jest bardzo znane i lubiane. Na Święta postanowiłam zrobić trochę inną wersję i padło na kawową. Polecam, wychodzi duża blacha i jest czym dzielić. Składniki : (blacha 35x25 lub 25x40) Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao 2 łyżki mielonej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 łyżki cukru(...)zagotować z cukrami. Do gotującego mleka wlać rozrobione w mleku mąki, chwilę pogotować. Margarynę ucierać do białości dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę budyniową wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Na masę budyniową ułożyć herbatniki, następnie masę kajmakową i znowu warstwę herbatników, którą smarujemy dżemem. Wstawić na chwilę do lodówki i w tym czasie przygotować masę śmietanową. Galaretkę rozpuścić
talerz przyjemnościzbyt słodkie, raczej wytrawne. Przechowywane w lodówce mogą leżeć kilka dni...ale zdecydowanie tyle nie leżą, gdyż szybko znikają w niewyjaśnionych okolicznościach. Składniki: ( na około 20 sztuk ) 120 g biszkoptów szampańskich 100 g czekolady gorzkiej 250 g serka mascarpone otarta skórka z 1 pomarańczy ( uprzednio sparzonej ) 2 łyżeczki przyprawy do piernika 50 ml rumu kakao do obtaczania trufli Wykonanie: Czekoladę(...)połamać, przełożyć do miseczki. Miskę umieścić na garnku z parującą wodą – pozostawić do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę odstawić. Biszkopty rozdrobnić w malakserze lub blenderem. Do okruszków biszkoptowych dodać przyprawę do piernika oraz otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy – wymieszać. Dodać serek mascarpone, rum i lekko przestygniętą czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą masę przykryć folią spożywczą i schować na 30 minut do lodówki
kolorowotorcikowoMalinowa pianka Składniki: Biszkopt jajka-6 szt ocet - 1 łyżeczka olej - 2 łyżki cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki Pianka : śmietana kremówka - 250 ml cukier puder - 1 łyżka maliny mrożone - 200 g galaretka malinowa - 2 opak woda - 2 szkl Poncz woda - 3/4 szkl cukier - 1 łyżka sok z połowy cytryny(...)łyżki Polewa: czekolada w pastylkach - 100 g CUKIETERIA.pl masło - 2 łyżki śmietana kremówka - 4 łyżki Dekoracja : konfetti gwiazdki , choinki CUKIETERIA.pl Przygotowanie: Biszkopt Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto
Kuchnia Danusiłyżkach zimnej wody Warstwa śmietanowa: 500ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 op. śmietan – fixu kilka białych bez Dodatkowo: ok. 200-250g podłużnych biszkoptów tzw lady fingers Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodajemy cukier. Żółtka zalewamy octem, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Powstanie nam puszysta piana żółtkowa(...)biszkoptowych blatów nasączamy naparem z kawy i alkoholu (ja zrobiłam dość mocny napar, z 3 łyżeczek kawy i musiałam go nieco dosłodzić). Na nasączony placek wykładamy przygotowaną masę advocatową. Biszkopty również nasączamy i układamy ściśle na budyniowym kremie. Maliny (mogą być mrożone) umieszczamy razem z cukrem i sokiem z cytryny w rondelku, zagotowujemy. W międzyczasie żelatynę zalewamy zimną wodą
Smaki Na Talerzupieczenia, wylewamy na nią masę makową i odstawiamy na bok. Ciasto: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, miksujemy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt wylewamy na masę makową. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, ciasto pieczemy ok. 50 minut, następnie odstawiam do wystudzenia, gdy ostygnie odwracamy ciasto do góry nogami, tak aby biszkopt był na dole
Apetyczna babeczkaciekawie się prezentuje bo jagody są doskonałym barwnikiem. składniki: 1 kg zmielonego sera 100 g masła 300 g jagód 6-7 łyżek cukru 4 łyzki żelatyny 1/2 szklanki mleka biszkopty do wyłożenia formy na wierzch ok 200 g jagód niebieska galaretka Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami, tortownicę wstawić
Monia miesza i gotujewodą i wstawiłam do gotowania na małym gazie na około 30 minut. Odcedziłam przez gęste sito. Można dodatkowo wyłożyć gazą. Po wystudzeniu zmieliłam w maszynce z najdrobniejszym sitkiem. Biszkopty i migdały rozdrobniłam w blenderze na piasek. Rodzynki i skórkę pomarańczową drobno posiekałam. W garnku z grubym dnem roztopiłam masło. Wsypałam cukier, dodałam miód, rodzynki, zmielone migdały(...)małym gazie na jeszcze około 7 minut. Mieszałam uważając, żeby się nie przypaliło. Zdjęłam z gazu i odstawiłam do wystudzenia. Masę przełożyłam do misy miksera, wsypałam rozdrobnione biszkopty. Mikser włączyłam na małe obroty. Nie przerywając miksowania wbijałam po jednym jajku. Kolejne dodawałam wtedy, kiedy poprzednie wmieszało się do masy. Dobrze wymieszaną masę odstawiłam do następnego dnia
Kuchnia u Krysimnó twa czasu, pieniędzy, wymyślnych składników ani talentu. Każdy jest w stanie przygotować go w krótkim czasie. By poszł o jeszcze sprawniej, b iszkopt można upiec dzień wcześniej. Biszkopt: 5 jajek L 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Masa śmietanowa: 700 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 6 łyż ek cukru pudru(...)drewnianą łyżką do połączenia składników. 2. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni. Upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika, w blaszce zrzucamy z wysokości około 1 m (ja rzucam go na ręcznik ułożony na kafelkach). Studzimy. Wystudzony wyjmujemy z formy i przekrawamy
Szefowa kuchnibiałej czekolady; 50 g + 20 sztuk malin; 2 łyżki cukru kryształu; 1/2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny; 50 ml śmietany 30%; 30 g masła; 100 g biszkoptów; kilka kropli aromatu malinowego (opcjonalnie); cukier puder do obtoczenia pralin; Czekoladę połamać na małe kawałki, dodać śmietanę i masło i wszystko razem podgrzać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając do uzyskania(...)schłodzić do temperatury pokojowej. 50 g malin, cukier i sok z cytryny zmiksować i zagotować, następnie przetrzeć przez sito, by usunąć pestki. Przetarte maliny, aromat malinowy i zmielone biszkopty dodać do przestudzonej masy czekoladowej, wymieszać i odstawić do lodówki, by masa delikatnie stężała i zrobiła się lekko plastyczna. W dłoniach uformować trufle wkładając do każdej jedną malinkę
In my kitchenduże dojrzałe awokado 2-4 łyżki mleka kokosowego 1½ łyżki miodu surowego 1 łyżka proszku kakao 1 łyżeczka oleju kokosowego ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 biszkopty okrągłe ,lub jakie są w domu. Wykonanie Umyte i obrane połączyć z mlekiem kokosowym , miodem , olejem kokosowym, kakao w proszku i wanilią . Zblendować(...)przez minute do uzyskania jednolitej masy. Wkruszyć biszkopty i wszystko odstawić do lodówki na około 25-30 minut. Po tym czasie możemy cieszyć się zdrowym deserkiem... Mmm .. po prostu pyszne! Awokado budyń , może zrównoważyć hormony, zwiększyć metabolizm i walczyć z chorobami ,a co najważniejsze smakuje świetnie--- Smaczny budyń z pewnością będzie jednym z twoich ulubionych deserów. Przygotowuje
w mojej kuchnirozstać się z truskawkami, stąd jeszcze to ciasto... Składniki na masę jogurtową: 2 naturalne jogurty 400 g 2 galaretki - cytrynowe plus 1 na wierzch ciasta truskawki Składniki na biszkopt : 2 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej i ziemniaczanej (pół na pół ) płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru Przygotowanie : Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesiane i zmieszane mąki pszenną(...)masę jogurtową możemy wylać rozpuszczoną, już tężejącą galaretkę. Moja foremka, okazała się za mała i nie zmieściła się w niej cała galaretka rozpuszczona w szklance wody :( Biszkopt piekłam w okrągłej foremce o średnicy 24 cm. Jeśli upieczemy ciasto w większej foremce to będzie niższe i wtedy zmieści się nam 3 galaretka
Proste PotrawySKŁADNIKI : 500 ml mleka 5 żółtek 200 ml śmietany 30% 1 cukier waniliowy 20 dkg cukru ( ja dałam 3 łyżki ) 2 duże łyżki żelatyny okrągłe biszkopty około 15 sztuk poziomki ( mogą być również inne owoce ) forma na muffinki lub małe salaterki słodka herbata do namoczenia(...)masy z jajek. Dalej miksując wlewamy żelatynę. Krem odkładamy na 15 minut do lodówki. Formę na muffinki wykładamy folią spożywczą lub aluminiową. na dno kładziemy po jednym biszkopcie, następnie je namaczamy każdy 1 łyżką herbaty. Do foremek rozlewamy lekko zastygający już krem. Odkładamy do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego zastygnięcia. Część owoców miksujemy blenderem, 200 ml śmietany
Kulinarne Fantazje Marioliprzepis, który dwa lata leżał w szufladzie, dziękuję pani Oli. Za inspirację i natchnienie cioci Jadzi. Tiramisu fot. Izabela Magdalena 2 serki mascarpone (500 g) 2 paczki biszkoptów 500 ml śmietany 30% kakao 4 żółtka 4 łyżki cukru 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki Amaretto Działamy: 1. Kawę zaparzyć gorącą wodą i ostudzić. 2. Żółtka z cukrem ubijamy(...)wolnych obrotach miksujemy. 6. Do masy dodajemy śmietanę. 7. Do tak powstałej masy dodać Amaretto - wymieszać. 8. Dno naczynia cieniutko posmarować kremem. 9. Położyć warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, na to obficie strząsnąć kakao, po czym przykryć kremową pierzynką. Powtórzyć kolejną warstwę, aż dojdziecie do wierzchu naczynia. 10. Wierzch deseru można posypać startą czekoladą, czego ja nie uczyniłam, co widać
Kuchnia smakówSkładniki: truskawki 25 dag, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, banan 1 duży, galaretka agrestowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 7 duże, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, listki mięty - ile potrzeba forma silikonowa z kominkiem 22 cm - na dno formy (będzie wierzchem) rozsypać umyte plastry truskawek galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i wlać na truskawki, schować do lodówki na galaretce ułożyć(...)agrestową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki następnie wlać tężejącą galaretkę wiśniową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, gdy galaretka zacznie zastygać lekko wciskać w nią biszkopty, schować do lodówki najlepiej na całą noc forma silikonowa łatwo z galaretki schodzi, formę nakryć talerzem i odwrócić, zdjąć z galaretki ostrożnie, przybrać listkami mięty - deser jest pyszny na upały
W Mojej Kuchni Lubięmasła 1 szklanka cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny (latem nawet 10) 1 szklanka mleka 1 kg twarogu półtłustego cukier waniliowy 2 galaretki dowolnego koloru owoce dowolne 1 opakowanie biszkoptów Wykonanie: Biszkoptami wykładamy dno tortownicy (średnica 26-28 cm). Twaróg mielimy lub miksujemy, żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym następnie dodajemy twaróg i dalej miksujemy. Żelatynę namoczyć
kgwjanczewo