biszkopt z - 1500 przepisów (strona:51/100)

Truskawkowe marzenie 313

smakuje wspaniale. Polecam Wam, koniecznie musicie upiec. Truskawki można zamienić na maliny lub inne sezonowe owoce. Za każdym razem będzie inne ciasto i inny smak. Żródło Ciasta S.Anastazji Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo(...)truskawek Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody. Ja na dwie galaretki dałam 700 ml wody. Na ciasto wylewać lekko tężejącą galaretkę. Składanie ciasta biszkopt 1,2 masy jogurtowej galaretka zielona masa jogurtowa truskawki galaretka czerwona truskawkowe marzenie

O kuchni z uczuciem
Sernik Oreo na zimno z bananami i galaretką 296

rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, przestudzić, po czym dodać do masy serowej. Krótko zmiksować. Dodać pokruszone (ale nie za drobno!) ciastka, delikatnie wymieszać łyżką. Dodatkowo:   około 15 okrągłych biszkoptów,  2 duże banany, galaretka pomarańczowa.  Na dnie tortownicy o śr. 24cm rozłożyć biszkopty, jeden obok drugiego. Wylać masę serową. Wstawić na godzinę do lodówki.  Banany obrać

Z miłości do słodkości
Tort cytrynowy z lemon curd 265

nieprzypalania garnków podczas jego gotowania i będzie super :). Przepis na ten krem zaczerpnęłam od Doroty , bo większość jej przepisów wychodzi genialnie, a do tego zaproponowała wersję odchudzoną, bez masła. Biszkopt: 5 jaj  1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, nie przerywając ubijania(...)resztę składników kremu, wymieszać. Odstawić do schłodzenia. - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3279/tort-z-kremem-cytrynowym-i-lemon-curd#sthash.fZx3LywS.dpuf  Ubijamy mascarpone ze śmietaną, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder, a następnie dodajemy lemon curd. Biszkopt kroimy na 3 równe części. Jeden krążek układamy na paterze i nasączamy (do nasączenia użyłam mocnej herbaty z cytryną). Wykładamy połowę kremu cytrynowego, przykrywamy kolejnym blatem, który również nasączamy

Cynamonowe szczęście
Nowy członek rodziny. I sernik kawowo-bananowy 178

Mimo, że bez typowo letnich owoców, świetnie nada się na ciepłe dni. Spróbujecie...? Sernik kawowo-bananowy (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 100 g podłużnych biszkoptów 50 g masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek) masa serowa: 600 g serka kremowego 300 g creme fraiche (18%) 80 g cukru pudru 100 ml mocnej, ostudzonej kawy 4 banany(...)łyżka soku z cytryny 6 listków żelatyny dodatkowo: kakao chipsy bananowe Masło rozpuścić, przestudzić. Biszkopty dokładnie pokruszyć, wymieszać z kawą i masłem. Masę ugnieść na dnie tortownicy, odstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Banany zmiksować blenderem na gładko, wymieszać z sokiem z cytryny. Serek, creme fraiche, cukier puder i kawę zmiksować. Dodać banany, połączyć. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić. Dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Małe jagodowe serniczki 136

łyżki cukru pudru 50 g jogurtu naturalny typu greckiego 3 łyżki mrożonych jagód + jagody do dekoracji 3/4 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika 10 małych biszkoptów * ser nie może być zbyt "wodnisty" Na krem 125 g serka mascarpone 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru płatki czekoladowe Przygotowanie Do miski wkładamy ser i dodajemy jogurt(...)grubszym dnem. Rozmrożone, ciepłe jagody przelewamy do naszej masy, całość mieszamy do uzyskania jednolitej fioletowej barwy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki wkładamy po 1 małym biszkopcie na dno. Następnie wlewamy do około 3/4 wysokości naszą jagodową masę serową. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Serniczki pieczemy około 25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy

Słodkie okruszki
pyszny sernik na zimno z czekoladą gorzką i jagodami z galaretką... 164

