu. Przykryj kolejnym blatem i nałóż resztę masy czereśniowej i połowę z pozostałego kremu
Kuchnia bezglutenowa