biszkopt z - 1500 przepisów (strona:47/100)

Torcik czekoladowy 197

sobie nowe foremki w kształcie serduszka, które były załączone do pewnego magazynu kulinarnego. No i kiedy nadarzyła się okazja postanowiłam wypróbować najbardziej czekoladowy tort jaki kiedykolwiek jadłam :) . Z podanego biszkoptu można również upiec babeczki i połączyć je z kremem czekoladowym, lub innym ulubionym- np. owocowym, który przełamie smaki.przepis z Smakowite wypieki- jedynie zmienione proporcje kremu, ponieważ z przepisu wychodzi zbyt(...)gęsty i niemożliwy do rozprowadzenia. Składniki:Biszkopt 100g mąki self-rising (na 150g mąki dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody oczyszczonej- całość mieszamy), 3 łyżki najwyższej jakości kakao w proszku, 100g niesolonego masła o temperaturze pokojowej, 100g miałkiego cukru, 2 średniej wielkości jajka, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżki mleka

Pudełko rozmaitości
Ule 187

roztopiona czekolada. Wg mnie są uniwersalne i lubiane chyba przez wszystkich. Jedyny warunek ich wykonania to trzeba się zaopatrzyć w odpowiednią foremkę. Składniki (na 28 uli) : 160 g biszkoptów (petitki) 160 g cukru pudru 2 łyżeczki kakao (ja nie zawsze dodaję) 60 g miękkiego masła 4 łyżki rumu Dodatkowo: opłatki/śląskie oblaty/andruty Biszkopty mielimy na pył. Łączymy z cukrem pudrem

Smaki Na Talerzu
Ciasto smoczy owoc 373

Wbrew nazwie nie zawiera ono w sobie pitaji ( dragon fruit ). Ciasto przygotowałam na wzór tego egzotycznego owocu. Biszkopt upiekłam z na bazie malinowego budyniu a wnętrze kryje w sobie drogocenne nasiona chia. Składniki biszkopt 2 szt ( 25 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Galaretkowiec 201

dodatkowo zachwyca gamą kolorów i smaków galaretek :) Ładnie prezentuje się na stole. Łatwe do zrobienia, niezbyt pracochłonne, cierpliwości wymaga jedynie etap tężenia masy śmietanowej i galaretek ;) Polecam! Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąki przesiać z proszkiem(...)Lekko podgrzać, najlepiej w mikrofalówce, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Wlać zimną żelatynę, dokładnie wymieszać. Ubitą śmietanę połączyć z galaretkami, wyłożyć na biszkopt. Wyrównać, przykryć drugim blatem. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Biszkopt rzucany 212

Ogólnie z rzucaniem formą o podłogę spotkałam się pierwszy raz, ale DZIAŁA! I jeśli nie piekliście jeszcze takim sposobem to polecam. Dzięki zrzuceniu formy ze świeżo upieczonym biszkoptem nie opada on i jest równy. Gdy piekłam bez rzucania faktycznie podczas stygnięcia opadał i miał górkę na środku. Przepis na wzór znalazłam u Pieczarki Mysi ale go zmodyfikowałam (bez proszku, inne(...)złotego wierzchu ciasta).  Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia.    Żeby przekroić biszkopt moja mama zawsze używała nitki. Obkładamy nią boki biszkopta tam gdzie chcemy przekroić i ciągniemy. No i nie chwaliłam się moim nowym (i jedynym) mikserem.  Moim pierwszym okazał się mikser

W kuchni bez szafek
Tort chałwowy i pierwsze urodziny bloga 148

sokiem z 1/2 cytryny; - 3/4 szklanki cukru; - 200 g masła; - 200 g chałwy+ chałwa do ozdoby; - 80 g mlecznej czekolady; - 2 łyżki kremówki; - 200 g konfitury wiśniowej; Wykonanie: Biszkopt: 6 jajek oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę stopniowo dodając 1/2 szklanki cukru. Miksując na małych obrotach dodawać stopniowo po jednym żółtku. Przesiać 1/2 szklanki mąki pszennej(...)Masę rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i wlać do gotującego mleka. Mieszać do zgęstnienia. Masę budyniową wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i pokruszoną chałwę. Płaty biszkoptu nasączyć herbatą, wyłożyć połowę konfitury wiśniowej i połowę kremu. Przykryć kolejnym płatem, wyłożyć resztę konfitury i masy. Krem przykryć ostatnim płatem. Ozdobić polewą czekoladową (roztopić czekoladę z dodatkiem śmietany kremówki

dom-agi.pl
Hawana banana 172

Składniki na 2 porcje: 3 banany 250 g cukru- 1 kubek 50 ml rumu 100 ml mleko kokosowe lody waniliowe biszkopty Przygotowanie: banany kroimy na ok. 4 równe części rozgrzewamy patelnię cukier rozsypujemy na patelni i karmelizujemy- czyli podgrzewamy do momentu uzyskania płynnej konsystencji, dolewamy rum, podgrzewamy, dolewamy mleko kokosowe. odparowujemy je i wrzucamy banany przekładamy do pucharków i podajemy(...)gałką lodów waniliowych i biszkoptem. Smacznego! P.S najlepsze lody waniliowe -Carte Dor z Wanilią z Madagaskaru- polecam

Luźna Kuchnia
Tort egzotyczny 202

zalewamy 0,5 szklanki soku, odstawiamy żeby napęczniała Odstawiamy do wystygnięcia śmietanę ubijamy z cukrem pudrem żelatynę podgrzewamy, po łyżce dodajemy do ubitej śmietany. Odstawiamy do lodówki, aby stężała Biszkopt przekrawamy na dwie lub trzy części. Każdą smarujemy dżemem żurawinowym zmieszanym z rumem. Na spód wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch i boki dekorujemy bitą