Składniki: serek mascarpone 500 gram, serek śmietankowy 250 gram, żelatyna 3 łyżki, cukier puder 1/2 szklanki, czekolada gorzka 100 gram, biszkopty okrągłe 15 dag, jagody 1 szklanka/mrożone, galaretka wiśniowa 1 opakowanie serek mascarpone, serek śmietankowy, puder cukier zmiksować mikserem dokładnie gorzką czekoladę 70 % w rozdrabniaczu zmielić dokładnie, wsypać do serków i zmiksować do połączenia składników żelatynę romieszać w pół(...)szklanki gorącej wody i wystudzić, wlać do masy serkowej i mikserem wymieszać, keksówka26 cm wyłożona folią spożywczą, na dnie ułożyć biszkopty, dać masę serkową, przycisnąć łyżką do dna, wyrównać wierzch na serniku rozsypać mrożone jagody, wlać tężejącą galaretkę rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki najlepiej na całą noc, wyjąć sernik z formy, usunąć folię - sernik jest pyszny

W Mojej Kuchni Lubię
TORCIK SEROWY CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWY 173

Sezon na truskawki trwa, więc nie może zabraknąć sernika na zimno z truskawkami, który jest lekki i orzeźwiający - doskonały na majówkę.  SKŁADNIKI Składniki na spód: 100 g biszkoptów, 60 g masła, 1 łyżeczka kakao Masa serowa: 400 g serka waniliowego, 250 g serka z wiaderka, 4 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki nutelli, 1 łyżka cukru pudru, Dodatkowo: galaretka truskawkowa, truskawki(...)WYKONANIE Spód: Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy szczelnie folią aluminiową. Masło rozpuszczamy, wystudzone mieszamy ze zmielonymi biszkoptami i kakao. Tak powstałą masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki.  Połowę żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Oba serki mieszamy ze sobą za pomocą miksera, dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy nutellę i wystudzoną żelatynę. Na dno masy

słodki bratek
Tort komunijny 187

Tort komunijny                  Biszkopt jajka - 6 szt mąka - 1 szkl cukier - 1 szkl olej - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Krem śmietanowy  serek mascarpone - 250 g śmietana 36 % - 500 ml 2 op. zagęstnika do śmietanki cukier puder - 3 łyżki Na masę maślaną (do obłożenia tortu): masło - 1 kost(...)masa cukrowa  - 700 g  opłatek cukrowy  - 1 szt  opłatek cukrowy  - 1 szt Poncz: woda gotowana ostudzona 150 ml sok z cytryny cukier puder Przygotowanie : Biszkopt :  Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijając

Kuchnia Danusi
Piegowata kostka 140

brały. Ale człowiek się dotlenił, posiedział nad wodą, zrobiliśmy grilla. A na osłodę i poprawienie humoru po nie udanym wędkowaniu mieliśmy pyszne ciacho. Nie wiem czy widzicie ale w biszkopcie są maleńkie kropeczki, pewnie zastanawiacie się co to takiego. A jest to chia czyli szałwia hiszpańska. Jakoś nie możemy się przełamać do jedzenia w deserach ze względu na skojarzenie(...)żabim skrzekiem to dodałam suche do ciasta na biszkopt. Jakiś czas temu piekłam chleb z chia i był smaczny. Zapraszam do lektury. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Tort porzeczkowy 159

rewelacyjnie. Użyłam porzeczek w cukrze , śmiało można wykorzystać też te z kompotu . A jeszcze lepszy wyszedłby ze świeżymi owocami. Tak więc w sezonie letnim muszę powtórzyć coś podobnego :) Składniki: Biszkopt (tortownica 23-26cm) 6 jajek 12 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki kakao 1 łyżka oleju Krem(...)łyżki cukru pudru + 1/3 szklanki czarnych porzeczek ( w cukrze , z kompotu lub świeżych) Dodatkowo: mocny napar herbaty z cukrem dżem z czarnej porzeczki Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, potem po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodawać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec

Kuchnia domowa Ani
Ciasto "Kubuś" 158

łyżki cukru  MASA ŚMIETANOWA: 500 ml śmietanki 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 śmietan - fixy DODATKOWO: 1 opakowanie ciasteczek typu  delicje, pomarańczowych 1 opakowanie biszkoptów 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie: MASA SOCZKOWA: Z 900ml soku odlać 1/2 szklanki, resztę zagotować. W pozostałej części rozpuścić cukier i budynie, wlać na gotujący się sok, ugotować jak budyń. Ostudzić(...)ŚMIETANOWA: Śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier i śmietan - fixy. W 2 szklankach wrzątku rozpuścić galaretki, schłodzić, odstawić, aż będą tężejące. SKŁADANIE: Na spodzie blaszki ułożyć warstwę biszkoptów, wyłożyć masę z soku, przykryć delicjami, następnie dać ubitą śmietankę, polać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt
Puszysta Hrabina 197

kakao 1/3 szklanki oleju masa budyniowa 1/2 litra mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 1 kostka masła lub margaryny 3 łyżki kawy cappuccino dowolnym smaku ponadto 1 opakowanie biszkoptów 200 ml mocnej kawy 2 galaretki cukier puder do dekoracji Wykonanie: Ciasto jasne Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy dalej, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet, olej. Delikatnie(...)dodajemy kawę cappuccino. Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej wodzie odstawiamy do stężenia. Ciasto przekrawamy na dwie części, wykładamy na spód ciasta połowę masy budyniowej, na nią biszkopty nasączone w kawie. Następnie resztę masy, zalewamy tężące galaretki, przykrywamy drugą połowę ciasta. Dekorujemy cukrem pudrem schładzamy w lodówce ok 4-5 godzin. Smacznego

kgwjanczewo
ROLADA BISZKOPTOWA Z CYNAMONEM I ŚMIETANĄ 156

delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blachę (piekarnikową) wyłożoną pergaminem i wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok 13 minut. Gdy wyjmiemy ciasto od razu zdejmujemy pergamin i zwijamy biszkopt. Zostawiamy go zawiniętego w ściereczkę, aż wystygnie. W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem, rozpuszczamy żelatynę w wodzie, dodajemy do ubitej śmietany. Galaretki należy przygotować kilka godzin wcześniej. Gdy biszkopt

harrisa
Brzoskwiniowy orzechowiec 204

Orzechowy biszkopt z kawałkami soczystych brzoskwiń, delikatna masa śmietankowa i mus brzoskwiniowy, dodatkowo przełożony małymi biszkopcikami. Doskonale sprawdzi się jako ciasto świąteczne, ale także jako "zwykłe", niedzielne ciasto. Z dnia na dzień zyskuje na smaku, dlatego śmiało można zrobić je wcześniej i przechować w lodówce. To taki nasz wspólny, rodzinny wypiek. Łączy pokolenia, pozwala na wspólne spędzenie wolnego czasu(...)wystudzić. Masa śmietankowa: 500 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta 1 mix do ubijania śmietany Delecta + 300 g okrągłych biszkoptów Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mascarpone, cukry i mix do ubijania, ubić na gęsto. Masę śmietanową wyłożyć na wystudzony spód, wyrównać, na wierzch powykładać biszkopciki. Schłodzić

Domowa cukiernia Ewy
SERNICZKI WANILIOWO – CZEKOLADOWE Z KREMEM TOFFI 180

śmietana kremówka – 125 ml * śmietan-fix – 1 op * żelatyna – 2 łyżki * kakao – 1 czubata łyżka * cukier – 3 łyżki * masa toffi w puszce- 150 g * biszkopty – 4 szt * mleko – 2 łyżki * laska wanilii – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Twaróg miksujemy z cukrem, dodajemy śmietanę kremówkę ubitą na sztywno ze śmietan-fixem. Masę dzielimy(...)łyżkami mleka i napełniamy wgłębienia po kieliszkach. Do pozostałej masy serowej dodajemy ziarenka wanilii i rozpuszczoną we wrzątku drugą łyżkę żelatyny – miksujemy. Całość przekładamy do szklanek , wygładzamy, przykrywamy biszkoptami. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do lodówki. Po tym czasie do garnka wlewamy wrzątek, nożem okrawamy boki serniczków i wkładamy na ok. minutę szklanki do wrzątku. Odwracamy do góry

Ostra na Słodko