mocnej posłodzonej kawy / 1 cup of black coffee wiht sugar 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 2 krople aromatu waniliowego / 2 drops of vanilla flavor 250 g biszkoptów / 250 g biscuits 0,05 ml orzechówki lub koniaku / 0,05 ml nutcracker or cognac kakao / cocoa Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 30 min, chłodzenie: 3 - 4 godziny, ilość porcji: 8Najpierw(...)mascarpone, aromat i dalej ubijam na gładką masę. Kawę zaparzam i studzę. Później do kawy dodaję orzechówki i mieszam. W tortownicy o średnicy 24 cm układam warstwami nasączone kawą biszkopty i krem (2 warstwy). Gotowe tiramisu wkładamy na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać kakao.Smacznego! ***** First, I grate egg yolks with sugar and vanilla sugar. Then, I add gradually
Projekty ze smakiemzdecydowałam się w końcu, bo mój tata miał urodziny - więc okazja była jak najbardziej wyjątkowa.Spody na tort zrobiłam z ciasta jogurtowego - jest trochę bardziej zbite i twardsze niż biszkopt, dlatego dobrze nadaje się na wysokie torty. Dolna warstwa biszkoptu w wielopiętrowych tortach może się trochę za bardzo zgnieść pod wpływem ciężaru kremu i pozostałych warstw, dlatego lepiej zostawić
Ciastkozercyłyżce dodawaj zimny budyń.Miksuj na szybkich obrotach.Trzy banany obierz i zblenduj na jednolitą masę, dodaj odrobinę cytryny, aby nie szczerniał. Dodaj do budyniu z masłem.Wymieszaj.Wyłóż na biszkopt dowolnie, jak lubisz.Ja zrobiłam cienki biszkopt, podzieliłam na 3 części, przełożyłam kremem i wstawiłam do lodówki, aby się schłodziło. SMACZNEGO>CMOK
Pasje Jolkijogurt,aromat,słodzik i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.Jeżeli masa jest płynna wstawiamy ją na chwilkę do lodówki.Składniki na biszkopt:- 3 jajka- 3 czubate łyżki otrębów owsianych (ja dałam pszenne, bo owsianych nie mogę nigdzie znaleźć)- 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej- łyżeczka aromatu cytrynowego- 2 czubate łyżki słodziku(...)papierem do pieczenia i pieczemy w 160 st. C przez 30min. (W sumie zależy to też od piekarnika, trzeba co jakiś czas patrzeć czy się już nie upiekł). Gorący biszkopt rolujmy w wilgotną ściereczkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie go rozwijamy i nakładamy masę serową i pokrojoną w kostkę galaretkę. Roladę zwijamy,zawijamy folią aluminiową i wkładamy ją do lodówki
charlotte gotujektóre często szaleją na widok słodkości ! ;) Ja wykorzystałam biszkoptowe kółka, które zostały mi z Dziur przepis tutaj http://charlottegotuje.blogspot.com/2012/05/dziury.html , także nic się nie zmarnuje ! ;)Składniki na biszkopt :3 jajka3/4 szkl cukru3/4 szkl mąki przennej1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczeniakakao (tu zależy od nas, jeśli chcemy mieć zwykły biszkopt to ten punkt pomijamy ;) )Dodatkowo
charlotte gotujegorącej wody.Następnie trzeba ubić śmietanę kremówkę i dodać galaretkę cytrynową.Musimy przygotować truskawki do ciasta, oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki.Ciasto przekładamy w kolejności: biszkopt - połowa kremu cytrynowego - biszkopt - krem cytrynowy - truskawki - galaretka truskawkowa.Smacznego
Serce zamknięte w formie pysznoścismakowym :) Przepis zapożyczony z grupy facebookowej "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " .Wymiary blaszki : 37 x 25 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 30 - 35 minutSkładniki:Biszkopt:5 jaj5 łyżek cukru5 łyżek mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczkę proszku do pieczenia2 łyżki olejuWykonanie:Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę.Dodajemy cukier i cały czas dalej
Słodkości i nie tylkoWhite chocolate mousseSkładniki.5 dag biszkoptów1 łyżka masła2 łyżki spirytusu2 łyżki cukru2 łyżki wody15 dag czekolady białej1 jajko150 ml śmietany15 dag truskawek2 łyżki cukru pudruWykonanie.Biszkopty zmiksować
Kulinarny karnet Christopherabudynie waniliowe Blaszka 25/30 Sposób przygotowania 1. Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel , dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem.Wymieszać i przelać do blaszki . 2. Biszkopt upiec w temp. 180 st do suchego patyczka. 3. Budyń ugotować na litrze mleka. 4. Kremy ubić w 2 szklankach mleka. 5. Warstwy ciasta; 1. biszkopt 2 . budyń 3 . herbatniki
Sama słodycz i szczypta chilisię przyjemnie robi na myśl, że zrobimy go znów (i, że znów go zjemy). No to co, to... zapraszamy! Tort z okazji... dobrego tortu.SKŁADNIKI I WYKONANIE:1. Biszkopty:- 3 blaty: 2 kokosowe, 1 budyniowy -Składniki:- 6 białek,- 12 dag cukru pudru (1/2 szklanki),- 6 dag mąki (3 łyżki)- proszek budyniowy mały,- szczypta proszku do pieczenia (bg),- kokos.Wykonanie:Ubijamy(...)proszek do pieczenia, cały czas ubijając. Dzielimy na pół. Do połowy wsypujemy wiórki kokosowe (1/3 dużego opakowania).Pieczemy w temp 180 stopni (góra-dół, termoobieg) przez 30 minut dwa biszkopty: zwykły (lekko budyniowy) i kokosowy. Kokosowy wyjdzie grubszy - przekrajamy go na dwa blaty.Powstają nam 3 blaty - na górę i na dół kokosowy, w środek budyniowy.2. Masy
Wypisz Wymalujrozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście.Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu.Warstwy ciasta:ciasto makowo orzechowe, połowa kremu, tężejące galaretki, biszkopty, druga część kremu, ciasto makowo-orzechowe, polewaPs. Przed rozsmarowaniem kremu na galaretce galaretka musi być twarda. Przepis z książki:Wielka księga ciast Siostry Anastazji
Ala piecze i gotujezimno. W sumie nie żałuję, bo wyszedł bardzo smaczny, nie mocno słodki, orzeźwiający od zimnej galaretki i truskawek (polskich! - zdobycie graniczyło z ... cudem)Serniczek można przygotować na biszkopcie, na herbatnikach, albo bez spodu - jeśli tak lubimySkładniki:1kg białego sera 3 galaretki o dowolnym smaku150 g masła 5 łyżek cukruNa wierz:1 galaretka truskawkowatruskawki(...)trzy części. Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance wody - ostudzić. Tężącą galaretkę dodać do jednej części sera i wymieszać mikserem. Wylać do tortownicy ( ja wlewałam na 1/3 biszkoptu wcześniej upieczonego) i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Ostatnią, truskawkową rozpuścić w połowie przewidzianej na opakowaniu
Walijskie Pichceniemakowej) 1 szkl. mleka 30g świeżych drożdży szczypta soli 3 łyżki cukru 50g masła do wyrobienia ciasta + 200g miękkiego masła do wałkowania Na nadzienie: 350g białego maku 6 pokruszonych biszkoptów 130g masy marcepanowej 3/4 szkl. cukru pudru 2 białka 100g płatków migdałowych 120g daktyli 3 łyżki skórki cytrynowej i pomarańczowej (ja miałam mix, ale można użyć tylko pomarańczową) 100g orzechów(...)mikserem wraz z cukrem pudrem i śmietaną. Do utartej masy marcepanowej dodajemy stopniowo nasz mak z bakaliami. Kiedy już masa makowa połączona jest z masą marcepanową dodajemy pokruszone drobniutko biszkopty (ja kruszę je przy użyciu wałka do ciasta), skórkę pomarańczową, aromat i ubitą na sztywno pianę z białek. Całość mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę
Walijskie Pichcenieblanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej śmietany ( dałam 12 % ) 2 białka 5 podłużnych biszkoptów Wykonanie: W oddzielnych miseczkach nasypać mak, orzechy włoskie, daktyle i figi . Zalać gorąco wodą i doczekać 30 minut. Następnie odcedzić na sitku o małych oczkach. Mak, orzechy figi , daktyle(...)migdały mielimy 2 razy. Masę marcepanową ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy zmielony mak z bakaliami. Następnie dodajemy pokruszone biszkopty ( mieliłam w blenderze ) i posiekaną skórkę pomarańczową. Masę bardzo dobrze mieszamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do nadzienia.. Delikatnie mieszamy. Jeśli nadzienie będzie za bardzo zbite dodajemy 1 łyżkę śmietany. Dodatkowo : jajko
Słodkości i nie tylkozaskoczył mnie ostateczny wynik. Smak znałam wiec wiedziałam, że będzie ok. Ale pozostając w temacie ;). Składniki: 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego, 3 różne galaretki, 2 takie same galaretki, biszkopty. Wykonanie:Mleko dzielimy na 3 równe części. 2 takie same galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku. Jedną z trzech galaretek rozpuszczamy w pół szkl gorącej wody, odstawiamy(...)Trzecią część mleka wlewamy do miski i miksujemy do uzyskania lekkiej pianki dodając letnią i zaczynającą się delikatnie ścinać galaretkę. Całość szybko wylewamy na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i biszkoptami. Wstawiamy do lodówki. Kiedy jest ścięte przygotowujemy kolejną galaretkę i kolejną część mleka, którą wylewamy na pierwszą warstwę. Kiedy zastygnie wylewamy część rozrobionej wcześniej galaretki i znów wstawiamy do lodówki
Malinowe Pocałunki