Luźna Kuchnia
Mini torciki à la Sacher 192

Sacher z marcepanem, doskonale nadają się na zwieńczenie każdej romantycznej kolacji J Nie przepadam za ciężkimi, potwornie słodkimi tortami. Ale te torciki polecam z czystym sumieniem. Dobrze nasączony, kakaowy biszkopt, przełamany dżemem brzoskwiniowym i aromatycznym marcepanem, a wszystko zamknięte w czekoladzie: białej lub gorzkiej- po prostu odlot. Przepis z opakowania czekoladowych serduszek Dr. Oetker „Petits Fours à la Sacher(...)roztopione masło. Bardzo delikatnie mieszany łyżką. Dno formy ( 38x23 cm) wykładamy pergaminem, wlewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy 15-20 min. w temp. 170°C, do tzw suchego patyczka. Upieczony biszkopt pozostawiamy 5 minut w formie. Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Z ostudzonego ciasta odrywamy pergamin. Wyrównujemy ewentualne nierówości. Ciasto przecinamy na pół, tak aby po nałożeniu górnego placka na dolny

Mia Cucina Sofieta
Rolada cytrynowa 164

pianą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając trzepaczką rózgową połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na blachę, równomiernie rozprowadzić i piec 10 min na złoty kolor. Biszkopt położyć na posypaną 2 łyżkami cukru pudru ściereczkę i przykryć drugą wilgotną i zimną ściereczką. Śmietankę ubić z sokiem i skórką cytrynową na sztywną pianę dodając resztę cukru. Zdjąć mokrą(...)ściereczkę. Biszkopt posmarować masą i zwinąć ciasto przy pomocy znajdującej się pod spodem ściereczki. Roladę posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo udekorowałem i zawinąłem galaretkę wyciętą w kształt serca. Smacznego

Konrad Gotuje
CZEKOLADOWE TRIO 146

twarogu, i podzielić go na 3 równe części. Do każdej dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Do każdej masy serowo-czekoladowej dodać po 1/3 śmietany i delikatnie wymieszać.Na biszkopt wylać, masę z gorzką czekoladą, wstawić do lodówki na 10 minut, następnie wylać na nią masę z białą czekoladą, ponownie wstawić do lodówki aby stężała, na wierzchu wylać masę z czekoladą

RAROSSA
Deser truskawkowo-jabłkowy 141

puszysta pianka z waniliowej bitej śmietany. Wszystko to brzmi tak pysznie, że zaraz zjem drugą porcję! "Składniki na 3 pucharki3 jabłka50 ml wodymielony cynamon100 ml śmietankipół laski wanilii10 truskawekokrągłe biszkopty Sposób przygotowania:Jabłka obieramy i wydrążamy środki. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka. Całość zalewamy wodą, posypujemy cynamonem i dusimy, do momentu, aż jabłka będą miękkie

Słodkie Przyjemności
Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe 160

sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżki syropu karmelowego. Wyłóż ją na ciasto. Na ubitą śmietanę wyłóż bezy. Przykryj wszystko trzecim blatem ciasta. 8. Ponownie nasącz biszkopt. Wyłóż na niego pozostałą masę budyniową i posyp posiekanymi orzechami. Całość przykryj ostatnim krążkiem biszkoptu. Odstaw do schłodzenia na ok. 2 godziny. Krok 59. Przełożone ciasto uformuj w kształt buta – skarpety

CoolinarniePL
Sernik gotowany z mleka 520

litr mleka 3,2%* 5 jajek* 250 ml kwaśnej śmietany 18%* 1 szklanka cukru* 250 g margaryny Kasia* 1/2 szklanki cukru pudru* sok z 1 cytryny* 1 galaretka* biszkopty okrągłeSposób wykonaniaŚmietanę, jajka, cukier i 1/2 szklanki mleka wymieszać.Resztę mleka zagotować, zestawić z ognia, wlać wymieszane składniki, zagotować mieszając i gotować jeszcze ok. 5 min.Zestawić z ognia, poczekać(...)dodawać po łyżce ser. Ucierać do uzyskania gładkiej masy, na koniec dodać sok z cytryny według uznania. (do masy serowej można dodać owoce, rodzynki, orzechy...)Tortownicę (24 cm) wyłożyć biszkoptami, a na nie masę serową, wstawić do lodówki.Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu i zimną wylać na masę serową, wstawić do lodówki do stężenia

Mix smaku
Rolada orzechowa 130

piekarnika.Piec w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem 180 stopni), 12-15 min.Ciasto wyjąć i od razu wyłożyć na zwilżoną wodą bawełnianą ściereczkę.Papier zwilżyć zimną wodą i ostrożnie zdjąć.Biszkopt zwinąć razem ze ściereczką.kremMąkę rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować z 3 łyżkami cukru kryształu, wlać mleko z mąką i mieszając zagotować.Budyń ostudzić do temperatury pokojowej.Sparzy(...)posypania rolady) i odsączyć.Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodawać po łyżce budyń i dalej ucierać, na koniec dodać orzechy i wymieszać.Rozwinąć biszkopt i wyłożyć krem (zostawić ok.4 łyżek) i rozsmarować. Na dłuższym brzegu, od którego będzie zwijana rolada ułożyć banany i zwinąć roladę.polewaCzekoladę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej i dobrze

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania